1. IG Q and A: Verpesten leaks het plezier van een officiële aankondiging?

IG Q and A: Verpesten leaks het plezier van een officiële aankondiging?

Spoilers ahead!

Spoilers! We haten ze, maar we houden er ook van. Blijf weg van het internet als je de laatste GoT-aflevering nog niet gezien hebt of laatste de nieuwe trailer van Shadow of the Tomb Raider niet in zeer slechte kwaliteit wilde zien, maar is het wel fijn om te weten dat er inderdaad een Smash uit komt voor de Switch. Verpesten leakes het plezier van een officiële aankondiging? Dit is wat wij erover denken.

Marcel Vroegrijk

Nee. Shit, nu is mijn mening al gelekt. Morgen rond deze tijd volgt de officiële onthulling van mijn mening, maar in de tussentijd zijn jullie vrij om lekker te speculeren en discussiëren over waar mijn mening precies op is gebaseerd, of er nog een verborgen boodschap in zit en hoe het zich verhoudt tot mijn eerdere meningen. En over 24 uur kun je dat nog eens dunnetjes over doen, hopelijk met nog meer informatie. Maar dat is mijn mening.

Mijn mening

Arran Winmai

Natuurlijk willen we alles vroeger weten als dat mogelijk is, maar leaks kunnen toch goed zonde zijn. Als de aankondiging gewoon wat informatie is vind ik het alleen maar fijn om eerder details te verkrijgen, maar als er een leuk evenement omheen is gebouwd is het toch altijd erg jammer. Begrijp me niet verkeerd, als nieuwsprogramma moet je er gewoon bovenop springen, maar eigenlijk wil ik dat game-ontwikkelaars hun geheimen beter voor zich houden. Al is dat natuurlijk moeilijk als er tientallen of zelfs honderden mensen samen aan een product werken.

Classified

Bas Vroegop

Iedere gamejournalist die bezwaar maakt tegen nieuws dat buiten de gebruikelijke PR-kanalen gaat, is af. Het is juist ons vak om dingen te ontdekken die nog niet naar buiten zijn gekomen. De strijd tussen pers en bedrijven om iets naar buiten te brengen is juist hartstikke gaaf. En ach: die ene die het een 'spoiler' vindt, kan net zo goed nieuwssites mijden.

Race om de eerste te zijn

Bert de Vries

Qua spoilers maakt het me niet uit. Maar een grote aankondiging is vaak wel een stuk prettiger om naar te kijken. Neem die gelekte trailer van Tomb Raider: die kwaliteit is om van te janken... Maar goed, dat heeft ook weer z'n voordelen: nu wil ik heel graag die trailer zien in goede kwaliteit. Dus misschien was dat juist de bedoeling...

Low Quality

Ron Vorstemans

Nee, natuurlijk niet. Officiële aankondigingen laten zien wat een uitgever of ontwikkelaar wil laten zien, leaks tonen mogelijk details die een uitgever bewust achterhoudt. Het gaat me dan niet eens om spoilers, eerder elementen als betaalstructuur, dlc-traject en lootboxes. Leaks zijn bovendien vaak het rendement van goede journalistiek. Leve leaks, dood aan de pr-machine.

PUBG Lootboxes

Simon Zijlemans

Ik hou van de hypetrain. Zo'n Nintendo die dan een Metroid 4-logo onthult op E3, dan ga ik uit m'n plaat ja, genieten! Tenzij iemand dus een dag eerder een low-res gaar filmpje van dat logo uploadt en ik dus al weet wat komen gaat. Sowieso komt dit uit de mond van iemand die echt hypergevoelig is voor spoilers en dat soort dingen. Ik wil graag verrast worden, uit het niks ineens een mooie trailer in m'n smoel krijgen van een franchise en even genieten van het moment. Daarna is er nog meer dan genoeg tijd voor de journalistieke kant van het verhaal. Overigens geloof ik ook niet zo in de journalistieke waarde van een scoop die niet verder gaat dan 'bedrijf X is bezig met game Y!!!1!!'. En met een aardappel gefilmde bioscooptrailers moeten sowieso dood.

LALALA

Eline Oosterloo

Het enige wat ik voel bij een aankondiging wanneer het grootste deel van de informatie al gelekt is, is het idee dat je eindelijk ECHT mag zeggen dat een game of uitbreiding eraan zit te komen. Daarvoor gooit iedereen zijn vingertje omhoog en zegt: "Nou, ja, eigenlijk is het nog niet officieel aangekondigd". Ik kan die hype dan ook echt niet opbrengen. Dat hele cultuurtje van informatie lekken en dan pas aankondigen, terwijl iedereen het allang weet, voelt voor mij alsof ik één eetlepel pindakaas moet verdelen over vijf boterhammen. Ik hou van pindakaas, echt, maar pak niet meer boterhammen dan je kunt smeren. Hetzelfde gevoel heb ik met aankondigingen van grote titels.

Pindakaas op brood

Dennis Mons

Aan de ene kant kan ik soms mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Dus kijk ik ook een gare trailer van een game of zelfs films, zoals die gelekte trailer van Tomb Raider of Avengers: Infinity War. Maar toegegeven; daar heb ik meestal meteen weer spijt van. Een uitgever heeft natuurlijk een bepaald plan voor ogen waarin ze hopen op een grote impact door middel van uitstekend materiaal en dat verdwijnt wel als het op zo'n krakkemikkige wijze naar buiten komt. Maar inderdaad: het is ook ons vak om zo snel mogelijk dingen te weten te komen over nieuwe titels, dus we zullen wel moeten, zeker ook omdat de bron van zulk nieuws vaak voor ons Nederlanders erg ver weg is.

Verantwoordelijkheid

Jules Schlicher

In het algemeen: fuck no. Een gelekt filmpje of wat details die een paar dagen eerder dan gepland worden verspreid doen me vaak net zoveel als een officiële grote aankondiging. Nieuws is nieuws. Daarentegen vind ik lekken jammer voor evenementen als de E3. Daar wil ik juist de persconferenties van volgen en met elke aankondiging een verrassing zien, verpakt in een veel te duur en opgeblazen spektakel. Dan neemt zo'n gelekte informatie (wat het dan ook is) wat weg van de ervaring.

E3 2018

Michel Musters

De journalist in mij is het hier totaal niet mee eens. Zoals Ron al aangeeft: we zijn gebonden aan embargo's, maar als we via via iets achterhalen is het onze taak om het meteen de wereld in te sturen. Dat is waar ons beroep voor staat. Als gamer kan ik de stelling ergens wel begrijpen. Soms is het gewoon leuk om op een vooraf door de uitgever bepaald moment een overload aan aankondigingen te krijgen (bijvoorbeeld tijdens E3 of een Nintendo Direct). Dan is het ergens zonde dat je op voorhand de helft van de aankondigingen al weet. Maar nee, als iets lekt, moet het verspreid worden. Dat is onze taak.

Nintendo Direct

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • Ik heb niks tegen leaks. 9 vd 10 keer zijn ze nog nep ook, waardoor ik ze eigenlijk bij voorbaat niet "vertrouw". En als ze wel waar zijnbweet je het alleen maar eerder, dus dikke prima wat mij betreft.
  • Nou zoveel doen Amerikaanse gamejournalisten niet kwa onderzoek in leaks. Ze kopieren en plakken er oplos van twitter en vroeger neogaf zonder te checken of echt onderzoek te doen. Zijn tegenwoordig toch alleen maar PR toeters.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren