1. I ❤️ Nerds - Column

I ❤️ Nerds - Column

De mooiste mensen ter wereld

Giechelen doe ik als volwassen kerel niet vaak meer, maar ik kan verklappen dat ik dat wel een beetje deed toen me gevraagd werd of ik misschien naar Star Wars Celebration in Chicago wilde gaan. En niet zozeer omdat er veel te doen en te zien is, maar ook omdat er voor mij geen fijner gevoel is dan omringd zijn door nerds. En dat moet gevierd worden.

Nerds, geeks, freaks: ‘ons soort mensen’ heeft een trits aan namen. Velen zijn ontstaan als belediging, maar worden door onszelf inmiddels gewoon gebruikt als geuzentitels. Proud to be a nerd! Het is dan ook best een apart slag mensen: We zijn (vaak) als kind ergens bezeten door geraakt en hebben dat nooit meer los willen laten. En veel mensen vinden dat heel raar. Zo kom ik regelmatig bij leeftijdsgenoten thuis om te constateren dat er geen spoor van nerd culture te bekennen is. Vaak omdat ze vinden dat ze ‘te oud’ geworden zijn, of een lastige partner hebben ('die kindertroep zet je maar op zolder'). Ik heb zelfs een keer een date gehad die mij vroeg wanneer ik van plan was in een ‘grotemensenhuis’ te gaan wonen, na het zien van mijn ‘speelgoed’. Het was geen match.

Het is dan ook ongekend lekker om schijt aan 'normaal zijn' te mogen hebben op een event als Comic Con of, net als afgelopen weekend op Star Wars Celebration. De vanzelfsprekendheid van het kinderlijke plezier bij alle aanwezigen is iets wat weinig mensen buiten deze cirkel van fans en fanatici echt begrijpen. Er is gewoon iets wonderlijks aan het feit dat je in een hotel verblijft met duizenden mensen die dezelfde passie delen. En dat je samen met Jango Fett in de lift afdaalt naar het ontbijt, waar vervolgens een Boba Fett in zijn bijpassende badjas een Starbucks-koffie zit weg te slurpen. Of wanneer er een compleet gezin voorbij loopt als Troopers en paps als de droid K2-SO: het maakt me intens gelukkig.

Die hele wondere wereld heeft een effect dat geen enkele drug kan overklassen. Even mogen we weg uit de suffe samenleving en ons onderdompelen in warme verwondering en infantiel plezier. Hoe hard en kil is dan ook de realiteit als zo’n sprookje weer tot een einde komt. Zo was na Dutch Comic Con de cultuurshock voor de ‘nerds’ een flinke. Waar ze op de beurs vrijuit konden rondhollen met hun fluffy oren en staart, zo uitgelachen en bekeken voelden ze zich na afloop, gedwongen om op Utrecht Centraal zich weer tussen de ‘gewoontjes’ te mengen. Vooral de eenlingen hadden het er zichtbaar zwaar mee.

Star Wars Celebration was dus meer dan het vieren van de sci-fi-reeks: het is het vieren van nerd culture. Nooit eerder konden zoveel mensen zonder enige schaamte ervoor uitkomen dat ze zich inderdaad verkleden als een personage, en dat ze inderdaad een vermogen stoppen in ‘poppetjes, speelgoed en strips’ waar menig intellectueel zijn neus voor op zou halen. Van dakdekker tot jurist: iedereen op dit soort events is gelijk.

Althans, dat zou je denken.

Want door de immense populariteit van nerd culture, is er wel een nieuwe en lelijke tendens. Net als in de gamingwereld begint er steeds meer een scheiding te ontstaan tussen de ‘hardcore’ en de ‘casuals’. In plaats van het feit te omarmen dat steeds meer mensen onze passies voor games, films en comics delen, wordt er steeds vaker door andere (veelal oudere generaties) ‘échte nerds’ neergekeken op de nieuwkomers. Ja, dat ene Stromtrooper-pak is nogal klungelig in elkaar geflanst met wat karton. Maar fuck dat: daar is net zoveel liefde ingestoken dan een zorgvuldig bij elkaar gespaarde replica uit één of andere speciaalzaak.

Laat mensen met rust.

Mijn hoop is dan ook dat wij als nerds niet doorslaan in ons fanatisme. Dat we genieten van het feit dat we onszelf kunnen zijn en anderen aan te moedigen dat ook te doen. Hoe ‘stom’ of ‘halfbakken’ we de interesses en diepgang van ‘instap-geeks’ ook vinden. Want laten we eerlijk zijn: we leven nu in een wereld waar we op verjaardagen uitgebreid kunnen geeken over de release van Endgame of een nieuw personage in Smash, in plaats van oeverloos te zaniken over politieke partijen en vergelijkbare ‘zit niemand op de te wachten’-onderwerpen.

Maar ook voor ons geldt wél dezelfde regel: Heb respect. Juist wij moeten het goede voorbeeld geven als voormalige buitenbeentjes.

Check hieronder ook een videoreportage die ik heb geschoten voor onze zustersite PU.nl, en nog een flinke bak leuke foto's die ik in Chicago heb gemaakt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Dennis Mons Contentcoördinator/hoofdredactie voor InsideGamer.nl en een beetje van alles en nog wat bij de rest van die game-apies hier op de redactie. Dol op action/adventure, arcaderacers, turn based strategy, stealthgames en Tetris. Metalhead maar ook liefhebber van folk, klassiek en blues. En speel verdomd veel pool (9-ball & 8-ball).

Reacties

 • Ik kan mij heel erg vinden in deze tekst.

  Ik word ook vuil aangekeken door zowel de non-nerds als de "hardcore" nerds.

  Door de non nerds word ik vuil aangekeken omdat ik ultra fanatiek ben als het aan komt op Evil Dead, Godzilla, Assassin's Creed, Final fantasy (VIII) en Dragon Ball en dat in Kaio-ken x100 (sorry kan het niet laten). Ik krab mij daar nog steeds achter de oren voor want ik snap het nog steeds niet, ik doe er niemand kwaad mee en ik sta er niemand mee in de weg.

  Door de "hardcore" nerds word ik gelukkig niet zo heel vaak vuil aangekeken en is het inderdaad zoals Dennis al zegt vooral over hoe je kostuum er uit ziet een gemaakt is. Grootste voorbeeld voor mij is m'n Ashley "Ash" J Williams kostuum waar ik door sommige "hardcore" nerds kritiek over kreeg, want het zag er uit of dat ik er amper geld voor had uitgegeven en alles van scrap heb gemaakt.. en weet je ja dat klopt ik heb 8 euro betaalt voor een potje nep bloed en de rest was inderdaad gemaakt van scrap.

  En toch ben ik trots dat ik (samen met m'n vader) van dit

  https://i.postimg.cc/HxFScLnc/20160921-182134.jpg

  https://i.postimg.cc/mL2cp6wg/20160923-153817.jpg

  Naar dit ben kunnen gaan

  https://i.postimg.cc/50DbxngQ/20161021-164150.jpg

  Om uit eindelijk met deze twee er nog bij

  https://i.postimg.cc/3RVszdS7/20161022-193807.jpg

  https://i.postimg.cc/B6kXvtKh/20161022-150901.jpg

  Met dit resultaat te eindigen

  https://i.postimg.cc/3RVMBJbD/20161025-193315.jpg

  https://i.postimg.cc/vBsp5sYB/20190420-110208.jpg

  Het gaat niet om hoe veel geld je uit geeft aan het gene waar je fan van bent. Het gaat er om hoeveel passie je er in steekt en je kan er nooit teveel passie in steken.

  Live and let live
 • @Meta_coola zowel voor als na: ontzettend cool, dude.
 • @DMons

  Thanks.

  Het was overigens nog een groot proces om van een echte werkende kettingzaag naar een veilige maar nog steeds echt uitziende kettingzaag te gaan en er voor te zorgen dat ik mijn hand er in kwijt kon.

  Uiteindelijke product woog ongeveer 1,5 a 2 kilo op zich niet zwaar maar als je zes uur in character blijft en dus ook zes uur met dat ding aan je arm rondloopt dan begin je zo iets toch wel te voelen :D :D.
 • @Meta_coola

  Lekker doen wat je zelf wilt, wat iemand anders er ook van denkt of vindt. We zijn veel te veel bezig met wat anderen van ons vinden. Doe waar jij gelukkig van wordt, en the hell with everyone who thinks otherwise;-)
 • @Monojaxx

  Oh dat komt wel goed die attitude krijg ik telkens meer. Plus ik ben het type dat juist alleen maar fanatieker word als men er fel op tegen is. (dat is overigens niet omdat ik het heerlijk vind om mensen te irriteren. Maar… Tja ik weet niet eens waarom ik dat doe, zo zit ik denk ik gewoon in elkaar)
 • @Meta_coola

  In alle minderheidsgroepen zitten er wel zo'n hautaine lastigaards die zich distantiëren van diegene die hen distantieert omwille van hun arrogante distantie.
 • Nerds zijn de nieuwe gabbers….
  Ik ben ook altijd een buiten beetje geweest..toen de gabber scene opkwam was ik 1 met de gabbers nu heb ik precies hetzelfde met nerds.ik was er al 1 op hele jonge leeftijd.

  En ik voel me thuis tussen de games!

  Gamer4life
 • Hoewel ik dit een hartverwarmend artikel vind en iedereen lekker moet doen wat hij wil, ben ik een gamer die puur en alleen gamed. Ik teken nog wel eens game gerelateerde dingetjes, maar daar houdt t ook wel mee op. Ik heb geen behoefte aan vitrines vol plastic replica's van personages, geen drang om mij te verkleden als Link uit TloZ en krijg toch ietwat kromme tenen van furries of mensen die graag jonge Japanse anime meisjes immiteren met een knipoog een hoog vrolijk kreetje en twee 'peace' vingers in de lucht. Dat neemt niet weg dat een ander niet lekker mag doorslaan van mij m.b.t. onze hobby. Iemand die als kind gek was van voetbal, motoren of het bakken van cupcakes kan dit ongehinderd doorzetten naar zijn volwassenheid, why the fuck gamers zich dan wel moeten verantwoorden voor het spelen van 'spellen' (18+, ja errug kinderachtig idd) op volwassen leeftijd is voor mij nog steeds een raadsel.

  Ik hou absoluut niet van Star Wars, maar toch bedankt voor deze tekst. Heb het met plezier gelezen.
 • @benjaminben ik denk dat het komt omdat de generatie die vooral kritiek heeft, enkel de spelletjes van hun tijd kennen.

  Mijn ouders vonden het ook vrij kinderachtig en onnozel, maar zij kennen enkel patience en pong e.d.

  Nadat ik ze What Remains of Edith Finch liet zien en vertelde over het einde van BioShock en soortgelijke games hebben ze hun mening flink bijgesteld.
 • @benjaminben thanks voor het compliment. En precies wat Bert zegt eigenlijk. Er wordt door mensen op ons neergekeken als onnozel en kinderachtig. Laten we dan vooral niet ervoor zorgen dat we dat onder elkaar ook nog eens gaan doen.
 • Goed artikel. Heb het laatst ook al eens gezegd, maar ik vind dat wanneer je niemand tot last bent, je mag doen wat je zelf wil. Of dat nu in een star
  Wars pakkie op de comic con rondlopen is, of met een groot fototoestel in de bosjes gaat liggen om een geel-zilveren koekoekskraanvogelspecht met een blauwe sik te spotten. Als je het leuk vindt, gewoon lekker doen. Er zijn al genoeg mensen die alleen bezig proberen te zijn met ‘normaal’ overkomen.
 • @Luigi1985 ik vind jouw metaforen absoluut perfect.
 • @Luigi1985 ook omdat ik zo'n een persoon was die 'geel-zilveren koekoekskraanvogelspecht met een blauwe sik' spotte, als kind en tiener zijnde.
 • Ik heb nou juist het idee dat de lijn vervaagd tussen hardcore en casual. Het wordt gewoon normaal om ‘hardcore’ te zijn. Verder zie ik cosplay of het verzamelen van merchandise en beeldjes niet als hardcore, meer als een side hobby.

  Ik heb verder ook niet veel met cosplay, alhoewel ik graag naar Irine Meier kijk.

  Sharing is caring: https://instagram.com/irine_meier?utm_source=ig_profile_share&igshid=jc7sl513im3l
 • ''Waar ze op de beurs vrijuit konden rondhollen met hun fluffy oren en staart, zo uitgelachen en bekeken voelden ze zich na afloop, gedwongen om op Utrecht Centraal zich weer tussen de ‘gewoontjes’ te mengen. Vooral de eenlingen hadden het er zichtbaar zwaar mee.''

  Oef, right in the feels. Ik kan me dat goed voorstellen. Zelf ook wel overwogen om eens te cosplayen op een beurs, maar de weg erheen en weer terug speelt toch wel mee. Zo jammer dat de meerderheid bepaald wat normaal is, en als ook iets maar een beetje afwijkt, het ook meteen fout is. Alsof ik er last van heb als mensen zo naar een beurs of event lopen. Ik heb er altijd wel respect voor. Zoals je zegt, laat mensen gewoon met rust.

  Vreemd genoeg worden de bouwvakkers in mijn straat die de afgelopen maanden om 7 uur s' ochtends keiharde hardstyle of de klassieke nederlandse kut nummers draaien wel als normaal gezien, want daar zeggen mensen dan weer niets van. Rare wereld.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren