1. IG Q en A: wat is je favoriete game die hier nooit is uitgekomen

IG Q en A: wat is je favoriete game die hier nooit is uitgekomen

Chrono Cross en Mother 3

Die afscheiding van de Aziatische markt en de westerse markt dat is toch nergens goed voor. Wij willen zo nu en dan ook ervaren wat er daar gespeeld wordt gespeeld. Meestal moet dat via een omweg of gewoon wachten totdat de game wordt geport. Vandaar dat we ons in de IG Q en A ons afvragen: Wat is je favoriete game die hier nooit is uitgekomen.

Simon Zijlemans

Best een makkelijke vraag voor mij, aangezien mijn favoriete game aller tijden hier nooit uitgekomen is. En dan heb ik het natuurlijk over Chrono Cross. In de afgelopen 20 jaar heb ik overal gezocht, maar nergens meer een JRPG gevonden met een beter verhaal, meer sfeer of mooiere soundtrack. Het is ook een van de weinige topgames uit mijn verleden waar ik niet eens een remake of vervolg van/op hoef te hebben. Aan perfecte dingen moet je namelijk niet sleutelen. En Chrono Cross is perfect.

Chrono Cross

michelmusters

Dat is Kururin Squash, een vervolg op Kuru Kuru Kururin (dat hier een launchgame op de GBA was). Squash is een tof vervolg met veel meer levels en toffe mogelijkheden dat alleen in Japan is verschenen op de GameCube. Die heb ik natuurlijk geïmporteerd, al is het maar voor die kekke kleine Japanse GameCube-hoesjes. In de game bestuur je een ruimteschip die je van bovenaf ziet. De wieken mogen de zijkanten van de levels niet raken. Spannend, inventief en superkleurrijk!

Kururin Squash

Derek Taal

Voor mij is dat Yakuza Ishin: de samurai spin-off van de fantastisch Yakuza-serie. Hoewel het soms echt als huiswerk aanvoelt - je het meerdere sites en Youtube-videos nodig om het verhaal te volgen en de taal te ontleden - is dat het absoluut waard. De setting is niet alleen heerlijk, maar het is ook een genot om al die vertrouwde personages in andere rollen te zien. Het blijft een teleurstelling dat deze game nooit naar het Westen zal komen. De tijdsinvestering is het wellicht waard, maar je mist uiteindelijk toch een hoop nuances. Nu realiseer ik me trouwens ook dat Katamari Damacy nooit in Nederland is uitgekomen. Gezien dat de beste game aller tijden is, lijkt mij dat dus het juiste antwoord op deze vraag.

Yakuza Ishin

Dennis Mons

Hoewel de meeste games op Dreamcast ook gewoon in Europa uitkwamen, was ik altijd een nogal ongeduldig type als het ging om wachten. Vaak werden titels veel eerder uitgebracht in Japan en Amerika, dus heb ik knaken gestoken in een Amerikaanse Dreamcast (wat alleen al de moeite was vanwege de rode, in plaats van de blauwe swirl bij het opstarten). Maar goed, ik dwaal af. Mijn favoriete importtitel is Shenmue 2. Ik heb geen idee hoeveel eerder die in Amerika uitkwam, maar ik was zo verknocht aan het eerste deel dat ik niet kon wachten op deel 2. En wat is het dan een luxe om die dan veel eerder te kunnen spelen als de rest van je gamemaatjes. Prima investering!

Shenmue 2

Eline Oosterloo

Het vervolg op Earthbound, Mother 3, is nooit in Europa uitgebracht. Onder fans zorgt dit nog altijd voor verontwaardiging: de Earthbound-games zijn nu ten opzichte van vroeger toch goed ontvangen? Waarom komt er maar geen Europese release, ook al zou het voor virtual console zijn? Mother 3 heb ik in het Japans gespeeld op de GB Advance en doet zeker niet onder aan vorige delen van de serie. Een circus-aapje spelen, praten met buitenaardse varkens en vechten tegen robo-dino's: het zit er allemaal in. Hopelijk komt deze geweldige game ooit nog eens naar Europa.

Mother 3

Thijs Barnhard

Ik vond het destijds zo irritant dat een nieuwe game van een van mijn favoriete series niet naar Europa kwam dat ik WarioWare Twisted voor de Game Boy Advance maar gewoon geïmporteerd heb. Door de ingebouwde gyroscoop in de game cart draaien vrijwel alle minigames om het draaien en kantelen van je games met alle bizarre resultaten van dien. Tot nu toe is het mijn favoriete WarioWare-game omdat de minigames echt heel erg goed zijn en de humor op zijn absurdst is. Ik ben daarom blij om te zien dat een aantal games uit Twisted een comeback maken in WarioWare Gold die eind deze maand uitkomt.

Wario Ware Twisted

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Baten Kaitos Origins. Deeltje 1 staat in mijn top5 favoriete games allertijden. Dat deel 2 werd overgeslagen in Europa was voor mij verschrikkelijk. Importeren was veel te duur voor mij, dus uiteindelijk toch op de minder legale manier gespeeld. Hoewel het kaartvechtsysteem iets minder was dan deel 1, was het verhaal weer top! Mochten ze beide games naar de Switch brengen koop ik ze gelijk, al is het maar om mijn schuldgevoel kwijt te raken.
 • @ Dennis Mons

  Knap hoor dat je een Amerikaanse DC-versie Shenmue II hebt kunnen importeren, die is namelijk nooit uitgebracht in Amerika. Kwam daar alleen op de Xbox uit.

  Mother 3 en Chrono Cross zijn mooie keuzes.
 • Ben zelf pas een jaar ongeveer echt een japanofiel dus nog niet echt games waarvan ik denk balen dat die hier niet is uitgekomen.

  Yo-Kai Watch 3 alleen denk ik, maar die komt nog wel in Europa uit nadat Blasters gereleased is.

  Vindt het wel echt tof dat de laatste tijd er heel veel games uit het Oosten ook hier uit komen, zullen Japanse games tegenwoordig hier toch aardig goed verkopen. Hopen dat het zo blijft!!!
 • Heel makkelijk. Ik hoop namelijk al 23 jaar op een officiële engelse vertaling van Seiken Densetsu 3, oftewel het vervolg op Secret Of Mana. Natuurlijk heb ik een fan vertaling gespeeld, maar ik had zo graag het spel op de Super Nintendo gehad.

  En wat bijna nog erger is, is dat het nu weer helemaal opnieuw gebeurt. In Japan is vorig jaar de Seiken Densetsu Collection uitgebracht op de Switch, met daarop Seiken Densetsu / Final Fantasy Adventure / Mystic Quest (en nee, dit is niet de Mystic Quest van de SNES), Seiken Densetsu 2 / Secret Of Mana en Seiken Densetsu 3. Dus tegen beter weten in blijf ik toch hopen dat het er ooit nog eens van komt.
 • Battle Pinball op de Snes is het beste pinball spel dat ooit op een console verschenen is. Helaas alleen in Japan. Ik heb het spel ontdekt nadat de Snes al had plaats gemaakt voor de N64. Games lagen niet meer in de winkels, dus ging ik over op een ProFigter X copybox. Bij de 400 games die daarbij zaten zat dit juweeltje dus ook.

  Sin & Punishment
  Prachtige onrails shooter die niet veel onderdoet voor StarFox.
 • @SmartTies
  Ik sta weleens met Successor Of The Skies voor de Wii in m'n handen, is dat wat?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren