1. Q-N-A: Hoe staat Microsoft er dit najaar voor?

Q-N-A: Hoe staat Microsoft er dit najaar voor?

Game Pass, Series X, xCloud en meer

Je kunt het niet gemist hebben: de Xbox Series X én Series S verschijnen op 10 november voor respectievelijk 299 en 499 euro. Ook komt EA Play naar Xbox Game Pass Ultimate en wordt Assassin's Creed Valhalla een launchgame. Tijd om een stil te staan bij de vraag: hoe staat Microsoft er dit najaar voor?

Michel musters

Laat ik het zo zeggen: beter dan jaren. De Series S is de meeste kans die ze hebben op een 'Trojan Horse', goedkoop bakkie waarmee ze in potentie een groot publiek kunnen aanspreken. Maar... deze generatie hebben ze op dit moment ook een goedkope console en Game Pass, en dat maakte ook niet het verschil. Het grote toverwoord is en blijft dus toffe exclusives, en die laten nog altijd op zich wachten, voor zover we weten in ieder geval. Dat wachten op die exclusives doen we nu al jaren op het Xbox-platform en het wordt tijd dat Microsoft (of beter gezegd Phil Spencer) die woorden waarmaakt.

Xbox Series S

dennis mons

Even los van het feit dat de namen van de consoles ontzettend verwarrend zijn voor mensen die vooral casual gamers zijn, is dit natuurlijk wel een enorme sweet deal. Ik kan me heel goed voorstellen dat veel mensen voor de Series S gaan, puur vanwege het feit dat 'ie flink goedkoper is en praktisch '4K'-games draait. Daarnaast is de combinatie van Game Pass met de EA-titels natuurlijk fantastisch, helemaal in combinatie met xCloud. Da's trouwens wel iets waar ik van baal: het is ruk dat het alleen met Android werkt, want ik zou graag Game Pass op de iPad willen gebruiken. Hoe dan ook; het enige wat Microsoft nu nog nodig heeft zijn killer exclusives. Want laten we eerlijk zijn, daar laat MS de bal wel een beetje droppen.

xcloud

lars cornelis

Ik denk dat (het gebrek aan) exclusives met deze deal niet meer uitmaakt. Je haalt nu voor relatief een habbekrats een Xbox Series S met Game Pass in huis en kan dan spelen tot je scheel ziet. Dat is voor jou en voor mij misschien niet zo boeiend, want jij en ik willen per se die ene topgame spelen. Of per se de allerbeste resolutie en framerate op die peperdure OLED-tv. Maar ik (en jij misschien ook wel) koopt ook films nog op 4K Blu-ray's vanwege precies die zelfde argumenten. Door mensen zoals jij en ik is Netflix niet zo gigantisch groot geworden. Dat kwam door de massa, en voor de massa heeft Microsoft nu wel een hele sweete deal.

Xbox Series S

jacco peek

Het valt niet meer te ontkennen: Microsoft doet er alles aan om je aan boord van het Xbox-platform te krijgen. De Series S lijkt me daarin een belangrijke factor, want voor 299 euro (minder dan een Switch!) kun je gewoon next-gen games spelen op 60fps in 1440p. Dat is voor heel veel mensen ruim voldoende, en anders is er altijd nog de ultrakrachtige Series X. Van die laatste had ik zeker verwacht dat 'ie 600 euro zou worden, maar Microsoft overtreft alweer de verwachtingen.

Tel Game Pass en xCloud op, en je hebt een fantastisch ecosysteem dat helemaal klaar is voor de toekomst. Het enige wat Microsoft nu nog moet doen is vette games uitbrengen. Dit najaar ga ik namelijk keihard Spider-Man: Miles Morales op de PS5 spelen, en kort daarna Ratchet & Clank: Rift Apart, maar wat Xbox -games betreft heb ik geen idee. Misschien third-party-titels als Assassin's Creed, mits ze er beter uitzien op de Series X.

Xbox Series X

cody van den bogert

Raytracing voor 300 euro, dat is echt niet misselijk. Natuurlijk lopen we tegen het probleem van de exclusives aan, waar blijft die klapper? Anders dan dat denk ik dat Microsoft goede stappen zet, bijvoorbeeld met het integreren van EA Play in de Xbox Game Pass. Het is voor mij echter gewoon nog niet genoeg om de overstap van PlayStation naar Xbox te maken, maar de kans dat ik een Series S erbij haal, neemt wel gestaag toe.

Game pass

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik denk dat Microsoft het goed gaat doen. Sony gaat meer verkopen tijdens de launch, maar Microsoft blijft volgens de analisten niet ver achter.
 • @CerandoX.nl
  @CerandoX.nl
  Ik denk juist dat het tegen gaat vallen. Ze hebben een superdienst. Maar te weinig exclusives. En de meeste games kunnen de komende jaren nog op de current gen draaien. Het belangrijkste hebben ze niet genoeg in geinvesteerd
 • @robertflappie
  De zoveelste Fifa of CoD-speler geeft niet echt om exclusives. Die spelen ze niet. Het hangt echt af van de prijs.
 • @CerandoX.nl
  En met EA Play hebben Fifa spelers ook korting op Fifa points.
 • Nu veel titels cross platform gaan worden zoals Cod e.d , en dat is toch wat de meeste gamers spelen
  Maakt het niet meer uit welke console je koopt

  Dat ga je of voor de beste deal of de meeste power
  Zo simpel is het voor mij
 • Jongens, ik vind de Q&A's echt oninteressant worden. Misschien ligt het aan mijn interesses, maar ik vind de vragen soms zo slap en/of saai dat ik de gehele sectie oversla omdat ik gewoon niet benieuwd ben naar jullie antwoorden. Wellicht zouden jullie actualiteit eens los kunnen laten en wat meer random vragen kunnen stellen ;

  'Wat is je favoriete game aller tijden en waarom?' ,
  'Wat is jouw guilty pleasure?',
  'Aan welke game die iedereen tof vind heb jij een hekel / Van welke gehate game heb jij stiekem toch wel genoten?'
  'Wat is je meest memorabele game-moment'
  'Als jij een ontwikkelteam onder je had, een eindeloos budget en de mogelijkheid om alle franchises te gebruiken die de gamewereld rijk is ; welke game zou je dan in ontwikkeling brengen (Hoe zal deze game in elkaar steken)?' ,
  Welke game wil je echt nooit meer spelen?' ,
  'Welke game heeft jou 'anders over zaken laten denken'?' ,
  'Wat is je grootste baalmoment rond gaming' ,
  'Van welke game zou jij het liefst een remake zien, wat kan en moet er anders?'
  'Welke game heeft jou het meest teleurgesteld en waarom?'

  geen geweldige voorbeelden, maar ik ben wel benieuwd naar jullie antwoorden. Het valt mij gewoon op dat sommige vragen wat te wensen over laten. Vooral omdat er met het antwoord niet veel te spelen valt waardoor veel redacteuren dezelfde antwoorden geven of cheaten om toch maar wat anders te kunnen zeggen. Ook qua reacties trekt dit artikel lang niet zoveel als zou kunnen. Vraag eventueel jullie publiek naar wat zij van jullie weten willen. Tis maar een idee.
 • @benjaminben
  Ik moet zeggen dat ik deze vraag opzich nog wel prima vind. Maar voor de rest heb je zeker gelijk!
  Actualiteit is fijn maar als je daardoor saaie vragen gaat krijgen moet je wat creatiever worden.
 • @jo_joost

  Ja deze is niet de beroerdste, maar lokt wel eenzijdige antwoorden uit. En dat vind ik jammer.
 • @benjaminben
  Het is in mijn ogen niet per se dat de vragen niet boeiend zijn, maar deze reacties zijn in principe allemaal al onder de topics een paar dagen geleden voorbij gekomen. Wordt een beetje een herhaling van zetten.

  In deze periode van nieuwe consoles ligt het voor de hand om voor deze topics te gaan, dat snap ik wel. Persoonlijk zou ik de redactieleden aansporen om meer te reageren gedurende de week onder de normale topics. Dan is er in de Q&A misschien meer ruimte voor het soort vragen dat jij aandraagt.
 • @That Mr Awesome

  Tjah, heb je ook een punt. Maar er is ook een hoog open-deuren gehalte de laatste tijd hoor. Barton heeft daar volgens mij ook al eens wat opmerkingen over geplaatst. Deelde zijn mening volledig.
 • @benjaminben
  Gek dat je het net bij een vraag zegt die wél interessant is. Niet geweldig, maar best interessant. Maar normaliter zou ik het met je eens zijn. Goed idee! Inderdaad de actualiteit (wat vaker) loslaten.

  Misschien ter aanvulling:
  "Wat is je eerste kennismaking met gaming?"
  "Welke is volgens jou het meest grensverleggende (of revolutionaire) game ooit en waarom?"
  "Buiten gamen, wat doe je graag in je vrije tijd?"
  "Wat is jouw favoriete game-ontwikkelaar?"
  "Welke game had volgens jou nooit een sequel (of sequels) nodig?"
  "Wat is je favoriete console/handheld ooit en waarom?"
  "Gebruik je altijd dezelfde username en hoe kwam je daarop?"
  "Welke verdwenen ontwikkelaar zie je graag wederkeren?"
  "Hoe ziet jouw game(merchandise)-verzameling of gameroom eruit?"
  "Als je nog maar één dezelfde game voor de rest van je leven zou mogen spelen, welke game zou dat dan zijn?"

  Ook niet allemaal even geweldige voorbeelden, maar het is weer eens wat anders. Verder zou ik het op prijs stellen als er wat vaker door de redactieleden onder de artikelen wordt gereageerd. We laten graag onder een Q&A weten hoe wíj over de stelling denken, maar daar wordt helaas zelden op gereageerd. Een beetje meer interactie met de community zou geweldig zijn.
 • @Rahl

  Njah ik zelf vond deze niet interessant, maar nogmaals ; dat is mijn interesse. Speculeren wat er gebeuren gaat vind ik sowieso niet zo interessant, ik zie wel wat er gebeurt. Dingen lopen vaak toch anders.

  Qua vraag is dit ook niet het meest tergende voorbeeld, maar wel de zoveelste waarbij ik denk ; hier had meer in gezeten jongens. Mijn reactie is dan ook gericht op q&a van het laatste halfjaar, niet perse deze q&a.
 • @benjaminben

  Zoals ik al aangaf: ik ben het met je eens.
 • Voor het eerst zit ik er aan te denken dat als de Xbox na verloop van tijd veel goede exclusives heeft (wishful thinking) dat ik die goedkope variant ga halen. Sowiso eerst de PS5 🙏🏻
 • Ik ga eerlijk toegeven dat ik vind dat MS de goede kant op gaat, maar net zoals Cody kunnen ze mij voorals nog niet over laten stapen om dat ze mij nog niet genoeg overtuigen. De series S prijs is wel een sweetspot, maar nee vooralsnog blijf ik bij Sony voor de exclusives en de multiplatform games want de series X mag wel iets sterker ( niet veel want PS5 en XsX zitten qua power heel erg dicht bij elkaar.) Zijn ik zie dat niet a als reden om over te stappen.
 • Hebben in huis nu een one x. Waarschijnlijk gaan we de series S op launch halen, opdat we sws alle spellen kunnen blijven spelen. Zal voor spellen op disc de one x blijven gebruiken. Sterk genoeg.
 • @Eshura

  Ik snap de keuze als je van One S naar series S zou gaan maar van One X naar S is dat niet een beetje zonde van je knaken.


  Zoveel qua specs ga je er niet op vooruit en de series S is 1440p niet echt future proof, tenzij je natuurlijk niet op een 4k tv gamed.


  Anders zou ik toch rustig wachten en later een series X halen voor een waardige upgrade maar het is natuurlijk je eigen geld.
 • @GrandTheftComment
  Ik speel ook niet op een 4k-tv en zal dat de komende tijd ook nog niet doen. Het voordeel van de kortere laadtijden kan ik echter niet weerstaan.

  En het meerendeel van m'n spellen speel ik toch via game pass.
 • @Eshura

  Ahh juistem, nee dan is het idd volkomen logisch =)
 • Ik weet het niet zo. Ik denk wel dat de launch succesvol gaat zijn. Maar er is geen halo, die had echt voor een boost kunnen zorgen. Ps5 gaat het qua hardwaresales een stuk beter doen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren