1. IG Q en A: Moet PlayStation met een nieuwe Vita/Handheld komen?

IG Q en A: Moet PlayStation met een nieuwe Vita/Handheld komen?

Is een Sony-handheld een goed idee?

De meeste mensen hebben het wel meegekregen: PlayStation 5 verschijnt niet vóór 2021. Door deze bevestiging van Sony-baas Tsuyoshi Kodera kwam de vraag bij ons op wie nog zit te wachten op een Sony-handheld. Daarom is de Q en A van deze week: moet PlayStation met een nieuwe Vita/handheld komen? Laat ook jouw mening horen in de comments!

Derek Taal

Sony moet lekker blijven doen waar het goed in is: consoles en een gezonde first party output. De Vita toont dat het spreiden van first party games over twee platforms niet bepaald positief uitpakt. Games uitbrengen voor een handheld bovenop hun VR-output en een traditionele console zie ik persoonlijk niet op een groot succes uitlopen. Daarbij laat de snelheid waarmee ze de Vita achter lieten (en het enkel aan vooral onafhankelijk en Japanse ontwikkelaars overliet) nogal een zure nasmaak achter. Het is logisch dat het grote succes van de Switch ook niet aan Sony voorbij is gegaan, maar ik zie ze met hun koppositie in de volgende generatie niet op alle AAA-games inleveren voor een hybride console waarbij ze direct de concurrentie aangaan met een ervaren uitgever in de krimpende handheld-omgeving.

Joy-Cons

Michel Musters

Nee, de handheldmarkt is met de 3DS en Switch goed zoals hij is. Sony is sterk in zijn console-ervaring en dat mag wat mij betreft zo blijven. Focus je op de krachtige consoles voor thuis, ga gewoon zo door, ik ben tevreden hoe het is. Ik kom misschien een beetje over als een zeur op deze manier, maar ik vind Sony’s uitstapjes buiten het consoleveld (Vita, motion controls, vr) meestal niet heel denderend en het bedrijf laat deze projecten vallen zodra blijkt dat het niet enorm succesvol is. Laat dus maar lekker zitten.

New Nintendo 3DS XL

Jacco Peek

Of Sony per se met een nieuwe handheld moet komen weet ik niet, maar ik zou het wel ontzettend gaaf vinden. Een hybride naast de aankomende PlayStation 5 zou ik bijvoorbeeld zeker waarderen, maar uiteraard domineert de platformhouder dusdanig de consolemarkt dat ze het prima afkunnen met een traditionele bak met goede specificaties. Nu zelfs Nintendo de 3DS langzamerhand vervangt door de Switch, en daarmee afstapt van pure handhelds, lijkt het me verstandig om een losstaande handheld te laten voor wat het is.

PlayStation Vita

Arran Winmai

Hoewel ik in het bezit ben van meerdere consoles heb ik nooit de neiging gehad meer dan één handheld te bezitten. Meer dan dat wil ik niet steeds mee op reis nemen en ik denk dat dit ook geldt voor anderen. En aangezien de handheld-markt op het moment wordt gedomineerd door Nintendo kan ik me haast niet voorstellen dat het een goed idee is voor Sony om daarmee te gaan concurreren. Bovendien worden games op mobiele apparaten steeds beter, wat weer voor extra concurrentie zorgt. Daarentegen is er misschien wel een opening als de 3DS geheel vervangen is door de Switch. Niet iedereen ervaart de Switch als een handheld-systeem en mogelijk zorgt dat in de toekomst voor een klein gat in de markt. Maar ik denk het niet.

Fortnite Mobile

Dennis Mons

Er is alle ruimte voor een nieuwe handheld en de Switch heeft wel bewezen dat het mee kunnen nemen van games ontzettend fijn is. Dat is Sony zeker niet bepaald gelukt toen ze met de Vita kwamen (en eigenlijk bést wel goed met de PSP). Mijn ideaal zou een handheld zijn die een game kan afspelen en onderweg prima werkt en die je in een dock zet dat ineens 't spel naar 4K pimpt als een PS4 Pro. Op een klein schermpje heb je die rekenkracht toch niet nodig. Op een 4K-tv wel. Maar het grootste probleem zal waarschijnlijk opslag zijn. Wellicht zijn games dan deels op de handheld en deels op een power dock opgeslagen? Lijkt me niet onmogelijk.

Switch

Eline Oosterloo

Ik weet dat er een hoop PlayStation-fans zijn die de PSP en PS Vita erg konden waarderen. De schermkwaliteit van Sony-handhelds is vaak een stuk beter dan Nintendo-handhelds en het stijltje is een stuk minder kiddy. Ik denk echter dat het voor Sony heel moeilijk zou zijn om te concurreren met Nintendo Switch. Daarbij heeft Sony het verleden niet mee: Voor de Vita kwamen gewoon niet genoeg exclusieve games uit en al snel bloedde het ding dood. Sony zou dus niet alleen moeten concurreren, maar zou eerst ook nog eens het vertrouwen terug moeten winnen van iedereen die teleurgesteld was in de meest recente handheld van Sony. Als ik het voor het zeggen had bij Sony zou ik dus geen handheld meer op de markt brengen.

Lars Cornelis

Het is tegenwoordig heel erg moeilijk om twee platformen op de markt te zetten. Sony ondervond dat met de PlayStation Vita, maar Nintendo had daar net zo goed moeite mee met de 3DS en Wii U. Bovendien hebben third party ontwikkelaars minder interesse dan ooit in een apparaat dat ondergemiddeld verkoopt, en dus zie ik heel weinig heil in een nieuwe handheld van Sony. Jammer, want ik heb altijd van de PSP en PS Vita genoten, maar het is niet anders. Een hybride-apparaat als de Switch zou een oplossing kunnen zijn, maar ik betwijfel of de hardware daar klaar voor is. Sony zit immers wel meestal in het hogere segment met hardware en de krachtigste hardware is meestal niet de meest draagbare.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Nee van mij hoeft dat echt totaal niet, tenzij ze het uitvoeren zoals Dennis Mons het beschrijft dan zie ik het opzich wel zitten.
 • Sony moet gewoon een krachtige nieuwe console maken. Handheld gamen vind ik echt ruk.
 • Ze moeten wel. Gaan ze ook doen en halen de fouten die Nintendo met de Switch heeft gemaakt eruit. Creatief kopieren.
 • @Richh Ze moeten wel? Voorlopig is de PS4 nog beter verkocht dan de Switch. De PS4 heeft het heel goed gedaan.
 • @CerandoX.nl hybrid moet wel en gaan ze ook doen. Er zijn tig mogelijkheden om ook krachtig genoeg te zijn.
 • @Richh Hybride moet niet. Er zijn tig mogelijkheden om het zonder dedicated hardware te doen.

  Daarnaast wachten nu genoeg mensen op een krachtige PS5, die zouden een partij teleurgesteld zijn.
 • @CerandoX.nl nee hoor, wacht maar af. Beide groepen worden blij.
 • @Richh

  Japanse ontwikkelaars zien hun thuismarkt verdampen door het falen van de ps4 daar. Dat zijn zeker dingen waar Sony rekening mee moet houden want voor Japanners is hun thuisland alles en als de resultaten thuis tegenvallen gaat dat tenkoste van de Japanse gameindustrie.

  Een hybride console is dus zeer goed mogelijk om Japan enigsinds terug te verdienen. Al denk ik dat Sony Japan gewoon kwijt is.
 • Ja… Doe maar niet nee.
 • Sony moet lekker wegblijven. Vooral als je kijkt dat beide handhelds het moelijk hadden in het begin. Nintendo deed er alles om nog te slagen en Sony liet het als een baksteen vallen.

  Hetzelfde gaat met PS VR gebeuren. Ook een systeem met waardeloze support vanuit Sony.
 • Van mij hoeft het niet heb liever gewoon dat ze alles zetten op de nieuwe console.
 • Nee, gaan als ze voor een Switch model gaan. Dan koop ik wel een videokaart van 1000 euro. Interesseert mij niet hoe duur videokaarten dan zijn.
 • Hoeft van mij niet persé. Maar als hij komt moet ik hem wel hebben.
 • Het feit dat ze tot MINSTENS 2021 willen wachten, moet toch wel impiceren dat er iets bijzonders aan zit te komen. En dan denk ik toch aan een zeer sterke hybride vorm. Ik zie het probleem ook niet waarom je het niet zou willen MITS het een zeer sterke console blijft.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren