1. IG Q en A: Gaat Google Stadia een gamechanger worden in de gamingindustrie?

IG Q en A: Gaat Google Stadia een gamechanger worden in de gamingindustrie?

Google heeft een eigen streamingdienst, genaamd Stadia aangekondigd. Hiermee kun je altijd en overal games via de cloud spelen en heb je dus geen hardware meer nodig om games op te draaien. Wordt het een gamechanger? We vragen het de redactie.

Bert de Vries

Ik denk dat het ook een beetje eng kan worden. Vergeet niet hoeveel Google nu al van je weet. Dit is simpelweg een nieuwe goudmijn aan data. Het plaatje dat Google van je kan maken wordt steeds completer. Anderzijds zullen games wellicht weinig kosten, omdat je onbewust al veel hebt betaald.

Which is nice.

Maar stel dat Google daadwerkelijk alles kan bieden, van wat het heeft laten zien. Dan is dit wel heel cool. Ik weet nog steeds niet of het de toekomst van gamen is, maar het zou wel heel interessant zijn

Google Stadia

Toninho de Zoete

Wellicht. Het hangt m.i. grotendeels af van de ondersteuning van grote ontwikkelaars. Dat straks een solide streaming service succes heeft is onvermijdelijk. Zelf hoop ik dat die als alternatief platform kan bestaan naast de traditionele fysieke platformen. Ik ben wat fysieke media betreft nogal conservatief. Wel ben ik benieuwd naar exclusives die unieke features van Stadia gaan benutten.

stadia

Lars Cornelis

Ik zit vooral met heel veel vragen. Hoe betrouwbaar is de verbinding nou écht? Als ik bij Anthem al zovaak inlogproblemen ervaar, hoe gaat Google dit dan wél goed doen? Okee, Google ís internet, maar het is niet alsof YouTube nooit eventjes moet laden. En ook Netflix schakelt soms ineens terug naar een 360p resolutie. Internet is nou eenmaal fragiel en dan zitten wij nog met luxe volgevroten Nederlandse internetaansluitingen. In de rest van de wereld is dat al snel een stuk minder. Hoe is de ondersteuning van ontwikkelaars? Kan ik straks écht alles spelen, of ontstaan er allemaal nieuwe exclusiviteitsdeals? Of trekt een ontwikkelaar straks ineens zijn game terug van het platform? Wederom het precedent Netflix, waar evenveel verdwijnt als er verschijnt. En hoe dwingend is de integratie van YouTube? Ik zit helemaal niet te wachten op streamers. Of publiek terwijl ik zit te spelen. Ga weg, laat me met rust, ik speel voor mijn eigen plezier. Stadia kan makkelijk voor games worden wat Spotify en Netflix zijn voor muziek en films en hoewel ik beiden veel gebruik voor simpel vermaak, hou ik er ook een Blu-ray collectie op na voor de films die er voor mij echt toe doen. Misschien ben ik gewoon oud en verzuurd. Misschien vertrouw ik sinds PlayStation Home gewoon niet meer zo snel de te mooie beloftes van Phil Harrison. Misschien wordt Google Stadia gewoon helemaal de toekomst. Ik weet het niet.

Netflix

Jacco peek

Het is erg spannend, maar ik denk dat Google toch echt de toekomst van gaming heeft laten zien. Internetsnelheden stijgen en het wordt steeds eenvoudiger om games voor iedereen toegankelijk te maken. De manier waarop het bedrijf nadenkt over games maken, spelen en kijken is ontzettend vooruitstrevend. Een savegame delen via een link en iemand exact hetzelfde moment laten ervaren is echt ongekend.

Natuurlijk zijn er een hoop haken en ogen die Stadia voorlopig tegen zullen houden om consoles te vervangen. Internet is via wifi is vaak niet stabiel genoeg, sommige landen hebben datalimieten en games moeten geoptimaliseerd worden voor elk schermformaat. Daarnaast moet het aanbod van games goed zijn en wordt Stadia waarschijnlijk de zoveelste abonnementsdienst. Zelf bepalen welke games je koopt en speelt is makkelijker dan steeds een maandje xCloud en dan weer Stadia nemen om bepaalde games te spelen. Toch ben ik erg enthousiast over stadia en kan ik niet wachten om het te testen.

stadia

Alicia Tai

Wordt streamen de toekomst? Ja, daar ben ik van overtuigd. Begint die toekomst al met Google Stadia? Misschien niet. Hoewel ik zelf veel te veel houd van fysieke media en te allergisch ben voor YouTube "creators" om persoonlijk enthousiast te worden over Google Stadia, denk ik dat dit platform wel gaming toegankelijker gaat maken voor heel veel mensen. Door de brakke internet-infrastructuur en het bestaan van datalimieten in veel landen is het misschien nog te vroeg om Google Stadia nu al uit te roepen tot gamechanger, maar de toekomst moet toch ooit beginnen. Google zet hier gewoon alvast de eerste stap. Oja, en de beschikbare spelletjes en welke prijzen daar tegenover staan gaan natuurlijk ook een belangrijke rol spelen.

stadia

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Het gaat een game changer worden maar mijn gut feeling (en die heeft mij nog nooit in de steek gelaten ) zegt niet in de komende 10 jaar.
 • Het wordt een moeilijke start, omdat ze nog geen nieuwe games konden laten zien, maar al wel eind dit jaar gaan launchen. En ook omdat Microsoft er nu nog sneller mee gaat komen, die al wel een bibliotheek vol heeft. Ik ben ook iemand die liever fysiek heeft, vooral omdat je er best wat voor betaald. Maar als het hierdoor juist goedkoper wordt is dit echt wel interessant.
 • Hoe minder ik met Google te maken heb, hoe beter.

  De Netflixificatie van gaming kan helaas de toekomst van gaming zijn, alleen maar omdat uitgevers dan DRM als service kunnen aanbieden, zoals Valve daarmee begon met Steam. Mettertijd zullen internetverbindingen goed genoeg zijn dat iedereen op fatsoenlijke wijze 1080p60fps kunnen streamen. Ikzelf ben geen liefhebber van dit soort diensten omdat het altijd maar de vraag is of ik waarde uit mijn abonnementskosten haal, en ik denk niet dat ik de enige ben die er zo over denkt. Het brengt ook wat andere vraagstukken op:

  1. Is modding verleden tijd hiermee? Je kan immers geen bestanden meer tweaken op je eigen pc, want de bestanden staan niet op je pc. (Zullen Bethesda's spellen nog steeds zo populair zijn als modding onmogelijk is). Voor uitgevers zal dit opnieuw goed uitkomen want dan kunnen ze hoge prijzen vragen voor DLC.
  2. Hoe gaan bedrijven als NVidia, AMD en Intel en anderen in de hardware-markt reageren als ze geen dure processoren en videokaarten meer kunnen verkopen aan particulieren? Gamers hebben geen nut meer voor deze producten, want al het zware werk wordt op de serverboerderijen gedaan.
 • Ik ga eerst de kat uit de boom kijken en zien wat alle bedrijven gaan doen de volgende generatie. Het liefst blijf ik bij Playstation maar als Google een fantastisch platform neerzet ga ik zeker overwegen over te stappen.
 • @adutchman dat is het mooie, je hoeft niet kat uit de boom te kijken aangezien je niet een dure console hoeft te kopen. Je probeert het en het is niks zet je het weer stop tot het beter werkt.
  Het moment dat 4k 60fps goed werkt dan gaat er een hoop veranderden. Tot nu toe blijkt uit alles dat dat nog niet is gelukt. (Reviews)
 • Ik heb sinds een paar maanden een PS4, dus tegen de tijd dat deze innovatie mij bereikt, is het 2030. Ik denk dat het succes van Stadia afhankelijk is van stabiliteit en content, en zoals hier eerder gelezen zullen core-gamers nog jaren hun vertrouwde systeem het voordeel van de twijfel gunnen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren