1. IG Q en A: Ben je klaar voor diskloze consoles?

IG Q en A: Ben je klaar voor diskloze consoles?

Is de IG-redactie klaar om digitaal te gaan?

Deze week verscheen alweer het gerucht dat er een diskloze Xbox One S aankomt. De zogenaamde One S All-Digital Edition zou zelfs al in mei lanceren en wordt mogelijk de eerste console zonder ondersteuning van fysieke mediadragers. Daarom deze week de Q&A: Ben je klaar voor diskloze consoles?

jules schlicher

Nee, daar ben ik nu niet klaar voor en waarschijnlijk in de nabije toekomst ook niet. Een console is namelijk meer dan alleen een spelcomputer. Mijn Xbox doet ook erg veel dienst als dvd- of blu-rayspeler, en ik zou het vervelend vinden om die functionaliteit te moeten missen. De beeldkwaliteit van een stream kan niet tippen aan die van een (4K) blu-ray, en lang niet alles is te vinden op Netflix, Amazon of iTunes, dus als ik een fijne film- of serie-ervaring wil hebben, vind ik het fijn dat ik een console kan hebben die méér kan bieden dan alleen digitale content. Doe mij dus nog maar eventjes een disk drive. Of krijgen we dan zo’n accessoire als de hd-dvd-drive voor de Xbox 360?

xbox

Arthur van Vliet

Het nadeel van een console zonder diskdrive lijkt me de monopolie die een consolemaker krijgt op de gameverkoop. Losse winkels kunnen nu nog stunten met prijzen, wat uiteraard in het voordeel is van de consument; bij een console waarbij de verkoop uitsluitend via een digitale winkel verloopt verdwijnt dat. Externe winkeliers kunnen wellicht nog codes verkopen, maar ook daarover kan de consolemaker controle uitoefenen: zijn winkel, zijn regels. Daarom zeg ik: nee, laat die discs nog maar lekker blijven.

Xbox One

Thijs Barnhard

Ik maak mij niet zo druk om discs en externe winkels. De beste koopjes vind ik tegenwoordig in online winkels. Concurrentie tussen consolemakers zorgt er wel voor dat er gestunt blijft worden met prijzen. Ik zie een console zonder schijfjes eigenlijk best wel zitten. Helemaal als je dat apparaat kan gebruiken in combinatie met zoiets als Gamepass. Het enige probleem is voor mij de internetsnelheid. Ik moet nu soms 12 uur wachten voordat ik een game kan spelen omdat het downloaden zo lang gaat duren. Games op hun release spelen wordt op die manier wel een beetje lastig.

Xbox Game Pass

Wout van Aken

Ik merk dat ik op mijn Switch de voorkeur geef aan digitale versies van mijn games. Dat heeft er vooral mee te maken dat ik on-the-go wil kunnen kiezen welke game ik wil spelen. Bij spelcomputer voor thuis zal die toegevoegde waarde niet relevant zijn, maar ik zou er niet tegen zijn. Waar ik voorheen nog doosjes en boekjes verzamelde, is ruimte echt wel een ding geworden. Ook verkoop ik eigenlijk geen games meer door, aangezien die paar tientjes mij het gedoe op marktplaats niet waard is. Aangezien games tegenwoordig toch gigantische day one patches moeten downloaden, is ook dat argument niet meer zo relevant. Dus ja, ik ben wel klaar voor consoles zonder disk drive.

Nintendo eShop

Romée Scholten

Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan. Ik zou niet weten waarom je één van de twee opties weg zou halen als je met beide opties iedereen tevreden stelt. Maar aan de andere kant; waarom ook niet? Ik schaf mijn games nu toch altijd digitaal aan (want ja, nog te lui om naar een winkel te lopen). Maar then again, ik kan me er ook in vinden dat mensen hun games fysiek willen hebben. Voelt toch alsof je iets bereikt hebt als je die uitgespeelde stapel hebt liggen. Tenminste dat denk ik. Ik heb het in ieder geval met boeken. Mocht het niet duidelijk zijn uit dit vage verhaal, ik heb echt geen idee wat ik er van vind.

Games

Dennis Mons

Mm, als ik de knaken had voor een 4K-tv en een hele dikke Dolby Atmos-set, zou ik absoluut voor de huidige console mét optical drive gaan. Waarschijnlijk ben ik één van de weinige mensen die zijn Xbox One écht als allround media center gebruikt en als je dan 4K wilt kijken, zijn die schijfjes toch echt heel erg handig. Natuurlijk kan je inmiddels wel 4K streamen op Netflix (hoewel ik niet zeker weet of dat native is), maar als je ook nog eens films verzamelt en dat moet doen op gigantische harddisks (want je games moet je ook ergens kwijt) wordt het wel een hele dure grap, vermoed ik.

4K Ultra HD

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ondanks dat ik al 1,5 jaar geen fysieke game heb gekocht voor m'n Xbox, wil ik altijd de mogelijkheid behouden om er een disk in te kunnen stoppen. Enige reden dat afgelopen ik anderhalf jaar alles digitaal heb gekocht is omdat het goedkoper was dan fysiek.
 • Nee ik ben er nog niet klaar voor. De meeste games die ik koop, koop ik nog fysiek en een enkele keer online. Daarbij komt dat ik bij bijvoorbeeld Assassin's Creed altijd de versie koop met de figurines en andere speciale items erbij, en ik m'n twijfels dat die speciaal editions blijven bestaan zodra de disc verdwijnt (op psn heb ik in ieder geval nog nooit de limited edition gezien)
 • @Meta_coola
  Ik denk dat dat wel blijft hoor. Wellicht gewoon een alternatief voor de game met een downloadcode. Zo zie ik het wel gebeuren dan een Zelda box wellicht gewoon een boek met artwork krijgt ipv een gamehoesje ofzo.
 • @Meta_coola
  Afgelopen paar jaar heb je zelfs al een paar keer collector's editions zonder spel gehad, dus alles is mogelijk blijkbaar.
 • Hoewel de transitie naar digitaal bij mij in het afgelopen jaar heel hard is gegaan en ik volledig digitaal zou kunnen gaan, wil ik het nog niet.

  Wel zou ik dit als ideale tweede console zien, zeker aangezien de prijs waarschijnlijk nog een stukje lager wordt. In de gameroom een dikke setup met One X of PS4 pro met alles erop en eraan. En dan voor in de woonkamer iets als dit voor Netflix en Gamepass.
 • Ik ben daar niet klaar voor en zal dat waarschijnlijk nooit zijn. Ik koop zo'n beetje elke game fysiek bij mijn lokale winkel en af en toe Internet en als ik een game een keer zat ben kan ik ze altijd nog doorverkopen. Ook heb ik het idee dat ik niet echt de game als het ware bezit, zoals nu de Wii Store offline is gehaald en ik een aantal games gewoon kwijt ben geraakt.

  Ik houd ook van games verzamelen en een fysiek product voelt voor mij completer. Ik heb al mijn oude games nog en hopelijk kan ik deze bijvoorbeeld op de nieuwe consoles ook spelen. En het is inderdaad handig om gewoon een optical drive te hebben voor CD/DVD/Blu-ray, zodra ze de optical drive eruit halen, zie ik eigenlijk ook geen reden meer om een console aan te schaffen. Sowieso vind ik dat consoles al teveel op PCs gaan lijken, dus ze moeten het vooral zo uniek mogelijk houden.

  Ik merk ook dat als ik een game fysiek koop ik ook meer geneigd ben deze meteen uit te spelen, omdat je sneller merkt dat iets gewoon stof zit te happen. Dit is uiteraard en vrij subjectief argument, maar voor mij wel best een dingetje.

  Nee, laat dat volledig digitale maar zitten. En als het erop aankomt, hoef ik geen nieuwe console meer, ik heb toch nog genoeg games om me mee te vermaken.
 • Helemaal met Arthur van Vliet eens. Op pc hebben de digitale aanbieders geen monopoly, op de console wel.
  Je koopt uiteindelijk alleen een licentie als je digitaal koopt. De aanbieder kan per onmiddellijk het item wat je koopt (game, dlc etc) stoppen. Dan ben je alles kwijt.
  Koop je een game op een disk dan kan je die altijd blijven spelen.
  Het zou onverstandig zijn om alleen maar digitaal als optie te hebben.
  Je ziet dit al bij bv MS Zune of PlayStation Home, digitale services die zomaar zijn gestopt maar waar mensen veel geld in hadden gestopt. Hetzelfde geldt natuurlijk als voor mp games.
 • @tielo
  Klopt, echter als ik menig pc gamer mag geloven zijn al die verschillende diensten ook niet altijd even handig. Iets over een versplintering van een handvol diensten die games aanbieden zoals gog.com, steam, origin etc.
  Maar goed, een alternatief om een game aan te schaffen blijft hier wél bestaan.
 • <— Verzamelaar, dus een volledig digitaal apparaat is een big no-no. Ik vind 't gewoon leuk om alles uit te stallen en mijn kast vind ik er gewoon gaaf uitzien. Ik snap alle voordelen van digitaal, maar het heeft ook nadelen, zoals anderen al aan hebben gegeven. En op den duur zullen we er helaas niet meer omheen kunnen, maar van mij mag het nog even duren.
 • En dan nooit meer met mn wijsvinger langs de rij hoesruggen gaan om te kijken wat ik nu eens zal spelen? Dacht t niet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren