1. Heeft het anno 2018 nog zin om te beginnen aan World of Warcraft?

Heeft het anno 2018 nog zin om te beginnen aan World of Warcraft?

World of Warcraft is een van de bekendste games aller tijden. Er wordt veel aan gerefereerd in bijvoorbeeld tv-series en er was veel media-aandacht voor omdat de game mensenlevens enorm kan beïnvloeden. Ik ken mensen die zijn gescheiden door World of Warcraft en ik ken mensen die inmiddels een gelukkig gezin hebben nadat ze elkaar in die onlinewereld hebben ontmoet. Het spel is inmiddels veertien jaar oud, is het nog relevant genoeg om nu mee te beginnen?

Blizzards World of Warcraft heeft natuurlijk de nodige uitbreidingen gehad. Mists of Pandaria voegde een bijzonder uniek ras toe, het meest recente Legion zorgde ervoor dat de level cap van 100 naar 110 ging en inmiddels wordt hard gewerkt aan de volgende uitbreiding: Battle of Azeroth. Blizzard probeert de game dus wel degelijk fris te houden qua verhaal, maar ook door te zorgen dat je personage kan blijven groeien.

World of Warcraft

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je problemen krijgt omdat je veertien jaar niets hebt gedaan in het spel, terwijl andere mensen er al honderden, duizenden en soms zelfs tienduizenden uren in hebben gestoken. De wereld past zich namelijk aan je niveau aan. Je moet er wel geld voor over hebben om World of Warcraft te spelen, want het kost zo’n vijftien euro per maand. Gelukkig hoeft dat niet meteen, want tot level 20 kun je gratis genieten van de fantasiewereld van Blizzard.

Hoe lang bestaat WoW nog?

Natuurlijk valt of staat de vraag of je nu aan World of Warcraft moet beginnen met de kwestie van hoe lang de game nog bestaat. Spelen we in 2025 nog World of Warcraft, gaat Blizzard voor een rond aantal van tien uitbreidingen of kan het bedrijf er morgen de stekker al uit trekken? Het kan allemaal, want er is niets bekend over wanneer game ten einde komt, laat staan hoe. De laatste uitbreiding, Legion, doet vrezen voor het einde: er eindigt in die verhaallijn een heleboel voor zowel de wereld als de personages.

World of Warcraft

Bovendien neemt het aantal spelers met een abonnement steeds af. Inmiddels kent het spel nog maar zo’n vijfenhalf miljoen betalende spelers. Aan de andere kant is vijfenhalf miljoen mensen nog steeds een heleboel in zowel inkomsten als fans van een franchise. Er zijn mensen zoals Xhanon, die in 2012 al 100.000 speluren op de teller had staan. Gamers leven echt een tweede leven in het spel, dus er hangt veel vanaf als Blizzard hiervan het einde zou aankondigen. De kans is dan ook klein dat dit in de nabije toekomst gebeurt. Er is bovendien een nieuwe uitbreiding aangekondigd.

Met de toekomst lijkt het dus vooralsnog goed te zitten, maar is World of Warcraft überhaupt nog een toffe game als je er net mee begint? Eerlijk gezegd duurt het even voor je er echt plezier uit haalt. Je personage moet namelijk eerst in level stijgen om de interessante quests te doen, en tijdens het levelen vecht je aanvankelijk tegen vijanden die je in een of twee slagen omlegt. Ouderwets, saai grinden dus. Gelukkig heeft Blizzard quests en verhaallijnen toegevoegd om nieuwe WoW-bewoners voldoende mogelijkheden, moderne verhaallijnen en wat meer variatie te bieden. De grootste lol haal je echter zoals vanouds uit het samenspelen met anderen, en het doen van de grotere quests.

World of Warcraft

Het wordt beter

Vanaf level 85 begint de game echt uitdagend en spannend te worden. Tegen die tijd (na pak en beet dertig uur) ken je de wereld erg goed en heb je waarschijnlijk al vele mensen ontmoet en heb je met hen verschillende doelen bereikt. Er zijn echter ook gamers die liever uitbreiding Legion kopen om bij level 100 te beginnen, maar dan mis je wat ontwikkeling in je personage en binding met de wereld en zijn bewoners. Legion is tussen haakjes meer geënt op solo-gameplay, mocht je liever wat meer je eigen gang gaan in World of Warcraft.

Meer controle

Maar goed, dankzij speciale level scaling zones heb je meer mogelijkheden om zelf te bepalen welk pad jouw personage bewandelt om te levelen. En dat pad is bezaaid met toegankelijke fantasyverhalen die de tand des tijds prima doorstaan, daarom kun je er nu nog steeds volop van genieten. Als je computer het aankan en je je een beetje verdiept in welke server je het beste kunt kiezen om de game te starten, dan kun je zo aan je World of Warcraft-avontuur beginnen. Verzin nog even een goede naam voor je personage, want jullie gaan samen hopelijk vele uren met elkaar doorbrengen.

World of Warcraft

Stap je nu in World of Warcraft, dan heb je veertien jaar aan content en ontwikkeling om te ervaren. Laat je hierdoor niet overweldigen, want je kunt het allemaal op je dooie gemakje doen. Het instapniveau is laag en je hoeft geen immense fantasyliefhebber te zijn om te genieten van deze spelwereld. Blizzard biedt je een heel tweede leven vol charmante, gezellige en opmerkelijke personages en mensen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

 • Meermaals zitten we te twijfelen om aan WoW te beginnen, maar we vinden 30 euro per maand echt te veel voor een game die we casual willen spelen..
 • Ik ben drie keer begonnen aan het spel maar steeds rond level 22 er mee gekapt .Toch kriebelt het nog steeds om weer opnieuw te beginnen en af te maken. Unieke wereld is het zeker, daar is Blizzard wat mij betreft een meester in.
 • Nooit aangedurfd vanwege de kosten, maar metname omdat ik bang was mijn belangrijkste leven er door te verliezen. Dit bracht Skyrim soms al te weeg…
 • Tot 2,5 jaar terug actief vanaf lancering van WoW gespeeld. Ik heb er afgelopen jaren minder tijd voor gekregen om het te spelen. Nu met de komende expansion begint het toch wel weer te kriebelen.
 • Wow is mijn crack… Ik blijf er van af ;)

  Ik heb ontzettend genoten van die game (en alle uitbreidingen) maar het vreet je tijd!
 • Interessant artikel! Ik durf zelf die abonnee niet aan. Het is voor mij veels te duur. Ik zit zelf te twijfelen om in ESO te duiken maar door de slechte launch heb ik nog twijfels. Hoe is ESO nu, weet iemand dat? Playerbase nog actief en leuk?
 • @mightybundy

  Weet niet of je iets hebt aan een mening hebt die vorige maand een weekje heeft gespeeld.

  De game is zeker leuk en heeft bergen content. Helaas zit wel veel *nieuwe content* achter een paywall, los kopen of een abbo.

  Of de playerbase actief is…. lastig te zeggen. In begin gebieden zie je niet zoveel mensen. Wat opzich logisch is.

  Je kan de game altijd voor een prikkie halen. Gamemania heeft bergen 2e handse ESO liggen voor 5 euro. Mocht je willen proberen met een laag risico.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren