1. IG Q en A: Krijgen de grote drie consolefabrikanten ooit concurrentie van andere bedrijven?

IG Q en A: Krijgen de grote drie consolefabrikanten ooit concurrentie van andere bedrijven?

MightyBundy vraagt en wij antwoorden

Deze week is de eerste editie van de nieuwe Q en A. Nu kunnen jullie comments inzenden waarvan wij er dan één selecteren en met zijn allen zullen beantwoorden. Deze week vroeg MightyBundy: "Verwachten jullie dat de komende jaren alleen een concurrentie wordt tussen Nintendo, Sony en Microsoft in consoles? Is er een kans dat er ooit weer een nieuwe concurrent in de markt komt? Zoja, welke organisatie denken jullie?"

Lars Cornelis

Ik denk niet dat er snel een echte concurrent bijkomt. Je ziet dat Microsoft al worstelt om genoeg eigen games te maken. Een partij die dan van nul moet beginnen, zonder eigen studio's en games, heeft simpelweg niets te zoeken op deze markt. En de Wii U bewees al dat third parties geen enkele interesse in je hebben als je marktaandeel te klein is. Zelfs grote uitgevers die zelf slagvaardig genoeg zijn, zoals EA of Ubisoft, zouden zichzelf alleen maar in de voet schieten door hun afzetmarkt te beperken tot een eigen console. Google, Apple of Amazon willen misschien hun apparatenportfolio nog eens uitbreiden, maar zullen gezien hun huidige ecosystemen eerder bij 'mobiele' games blijven dan echt concurreren met God of War en Zelda. Wellicht dat Disney het ooit nog op hun heupen krijgt en een console maakt met alleen maar Star Wars- en Marvel-games. Hoe vet zou dat zijn? Nee grapje, dat zie ik niet zitten. Deze markt zit voorlopig nog wel even op slot, maar als games streamen ooit groot wordt kan er misschien weer wat gebeuren.

Disney

Bert de Vries

k zie een Google, Apple of misschien Amazon nog wel eens zo'n sprong wagen. Ze hebben allen de nodige ervaring met toffe hardware en spreken een heel breed publiek aan. Ik denk dan aan iets zoals de Switch: een soort hele krachtige tablet met een controller of knoppen die ook de reguliere apps draait en een soort alles-in-een wordt. Je hebt die natuurlijk al in de vorm van die halfbakken varianten op Android tablets, maar ik bedoel dan een tablet waar je echt grote titels op kunt draaien en niet alleen simpele games.

Dennis Mons

Ik wil voorop stellen dat ik écht hoop op een extra concurrent, al is het alleen maar om wat leven in de brouwerij te krijgen. Maar welke speler dat zou moeten worden: geen idee. Stiekem zou ik het awesome vinden als Sega weer eens een peper in z'n reet zou krijgen om een Dreamcast 2 te maken, maar goed: die hebben nul R&D dus dat zie ik niet gebeuren. Ik ga mee met de gedachte dat het waarschijnlijk hardware zal worden die het streamen van games zal faciliteren, dus dan zou het in theorie elke grote hardwarefabrikant kunnen worden, of inderdaad een partij als Amazon of Google. Apple gaat de game-industrie voorlopig nog wel even laten voor wat het is. Volgens mij hebben ze, twaalf jaar na dato, nog steeds een bittere nasmaak van hun Pippin.

Google

Arran Winmai

Ik denk dat het erg moeilijk gaat zijn voor een nieuw bedrijf om te concurreren met de huidige grote drie. Spelers moeten echt een reden krijgen om een nieuwe console op te pikken en ik denk dat dit op twee manieren kan: Innovatie of exclusives.

Daarbij denk ik dat exclusives vrijwel onmogelijk is. Voor een bedrijf het geld heeft om meerdere videogame-titels uit te brengen die exclusief zijn voor hun nieuwe platform moeten ze een aanzienlijke hoeveelheid deals hebben met uitgevers en zelf ook spellen gaan produceren. Daarbij kan ik me niet voorstellen dat een gamemaker het risico wil lopen een spel exclusief te maken voor een console waarvan de kans klein is dat hij het op kan nemen tegen de huidige grote drie.

Dan blijft er dus innovatie over en ook dit zal echt een uitdaging worden. Het nieuwe apparaat moet echt opvallen om genoeg interesse te trekken en in dat gebied is Nintendo al een groot concurrent. Daarbij moeten ontwikkelaars er ook aan denken dat enkel opvallen niet genoeg is, als je op de markt wil blijven moet je ook een goed product leveren. Zelfs dan is er geen zekerheid dat spelers jouw nieuwe console op gaan pakken, hoe vet het ook mag zijn. Uiteindelijk is er vast wel iemand die deze uitdaging aandurft, maar wie en of het project zal slagen? Wie weet.

Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One

Jacco Peek

Als cloud gaming echt een ding wordt, dan zie ik Google, Samsung, Apple of Amazon wel geld investeren in eigen games. Wellicht kopen we over een paar jaar een televisie met exclusieve Samsung-games die speelbaar zijn via de cloud. Ik denk echter dat hardware specifiek voor gamen op de markt brengen voor veel bedrijven onbegonnen werk is, omdat de andere platformhouders al mijlenver voorlopen. Een vierde partij zou ik verder wel op prijs stellen, gewoon omdat er dan meer concurrentie ontstaat.

Samsung

Eline Oosterloo

Hoop ik dat de drie console-goden concurrentie krijgen? Ja. Denk ik dat dat gaat gebeuren? Nope. Ik denk niet dat bedrijven nog snel een nieuwe console op de markt zullen brengen. Zeker niet nu mobile gaming steeds meer een ding wordt en de toekomst van console-gaming op lange termijn helemaal niet zo zeker is (hoe lang duurt de console-tijd nog?). Games waarvoor je specifieke hardware moet kopen het te spelen is namelijk wel echt een drempel en dan zou je verdomd goed aanbod moeten doen wat betreft exclusieve games en smartphones worden steeds krachtiger. Maar hé, misschien heb ik het wel helemaal mis.

GTA

Brian Artiles Govita

Meer concurrentie is altijd goed voor de consument, maar ik denk dat de kans zeer gering is dat er een vierde partij in de consolerace stapt. Door de jaren heen hebben verschillende hardwarefabrikanten een console op de markt gebracht met vaak tegenvallende verkoopresultaten. De Steam Box is bijvoorbeeld niet het succes geworden waar velen op hadden gehoopt en over de Ouya kunnen we maar beter zwijgen. Ook Apple heeft een poging gewaagd met de Pippin en zelfs Google probeerde de Nexus Player als console weg te zetten, maar uiteindelijk denk ik dat gamers niet zitten te wachten op een gefragmenteerde consolemarkt. De huidige consolefabrikanten voorzien in de behoeftes van gamers wereldwijd en presteren zo goed dat er momenteel geen wijdverspreide behoefte is aan een vierde speler op de markt.

Steam Box

Heb jij een brandende vraag die je aan onze redacteurs wil stellen? Stel het in de comments en wie weet, misschien wordt jouw vraag de volgende Q en A!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Voor mij hoeft het niet. 3 concurrenten vind ik opzich wel prima. Mochten er meer concurrenten komen, dan is de kans ook groot dat je meerdere apparaten in huis moet hebben om alle/veel exclusives te kunnen spelen. Daar zit ik niet zo op te wachten.
 • @blue_blade_3 ik vind hoe meer hoe beter tegenwoordig zijn er niet meer zo veel exclusieve games meer je kiest een merk meer is het niet meer.'

  Een console competitie van 6 merken is prima houd iedereen wakker.
 • @Gamer045

  Hoe meer hoe beter? Oh boy, nooit van de Video Game crash gehoord? Of eerder hoe dat ontstond.
  Wat Blue_Blade_3 zegt klopt, door de generaties heen waren het nooit meer dan 3 grote concurrenten in één generatie. • Wat een inhoudsloze opmerking, zeg!
 • Nee, die krijgen ze voorlopig niet. Ik zou niet weten wie dat moet gaan doen. Apple, Samsung, Valve of Google, bedrijven die ik het dan nog wel zie doen, hebben niets te zoeken op de consolemarkt. Binnen de strategie die zij nu namelijk hanteren, is het niet nodig, want ze verdienen genoeg aan games op hun geheel eigen manier. Ik zie eerder gebeuren dat Apple een soort Steam-service opstelt - een App Store 2.0 voor games - wellicht met een nieuw streamingconsole. Maar net zoals veel redacteuren zou ik graag zien dat een nieuwe consolefabrikant zijn intrede doet, om de boel wakker te schudden. Nu heerst toch een status quo waar iedere fabrikant zijn territorium afgebakend heeft. Met name tussen Sony en Microsoft is een patstelling ontstaan, waar Nintendo zijn eigen plan trekt. Mocht er dan toch een kans zijn voor een nieuwe fabrikant, dan zie ik die wel verschijnen in het vaarwater van Nintendo. Wie dat dan echter moet zijn? Geen idee.
 • Toen ik opgroeide was Atari, samen met Sega, de grootste leverancier van games. De Atari console was dominant. Tot Commodore kwam met later de Amiga. Die werden uiteindelijk door de pc en het MS besturingssysteem Windows van de aardbodem weg gevaagd. Sega maakt ook geen console meer en de speelhallen zijn nog een uitzondering.
  Alles verandert, merken die onomstootbaar leken worden zonder pardon vervangen door een beter alternatief. Dus ja, er zullen altijd console boeren verdwijnen en er zullen altijd nieuwe bedrijven die plek innemen. Dat zullen naar alle waarschijnlijkheid niet Apple, Google of andere content hubs zijn want die verdienen geld met het aanbieden met het platform en niet de content. Iets wat MS met de Xbox One ook probeerde, een hub waar games, tv, muziek en televisie aangeboden worden en MS zou natuurlijk een percentage van dat alles krijgen voor de service. Waarom games maken als je toch wel geld eraan kan verdienen als anderen dat doen (zie ook Valve).
 • Iedereen die Apple gaat noemen….
  Zij hebben het al geprobeerd, het flopte erger dan de Philips CD-i.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Pippin
  Hier de wikipedia pagina voor wie mij niet geloofd.
  Zou Apple nu wel kunnen slagen? Naar alle waarschijnlijkheid wel ja, maar ik denk niet dat ze hun vingers nogmaals zouden willen branden in de videogame markt.
  Start anders eerst maar met de Mac een volwaardig gameplatform te maken.

  Degene die ik het zie doen in een toekomst is Amazon, zij zijn nu al bezig met het opzetten van een video game tak. Tencent is ook bezig met het vormen van een enorme video game tak, die zie ik ook wel in de consolemarkt komen.

  Alleen is de gevestigde orde inderdaad té erg een gevestigde orde. Dus zal er niet veel verandering komen de komende generaties, denk ik dan.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren