1. IG Q en A:Gooit Microsoft z'n eigen ruiten in door Sony toe te laten op de Azure-servers?

IG Q en A:Gooit Microsoft z'n eigen ruiten in door Sony toe te laten op de Azure-servers?

Sony en Microsoft gaan een strategisch partnerschap aan op het gebied van cloud gaming en kunstmatige intelligentie. Met de samenwerking vormen de twee consolegiganten mogelijk een front tegen Google Stadia. Dit is een behoorlijke ontwikkeling, dus wij vroegen de redactie: Gooit Microsoft z'n eigen ruiten in door Sony toe te laten op de Azure-servers?

Marcel Vroegdijk

Nee. Een bedrijf concurreert met tal van dingen: andere producten, andere diensten, de tijd van consumenten, het geld van consumenten, ga zo maar door. Als je Microsoft een beetje gevolgd hebt, dan weet je dat het steeds harder inzet op services en minder op producten. En daar verdient het bedrijf goed geld mee. Het maakt Microsoft echt niet uit op welke manier dat gebeurt, als het maar gebeurt. De Xbox-spelcomputers zijn een manier om de gamemarkt te bedienen en daarmee geld te verdienen, maar zodra een andere gelegenheid zich aandient om dat beter te doen, dan is de Xbox vs. PlayStation-strijd ineens niet relevant meer. Datzelfde geldt voor Sony. We krijgen een PlayStation 5 omdat dat momenteel nog de beste strategie is, maar zodra het dat niet meer is, gaat de consoleoorlog als een nachtkaars uit.
Sony

Dennis Mons

Het is natuurlijk absoluut waar dat Microsoft Sony helpt om in het zadel te stappen voor de volgende generatie consoles en services. Er zijn maar een handjevol grote jongens zoals Amazon, natuurlijk Google en dus ook Microsoft die een eigen serverpark hebben die grootschalige streamingdiensten aankunnen én enigszins betaalbaar houden. Maar je kan wel stellen dat Microsoft zichzelf natuurlijk wel een beetje in de weg zit wat Xbox betreft: ze hadden met eigen servers en eigen machines een flinke technologische voorsprong kunnen nemen op Sony. Toch is het punt wat Marcel maakt gewoon een feit: Xbox is maar een héél klein onderdeel van Microsoft. Toch is dit een zéér intrigerende strategische keuze die misschien wel leidt tot meer onverwachte samenwerkingen. Zo zou Sony lang geleden in eerste instantie samen met Nintendo een console uitbrengen en heeft Panasonic ooit een eigen GameCube gemaakt. Dat soort fratsen zou ik best graag weer terug zien komen!

Sony

Lars Cornelis

If you can't beat them, join them. Dat pakte voor Nick Viergever niet zo goed uit, maar bij Microsoft zie ik dat anders. Sony heeft wat home entertainment betreft gewoon een ijzersterke positie. Daar kun je ontzettend zwaar mee gaan concurreren, óf je zorgt ervoor dat zij klant bij jou worden en verdient er op die manier aan. Dat is hoe Microsoft tegenwoordig rolt. Windows Phone werd geen succes, dus kun je nu gewoon Office gebruiken op je iPhone en Android. De Microsoft Store is geen serieus gamedistributieplatform, dus Halo staat straks gewoon op Steam. En Minecraft krijgt op ieder platform heel veel ondersteuning van Microsoft. Het maakt die gasten in Redmond echt niet meer uit op welk stuk hardware je hun diensten gebruikt, als je ze maar gebruikt. Dit is daar de logische volgende stap in. Overigens betekent dit niet dat Microsoft geen moeite meer steekt in Xbox. De Surface-lijn van Microsoft mag er immers ook zijn.

Bas Vroegop

Dit is voor een technologiebedrijf als Microsoft helemaal niet zo’n gekke zet hoor. De techgigant maakt al jarenlang een groot deel van zijn winst door samen te werken met concurrenten. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij Office, dat al een paar jaar voor Macs wordt verkocht. En er zijn nog extreme gevallen. Wist je bijvoorbeeld dat je iPhone stiekem gewoon chips van aartsrivaal Samsung bevat?

Het verdienmodel van Microsoft zit helemaal niet in een concurrentiestrijd om marktaandeel. Ze willen hun diensten aanbieden op de grote platformen die er al zijn, ongeacht wie ze in handen hebben.

Apple iMac

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • DVD en Blu-ray zijn mede ontwikkeld door Sony dus zij vangen ook geld voor iedere Xbox die verkocht wordt met zo'n ding erin. Verder heeft Sony omdat ze tv's maken weer veel meer kennis over beeldchips en hoe je mindere kwaliteit beelden kunt oppoetsen. Met streaming zal dat nodig zijn en dit is ook een onderdeel van de deal dat die kennis gedeeld wordt met MS. Onder aan de streep kunnen ze ieder op hun eigen eiland blijven zitten zodat bv Google de markt overneemt of een alliantie vormen zodat ze samen kunnen concurreren. De grootste winnaar is de consument.
  • En Nintendo doet trouwens ook mee. Niet niet officieel maar heel betrouwbaar:

    https://twitter.com/gibbogame/status/1129198153289195521

    Gooit amazon ook zijn eigen ruiten in door netflix toe te laten? Dit een een big win voor microsofts cloud bussiness. Ik snap niet wat men niet snapt? Sony MOET met of Google, of microsoft of Amazon (heeft Sony eerst mee gepraat en kwamen niet overeen) samenwerken. Zelf opzetten loopt sony jaren achter. Ze hebben voor microsoft gekozen. Zelfde geld voor Nintendo als die serieus naar de cloud willen.

    Het is een beetje als een laptop op de markt brengen die niet op windows, linux of ios draait. Het kan wel maar je loopt achter en het spreekt de massa niet aan.
  • Ik denk dat xbox de laatste console uitbrengt en daarna een streaming service dienst wordt dus het bijt elkaar niet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren