1. Horror in 2018: welke griezelige games komen onze kant op?

Horror in 2018: welke griezelige games komen onze kant op?

De bekende horrortitels laten de laatste tijd minder van zich horen, dat betekent niet dat er niets te griezelen valt. Er is hierdoor juist meer ruimte voor nieuwe concepten en dat is zeker in dit genre iets om toe te juichen. Immers is er niets zo eng als het onbekende. We zetten onze angsten opzij om je te vertellen welke spannende horrorgames je dit jaar nog kunt verwachten.

Agony

PlayStation 4, Xbox One en pc

Releasedatum onbekend

De naam van deze game zegt het al: agony is wordt geen vrolijke titel. Het klinkt naar en dat belooft het ook te worden. Agony is een keiharde game. Met een fakkel in de hand moet je je door de duisternis een weg zien te banen, terwijl je wordt geteisterd door akelige geluiden, slangen met mismaakte koppen en ander gespuis. Het toffe aan Agony is dat de game veel klassieke horrorelementen op je afvuurt, maar toch niet cliché aanvoelt. Krakende deuren, vreemde stemmen en plotseling bewegende entiteiten, Agony schroomt ze niet en dat is onaangenaam prettig.

State of Decay 2

Xbox One en pc

22 mei 2018

Met de zaklamp paraat sluipen in panden en deuren opentrekken waarachter bloeddorstige zombies staan te wachten. In State of Decay 2 moet je samenwerken temidden van een zombie-apocalyps, zodat je samen gebruik kunt maken van de schaarse voedingsmiddelen en materialen die de wereld nog heeft. Net als in The Walking Dead is State of Decay een game die niet alleen gaat om al die naar orgaanvlees snakkende ondoden, maar ook om de menselijke kant van het overleven in zo’n situatie. Zo krijg je de keuze of je iemand die is gebeten een kleine beetje tegengif geeft, of je die persoon laat sterven en het goedje bewaart voor later. Doodeng is deze game niet, maar State of Decay 2 maakt zeker goed gebruik van de horrormogelijkheden van de zaklamp in een donker gebouw.

Vampyr

PlayStation 4, Xbox One en pc

5 juni 2018

Als je denkt aan het woord horror, dan kun je aan bloeddorstige moorden of zombies denken, maar ook aan de klassieke griezels zoals spoken en vampiers. Die laatste categorie speelt de hoofdrol in Vampyr, waarin je in een Victoriaans Londen moet zien te bedenken hoe je je eeuwige leven invult. Luister je naar het duiveltje op je schouder en word je een echte vampier die zijn tanden graag in een sappig nekje zet of ga je de reddende engel uithangen en een kuur vinden voor een dodelijke griep? Je keuzes schijnen de plot te beïnvloeden, dus denk goed na over wat je kiest.

We Happy Few

PlayStation 4, Xbox One en pc

Zomer 2018

We Happy Few is niet een klassieke horrorgame zoals Agony dat wel is, bijna het tegenovergestelde. Het biedt een BioShock-achtige droomstijl met onaangename elementen, zoals mensen die in groten getale aan een drug genaamd Joy verslaafd zijn en op je jagen wanneer je je dagelijkse dosis niet inneemt. We Happy Few speelt zich af in een vrolijke maar vreemde Sixties-setting vol schizofrene mensen en in een dromerige stijl die binnen een mum van tijd in een nachtmerrie kan veranderen.

Overkill’s The Walking Dead

PlayStation 4, Xbox One en pc

Herfst 2018

The Walking Dead heeft al een briljante gamevertolking gekregen van Telltale, maar er zijn de afgelopen jaren diverse andere ontwikkelaars opgestaan om deze geliefde comic- en tv-serie in een succesvolle game te veranderen. Dat is tot nu toe niet heel goed gelukt, maar Overkill doet een interessante poging met zijn The Walking Dead. Er is co-op met vier spelers mogelijk in deze first person shooter, waarin we tenminste een mannelijk personage volgen die van zijn forensenleven met goede baan in Washington ineens in een wereld terechtkomt die door zombies is overgenomen. Het is nog wat stil rondom deze twee jaar uitgestelde game, maar nu het bijna zover is neemt hopelijk de communicatie toe, zodat duidelijk wordt wat deze game anders maakt dan die van Telltale.

Metro Exodus

PlayStation 4, Xbox One, pc

Herfst 2018

De Metro-serie is vooral bekend om haar setting: de ondergrondse van Moskou, een besneeuwde, desolate wereld. Deze shooter dompelt je onder in een ijzige wereld die een apocalyps geleden heeft. Als je dan ook nog gemuteerde beesten voor je loop krijgt, dan is de gruwel compleet. Je bent compleet op jezelf aangewezen, terwijl je kilometers aan tunnels doorkruist op zoek naar betere wapens om de grote griezels (die ooit ratten(!) waren) de baas te blijven.

GTFO

PC

Ergens in 2018

“Werk samen of sterf samen”, met een harde slogan en een trailer vol ‘power fails’ hoopt GTFO indruk te maken. Deze co-op first person shooter heeft een Alien-atmosfeer door de aankleding en omdat je niet op jezelf bent aangewezen maar in een team verkeerd, zou je denken dat je daar ontspanning uithaalt. Vergeet het maar, je collega’s schreeuwen keihard in je oor terwijl hordes ruimtewezens op jullie afstormen in het donker.

Call of Cthulhu

PlayStation 4, Xbox One en PC

Ergens in 2018

Eigenlijk mag je niet over horror schrijven zonder daarbij H.P. Lovecraft te noemen, bedenker van veel dingen die we nu als ware horrorklassiekers beschouwen. Call of Cthulhu is gebaseerd op een Lovecraft-verhaal van dezelfde naam. In 1981 was hiervan al een game gemaakt, maar nu komt daar een visueel zeer gelikte remake van. De wereld is sprookjesachtig mooi, maar hij speelt ook spelletjes met het brein van het hoofdpersonage, die zijn realiteitszin verliest. Niet iedereen trekt games die zo als een LSD-trip voelen, maar als dit je trekt, dan is dit een titel om naar uit te kijken.

Code Vein

PlayStation 4 en Xbox One

Ergens in 2018

Spreekt Vampyr je wel aan, maar lijkt het je te verhaalgedreven in plaats van uitdagend? Hoe die game uiteindelijk qua moeilijkheidsgraad wordt is op dit moment niet in te schatten, maar een game waarbij dat wel direct duidelijk is, dat is Code Vein. In dit spel wordt anime vermengd met horror en Dark Souls-achtige gameplay. Je vijanden zijn grote entiteiten die allemaal hun eigen aanvalsmethoden hebben. Weet je die goed te doorgronden, dan win je gemakkelijk. Lukt dat niet, dan blijf je in eerste instantie gefrustreerd en daarna morsdood achter. Keihard, en dat hoort horror ook te zijn.

Als je meer wilt weten over al deze titels, houd dan InsideGamer in de gaten!

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

  • CoC was echt geniaal tot op het moment dat je een wapen in je handen kreeg. Vanaf dat moment was eigenlijk alles wat de game tot dusver zo goed maakte ineens verdwenen. Hopelijk pakken ze dit aan. Wat dat betreft is deze game gelijk aan Bioshock Infinite ; metname genieten wanneer je geen wapen in je handen hebt.
  • Wat een mooie lijst :)
    Vampyr en Metro Exodus lijken me geweldig maar ook Call of Cthulhu heeft mijn interesse. Je kunt op youtube 5 min. aan gameplay vinden en dat ziet er echt goed uit.
    We Happy Few heb ik nog steeds mijn twijfels over.
  • Ik hoop zo dat de walking dead game, een lekkere L4D look a like wordt. Dit mis ik echt op de huidige generatie.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren