1. Honest Opinions - Ghost of Tsushima

Honest Opinions - Ghost of Tsushima

Na afgelopen vrijdag Ghost of Tsushima uitgespeeld te hebben, ga ik er nu een zo'n eerlijk mogelijk oordeel over proberen te vellen. Het is misschien een mening waar niet iedereen het mee eens zal zijn en sommige zullen het onterecht vinden, maar lets face it meningen kunnen nu eenmaal tegendraads zijn.In bijna alles is dit een Assassin's Creed game (minus de hiddenblade, de animus en de Isu), en dan om precies te zijn een mix tussen oude AC ( 1 t/m Syndicate) en RPG era AC. Is het door die mix een betere (AC) game dan Assassin's Creed? F*ck no, qua GFX is het een heel erg mooie game (on par met de beelden die ik tot nu toe heb gezien van AC Valhalla). Qua verhaal is het on par met AC Odyssey (dat is dus een positief iets want verhaal van Odyssey is geweldig) net zoals bijna alle AC games heeft het ook een aantal emotionele scènes, Met één scène die mij toch echt wel liet huilen (de laatste keer dat er tranen over mijn wangen rolden was met de film 1917)Qua gameplay is het imho een mixed bag, de Combat is beter dan dat van AC, het doet eigenlijk wat AC Unity deed (daar was het dodgen en pareren ookal heerlijk) maar suckerpunch heeft het wat mij betreft verbeterd en geperfectioneerd. De geen way points en laten leiden door de wind is een aangename vernieuwing in het open wereld games genre. Maar daar tegenover staat wel dat de rest van de gameplay in het verleden blijft hangen en dan met name het klimmen via vaste punten (2007 wil z'n klim systeem terug) en hoe sommige Npc's liggen als ze dood zijn (dat mag anno 2020 niet meer gebeuren). En dat terwijl AC in die aspecten evolueert.

Case in point


Naast dat de game mij aan Assassin's Creed ( Odyssey) doet denken, doet het mij ook denken aan Ninja: Shadow of Darkness (ik weet niet waarom maar op sommige momenten als ik door de wereld liep deed het mij aan die game denken), Sword of the Samurai, Way of the Samurai (logisch natuurlijk want Samurai) en de film Azumi denken. De game liet mij echt het gevoel hebben dat ik een echte echte Samurai ben iets waar Sword of the Samurai en Way of the Samurai beide in falen ( begrijp mij niet verkeerd, dat zijn geweldige games maar gaven mij niet het gevoel dat ik een echt Samurai ben iets wat Ghost of Tsushima dus daadwerkelijk wel doet.Iets waar ik ook blij om ben is dat de wereld map relatief groot is, ze hebben in dat aspect goed gekopieerd van Ubisoft en goed gekeken naar wat de wereld van Odyssey zo interessant maakte. Namelijk de map bomvol gooien met interessante dingen om te vinden en te doen. Ook hebben ze goed naar Ubisoft gekeken en hoe zij de side Quest implementeren, net Zoals in de Odyssey zijn alle side Quests verbonden met hoofd verhaal of het eiland en voelt geen één van de side Quests aan als filler. Oh en waar ik ook erg over te spreken ben is dat geen één van de trophies achter een difficulty Wall zit (ik vind de kijk mijn p*k eens hard zijn want ik heb deze game op brutal uitgespeeld bij de meeste games echt bullshit en ik vind het een goede move van SP om alle trophies toegankelijk te maken voor iedereen)Ik kan het toch niet laten om er een cijfer aan vast te plakken en na lang na te denken moet ik gaan voor een 9,3, dat vind ik persoonlijk wel een terecht cijfer voor de beste Samurai game ooit gemaakt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Meta_coola Fanatieke J-rpg en Assassin's Creed speler, je kan me ook wakker maken voor uncharted en Red Dead Redemption. Naast hardcore gamer ook een echt film freak hoe meer B film materiaal het is hoe blijer ik ben.

Reacties

 • Leuk geschreven! Ik moet nog steeds aan de game beginnen, maar nu mijn vakantie is aangebroken heb ik daar eindelijk tijd voor.
 • @obi-twan kenobi

  Thanks. Was best leuk om na maanden niks getypt te hebben weer eens wat te typen.


  Ik hoop dat je ook een goeie tijd gaat beleven met de game
 • @Meta_coola

  Alle eerst qua schrijven van tekst ben je in veel stappen vooruit gegaan mijn complimenten. Maar je cijfers die jij meestal aan games geeft vind ik iets te hoog. Want er zitten voldoende oneffenheden in deze game maar een 8 komt meer in de buurt.
 • @smaakmaker

  Thanks.

  En over het het cijfer… kijk ik ben geen game journalist, ik ben niet gebonden aan regels ik mag zelf bepalen welk cijfer ik aan een game (, film of serie ) geef. Is het cijfer dat ik geef vaak controversieel? Zeer waarschijnlijk wel, maar dat iemand het cijfer onterecht vind doet mij niet zoveel ik geef een cijfer waarvan ik denk dit pas perfect bij deze game (,film of serie).
 • @Meta_coola

  Ja jij mag het cijfer geven maar ik heb andere mening over de game. Ook al vind ik de game zeker vet. Maar ieder zijn mening bij deze. Maar je geschreven teksten gaan vooruit.
 • @obi-twan kenobi

  heb het spel zelf ook uitgespeeld en vond het enige gemis dat je niet echt wapens kon wisselen maar dat was ook het enige minpuntje van deze echt te gekke game.
 • Een eh… bijzonder artikel. Leest niet zo lekker, je zet veel te veel tussen haakjes en die scheldwoorden hoeven van mij ook niet.

  Je begint al met een aparte titel (is elke mening niet eerlijk?) en schiet meteen in een soort verdedigende, provocerende toon. Als review weet je eigenlijk nog steeds niet zo veel als je geen Assassins Creed speelt, waarmee je het constant vergelijkt, zonder daadwerkelijk iets over de game Ghost of Tsushima te zeggen. Voelt meer als een column waarin je AC en GoT vergelijkt. Als je het als review bedoelt, kan je trouwens ook dat selecteren bij het plaatsen van memberartikel. Dat staat wat mooier bij de conclusie met het cijfer enzo.

  En als laatste tip denk ik dat je veel mooiere screenshots kan maken in deze game. Heb je deze zelf gemaakt? Want op de meeste zie ik amper wat er nu gebeurt en geeft geen goede indruk van de game. Die is veel kleurvoller en grootser dan wat je nu ziet.
 • @Prof_Nakayama

  Ik lees vaker dat de game vergeleken wordt met AC en dat mag ook. Maar als je AC nooit speelt, dan weet je aan de hand van deze review niet wat GoT is. Iemand die zelden games speelt zou aan de hand van een review moeten weten wat de game is en hoe het ongeveer speelt. Dat mist in deze review.

  Qua screenshots kan het beter, maar niet storend. Daar kan volgens mij best veel tijd inzitten. Die vierde is trouwens wel heel vet!
 • @Silverwolf

  Het is dan ook geen review. Maar mijn eerlijke kijk op en mening van deze game.

  Ik heb er express geen review van gemaakt zo dat ik mij niet aan de "review regels" hoef te houden. En ik mijn ongecensureerde mening ( oké semi gecensureerd :P ) kan geven op een manier waar ik mij goed bij voel.
 • @Meta_coola

  Klinkt meer als een indekmantel om het zo te doen ; ik kan niets fout doen want het is geen review. Njah, had er dan ook geen cijfer aan gekoppeld, want dat is precies wat een recensie is = een beoordeling aan de hand van een bespreking van iets.

  Je bent beter gaan schrijven, petje af daarvoor ;) Maar neem de kritieken hierboven ook te harte. Je geeft AC trouwens wel te veel credit als het gaat om het ontstaan van GoT. Want bij open-wereld games als deze heeft toch echt CDPR met TW3 de fundering gelegd, niet Ubi. Sterker nog, zij hebben met AC gigantisch leentje buur bij de derde game van deze franchise gespeeld, alleen bij lange na niet zo tof uitgewerkt. Prima, maar wel een slapper aftreksel van.
 • @benjaminben

  Met beide punten ben ik het niet eens.

  Ik geef altijd een cijfer aan iets wat ik heb gespeeld, gelezen of heb gekeken. Een cijfer aan iets geven is niet exclusief voor Reviews. Ik ga nu meer van die honest opions maken, en ik zal toch echt gewoon een cijfer neerzetten.  Op geen één moment voelt GoT aan als een een the witcher game. Nee de enige vergelijking die ik kan maken is met AC ( qua gameplay vooral ezio era gameplay en de open wereld zelf met AC Odyssey)
 • @Meta_coola

  Maar als je de open-wereld vergelijk met AC, een game die zijn inspiratie heeft van TW3, dan zou GoT toch ook aan moeten voelen als een the Witcher game? Sterker nog, de nieuwe AC mist enkel een hoofdpersonage met lang wit haar, want de aankomende titel oogt haast identiek qua uitstraling aan TW 3.

  en qua recensie : Als jij een product bespreekt op een beoordelende wijze (zoals je nu doet) en je geeft aan het eind ook een cijfer, dus een beoordeling? Dan is dit toch gewoon een recensie? Misschien niet in het standaard format, maar het oogt er toch echt als één. Als ze de kleine stukjes tekst onder BOl.com producten al recensies noemen, dan is dit artikel van jou er zeker één. Niet dan?
 • "Met name hoe dat sommige NPC's liggen als ze dood zijn (…) en dat terwijl AC in die aspecten evolueert."

  Yeah, right, deze npc is zelfs niet dood. AC evolutie 2018:

  De evolutie van Assassin's Creed


  Hahaha, ik lach me een kriek! :')
 • @Mister Frowdo

  Och och Assassin's Creed heeft wat bugs. Welke game heeft geen bugs? ( zelfs een "meesterwerk" als Red Dead Redemption 2 zit bomvol met bugs.

  Ontkennen dat Assassin's Creed goede evoluties naar het het open world genre heeft gebracht toont alleen maar aan dat jou blinde haat jegens AC de spuigaten uit komt.
 • Altijd leuk om een review van een member te lezen. Zoals hierboven ook al gezegd, probeer iets minder tussen haakjes te zetten. Dit maakt het echt een stuk aangenamer om te lezen. Zeker omdat je soms halve alinea's hierin kwijt wilt.

  Ik ben nu in Act III van de game en hoop hem komende week uit te spelen.
 • Ik vind dat je wel iets vooruit bent gegaan wat betreft je schrijfstijl en ik vind het ook super leuk dat je zo enthousiast over bepaalde games en films bent.

  Toch sluit ik me wel aan bij wat comments hierboven. Ik vind dat je niet gelijk in een soort verdediging hoeft te schieten als je je mening ventileert. Je brengt het op een bepaalde manier over alsof je wil dat iedereen er tegenin gaat en alsof er een soort frustratie uit moet. Dat vind ik wel een beetje jammer.

  Inhoudelijk vind ik het een beetje lastig want ik weet helemaal niks van Assassins creed en ook weinig van GOT. Na het lezen van jouw artikel, weet ik niet of het iets voor mij is. Maargoed zoals je zegt ben je vrij je eigen manier van schrijven te hanteren. Van mijn kant is het meer een tip om positievere reacties te krijgen, al zit je daar misschien helemaal niet op te wachten (ik weet het niet).
 • @Luigi1985
  Een meer positieve benadering lijkt mij toch nog altijd beter dan men in het harnas jagen en negatieve reacties ontvangen.

  @meta
  Ik was eigenlijk wel benieuwd naar de game, want twijfel zelf nog om deze te gaan halen. Helaas kan ook ik niet precies achterhalen hoe de game nu écht is.
  Daarnaast is Origins overigens de laatste AC game die ik (met moeite) helemaal heb uitgespeeld. Mijn AC referentiekader is dus ook niet helemaal actueel meer.

  Wat betreft de feedback van hierboven, probeer ook zeker om die mee te nemen in nieuwe teksten. Je hoeft natuurlijk niet aan ieders verwachtingen te voldoen, of jouw mening 'leuker' te maken, maar door dat soort feedback kun je jouw teksten toch altijd nets ietsjes verbeteren.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren