1. hands-on met Exorder, Dream Alone en Sand is the Soul in Polen

hands-on met Exorder, Dream Alone en Sand is the Soul in Polen

Een sidescrolling game over een gothic jongetje met grote ogen, een avonturen-rpg waarin een bandiet de hoofdrol pakt en een rts voor beginners waarin een koningin genaamd Beyla de scepter zwaait. Het zijn drie games die worden gemaakt in Warschau, door Warsaw Games, MGP Studios en Solid9. Bij het Poolse ontwikkelhuis Fat Dog Games kunnen indiestudio’s zich aanmelden voor een uitgeefdeal van maximaal 25.000 euro en dat hebben deze drie studio’s gedaan. InsideGamer speelde de drie games die nog volop in ontwikkeling zijn.

Exorder

Exorder

Exorder is een ideale instapgame voor mensen die niet zo bekend zijn met het rts-genre. Het lijkt een beetje op Warcraft 3, bevat turn-based gevechten en vereist strategisch denken om het speelbord zo goed mogelijk door te kunnen spelen. Je zou als je de graphics ziet niet zeggen dat het spel is gemaakt door een team van drie man, maar het heeft een zelfgebouwde cpu , vrolijke 3D-graphics en zelfs een multiplayermodus. De mannen van Solid9 hebben hard gewerkt aan dit spel, dat sinds kort uit is op Steam en nu wordt ontwikkeld voor Switch, Xbox One en mobiele apparaten.

Exorder bevat zowel een campaign als een multiplayermodus. De campaign is voor ervaren rts-spelers vooral aan het begin wat makkelijk, maar later wordt deze moeilijker. Er zit ook een verhaal bij om de campaign aan elkaar te breien, over een koningin die moet zorgen dat ze haar koninkrijk behoudt, en grappige personages, maar het gaat uiteindelijk om de gameplay waarin je alles zo moet plannen dat jij als winnaar uit de bus komt.

Je verplaatst je personages, stuurt ze op de vijand af, of laat ze een huisje overnemen waarmee je meer geld krijgt om je leger uit te breiden. Daarbij is het verstandig zo snel mogelijk de huizen op de kaart te bezetten, om je inkomsten veilig te stellen. Ben je daarmee klaar , dan klik je op de knop ‘beurt afgelopen’ om de ander de beurt te geven. Ondertussen probeert de vijand je uit te schakelen met een soort turrets , maar ook face-to-face . Vooral je koningin is hierin belangrijk, want als die wordt gelyncht dan ben je sowieso de verliezer.

In mijn speelsessie liet het netwerk me in de steek toen we de multiplayermodus wilde testen, maar gelukkig kon mijn tegenstander ook naast me zitten. Je speelt deze game toch al om beurten, dus het is geen probleem om het samen op een computer te spelen.

Dream Alone

Denk aan Tim Burton, sidescrolling en puzzelen en je hebt een beeld bij wat Dream Alone is. Deze mooie game, gemaakt door WarSaw Games, neemt je mee in een duistere sprookjeswereld – letterlijk, het is er echt donker – waarin je drie krachten krijgt: omwisselen naar een alternatieve realiteit, een licht in de duisternis en een kloonmogelijkheid zodat je twee personages op je scherm krijgt. Je moet om deze krachten te gebruiken flesjes oppakken, want je kunt de kracht maar een x aantal seconden gebruiken, afhankelijk van het aantal flesjes dat je op zak hebt.

Die krachten zijn essentieel in de puzzels. Soms is er een afgrond die veel te groot is om overheen te springen en dan is het nodig om in de alternatieve realiteit te zijn waar dan toevallig een steen ligt waar je op kunt springen. Hoe snel je de wereld doorkruist hangt af van hoe vaak je doodgaat en of je uit de puzzels kunt komen. Dat doodgaan is daarbij overduidelijk deel van de game: sommige gedeelten leer je alleen te voltooien door een paar keer tegen de lamp te lopen. Splat!, weer een rode bloedvlek in je verder grijs met zwarte scherm.

Dream Alone is echt een game van de stempel ‘ah, nog eentje dan’. Als je vastzit, dat is dat even zuur, maar het gevoel van beloning dat je krijgt als je er toch uit komt, zorgt dat je weer vrolijk verderloopt naar het volgende obstakel. Ga je er een middag goed voor zitten, dan heb je de 21 levels die deze game momenteel telt zo doorgespeeld. Dat is een van de weinige punten van kritiek die er op dit moment zijn. Dream Alone heeft een geweldige animatiestijl, vermakelijke gameplay met een goede leercurve en een aandoenlijk hoofdpersonage. Deze game is in ontwikkeling voor pc, Xbox One, Switch en mobiele apparaten.

Sand is the Soul

Sand is the Soul

Sand is the Soul is een visueel zeer opvallende game, met rauwe graphics in aardetinten en wolken en mist die het spel een extra mysterieus tintje geven. Sand is the Soul is namelijk een groot vraagteken: er is geen tutorial, slechts een handleiding die je los kunt downloaden, de game vertelt je nooit of je het goed doet of niet, en er zijn meer dan tien verschillende eindes. Er worden regelmatig ethische problemen op je afgevuurd, zoals wanneer iemand je een brief geeft om door te geven. Ga je die lezen zodat je mogelijk dingen leert die je verder helpen in de game, of houd je het netjes je nieuwsgierige aard in bedwang en respecteer je de privacy van de zender en ontvanger?

Sand is the Soul speelt zich af in een westernsetting en draait om een bandiet die een mysterie rondom een dorpje moet oplossen door rond te lopen en met personages te praten (of te vechten) die hij onderweg tegenkomt. De personages praten vaak in vage termen, zodat je goed moet opletten en moet ontcijferen wat ze precies bedoelen met hun vreemde aanwijzingen. Alle interacties hebben invloed op het verloop van de game, dus het is aan jou of je vriendelijk of vijandig deze wereld doorkruist. Sand is the Soul wordt gemaakt voor pc, PlayStation 4 en Switch.

Wanneer Dream Alone en Sand is the Soul verschijnen is nog onbekend. Exorder is op pc beschikbaar in Steam, wanneer de console-versies van de game verschijnen is nog onbekend.

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren