1. InsideGamer loves.....

InsideGamer loves.....

Tijdstip: 26 april 2019 3:11 uur. Locatie: In de bosjes tegenover de redactie van InsideGamer.

De lampen branden op de redactie van InsideGamer, maar de rolgordijnen zijn naar beneden. Af en toe zie je silhouetten van mannen langs het raam lopen, waarvan er één contouren heeft die verdomd veel weg hebben van Lars C. De review van Days Gone, die hij de dag ervoor plaatste, heeft veel losgemaakt onder de community van InsideGamer. Binnen no time had de recensie meer dan honderd reacties. InsideGamer wordt ervan beticht veel van Sony te houden.
Als een privédetective houd ik me schuil in de bosjes. Kijken wat er gebeurt. Ik lag er er al enkele uren. Af en toe wat druppels regen en een frisse bries zorgen ervoor dat het geen feestje is die nacht. Nog eventjes volhouden. De opdrachtgever betaalt immers flink en het zou deze nacht moeten gebeuren. Niet veel later hoor ik banden van een grote auto door het zand rijden. De SUV stop precies voor me op zo’n tien meter afstand. Twee donker geklede mannen stappen uit. “Dat is toch niet..? Jawel, het is hem wel! Het is John Kodera, de topman van Sony. Samen met zijn bodyguard en een flinke zak met een dollarteken erop. Mijn opdrachtgever en de IG-leden hebben gelijk. IG wordt gerund door Sony!” Voorzichtig zie ik Lars C. de deur open maken en het geld aanpakken.

Statistieken

Oké, hetgeen dat je hierboven leest is geschreven met veel fantasie. Echter heb ik me verbaasd over de reacties op de review van Days Gone. InsideGamer zou PlayStation exclusieve wel erg hoge cijfers geven, vooral volgens de ‘fans’ van Microsoft en Nintendo. Mijn soort van fascinatie voor statistieken en het feit dat ik wel van discussies en provocaties houd, hebben ervoor gezorgd dat ik toch even op onderzoek ben uitgegaan. Nee, ik heb niet in de bosjes gelegen, maar ik heb wel eventjes wat cijfertjes naast elkaar gelegd.

Vanaf begin mei 2018 heb ik alle reviews op IG bekeken, de cijfers verzameld en die vergeleken met Metacritic. In het afgelopen jaar scoorden de Microsoft exclusives het laagst op InsideGamer: 6,6. Nintendo scoorde met haar exclusieve games gemiddeld een 7,8 en Sony deed het het best met een 8,5. Op Metacritic werd er gemiddeld een 7,6 gescoord door Microsoft en door Nintendo en Sony een 8,0.

Gelijk

Statistisch gezien hebben de Days Gone-activisten gelijk. InsideGamer week in het afgelopen jaar het meest af ten opzichte van Metacritic bij de exclusieve Sony-titels. Deze games scoorden een stuk hoger. Microsoft’s games scoorden alle twee lager dan op Metacritic en bij Nintendo was InsideGamer slechts iets positiever. InsideGamer houdt dus van Sony.

Onzin, lulkoek, bullshit

Nee, ik geloof er niet in. De reviews zijn geschreven door allemaal verschillende personen en ik denk dat het toeval is dat de score zo voor Sony afwijkt. Wel geloof ik dat sommige recensenten zo nu en dan even tegendraads willen doen en wat extra willen afwijken en dat is slim, want het lokt reacties uit.

Reacties maken het voor mij het leukst om InsideGamer te bezoeken. De discussies Piet S. En MetaCoola maken het toch de moeite om de site te bezoeken? Daarnaast zijn de redactieleden nooit te beroerd om hun mening nader toe te lichten en daarom denk ik dat het gros van de cijfers oprecht gegeven is. Bovendien denk ik dat de grootste roeptoeters de games vaak niet eens gespeeld hebben, maar al wel een mening hebben. Daarom mag er van mij best op deze manier doorgegaan worden. En een oproep aan iedereen: Lees de recensies, kijk naar de plus- en minpunten en laat je niet zo leiden door de cijfers!

Dit artikel delen

Over de auteur

Luigi1985 Houdt van typische Nintendogames als Super Mario, Metroid en Zelda en speelt ook graag spannende games als Bloodborne, The Last of Us en Resident Evil.

Reacties

 • Super hoeveel betrokkenheid die review heeft losgemaakt, zowel kritisch als ondersteunend. Topcommunity hebben we met z'n allen hier!
 • @Lars Cornelis Ik heb de hele heisa gemist rond die game (niet mijn genre), dus moest het even teruglezen. Zelf weet ik niet of zo blij zou zijn met al die reacties, een deel loopt toch elkaar flink af te branden in plaats van kritisch te discussiëren over het cijfer van die game.

  In ieder geval vind ik deze bijdrage wel goed. Zouden meer moeten doen!
 • Roeptoeter.

  Met je goedkeuring, voeg ik die heel graag toe aan mijn vocabulaire.
 • @Bert de Vries

  Zeker
 • Ik denk dat Luigi1985 betaald is door IG om dit te schrijven.
 • @dewokkel

  Dan wordt hij wel betaald om feiten te verspreiden. Prima lijkt me! :D
 • ❤️
 • Mooi stukje.
  Dit soort cijfers of zaken hielden me vroeger meer bezig dan nu en zou me ook meer aanspreken als ik de game al echt gespeeld heb. Gezien ik een weinig verassende smaak of kijk op kwaliteit heb is het voor mij extreen eenvoudig om wel naar metacritic gemiddelden te kijken. Ik kan me geen enkele game herinneren waar ik gevoelsmatig ver van die Press cijfers afweek. Dat is voor mij dus altijd leading.

  Echter daarna pak ik altijd wat positieve en negatieve reviews eruit en probeer ik daar de reviewers te doorgronden.

  IG check ik sowieso ook standaard maar ik zit vrijwel nooit op 1 lijn met Lars. No offense uiteraard maar van zijn reviews kan ik nogal afwijken omdat we schijnbaar een enorm verschil in kwaliteit en spelbeleving ervaren. Dat is overigens niet verkeerd want dat schept ook mogelijkheden. Vindt hij iets helemaal top, neem ik het met een korrel zout, vindt hij iets redelijk dan kan het zomaar zijn dat ik er een schepje op mag doen qua cijfer.
  Vindt hij het bagger, dan is de kans overigens groot dat ik me wel aansluit. Er zijn altijd grenzen.
 • '' GELIJK
  Statistisch gezien hebben de Days Gone-activisten gelijk. InsideGamer week in het afgelopen jaar het meest af ten opzichte van Metacritic bij de exclusieve Sony-titels. Deze games scoorden een stuk hoger. Microsoft’s games scoorden alle twee lager dan op Metacritic en bij Nintendo was InsideGamer slechts iets positiever. InsideGamer houdt dus van Sony. ''

  Mogen we dan nu de site officeel INSIDE SONY gaan noemen? :P

  Jokes aside, er is geen ruzie gemaakt of iets toch? En wordt wat hevig gediscussieerd maar dat maakt toch ook een beetje een community vind ik.
  Beetje leven in de brouwerij!
 • Ik weet dat veel mensen het niet leuk vinden om dit te lezen, maar statistisch gezien heb(ben anderen en) ik dus gewoon gelijk.
  Dus bij dezen: Dank voor je gedegen onderzoek Luigi1985!

  Of het wel expres gedaan wordt of niet, laat ik even in het midden (ik heb er namelijk geen bewijzen o.i.d. voor en stiekem wil ik ook helemaal geen bewijzen hebben :P)… Echter denk ik dat jouw standpunt over het 'expres tegendraads doen', heel dicht bij de waarheid ligt (wat erg slim zou zijn van IG, natuurlijk).

  Het enige wat niet helemaal klopt in bovenstaande stukje tekst is dat bv. ik 'al meningen over de betreffende games heb, zonder deze gespeeld te hebben'. Ik heb namelijk meningen over de reviews en niet over de games zelf. (Wel kan ik begrijpen dat dit in sommige gevallen door elkaar gehaald wordt.)

  Verder denk ik ook dat het gruwelijk saai zou zijn op IG als er niet hevig gediscussieerd zou worden, dus zolang er niet gescholden (etc.) wordt, is het in mijn ogen alleen maar positief!
  :D
 • @Piet S.

  Haha. Ik had het ook niet specifiek over jou of iemand anders wat betreft het spelen van games.

  De statistieken die ik heb gebruikt hebben betrekking op slechts een jaar. In dat jaar zijn er slechts twee microsoft games gereviewed waaronder crackdown, die gewoon enorm veel afwijkt en daarmee het gemiddelde natuurlijk sterk verandert . Het artikel Is een beetje met een knipoog geschreven. Had bijv. ook de laatste 30 games van alle drie de fabrikanten kunnen pakken. Maargoed.

  Wat me overigens wel opviel is dat er enorm veel boven de acht wordt gescoord en slechts enkele onvoldoendes. Maarja dat heeft natuurlijk ook weer met de relevantie van een game te maken.
 • @Luigi1985

  Haha, oke! Ik dacht: Dat zet ik meteen even recht. :P

  Het zou veel toewijding en geduld van je vergen om dit onderzoek te betrekken op de 30 laatste exclusives van iedere uitgever, hahah! Echter is het zo wel goed en leuk uitgelegd. Props daarvoor!

  Misschien betekent dat gewoonweg wel dat veel games leuk/gaaf zijn. Alleen maar goed toch! :D
 • @Luigi1985

  Haha wauw, 2 games in een jaar, was me nog niet opgevallen dat het zo weinig was. Maakt overigens de vergelijking statistisch gezien niet significant en dus de conclusie IG <3 Sony ook niet :P. Zou je eens een ANOVA test op lost moeten laten. Of de vergelijking uitbreiden naar meerdere jaren.

  Verder top geschreven. Vooral ook wat je zegt over de discussies/comments hier op IG. Maakt toch dat ik dagelijks een aantal bezoekjes hier breng om te checken wat ieders mening is over de nieuwsitems/reviews.
 • @gertjun

  Haha ja ik weet dat mijn onderzoekje volgens de wetenschap niet 100% representatief is, maar zoals je vast weet, is het een beetje met een knipoog geschreven.
 • @Piet S.
  Niet om maar weer oude koeien uit de sloot te halen maar als ik dit lees wordt ik wel weer benieuwd, je zegt namelijk:

  ''Het enige wat niet helemaal klopt in bovenstaande stukje tekst is dat bv. ik 'al meningen over de betreffende games heb, zonder deze gespeeld te hebben'. Ik heb namelijk meningen over de reviews en niet over de games zelf. (Wel kan ik begrijpen dat dit in sommige gevallen door elkaar gehaald wordt.)''

  Je hebt inderdaad de nodige kritiek gehad op het gegeven cijfer, waardoor je misschien de indrukt wekt dat je mening gaat over de game zelf, maar ik heb je helaas verder niet inhoudelijk zien reageren op de review, ik zou het zelf een stuk interessanter hebben gevonden als je het hierover had gehad, en niet de nadruk zou leggen op het volgens jou veel te hoge cijfer.
 • @Shuckles

  Ik zal de volgende keer de nadruk meer op de tekst leggen! :D
 • @Piet S. Of schrijf gewoon een toffe review! Lijkt me leuk om te lezen, Piet :)
 • @Bert de Vries

  Als ik heel eerlijk ben weet ik niet of ik 100% objectief kan zijn. Ook ik heb ook voorkeuren en bv. nostalgische gevoelens, haha.

  Een review schrijven lijkt me verder wel heel tof en ik vind het leuk dat je het aanhaalt! :D
 • @Piet S. Niemand is objectief! Maar ik ben serieus geïnteresseerd in een tekst/review/impressie van jouw hand. En je kan er nog kekke prijzen mee winnen.
 • @Bert de Vries

  Ik zal er eens over nadenken en kom er nog op terug! :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren