1. IG Q en A: Wat is in jouw ogen de grootste gameconsoleflop ooit

IG Q en A: Wat is in jouw ogen de grootste gameconsoleflop ooit

Naar aanleiding van het feit dat de Mad Box-console van Slightly Mad waarschijnlijk nu al gedoemd is te mislukken, stellen wij de vraag wat de grootste gameconsoleflop ooit is.

Dennis Mons

Zal maar met de deur in huis vallen, want de grootste gameconsoleflop in mijn ogen is tevens de gameconsole waar ik by far de meeste liefde voor heb: De SEGA Dreamcast. Werkelijk alles leek goed aan de release van de nieuwste (en tevens laatste) console van het bedrijf. Het was de krachtigste spelcomputer die je kon kopen, een aantal games op dag van release waren top notch, én het was de eerste console waarmee je online kon spelen. Oké, dat was in eerste instantie alleen Chu Chu Rocket, maar whatever. Maar mensen hadden ondertussen veel liefde voor de PlayStation, en de PlayStation 2 zat eraan te komen. Het gevolg was dat SEGA bizarre marketingbeslissingen ging nemen, waaronder het sponsoren van bijvoorbeeld Arsenal. En zo zijn er nog wel meer faux pas op te dreunen over waarom de Dreamcast met stille trom ten onder ging en SEGA uit de hardwarerace haalde. En tot op de dag van vandaag doet mij dat, als SEGA-fanboy toén, nog steeds pijn.

sega

Jacco Peek

Hoewel je best leuke games kunt spelen op de PS Vita kreeg ik vrij snel spijt van de aankoop. Veel PS3-ports en PS2-remasters die ik graag wilde spelen draaien of besturen voor geen meter (Ratchet & Clank, Jak & Daxter) en Sony was vrijwel al gestopt met het uitbrengen van exclusives. Na Killzone Mercenary, Uncharted: The Golden Abyss en Tearaway hield het voor mij wel een beetje op en had de Vita eigenlijk het leven al gelaten.

PS Vita

Thijs Barnhard

De PlayStation Vita kon inderdaad niet echt zijn belofte inlossen. Ik weet dat er genoeg toffe indiegames en dat soort hoepla op te spelen zijn, maar ik schafte het apparaatje bij launch gretig aan voor de console-achtige games. Sony hád best een prima trackrecord met first party games op de PSP, zoals God of War, Socom, WipEout, LocoRoco, Patapon en natuurlijk Daxter, maar na de games die Jacco opnoemt was de koek wel redelijk op voor de Vita. Dat er geen LocoRoco op de Vita is uitgebracht vergeef ik Sony nooit.

Lucas May

Laten we het even hebben over de Wii U. Al bij de allereerste onthulling was het al gedoemd om te falen. De naam alleen al voegt een enkele letter toe aan de naam van de voorgaande console, wat dus niet duidt dat het om iets compleet nieuws gaat. Ook werd bij de oorspronkelijke reveal de console zelf nauwelijks uitgelicht, waardoor alleen de tablet door velen als het complete product werd beschouwd. Dat er veel aannames werden gedaan dat het een uitbreiding was voor de mega populaire Wii is dan ook helemaal niet zo gek. Jammer, want de tablet werkt enorm prettig. Met Super Mario Maker krijg je echt een unieke ervaring en bij games als Nintendoland en Game & Wario is de asynchrone multiplayer ook echt tof. Het concept achter de Wii U was fantastisch, maar de manier waarop het op de markt is gezet wat minder. Gelukkig heeft Nintendo geleerd van zijn fouten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik speel er nog elke dag op, maar toch net als de andere zeg ik ook de PSVITA.

  Met alles een net niet apparaat en slecht bedacht product veel fronten. Bijvoorbeeld: wat heb je aan Party chat, friends list en berichten als 8 van de 10 games WIFI uitschakelt.

  Eigenlijk legt de Vita TV echt de slechte punten helemaal bloot. Een systeem waar je naast eerder genoemde nog minder mee kan doen dan de Vita zelf en das nog best knap 🤣.
 • De Ouya heb ik altijd een slecht idee gevonden.
 • @Lucas

  Het had denk ik weinig te maken met de letter U.
  Ik denk dat het meer te maken had met ondersteuning van 3e partijen en het spellen aanbod.
  Sony doet precies hetzelfde toch?
  PS 1,2,3,4 en die doen het stuk voor stuk prima qua verkoop.
 • @TommieNL

  Zoals Lucas al zegt de WiiU leek meer op een "add-on " voor de Wii dan de opvolger van de Wii. Ik dacht in het begin ook echt dat een add-on was voor de Wii. Het is imho ook niet te vergelijken met de benamingen van de PlayStations waar het door de benummering het vrij duidelijk is dat om de opvolger gaat.
 • Voor mij is de xbox 360 de grootste flop wat consoles betreft. Fucking 3 van die dingen gehad waarbij ik de beruchte Red Ring of Death kreeg.
  De PS3 die ik destijds bij de lancering gekocht heb doet het nog steeds prima.
 • De Philips CDi mag toch wel op de eerste plaats staan. Het ding was duur en de games tergend slecht. Ik heb 'm gelukkig zelf nooit gehad maar wel bij een vriendje mogen spelen.
  Daar kwamen overigens ook een aantal Zelda games op uit in samenwerking met Nintendo. Het waren Link: The Faces of Evil en Zelda: The Wand of Gamelon. Beide titles kregen van Power Unlimited een 90% terwijl de andere reviewers niet hoger dan 40% kwamen…PU had duidelijk boter op z'n hoofd want de grootste Zelda fans liepen niet warm voor de "games".
 • @tielo wait wut? Serieus zulke hoge cijfers? Haha, wat erg… en ik heb de CDi zelf gehad, én die games en heb daar nog best wat moneys voor gekregen.
 • @DMons Tja, ik kan er niet minder van maken.
  Het lijkt een gevalletje palm greasing van Philips.
 • @tielo
  En Super Mario Kart kreeg maar een schamele 6,5…

 • @Rainkingw wow deze review van mario kart 😂
 • @Meccorr haha ja die is inmiddels fameus :P
 • Atari Jaguar…
 • @BadassBoris ai.. ook pijnlijk ja.. en de Lynx helaas ook.
 • De wii. Financieel succes, maar een kutconsole met vooral minigames. Men ging tien echt een verkeerde richting uit. Zelda was wel cool
 • @Jowy

  Lol…de slechtste Zelda nog wel. Anyway de Wii was een redelijk goede console. Er zijn juist vele topgames op verschenen.

  Anyway.
  Het is maar net hoe je iets als een flop ziet. Kijk je naar de exclusive games of het aantal verkopen?

  Qua verkopen is de Dreamcast een regelrechte ramp. Ook de Wii u schaar ik hieronder. Virtual boy idem. Echter de games op de Wii u en Dreamcast waren geweldig.

  Kijk ik naar de exclusive games is het meer een smaak kwestie denk ik.
  De Vita is dan in mijn ogen flop evenals de PSP en de virtual boy.

  Overall is de grootste flop wellicht de Dreamcast puur omdat het het einde inluidde voor Sega. Oh boy wat maakte dat bedrijf een flink aantal slechte beslissingen toentertijd.

  Het tegenovergestelde: mijn beste console ooit is de Snes. Nog steeds kan niets daaraan tippen als je het in de geest van die tijd bekijkt.
 • @Ramirez

  De Wii versie van Zelda de slechtste?
  Jij kent zeker de cd-i versie niet.

  En als je het dan over een geflopte console hebt, dan noem ik de cd-i van Philips en de anderen die later ook cd-i spelers gingen produceren.
  Ding werd als initieel niet als console verkocht, maar later kwamen er meer en meer games voor uit.
  Maar goed, je had weet ik veel hoeveel types van meerdere merken.
  Maar noem nou eens een persoon die je kende met een cd-i speler?

  Die twee Zelda games die uitkwamen op dat ding, die waren pas ruk !
 • @SnoopNL

  Ik beschouw de cd-i niet eens als een console. Zo werd het apparaat in eerste instantie ook niet op de markt gebracht. Vroeger kwamen er zoveel van dat soort dingetjes uit dat zelfs de Dreamcast of Wii u een mega succes is in vergelijking met dat soort dingen. Bovendien was de cd-i eerder een multimedia speler dan een console. Het ding kon toevallig “games” afspelen. Mijn TV kan ook games afspelen…

  Over de Zelda cd-i…het zijn geen Zelda games uitgegeven door Nintendo en ook niet ontwikkeld door Nintendo. Daardoor zijn het in mijn ogen ook geen officiële Zelda games. Ze staan niet eens in de 3 boeken over de Zelda geschiedenis. Het is geen canon.

  Hoe dan ook ik blijf bij de Dreamcast als grootste flop. Puur door alles wat er om heen gebeurde. Alles ging zeer snel bergafwaarts. Support viel weg en Sega maakte blunder na blunder, het was zelfs lachwekkend op een gegeven moment.
 • De sega Saturn was voor mij de grootste flop console weinig games met de launch en het prijskaartje wat er aan hing was 200 gulden meer dan de ps1, games waren moeilijk te maken voor de console
 • De Wii U was een flop voor Nintendo. Ik ken buiten mezelf niemand (persoonlijk) die het apparaat ook heeft gehad. Sterker nog, ik denk dat bijna niemand van het bestaan af weet. Zelf heb ik m ook pas heel laat gekocht, maar met de vier games die ik heb, heb ik me enorm goed vermaakt. Voor mij geen flop dus.
 • Uiteraard is de Wii U een flop, maar de Xbox One was eigenlijk ook een regelrechte flop. Het is heel erg knap dat Phil Spencer en zijn team dit heeft weten te herstellen tot iets dat je wel een succes mag noemen. Tja en de Dreamcast. Ik was Sega-fan en ik wilde zo graag dat dat ding zou slagen, helaas gebeurde het tegenovergestelde.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren