1. IG voorspelt E3 2019 - Google kan het Microsoft moeilijk maken

IG voorspelt E3 2019 - Google kan het Microsoft moeilijk maken

De E3-verwachting van Dennis

E3 2019 staat voor de deur, dus het is hoog tijd om vooruit te blikken op de belangrijkste gamebeurs van het jaar. Daarom vragen we de InsideGamer-redacteuren wat hun verwachtingen zijn voor dit jaar. Wie gaat de E3 winnen? Wat wordt de grootste teleurstelling? Is de E3 nog wel relevant? Vandaag vragen we het Dennis.

WELKE GAMES WIL JE HET LIEFST (MEER VAN) ZIEN?

Bovenaan staat voor mij echt Cyberpunk 2077. Ik was vorig jaar een van de gelukkigen die bij de gameplaypresentatie mocht zitten van CD Projekt Red en ik werd echt weggeblazen. Hoewel ik niet zo heel erg van de shootergames ben, was het vooral de ontzettend vette sfeer die mij zo enorm greep. Die cyberpunklook is echt iets wat me enorm aantrekt, dus ik kan mezelf over mijn FPS-angt heen zetten en gewoon snoeihard met de game aan de slag zodra die uit is. Dit jaar krijgen mijn collega’s die naar L.A. gaan helaas nog geen hands-on, maar ik weet zeker dat de presentatie ook dit jaar weer moddervet gaat worden.

Een tweede game waar ik naar smacht is Ori and The Will of the Whisps. Ik weet dat dit voor veel gamers waarschijnlijk een verwaarloosbare titel is, maar ik ben zelden zo geraakt geweest door een platform/Metroidvania-game als The Blind Forest. Vorig jaar heb ik op E3 al even Will of the Whisps gespeeld en dat speelt zo bizar goed en de game is zó mooi dat dit voor mij persoonlijk wel een klapper moét worden. Het feit dat ontwikkelaar Moon Studios ook gewoon lekker haar tijd neemt om de game te perfectioneren stelt me in ieder geval ook enorm gerust. Geloof het of niet: misschien wordt dit wel dé game waar ik uiteindelijk een 4K-tv voor ga fixen.

Ori and the Will of the Whisps

OP WELKE AANKONDIGING HOOP JE? (MAG TOTAAL ONREALISTISCH ZIJN)

SPLINTER CELL, dammit. Waar blijft die aankondiging, Ubisoft. Hartstikke leuk hoor, dat gedonder met die zeilboten, dansspelletje en de zoveelste Ghost Recon, maar ik wil gewoon Sam Fisher terug. En als het kan weer gewoon ingesproken door Michael Ironside.

Heb afgelopen maand twee keer met Lucas (die van Gamer.nl) in ieder geval Blacklist gestreamd en dat smaakte naar meer (ook zonder Ironside). En op een Xbox One X krijgt die game ook nog een flinke grafische boost en ziet er nog steeds fantastisch uit. Maar het blijft toch wel een beetje een zoethoudertje tot een fatsoenlijk vervolg (of reboot, don’t care) uitkomt voor deze generatie consoles. Heb deze week wel gezien dat Gamestop misschien wel per ongeluk een hint over een nieuwe Splinter Cell heeft gelekt, dus ik hou goede hoop!

Splinter Cell

WIE GAAT DE E3 ‘WINNEN’?

Eigenlijk kan dat alleen maar Microsoft zijn die wederom met veel bombarie maar liefst veertien exclusieve Xbox-games gaat aankondigen (waar waarschijnlijk ook een hoop prut tussen zit, maar dat terzijde). We gaan in ieder geval dus meer horen over Halo Infinite, wat toch geen kleine jongen is wat franchises betreft.

Maar het zal vooral de hardware zijn waar Microsoft dit jaar echt mee uit kan pakken. Als ze Anaconda en Scarlett gaan tonen, of in ieder geval meer bekendmaken over de specs en next-gen games, blaast dat Sony en Nintendo natuurlijk behoorlijk weg. Een hardware-aankondiging is in ieder geval voor mij altijd een hoogtepunt van een E3. Gek genoeg is er wel nog een vreemde eend in de bijt die hoge ogen kan gooien: Google. Vanavond geven ze een presentatie over de prijs en beschikbaarheid van Google Stadia en als dat betaalbaar wordt én goed werkt, gaat zelfs Microsoft dat voelen.

Punt is dat hardcore gamers toch echt wel de nieuwste consoles in huis willen hebben, en dus de verkoop van de nieuwe generaties echt niet ineens keldert. Maar laten we eerlijk zijn: er zijn genoeg mensen die zoiets niet kunnen betalen of een Netflix-achtige service voor games al prima genoeg vinden. Het enige wat ze hoeven te hebben is een Chrome-browser en een goede internetverbinding: en dat zijn dus een héle hoop potentiële klanten voor Google. Aan de andere kant: Microsoft is ook al jaren bezig met streaming en heeft zeker ook de technische middelen in huis, dus die twee partijen kunnen elkaar nog wel een het vuur aan de schenen gaan leggen de aankomende tijd.

Google Stadia

IS DE E3 NOG RELEVANT?

Als ik heel eerlijk ben: ik vind van niet. Los van het feit dat ik persoonlijk niet zo’n fan ben van grote menigtes en extreme drukte (ik sla E3 dit jaar in L.A. vrijwillig over), heb ik ook het gevoel dat uitgevers beter uit de verf zouden komen als ze hun eigen momenten en events doen. Microsoft heeft bijvoorbeeld weer XO-events nieuw leven ingeblazen, en Sony slaat E3 gewoon over dit jaar. En sowieso heeft Rockstar altijd wel bewezen dat je E3 niet nodig hebt om ruchtbaarheid te geven aan nieuwe titels; die zijn nog nooit aanwezig geweest. Je raakt gewoon snel ondergesneeuwd en De Grote Verliezer zijn van een E3 is ook niet bepaald fijn voor je reputatie.

Dus ik snap de buzz, en ik snap dat gamers de kriebels krijgen door het hele event, maar marketingtechnisch begint E3 stiekem best wel achterhaald te worden, vind ik.

Dit artikel delen

Over de auteur

Dennis Mons Contentcoördinator/hoofdredactie voor InsideGamer.nl en een beetje van alles en nog wat bij de rest van die game-apies hier op de redactie. Dol op action/adventure, arcaderacers, turn based strategy, stealthgames en Tetris. Metalhead maar ook liefhebber van folk, klassiek en blues. En speel verdomd veel pool (9-ball & 8-ball).

Reacties

 • Over Ori: "Ik weet dat dit voor veel gamers waarschijnlijk een verwaarloosbare titel is" Ik denk dat dat je dan zal je verbazen want de mensen die de game kennen wachten met smart waaronder ondergetekende. Ori was een nagenoeg perfecte game en ik denk dat de enige gamer die de game gespeeld heeft en de game verwaarloosbaar zou noemen bij jullie op de redactie zit :D
 • @xevulutionx Nou op zich valt dat wel mee. Martin heeft er ook van genoten en Tjeerd van PU heeft 'm ook in zijn top drie staan om naar uit te kijken. Maar goed, het is misschien een inschattingsfout van mezelf dan ;) Kan me niet voorstellen dat er heel veel mensen zijn die Ori zouden roepen als ze het over E3 2019 hebben. Hoe dan: GEEF DIE GAME!
 • @DMons
  Nee joh ik zit meer wat te geinen mbt de reviewer destijds, die minder zin zal hebben in de game. Maar ik denk idd dat er genoeg zielen zijn die al een dansje doen. Overigens komt mijn gevoel mbt deze e3 erg overheen want ook ik sta ook vooraan voor Cyberpunk en zou een nieuwe Splinter Cell erg waarderen.
 • @xevulutionx nice! Hehe en ja, inmiddels is Lars fameus vanwege die review ;) Gelukkig voor hem werkte ik toen nog niet hier.
 • @DMons
  In en onder dit artikel kreeg Ori 2 ook al heel veel liefde! Game doet het goed op IG. En terecht :)

  https://www.insidegamer.nl/artikel/welke-games-willen-we-spelen-in-2019-een-aantal-ig-members-blikt-vooruit/
 • @That Mr Awesome Helemaal met jullie eens, voor mij ook 1 van de titels waar ik het meest naar uit kijk.

  Wat alleen die trailers al met mij doen kan geen andere game. Word er gewoon bijna emotioneel van zo mooi.
 • Google heeft meerdere grote projecten gewoon geannuleerd, zie niet in waarom ze vast zouden houden aan Stadia, mocht het falen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren