1. IG Q-N-A: Is Sony's afwezigheid de doodsteek voor E3?

IG Q-N-A: Is Sony's afwezigheid de doodsteek voor E3?

Sony gaat zich niet laten zien op de E3 van 2019. Sony heeft hierover gezegd dat ze willen blijven groeien voor hun community en met nieuwe manieren willen komen om gamers te laten genieten. Aangezien de E3 het grootste evenement is voor de game-industrie stelt dit natuurlijk de vraag wat het betekent voor de toekomst van de gamebeurs. Is het einde in zicht voor een verouderde E3 of zegt het meer over Sony dat ze aankomend jaar gewoon niks hebben om te laten zien? In deze Q-N-A delen we fors onze mening hierover. Wat vindt jij van de aankondiging door Sony?

Martin verschoor

Veel contracten voor de 2019 editie zullen waarschijnlijk al ondertekend zijn en uitgevers hadden 'm misschien al in de jaarplanning staan. Dus in 2019 zal er nog wel een E3 zijn in de LA Convention Center. Maar dit zal wel het begin van het einde zijn, denk ik. en zeg eerlijk, het is ook wel tijd voor iets nieuws toch? De E3 is een klassieke beurs, leuk voor een handje vol fans die er overheen kunnen strompelen, maar de pers en de influencers halen vooral de info en content uit de behind closed doors afspraken, rond de showfloor, dus voor deze partijen is het al minder interessant. Daarnaast hebben uitgevers tegenwoordig hun eigen platformen om de gamer te bereiken, dus waarom dan nog veel geld betalen om op een beurs te staan en proberen een beetje aandacht te krijgen, terwijl je concullega's ook naast je staan te roeptoeteren. Een maand eerder bereik je misschien wel net zo veel mensen en heb je de volledige aandacht op jezelf gericht. Ik denk dat veel partijen het voorbeeld van Sony zullen volgen en dat we over een paar jaar alleen nog maar herinneringen met elkaar ophalen over E3. Hoe mooi was die tijd.

E3 voorspel

Bas vroegop

Laten we niet gaan overdrijven. Sony slaat een jaartje over omdat ze weinig kunnen laten zien. We weten allemaal dat er nu wordt gewerkt aan de PlayStation 5, dus het is op zich logisch dat 2019 een minder jaartje qua Sony-games gaat worden. Alle games onaangekondigde games zullen immers op de nieuwe console verschijnen. Mijn verwachting is dat Sony er in 2020 gewoon weer is, PS5-games laat zien en die dan allemaal in 2021 of later verkoopt. Pas als ze dat niet doen, moeten we ons zorgen maken over de toekomst van E3.

E3 2017

Dennis mons

Ik ben een oude zuurpruim (aldus Lucas van Gamer.nl en Wouter van PU), en dat is soms zeker waar. In dit geval mag je zelf oordelen: Pas dit jaar ben ik voor het eerst naar E3 geweest en ik snap de eromheen poeha niet zo goed. In de loop der tijd ben ik misschien verwend geraakt, maar het optrommelen van pers om ze vervolgens aankondigingen door de nek te duwen alsof ze ganzen voeren, is gewoon niet mijn ding. Ik heb dan ook met open bek zitten kijken naar het klapvee om me heen tijdens de E3-presentaties dat zich helemaal lieten meeslepen door de buzz die een eventmanager, presentatieschrijver en marketingafdeling hadden uitgedokterd.

Los daarvan denk ik dat uitgevers gewoon beter hun eigen moment moeten kiezen om zo met enige daadkracht nieuwe titels (of hardware) aan te kondigen. Elk jaar weer is er de vraag: "Wie had de beste E3-presentatie?", waarna appels met peren worden vergeleken (waaraan ook ik aan mee heb gedaan dit jaar). Daar zit je als publisher toch niet op te wachten als je tonnen met geld richting een event smijt? Sure: het is het vieren van games, maar aan de andere kant ook wel een merkwaardig evenement dat wat mij betreft overbodig is.

Maar mijn uiteindelijke antwoord op de vraag is "nee"; Sony niet op E3 is (nog) niet de doodsteek, maar ik denk wel dat E3 steeds minder relevant gaat worden in deze full-on digitale tijden. Apple heeft bijvoorbeeld een live-stream van aankondigingen naar lokale venues in bijvoorbeeld Londen of Amsterdam waar de apparatuur ook meteen beschikbaar is voor een hands-on, en het zal me niets verbazen als dat ook gaat gebeuren in de game-industrie.

E3

Michel musters

Ik vind dit persoonlijk meer zeggen over de toekomst van Sony dan die van de E3. Het bedrijf kondigt komend jaar waarschijnlijk zeer weinig nieuwe games voor de PlayStation 4 aan. Met games als Death Stranding, The Last of Us 2, Ghosts of Tsushima, Dreams en Days Gone kennen we waarschijnlijk de first-party line-up al zo'n beetje, en dan zou een gedeelte ook nog eens naar de PS5 overgezet kunnen worden. Die PlayStation 5, daar gaat het hem vooral om: het bedrijf is vast al druk in de weer het eerste jaar van die console uitmuntend te maken qua gamesaanbod. Ik verwacht eind 2019 of begin 2020 een aankondiging en onthullingsevent, en dan later in 2020 de release... of misschien zelfs wel in het voorjaar. Reken er maar op dat Sony dan weer gewoon op E3 staat om al die nieuwe games te tonen. Natuurlijk, E3 heeft aan relevantie en kracht ingeleverd de afgelopen jaren, maar de beurs heeft wel voor hetere vuren gestaan.

E3 2017

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik denk dat het zowel iets over de E3 als Sony zegt. De E3 is al jaren net Als Vegeta die over Super Saiyans blijft raaskallen terwijl hij maar weigert dood te gaan ondanks hij een laserbeam door z'n torso heeft gehad. En Sony, Sony bereid zich voor op 2020 en de PS5.
 • @Meta_coola

  Bijzondere vergelijking…
 • @Silverwolf

  Tja ik ben nu eenmaal een Dragon Ball fan. Op elk moment van de dag denk ik aan Dragon Ball
 • @Meta_coola
  Als je er op elk moment van de dag aan denkt ben je meer dan een fan… Ik snap er echter helemaal niks van wat je bedoelt.
 • De lol van E3 zit hem voor mij alleen maar in de persconferenties, en dat hangt natuurlijk niet vast aan de E3 als beurs. Zolang er een jaarlijks moment blijft dat de grote partijen hun grote aankondigingen doen, vind ik het prima. Dat lijkt dit jaar niet te lukken, maar ongetwijfeld komt dat wel weer.
 • Als consument heb je geen moer aan de beurs zelf. Slechts een handje vol kan de entree prijs betalen en de pers loopt vrijwel altijd achter de feiten aan wat betreft de informatie die tijdens de beurs wordt vrijgeven. Een ton aan nieuwtjes verschijnen altijd voor de beurs omdat ze anders verzuipen in het enorme aanbod.
  De kosten zijn enorm voor iedereen die op de beurs wil staan, tel daar bovenop de kosten voor een life show en de kosten om de pers vet te mesten en vol te laten lopen en je komt tot de conclusie dat een goed geproduceerde presentatie op social media veel effectiever en goedkoper is.
  Voor de studio's betekent het minder druk om speelbare demo of presentatie te produceren en de uitgevers kunnen zelf hun moment bepalen en het hoeft niet allemaal tijdens een E3. Ik zie alleen maar voordelen als de E3 stopt te bestaan.
 • Ik zal ze niet missen. De laatste 2 jaar was niet echt jippie en nu kunnen we gewoon lekker slapen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren