1. IG voorspelt E3 2019 – ‘Microsoft wint de E3 met Xbox Scarlett en xCloud’

IG voorspelt E3 2019 – ‘Microsoft wint de E3 met Xbox Scarlett en xCloud’

De E3-verwachtingen van Jacco

E3 2019 staat voor de deur, dus het is hoog tijd om vooruit te blikken op de belangrijkste gamebeurs van het jaar. Daarom vragen we de InsideGamer-redacteuren wat hun verwachtingen zijn voor dit jaar. Wie gaat de E3 winnen? Wat wordt de grootste teleurstelling? Is de E3 nog wel relevant? Vandaag vragen we het aan Jacco.

games wil je het liefste (meer van) zien?

Bovenaan m’n lijstje staan twee games: Cyberpunk 2077 en Pokémon Sword en Shield. Cyberpunk is sowieso aanwezig, al zegt CD Projekt dat de game niet speelbaar is. Ik had daar als LA-ganger stiekem op gehoopt, maar ik kan best leven met meer gameplay. Waar ik vooral benieuwd naar ben is hoe de game eruitziet op consoles, en hoe deze versies zich verhouden tot de volgende generatie. Gezien de geruchten over een aankondiging van Xbox Scarlett en het feit dat de E3-demo van vorig jaar op een hele dikke pc draaide, zou je verwachten dat ze de next-gen-versie van de game laten zien, maar zeker weten doe je het nooit. Verder wil ik gewoon meer zien. Meer van het levendige Night City, de personages, CD Projekts ongeëvenaarde keuzevrijheid en hopelijk een releasedatum.

De andere games, Sword en Shield, zijn misschien helemaal niet aanwezig. Daar komen we volgende week achter, tijdens de Pokémon Direct. De Direct gaat hopelijk veel antwoorden geven op m’n vragen, zoals of de nieuwe generatie pokémon net zo gaaf ontworpen is als die van Sun en Moon, hoe de legendaries eruitzien en wat de Galar-regio voor vernieuwing biedt. Ook met deze game wil ik dolgraag hands-on gaan om te ervaren hoe open de wereld van de game voelt en of je een beetje op ontdekkingstocht kunt gaan.

Verder is er nog een handvol games dat ik hoop te zien. Sommige die nog geheim zijn, maar ook titels waarvan we weten dat ze worden getoond. Een van die games is Final Fantasy 7, die ik nu voor het eerst speel op de Switch. Het verhaal is ontzettend goed (ja, ik weet dat me dat al honderd keer is verteld) en de trailer heeft me erg enthousiast gemaakt voor meer.

Cyberpunk 2077

Op welke aankondiging hoop je? (mag totaal onrealistisch zijn)

Er is een game die ik standaard noem als het gaat om onrealistische verwachtingen, namelijk Skate 4. Er is absoluut geen reden om aan te nemen dat de game wordt aangekondigd, al zou het voor EA’s imago wel goed zijn. Commentsecties, Instagram-posts en YouTube-video’s worden overspoeld door mensen die terecht vragen om een nieuw deel in plaats van de zoveelste game als een service. Ik start nog geregeld Skate 3 op, die er prima uitziet na de 4K-update, maar een Skate-game in de Frostbite Engine lijkt me fantastisch. Hopelijk komt Session snel uit om het gat op te vullen.

Mijn andere hoop is een nieuwe The Witcher-game. Wat een onzin, denk je waarschijnlijk, maar helemaal onmogelijk is het niet. Er is namelijk nog een tweede AAA-rpg in de maak bij CD Projekt Red, die voor 2021 moet verschijnen. Nu de ontwikkelaar laatst zei dat CD Projekt een ‘sterke line-up’ heeft voor de E3 en ik laatst een citaat van de CEO tegenkwam waarin hij zegt dat de andere game geen nieuwe IP is, viel opeens het kwartje. Gaat de studio een Witcher-spin-off met Ciri teasen? Waarschijnlijk gaan we alleen Cyberpunk 2077 zien en krijgen we hoogstens een The Witcher 2-remaster of Switch-versie (‘The Switcher 3’), maar erover dromen mag altijd.

The witcher
Skate

Wie gaat de E3 ‘winnen’?

Ligt er natuurlijk aan wat je met ‘winnen bedoelt’. Nintendo heeft een goede kans met titels als Luigi’s Manison 3, Pokémon, Animal Crossing, Bayonetta 3 en Zelda, maar dat zijn geen verrassingen meer. We weten al best wel veel van Nintendo, terwijl Microsofts presentatie extra interessant is door de mogelijke aankondiging van een nieuwe console. Ik voorspel daarom dat Microsoft de tijd neemt om Xbox Scarlett uit de doeken te doen aan de hand van nieuwe games en zo ‘wint’. Gears 5, Ori, Halo Infinite, Fable 4, teasers van hun nieuwe studio’s en een rits aan games van derde partijen is precies wat het Xbox-merk nodig heeft om een ijzersterke basis te leggen voor de volgende generatie. En laten we Project xCloud niet vergeten, die misschien al deze zomer gaat laten zien hoe goed streaming kan werken. Want vergis je niet, dat is de toekomst.

Ik denk trouwens ook dat Ubisoft en Square Enix dit jaar een buitengewoon sterke presentatie gaan neerzetten. Square houdt al sinds tijden live een presentatie en kan indruk maken met Final Fantasy 7, de Avengers-game, Kingdom Hearts 3-dlc, Babylon’s Fall en die PlatinumGames-titel, die blijkbaar de Messias terug naar aarde brengt. Ubisoft heeft natuurlijk Ghost Recon: Breakpoint, waarschijnlijk Watch Dogs 3, misschien wel een vervolg op Mario + Rabbids en hopelijk Splinter Cell.

Xbox

Wat wordt de grootste teleurstelling?

Bij mij is het glas altijd halfvol, dus ik vind het lastig een échte teleurstelling te voorspellen. Waarschijnlijk gaat de Bethesda-persconferentie tegenvallen. Doom Eternal ziet bijzonder vet uit, maar Wolfenstein Youngblood voelt een beetje als een uit de hand gelopen dlc. Daarnaast heeft het bedrijf aangekondigd geen Starfield en The Elder Scrolls 6 te tonen, dus ik vraag me sterk af wat er dan nog overblijft. Een nieuwe mobiele game? Mij niet gezien.

De terugvlucht van LA naar Nederland wordt trouwens ook een teleurstelling door een overstap van 11 uur. Ik kan niet slapen in vliegtuigen, dus misschien moet ik snel de kunst van zittend slapen onder de knie krijgen om niet hersendood te worden. Gelukkig gaan we die dag nog even gezellig naar het Houston Space Center. Ik mag ook helemaal niet zeuren eigenlijk, ik ga naar de fucking E3!

Skate

Is de E3 nog relevant?

Op de redactie hebben we hier verhitte discussies over gehad toen Sony aankondigde de beurs over te slaan. Steeds meer partijen haken af en doen hun eigen ding, en een trailer of livestream werkt ook prima om je game te verkopen. Dat begrijp ik en misschien is dat wel de toekomst van het begrip E3.

Anderzijds vind ik de connectie met de game-industrie ontzettend waardevol. Het is een moment dat alle neuzen naar LA zijn gericht en ontwikkelaars, media en gamers bij elkaar komen om hun passie te delen. Op andere evenementen ben je misschien niet uitgeput en kun je je volledig op één game richten, maar de aanwezigheid van ontwikkelaars maakt de E3 juist zo tof. Je krijgt geen correcte pr-antwoorden, maar gewoon een eerlijk gesprek met de regisseur van een game. Je kunt Cory Barlog even aan z’n mouw trekken om te vragen hoe het is en Charles Martinet de hand schudden. Je kunt hands-on gaan met games, in plaats van een trailer te kijken.

Dus is de E3 nog relevant? Wat mij betreft wel, en ik heb er ontzettend veel zin in.

Dit artikel delen

Over de auteur

Jack O Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Helemaal gek van The Witcher 3, Pokémon, God of War en Uncharted. Zwak voor egels en andere beestjes.

Reacties

 • Als de E3 gewonnen moet worden met hardware en een cloud service, dan zegt dat genoeg over de E3 lijkt me.

  Het gaat om GAMES mensen, om games…
 • @Piet S. De Xbox one en PS4 zijn volgend jaar al 7 jaar oud. Het is opzich wel tijd om een next gen aan te kondigen. En bij een nieuwe generatie horen nieuwe games. Ik hoop op de nieuwe Xbox met als release titel HALO 6 en Fable 4.
  Ach dromen mag toch?
 • @Robskeee

  O ja, de nieuwe X en PS zitten er zeker aan te komen, maar laten we inderdaad hopen dat daar een paar hele dikke game aankondigingen aan gekoppeld worden/zijn!
 • @Piet S.
  Ik vind E3 altijd interessanter met nieuwe hardware. Ook omdat daar nieuwe gen games aan cerbonden zijn
 • Een nieuwe The Witcher game zou ik best wel prettig vinden, of een remake van deel 1 en 2 in de engine van deel 3 (opgepoets en al). Daar had ik overigens nog niet een gedacht.
  Mijn langste overstap was 5 uur en ik heb besloten dat nooit meer te doen dus ik wens je veel sterkte met de terugvlucht. Welke luchthaven is de overstap?
 • @tielo Haha, thanks. In Houston! We gaan er dus wel nog even op uit.
 • We gaan het over 2 weken wel zien wat er getoond wordt. Nintendo heeft een sterke line up. Alleen mogen er nog wel een paar echte verassingen bij komen. Microsoft krijgt sowieso een sterke show aangezien alle nieuwe 3rd party titels van bedrijven die geen eigen persconferentie hebben bij Microsoft onthult moeten worden.
 • Het is geen Skate 4, maar Session zou nog steeds dit najaar moeten verschijnen. :)
 • @That Mr Awesome Ja, hopelijk krijgen we eindelijk een echte releasedatum.
 • Ik ben ook heel benieuwd naar de nieuwe console van Microsoft, maar vooral de exclusive games die er rond lauch uitkomen. Heb wel zin in de volgende generatie.

  Bij Nintendo hoop ik met de (gespeculeerde) komst van het handheld model op meer handheld achtige games. Zelda LA is er eentje van, maar die weten we al. Ik zou wel een nieuwe 2d metroid willen zien. Als verassing kan er ook nog een pikmin game en Ori komen, plus zoals elk jaar de RETRO game. Het minimale wat ik van Nintendo verwacht ik meer info over de al aangekondigde games, dat is al een hele hoop dit jaar.

  En sony…………………………………Ik zie ze wel stiekem hier en daar goed getimed wat nieuws uitbrengen.
 • @Newgamessuck Ik hoop ook dat Nintendo die Switch Mini aankondigt, al hebben ze gezegd dat we geen nieuwe hardware kunnen verwachten.
 • @Jack O

  Ze zeiden idd dat ze geen nieuwe hardware 'op de E3 wordt aangekondigd'. Weekje ervoor of er na voldoet hier ook aan. Volgens Nikkei en wsj kan het al in juni uitkomen. Ik geloof wel dat het deze zomer komt. Bovenstaand bedoelde ik niet een E3 aankondiging van de handheld, maar games die normaal eerder op een 3ds zouden aankomen zoals een 2d metroid, een 2d zelda (check), een detective pickachu (check)
 • @Newgamessuck Ja, dat is het voordeel dat ze nu één platform hebben. Ik vind het prima als ze inderdaad meer van dit soort handheld-games uitbrengen. Pokémon valt daar voor mij eigenlijk ook onder, die game neem ik overal mee naartoe.
 • Ik kijk echt uit naar de nieuwe generatie consoles, maar man, wat zal ik gaan twijfelen welke ik (als eerste :P) ga halen.
 • Halo 6 op Xbox 4 en Microsoft heeft de e3 wat mij betreft gewonnen. Release november '19 en ik kan sterven als een gelukkig man in 2020 ;-)
 • @SmartTies
  Ik zou ook graag een release nog in 2019 zien. Ook met het oog op Modern Warfare, anders koop ik MW op de PC.
 • Ik heb al een xbox x en een 4k tv maar ik hoop als Microsoft met een goede komdie ga ik dan zeker halen.
  Ik hoop op witcher 4 of met ciri in de hoofdrol ik heb witcher 3 grijs gespeeld.
  Injustice 3 mag ook best komen aals het aan mij ligt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren