1. Jurassic World Evolution – Meer als Rollercoaster Tycoon dan je denkt

Jurassic World Evolution – Meer als Rollercoaster Tycoon dan je denkt

Menig InsideGamer-redacteur heeft maanden doorgebracht met Rollercoaster Tycoon. Het frustreren van bezoekers door frisdrank- of entreeprijzen veel te hoog te maken, en natuurlijk een pretpark bouwen, daar konden we geen genoeg van krijgen. Inmiddels zijn we allemaal wat ouder, maar is er nog steeds dat verlangen naar het treiteren van nietsvermoedende virtuele pretparkbezoekers. Frontier gunt ons dat met niet een gewoon, maar een prehistorisch pretpark in Jurassic World Evolution. Weet de game hetzelfde gevoel op te roepen als Rollercoaster Tycoon? Wij denken van wel.

Frontier maakt het

De beste pretpark- en dierentuinsimulatiegames komen bij Frontier vandaan, dus het is goed nieuws dat die studio ook op Jurassic World Evolution is gezet. Frontier maakte Zoo Tycoon en Rollercoaster Tycoon, maar maakte ook uitstapjes naar de pretparkbeleving in Planet Coaster en Screamride. Daarnaast gaf het je in Kinectimals de kans om bijvoorbeeld een virtueel jachtluipaard als huisdier in je armen te sluiten en het zelfs dingen te laten apporteren. Frontier durft dus best wat experimentelere gameplay aan en hoewel dat niet altijd even succesvol heeft uitgepakt, toont het aan dat het openstaat voor nieuwe ervaringen. Toch houden we vooral van Frontier als deze schoenmaker bij zijn leest blijft. Dat lijkt het met Jurassic World Evolution zeker te doen, en ditmaal met een groter team dan ooit tevoren.

Landje voor landje

In Rollercoaster Tycoon zijn er verschillende omgevingen te kiezen waarin je aan de slag gaat. Je begint met een kaal grasveld of woestijnachtige gebieden, waarbij je door steeds meer te spelen omgevingen vrijspeelt. Het gaat dan om zogenaamde scenarios, waarin je een pretpark voor je kiezen krijgt waar je de boel in orde moet maken, bijvoorbeeld Diamond Heights of Dynamite Dunes. Zo gaat het ook ongeveer in Jurassic World Evolution. Je mag van de Hammond Foundation een nieuw park opzetten dat is verdeeld over eilanden. Heb je het eerste eiland voltooid, dan krijg je een volgend eiland dat bijvoorbeeld heftige weersomstandigheden heeft of minder oppervlakte. Steeds een nieuwe uitdaging.

Weinig aan te passen

In Rollercoaster Tycoon word ik altijd extreem creatief met vreemde achtbanen en gekke namen voor attracties, want deze prijken op het gebouw. Die gebouwen en vaste attracties zoals de draaimolen kunnen helaas totaal niet worden aangepast. Op zich is het niet erg dat niet alles aanpasbaar is, zo lang je je maar kunt uitleven met de achtbanen. Datzelfde geldt straks voor Jurassic World Evolution, waarin ook restricties zitten aan de standaard gebouwen: je plaatst ze op de kaart en dat is het. Wees dus vooral bezig met de dino's, want dat is waar Jurassic World Evolution om draait. En we hebben allemaal uit de films geleerd dat die dinosaurussen ook veel aandacht nodig hebben.

Personeel om het vuile werk te doen

Het gaat in Jurassic World Evolution dus minder om artistieke creativiteit en juist meer om creatief management, wat meer behelst dan slechts het bepalen van welk gebouw waar komt te staan of hoeveel een ticket kost. Goed georganiseerde schoonmaakploegen zijn bijvoorbeeld essentieel, precies zoals in Rollercoaster Tycoon. In deze dinovariant heb je ook verschillende teams om aan te sturen. Naast de welbekende rangers is er een speciaal team dat dinosaurussen mag verdoven om ze te verplaatsen, een beveiligingsteam, een entertainmentgroep, en een researchteam. In Jurassic World Evolution moet je de teams goed aansturen aansturen, want als je ze geen taken geeft, dan gaan ze aanzienlijk minder productief te werk en dwalen schoonmakers bijvoorbeeld uren op een pad waar helemaal geen uitpuilende prullenbakken zijn. De arbeidersmentaliteit van vandaag de dag!

Gemaakt voor meerdere platforms

Rollercoaster Tycoon speelt zoals de meeste godsimulatiegames het lekkerste weg op de pc. Echter is de serie ook verschenen op andere platforms, zoals Xbox, Nintendo 3DS en mobiele telefoons. Deze dinogame wordt al meteen voor meerdere kanalen gemaakt, namelijk pc, PlayStation 4 en Xbox One. Dat is spannend, want even snel ergens heen klikken gaat nou eenmaal makkelijker op de pc. Frontier gelooft desalniettemin helemaal in de besturing met de controller. Zo kun je zelfs op de pc met een controller spelen, waarbij de user interface zich aanpast aan de besturingsmethode.

Jurassic World Evolution

Moet dé zomergame worden

De meeste Rollercoaster Tycoons kwamen in het najaar uit, maar de eerste verscheen eind maart. Zo kon je in de lente vast wat oefenen om vervolgens de hele zomer door te spelen, en dat hebben we flink gedaan. Frontier kiest wederom voor het spannende moment van vlak voor de zomer en kruipt zelfs nog dichter naar die grote vakantie toe: 12 juni worden de dinosauriërs losgelaten (of juist niet). Dan kun je deze zomervakantie dus helemaal in de pretparksferen blijven, zelfs op die dagen dat je niet eropuit trekt om naar een dierentuin of pretpark te gaan!

Alles kan kapot

Dit waren bijna alle overeenkomsten die we tot nu toe hebben kunnen zien tussen Jurassic World Evolution en Rollercoaster Tycoon. Op een essentiële na, namelijk hetgeen dat in ieder geval Rollercoaster Tycoon tot een legendarische game maakte: de mogelijkheid om alles naar de filistijnen te helpen. Waar je in Rollercoaster Tycoon heel stiekem een rollercoasterdeel kunt verwijderen om karretjes vervolgens mijlenver in de lucht te lanceren, met een extreem overdreven explosie bij de landing en een dozijn doden als gevolg, laat je in je dinopark gewoon het hek van de T. rex iets te lang openstaan. Popcorn erbij en genieten maar!

Hopelijk wordt Jurassic World Evolution net zo'n toonaangevende simulatiegame als Rollercoaster Tycoon en geen vroegtijdig fossiel dat ergens in een vergeten laatje belandt. De grote opening is op 12 juni.

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

  • Dit is in mijn ogen wel hoe je games bij een film-franchise maakt. Want ze bekijken de film en vragen zich vervolgens af welk genre hier het beste bij past. En de keuze voor RTS vind ik super tof, ook lijken ze er hun hart in te stoppen en niet een half-assed product af te leveren. Al zou ik heel graag eens een goede SH-game binnen deze franchise zien. Met personages en een verhaal dat totaal los staat van de films, creatieve vrijheid maken vaak de beste games.
  • @benjaminben

    bedoel je de filmreeks an sich of deze game specifiek? Want dit is gewoon Operation genesis 2.0. En van Jurassic Park is echt elke soort game gemaakt die je kan bedenken. Een park builder was gewoon niet omheen te komen. OG was niet echt een doordachte, geniale keuze, meer een open deur die de rest van de JP games devs nog niet in hadden getrapt. En OG kwam ook uit in een tijd waar veel parkbuilders uitkwamen en andere rts games. Imo was OG meer een natuurlijke ontwikkeling en ik denk dat JWE dat ook is.

    Mensen zitten al jaren om een vervolg van OG te vragen, dus er zijn potentiele kopers. Jurassic Park en dus dinos zijn sinds een paar jaar weer hot met JW. En Frontier heeft laatst weer eigenhandig de parkbuilder weer op de kaart gezet. Ik denk dat er niet heel veel breinen werden gekraakt bij de totstandkoming van JWE.
  • Ik vind dit artikel niet echt over Jurassic World Evolution gaan. Het is meer een opsomming over wat mogelijk is in RCT met daarbij een checklist dat het ook in Jurassic World zit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren