1. IG Q en A: Welke game moest je opnieuw aan beginnen omdat je alles was vergeten?

IG Q en A: Welke game moest je opnieuw aan beginnen omdat je alles was vergeten?

Wat doet dit knopje?

Heb jij dat ook wel eens? Je pakt je favoriete game na jaren weer eens uit de kast, start je oude savegame op en je bakt er helemaal niets meer van. Hoe werkte het ook maar weer? Wij ook en daarom vroegen we aan de redactie: Welke game moest je opnieuw aan beginnen omdat je alles was vergeten? Controls of verhaal, alles is weg. Wat was jullie meest frustrerende ervaring hiermee? Of heb jij misschien nog een leuke vraag voor de volgende Q en A? Laat het weten in de comments.

Michel Musters

Dit gebeurt mij vaker dan mij lief is. Het probleem is dat wanneer ik té lang heb gewacht met een game weer oppakken en ik alles ben vergeten, ik ook geen zin heb om helemaal opnieuw te beginnen. Dat spel blijft dan dus 99 procent van de tijd onuitgespeeld. Maar hoe ouder ik word, hoe minder ik mij daar druk over kan maken. Een goed voorbeeld van een game die ik nooit uit ga spelen is The Witcher 3: Wild Hunt. Ik heb waarschijnlijk zo'n 150 uur in het spel zitten en ik zie het als een van mijn favoriete games ooit, maar toen ik eenmaal op de Skellige-eilanden terechtkwam, moest ik echt even een pauze inlasten. Ik ga er nu nooit en te nimmer meer inkomen. Dat is extra jammer omdat de uitbreidingen van hoog niveau schijnen te zijn. Ach, met zo'n 150 uur op de klok heb ik er in ieder geval dubbel en dwars mijn geld uitgehaald.

The Witcher 3

Dennis Mons

Dat probleem heb ik nu heel erg met Zelda: Breath of the Wild. Fan-tas-tische game, maar ik wilde zo graag Super Mario Odyssey spelen (en Mario + Rabbids zelfs ook) dat ik Zelda even aan de kant heb gelegd. En nu dus al zo lang niet heb aangeraakt dat ik niet zo goed meer weet hoe je bepaalde moves doet, wat de f*ck ik ook alweer kan met al die kruiden en eten en whatever moet, én ik staarde van de week naar de kaart en weet ook niet meer precies waar ik me sowieso bevind! Dus ik moet helaas helemaal opnieuw beginnen. Een soort van minitutorial als je na lange tijd weer speelt zou best lekker zijn. Of een 'Last time, in Zelda: Breath of the Wild).

Zelda: Breath of the Wild

Martin Verschoor

Welke niet? Kan je beter vragen. Ik heb nu al bij God of War, die ik een week niet heb aangeraakt, dat het misschien beter is om opnieuw te beginnen, omdat ik er weer een beetje uit ben. Maar de game die me nog bij staat, waar ik best wel ver mee was, maar helemaal opnieuw moest beginnen, omdat ik echt geen idee had waar ik nou in hemelsnaam was is Fahrenheit. IK was best wel ver met deze titel van Quantic Dream, had 'm een tijdje weggelegd en na een maand of zes wilde ik weer verder gaan....maar ik had geen idee meer wat er nou precies aan de had was en/of waar ik was. Opnieuw beginnen was de enige oplossing.

Fahrenheit

Bert de Vries

Dolgraag wil ik beginnen met Mass Effect 3. Ik heb deel 1 en 2 een hele poos geleden uitgespeeld maar ik weet niet meer welke keuzes ik allemaal heb gemaakt! Gezien ik onwijs van die serie houd, voel ik me verplicht om eerst de eerste twee delen volledig opnieuw te spelen om het hele verhaal weer te begrijpen. Kortom: ik heb nog zo'n 150 uur gameplay voor de boeg, voordat ik van mijzelf mag beginnen aan Mass Effect 3. En daarna mag ik dan aan de slag met Andromeda...

Mass Effect Andromeda

Arran Winmai

Ik heb dit wel eens met Pokémon. Bij mijn spellenvereniging wordt eens in het jaar een Pokémon-evenement georganiseerd en dat is hartstikke cool. Een commissie heeft dan allemaal spelers aangesteld om als gymleaders te fungeren en die komen dan verkleed en met een team in thema opdagen. Spelers mogen ze uitdagen en als ze winnen krijgen ze een van boetseerklei gemaakte badge.

Helaas ben ik soms tegen die tijd helemaal vergeten wat het plan is van al mijn uitgebreid gebreede pokémon en ik moet daarom ruim een dag van tevoren het spel weer oppakken. Om die reden heb ik dit jaar over moeten slaan. Jammer, want die badges vind ik fantastisch.

Pokémon Sun

Derek Taal

Ik onderbrak Horizon Zero Dawn om The Legend of Zelda: Breath of the Wild te spelen. Enkele weken later dacht ik mooi ongestoord weer in de post-apocalyptische wereld van Horizon te springen, maar dat viel dus vies tegen. Het bleek vrij overweldigend en daarbij vooral verwarrend dat ik opeens niet meer tegen elke muur op kon klimmen. Maanden geleden ben ik tevens aan de enkel in Japans te spelen Yakuza Ishin begonnen waarbij ik na flink wat tijdsinvestering makkelijk mijn weg door alle menu’s kon vinden. Dat ik mezelf alles weer opnieuw moet aanleren, schrikt mij een beetje af om weer verder te gaan. Dat wordt nogal een klusje namelijk.

Brian Artiles Govita

DIt overkomt me veel te vaak. Net als Derek was ik begonnen aan Horizon Zero Dawn, maar The Legend of Zelda: Breath of the Wild kwam al gauw na de release van Horizon Zero Dawn uit, waardoor ik die game links heb laten liggen. Het heeft ruim een half jaar geduurd voordat ik Horizon weer oppakte en inmiddels was ik het verhaal en de besturing al vergeten. Hetzelfde overkwam me met The Witcher 3. Geweldige game en het vorige deel is een van mijn favoriete rpg's allertijden, maar The Witcher 3 is zo oneindig groot dat ik eerst andere games wil uitspelen voordat ik weer op avontuur ga met Geralt of Rivia.

Horizon Zero Dawn

Lars Cornelis

Ik heb dat vaak met downloadbare content. Fallout 4 vond ik bijvoorbeeld helemaal geweldig en nadat ik er een uur of honderdnogwat in had gestoken, kocht ik met veel enthousiasme de Season Pass - iets dat ik zéér zelden doe. Maar tot op heden heb ik de dlc nog niet gespeeld. Ik heb simpelweg teveel moeite om er weer in te komen. Ik kende de Commonwealth op mijn duimpje en voelde me er de koning te rijk, maar inmiddels voel ik mij weer een vreemde in een onbekend land - maar dan wel in een land waar iedereen mij kent en ik de bruutste wapens heb die er verkrijgbaar zijn. Een vreemde gewaarwording. Ook The Witcher 3 is zo'n game waar ik maar niet in kom helaas. Steeds nog voor ik goed en wel Novigrad bereik komt er iets tussen, en tegen de tijd dat ik er weer verder mee kan voelt alles zo onwennig dat ik beter opnieuw kan beginnen. Maar nadat ik dat nu een paar keer heb geprobeerd zonder deze cyclus te doorbreken berust ik inmiddels wel in het feit dat The Witcher 3 (dat ik zelfs twee keer heb aangeschaft, want met de GOTY-editie wou ik gelijk door met de dlc) gewoon niet voor mij is weggelegd.

Dit artikel delen

Over de auteur

Arran Winmai Met veel liefde speel ik games als Horizon Zero Dawn, Dishonored en Fallout 3. Race- en sportgames zijn niet echt mijn ding, maar gelukkig zijn er genoeg andere genres!

Reacties

 • Qua besturing heb ik niet zo'n last er van als ik het weer moet oppakken. Het verhaal ben ik dan wel al snel kwijt met al die films, games en series er tussendoor :) Fallout 4 is er zo een die ik zeker nog eens opnieuw moet spelen en ook Final Fantasy X/X2.

  Ik vind het knap dat veel mensen zich kunnen vastbijten in 1 game per keer en dan de grootste games binnen een week uitspelen, dat is niet voor mij weggelegd.
 • Zoveel games. Tegenwoordig kom ik er helaas niet meer aan toe om voldoende tijd in open wereld games te investeren om er genoeg voldoening uit te halen, terwijl dit vroeger veruit mijn favoriete genre was. Nu speel ik liever indie en lineaire games.

  Het einde van The Witcher 3 en bijvoorbeeld Fallout 4 zal ik meestwaarschijnlijk helaas wel nooit zien.
 • Ik heb het vaak met de final Fantasy games dan heb ik er 60 plus uur in zitten en dan word ik afgeleid door een andere game (vaak een nieuwe release of Assassin’s Creed begint weer te knagen) en dan ga ik weken (of soms zelfs maanden) later weer verder met Final Fantasy om vervolgens totaal niet meer te weten waar ik gebleven ben en waar ik naar toe moet en begin ik er maar op nieuw mee (om vervolgens de cyclus weer op nieuw te beginnen want in die 60 plus uur zal er weer een nieuwe release zijn)


  Overigens vind ik het geen ramp en frustratie om op nieuw te beginnen met een game. (althans als er aardige tijd tussen zit, ben ik 20 uur in een game en raakt mijn save game bijvoorbeeld corrupt dan ben baal ik wel dat ik over nieuw moet beginnen)
 • @Meta_coola
  Jij herspeelt (bijna alle) AC en Final Fantasy toch al jaarlijks? Dan hoef je toch niet meer nogmaals overnieuw te beginnen omdat je de draad kwijt bent?
 • @barton

  Alleen Final Fantasy VIII speel ik jaarlijks. De overige Final Fantasy games niet en als ik die dus weer eens opstart na een tijdje ben ik de draad soms toch wel kwijt.
 • Heel herkenbaar dit. Recente gevallen die ik me kan herinneren zijn The Witcher 3, Dark Souls 3, South Park The Fractured But Whole en Xcom 2.
 • Leuke Q&A, idd heel herkenbaar. Ik heb dit vaak met fighters als Tekken enzo, maar ook bijv Rocket League. Als je dan een paar maanden niet speelt ben je gelijk off point AF. Als je dan ranked online speelt op het niveau dat je zat word je helemaal vernietigd xD

  Ook met games als Ninja Gaiden 2. Als je dan richting 't einde van de game gestopt bent en het later weer probeert op te pakken, zit je gewoon niet in niveau. Wat ik dan wel eens deed was opnieuw beginnen totdat je wel weer op niveau zit, en dan verder gaan met je 1e save file.
 • Ik heb dit ook inderdaad maar wat ik vaak doe is even een stukje van het begin weer spelen om de controls te snappen en dan kan ik vaak mn laatste savegame weer oppakken (ook gehad met the witcher 3 maar alsnog uitgespeeld en was het ook helemaal waard)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren