1. Helaas. Destiny 2 is mijn spel van het jaar…

Helaas. Destiny 2 is mijn spel van het jaar…

2018 is praktisch voorbij en daarom blikt de InsideGamer-redactie terug op het afgelopen gamejaar. Wat zijn onze favoriete games? Welke trends hebben we gespot? Lees het in onze Games van het Jaar-reeks, met vandaag Bert over Destiny 2.

Helaas is Destiny 2 mijn spel van het jaar. Met frisse tegenzin geef ik toe dat van alle games die ik dit jaar heb gespeeld, ik het meest en vooral het langst heb genoten van Destiny 2. Hoewel Destiny 2 alles biedt wat ik zoek in een game, biedt het ook dingen waar ik ver weg van wil blijven. Wie op dit moment de game opstart en alle inhoud in huis heeft gehaald, kan genieten van een heerlijk uitgebreid knalfestijn met donders veel goede content. Daar heb je mogelijk erg veel voor moeten betalen. Dat blijf je doen als je ook in het komende jaar van Destiny 2 wilt genieten. En ik ga dat doen, want ik houd van dat ellendige spel. Zo veel.

Hoewel Destiny 2 alles biedt wat ik zoek in een game, biedt het ook dingen waar ik ver weg van wil blijven.

Mijn personage in de game is over het algemeen een zwijgzaam type. Met de komst van Forsaken, de derde uitbreiding, heb ik zowaar mijn guardian een zin horen uitspreken. Maar schrik niet, nog steeds geldt: eerst schieten en dan praten. En praten doe je dus niet zoveel. Zodoende bestaat je probleemoplossend vermogen vooral uit schieten. Geef mijn guardian een paar magazijnen ammunitie, en hij lost alles voor je op.

Roze rakketten

In 2018 heb ik vele uren doorgebracht met het afvuren van kogels, pijlen, granaten, raketten en wat het ook moge zijn dat uit de loop van trace rifles komt. Maar wat voor wapen je ook kiest, altijd klinkt het heerlijk zwaar en gevaarlijk. En hoewel ik het leuk vind om mijn gevaarlijkste wapens om te toveren in bontgekleurde zuurstokken, ze blijven er link uitzien.

Destiny 2

Minstens zo mooi als mijn wapens zijn de omgevingen. Ik ben in 2018 een aantal keer een The Witcher 3-dood gestorven in Destiny 2: af en toe was ik zo onder de indruk van de omgevingen dat ik even vergat dat er intergalactisch ruimtegespuis op mij schoot. De ene omgeving is mooier dan de ander, maar Bungie heeft echt z'n best gedaan om je steeds te verwonderen. Van de gore nest-achtige territoria van The Hive tot de prachtige, bijna steriele omgevingen van de Vex; het is heerlijk om in Destiny 2 rond te rennen en te schieten.

Bomvol

De werelden en gebieden van Destiny 2 zijn niet alleen mooi, maar zitten nu ook vol met content, van kleine patrouille-missies tot enorm lange raids en alles daar tussenin. Sommige van de vele beschikbare missies vervallen tot simpelweg blijven schieten tot alles kapot is, maar zelfs dan zijn ze best leuk. Daarnaast kun je helemaal los op wekelijkse en dagelijkse bounties, speciale tijdelijke opdrachten en vind je non-stop meer dingen te doen. Zo kun je plots een item vinden dat je een missie geeft voor het verdienen van een legendarisch wapen, of een missie die weer aan een wapen zelf hangt, om diens statistieken te verbeteren. En dan zijn er ook nog een flink aantal pvp-modi.

Destiny 2

Pvp in Destiny is snel, maar niet te snel. Het is een heerlijke mix van kundigheid, een snuf geluk, goed gebruik van je klasse-afhankelijke krachten en je uitrusting. Dat laatste zal niet iedereen bevallen, maar het verzamelen van uitrusting is leuker dan ooit. Het is niet allemaal even gemakkelijk, maar wel een heel stuk toegankelijker dan bij de lancering van de game. Zo kun je nu wapens terug halen uit je “Collections”, een soort privé-Wikipedia voor alles binnen Destiny 2.

Het is een luxeprobleem, maar doordat al het bovenstaande veelal tegelijkertijd wordt aangeboden ben je als speler soms even de draad kwijt in alle mogelijkheden. Maar wat is het fijn dat je daar nu over kunt klagen! Dat was bij release wel anders!

Destiny 2

Ruimtecowboy

Velen hebben zich een god van de oorlog gewaand dit jaar. Ik ook, maar dan vooral in Destiny. En ik had geen kinderpijltjes nodig om de grootste wezens neer te krijgen. Met The Huckleberry in mijn knuistjes maaide ik ontelbare aliens neer. Zonder herladen hè! Gewoon rennen en knallen. Zoals het een god van de oorlog betaamt. Héérlijk!

En wat heb ik ook ontzettend genoten van Forsaken. Met name van Cayde-6. Dankzij Nolan Norths perfect ingesproken karakter is de hoofdrolspeler van Forsaken en wanneer Cayde voorbij komt, dan weet ik dat het leuk wordt. Ook al is het enkel wat dom commentaar terwijl je een missie of strike speelt, ik houd van die robot en z’n flauwe grappen. Het is erg fijn dat Bungie ook steeds meer tijd steekt in het toegankelijk maken van alle lore in de game. De facties en karakters verdienen dat ook, want ze zijn bijna allemaal gedenkwaardig. Al zou het mooi zijn dat we sommigen van hen wat meer tegen zouden komen op het strijdveld in plaats van enkel als statische npc op een vaste plek.

Het kost een paar centen…

Dit alles ten spijt is mijn ervaring met Destiny 2 niet louter positief. Bungie heeft de Destiny-serie vrij raar en onduidelijk in de markt gezet. Dat het soms niet helemaal duidelijk is wat voor soort game Destiny 2 nu eigenlijk is of wil zijn, is niet zo heel erg. Dat het soms niet helemaal duidelijk is wat je nu eigenlijk krijgt en dat je ook verplicht alles moet halen, is dat wel. Ik heb de game bij release voor de PS4 gekocht en na een uur of twintig weer weggelegd. Nu speel ik de game op pc en heb ik alles in één keer gekocht voor Forsaken. Tot mijn verbazing kreeg ik, toen ik de game voor het eerst opstartte, meteen de melding dat ik ook nog een jaarpas moet/kan kopen, om echt alles te kunnen doen. Wat heb ik nu dan gekocht? Dit pakket was toch “The Ultimate Experience”?

Maar stel dat je een echte fan bent van de serie en niet, zoals ik, bent afgehaakt na een paar weken na de release en nu een iets voordeliger alles-in-een-pakket koopt. Dan heb je, stukje bij beetje, inmiddels € 175 uitgegeven. Waarom maakt Bungie niet gewoon alles los speelbaar, zodat je kunt kiezen wat je wilt aanschaffen en spelen? Er zijn zat games die het zo aanpakken en de content opschalen naar je niveau. En waarom zitten er in godsnaam microtransacties in deze game? Ik ben nu bijna toe aan de nieuwe content, maar wil ik dat spelen, dan moet ik eerst nog even € 34,95 lappen voor de annual pass. Het zou me niks verbazen als er toch nog iets komt wat daar dan weer net niet onder valt en dan ook weer zo’n hoge aanschafprijs krijgt zoals Forsaken.

Destiny 2

Misschien klopt dat laatste niet, maar ik houd er sterk rekening mee dat Bungie mij gaat piepelen. Het grote probleem van Destiny 2 is dat heel veel spelers het idee hebben dat ze al gepiepeld zijn, of nog gepiepeld worden. Het is zo jammer dat de manier waarop Bungie Destiny in de markt heeft gezet het speelplezier soms in de weg zit. Want je wilt helemaal niet bezig zijn met dit soort dingen als een game speelt.

Het feit dat ik een jaarpas moet kopen terwijl ik helemaal nog niet weet of alles waar daar in zit wel tof is, heeft mijn enthousiasme voor de game flink gedrukt. Zo blijkt het eerste deel, The Black Forge, vooral een exercitie in grinden. De eerste twee losse uitbreidingen waren ook niet heel rijk aan content, maar kostten wel € 20 per stuk. De stompzinnige (en eveneens dure) mictrotransacties drukken de pret nog meer.

The Cayde is dead. LOng live the Cayde

Tenminste... Tot een heel sappige roddel de kop op steekt. Ik wil het dolgraag verklappen (ik ben dol op spoilers) maar laat ik het toch voorzichtig zeggen: iedereen weet dat ons aller Cayde-6 de pijp uit is gegaan. Maar het verhaal krijgt, als het gerucht klopt, een hele wrede en briljante twist. Er ligt namelijk nog een soort van testament van Cayde op tafel en die kan voor flink wat opschudding zorgen. Het mooie is dat het gerucht wordt ondersteund met een video van zo'n hoge kwaliteit dat het bijna niet niet kan kloppen...

En ja, daar ga ik dan weer. Ik ben weer hyped. Ik wil dat het waar is. Zodra ik met mijn ruimteschip naar de Traveler vlieg om de dagelijkse bounties binnen te halen, nog wat uitrusting verwissel en via de heerlijk snelle matchmaking begin aan wat strikes, dan drukt het plezier van het spelen mijn bezwaren weg en ben ik weer verkocht. Dat weet ik dat ik, tot aan het moment dat ik mijn pc véél te laat weer afsluit, mijzelf met veel plezier weer verlies in de wereld van Destiny 2 en al het moois dat het te bieden heeft. Verdorie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Bert de Vries speelt maffe games, games die wat anders doen dan andere games. Maar ook reguliere games. Dus eigenlijk alle games, zolang er geen bal in zit.

Reacties

 • Ik zit in vanilla game ben totaal afgehaakt omdat de missies op de aarde heb ik wel gehad.
 • @darroox jammer! De campaign vond ik erg vet, de verschillende werelden vond ik wel heel tof.
 • @darroox Hoe langer je speelt (incl. dlc), des te leuker het wordt. Zit zelf pas bij de 2e dlc. maar kan niet wachten op Forsaken, die schijnt weer van Destiny 1 kwaliteit te zijn. Rondlopen ergens op een verre planeet blijf ik een van de leukste dingen vinden in games
 • Laat ik maar niks zeggen…
 • Dat is niet gelukt.
 • Op de PS4 begonnen met Destiny 2 maar afgehaakt na de eerste DLC afgehaakt terwijl ik de annual pass gekocht had. Daarna links laten liggen totdat ik in oktober heel even op de PC Forsaken kon spelen. Wat speelt het lekker op de PC zeg, nu dus begonnen aan Forsaken op de PC en spijt heb ik er zeker nog niet van. Staat bij mij zeker in mijn top 3 van dit jaar.
 • @kansloze010 precies dit! Maar dat had je al gelezen ;)
 • Toch een hoop mensen die aangeven dat Destiny 2 in tegenstelling tot met release nu wel leuk is.. Misschien voor die 30 euro (is de huidige aanbieding voor alle DLC volgens mij) toch maar weer proberen..
 • @Gaaiz
  Ik zou even goed uitkijken, want ik zag dat de game inclusief alle DLC laatst voor 60 euro in de "aanbieding" was. Ik kan het alleen geen aanbieding noemen.
 • @CerandoX.nl
  Je ziet door alle uitbreidingen tegenwoordig het daadwerkelijke totaalpakket niet meer. (Bomen - Bos) Heb het daardoor ook verscheidene keren toch weer uit het digi-winkelwagentje gehaald. Zeker op PSN en Live! wordt het steeds vaker een dagtaak om de juiste versie eruit te pikken.
 • @SmartTies en dat is dus mijn grote probleem met de game. Waarom Bungie/Activision hier voor kiest is mij een raadsel: niemand heeft hier baat bij, denk ik
 • @Bert de Vries
  Ik weet voor bijna 99% zeker dat ik de game enorm tof ga vinden, maar door het hebben van minimale vrije tijd, wil ik eigenlijk alleen de campaign doorlopen en verder gaan. Bungie was 10 jaar lang mijn favoriete developer dankzij de Halo serie en ook bij de eerste Destiny heb ik nog 150 uur op de teller staan, dus wil dolgraag aan de haal met deel 2. Als ik dan Forsaken haal, heb ik dan alles wat ik nodig heb om de volledige campaign te doorlopen?
 • @SmartTies ja, dan heb je de basis campaign, twee uitbreidingen en de campaign van Forsaken. Met name de eerste en laatste zijn heel tof. Vol kekke cutscenes. De schurk uit de basis game vind ik heel erg cool.
 • @Bert de Vries
  Thanks! Dan ga ik er zeker in januari mee beginnen.
 • Nog steeds een leuke game, maar vin het steeds kut dat je moet betalen…
 • Helemaal met je eens, Destiny 2 heb ik ook veruit het meeste gespeeld dit jaar.
  En nu er met de Forges nieuwe missies en game-modes bij zijn gekomen hou ik het nog wel een tijdje vol.
 • @CyberMaranoid ga vanavond beginnen met de Forges, maat hoor daar geen goede verhalen over (grindfest) behalve dat het een puike matchmaking heeft
 • In destiny zit zoveel potentie maar helaas lukt dat niet echt naar mijn mening. Komt ook mede door Activision. Bungie moet je gewoon lekker met rust laten en hun ding laten doen.
 • @masters007 Met de eerste twee uitbreidingen niet, maar Forsaken vind ik wel echt heel tof.
 • Dus de redactie heeft na iemand met een tv serie als game van het jaar nu ook iemand die een 2017 titel als game van het jaar heeft. Hmm zo slecht was 2018 nou toch niet?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren