1. Indie-ontwikkelaars: G2A net zo slecht als piraterij

Indie-ontwikkelaars: G2A net zo slecht als piraterij

Ontwikkelaars krijgen sowieso geen geld

Verschillende ontwikkelaars sporen gamers aan om hun titels liever illegaal te downloaden dan te kopen via G2A.

De commotie begon na een tweet van Mike Rose, oprichter van de indie-uitgever No More Robots. Rose verklaart dat G2A betaalt voor gesponsorde advertenties op Google. Wanneer iemand bijvoorbeeld zoekt op een spel zoals Descenders, een spel van No More Robots, verschijnt bovenaan een link naar G2A.

Het is onmogelijk voor gebruikers om betaalde advertenties uit te zetten. Op deze manier verdienen studio's als No More Rots praktisch geen geld aan hun spellen. "Als je een spel koopt via G2A, kan je het spel net zo goed illegaal downloaden. Ontwikkelaars krijgen in beide gevallen toch geen stuiver". Later plaatste Rose nog een bericht op twitter, hierin beweert Rose dat G2A invloedrijke streamers betaald zou hebben om aankopen via G2A te stimuleren.

Mike Rose heeft inmiddels versterking gekregen van de ontwikkelaars van Rage Squid en Vlambeer. Zo gaf Rami Ismail van Vlambeer in een tweet aan dat ook hij zijn titels liever illegaal gedownload ziet worden dan gekocht op de grijze markt. Niet alleen lopen de ontwikkelaars veel geld mis door G2A, ook kost het veel tijd. De klantenservice wordt vaak overspoelt vragen over neppe codes.

Dit artikel delen

Over de auteur

Cody van den Bogert Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Enorme Zelda-fanaat en Mr. Fifa. Speelt games het liefst op het moeilijkste niveau en is dan ook gek op soulslikes. Wacht nog altijd op Skate 4...

Reacties

 • Misschien een domme vraag: Wat is G2A?
 • @Silverwolf

  Een site waar jij als consument Steam-codes die je overhebt kunt aanbieden, waarbij G2A ze met winst doorverkopen. Klinkt leuk, maar er is totaal geen controle, waardoor talloze codes zijn verkregen door ze te gokken / te kopen met gestolen creditcards enz enz enz.

  G2A is hier vaak van op de hoogte maar doet alsof hun neus bloedt, waardoors devs en Steam de puin kunnen ruimen als codes daarna worden ingetrokken vanwege bv fraude.
 • @blasterjackson je bent me voor haha, bedankt voor je reactie.
 • @Silverwolf Een grijze markt waar je codes voor spellen (goedkoper) kan kopen. Je betaalt hier niet direct aan de ontwikkelaars, maar aan tussenpersonen die soms op een dubieuze manier aan deze codes zijn gekomen.
 • @CodyvandenBogert

  Dank voor de toelichting.
 • niks mis met g2a ik koop er al jaren nooit problemen met codes gehad en het scheelt echt enorm, en hoe een ander aan de codes komt zal mij een biet wezen.
  ik wil best bij alleen steam en/of de devs kopen maar niet voor die absurde prijzen die ze vragen
 • @beetlejuice
  Opvallende gedachtegang. Zou jij ook, bijvoorbeeld, een nieuwe Samsung telefoon kopen via een tussenpersoon voor 30% goedkoper waarbij de kans bestaat dat deze op dubieuze wijze is verkregen?
 • @blue_blade_3

  Je weet dat we op een vrij dubieuze wereld leven? Mensen doen alles voor een beetje geld. Sterker nog, des te rijker mensen worden, des te meer gore truukjes kunnen ze uithalen om hun rijkdom nog groter te maken. De wereld is rot.
  Een sleuteltje kopen voor een zachter prijsje lig ik niet wakker van, net zoals de magnums bij de ah voor de helft van de prijs, en ja, ik koop ook die samsung voor 30% goedkoper.
 • @Jelster

  Wat een lulverhaal, niemand die je dwingt deze producten te kopen. Uiteindelijk ben jij zelf gewoon degene die de keuzes moet maken, dat heeft verder niks te maken met of wel of niet in een dubieuze wereld zouden leven.

  Of jij er dan voor kiest om illegaal verkregen waren te kopen moet jij lekker helemaal zelf weten, maar als je dat doet accepteer dan ook gewoon dat je eigenlijk een zelfzuchtige klootzak bent die geen fuck geeft om de mensen/ontwikkelaar/producent die het product hebben gemaakt.
 • @Jelster
  Moet je ook zelf weten, ik vroeg het me gewoon af. Je eerste zin komt wel een beetje over als een excuus moet ik eerlijk zeggen.
 • @blue_blade_3

  Geen excuus. Bedrag staat helaas niet meer garant voor kwaliteit. Je kan niets meer uitproberen, geen demo's, geen digitale inruil. Meer dan eens zie ik de fysieke exemplaren potverdrie nog goedkoper in de winkel liggen dan de digitale broer. 1 grote bende. Begrijp me goed, ik bedien ook zonder problemen de andere kant van het spectrum.
  Ik reisde vroeger zo het hele land door om voor het dubbele bedrag een import spel te kopen, en was ik aan het eind van de dag 300 gulden kwijt voor 1 snes spel.
 • @Jelster
  Maar als je iets te duur vind is jouw denkwijze om dan maar mee te werken aan dubieuze praktijken? Dat is vreemd toch

  Zou jij dan ook bij het station een fiets stelen omdat je de prijs van nieuwe fietsen te duur vind bijvoorbeeld?
 • @blue_blade_3
  Welke dubieuze praktijken? G2play of de adviesprijzen bij de Gamemania of psn network? Het is voor mij kiezen uit 2 kwaden.
  De klant zal hier niets beter van worden. Kom maar op met die abonnementservice, alle consoles onder 1 kap, ik leg er zo 150 euro per maand voor neer. Want dat is waar ik voor betaal, gemak.

  En ik zou de fiets niet stelen. Stelen is me weer teveel moeite, ik laat dat ding liever bezorgen via darkweb. Daar heb je dat gemak weer. /sarcasm mode off.
 • @Jelster

  Maar als je de adviesprijs van een game te duur vind, dan kun je er ook voor kiezen om hem niet te kopen en eventueel te wachten tot ie goedkoper wordt?

  Wat voor logica is het om de game dan maar illegaal te kopen?
 • @Shuckles
  Zijn logica is dat als hij vind dat iets te duur is, hij de keuze mag maken om het via een omweg (al is dat moreel niet normaal) alsnog zijn producten en diensten te kunnen krijgen.

  Eigenbelang weegt voor hem zwaarder dan verantwoordelijkheid.

  Ik vind het een erg slechte gang van zaken

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren