1. Kansspelautoriteit gaat boetes aan games met lootboxes geven

Kansspelautoriteit gaat boetes aan games met lootboxes geven

Fifa 18, Rocket League, PUBG en Dota 2 maken kans op de boetes

Bepaalde games met lootboxes overtreden de gokregels, zo concludeert de Nederlandse Kansspelautoriteit na uitvoerig onderzoek. Uitgevers moeten hun games aanpassen om niet kans te maken op boetes.
De Kansspelautoriteit onderzocht tien populaire games. In vier van de spellen konden de prijzen uit lootboxes via externe handelsplaatsen worden verkocht. Dat zorgt er voor dat spelers er geld mee kunnen verdienen en dat gaat tegen de regels in.


De Kansspelautoriteit wil niet laten weten welke games zijn onderzocht of welke vier spellen aangepast moeten worden. De NOS noemt als voorbeelden Fifa 18, PlayerUnknown's Battlegrounds, Rocket League en Dota 2, maar het is niet bekend of deze titels ook onderzocht zijn. Volgens de Kansspelautoriteit hebben de ontwikkelaars acht weken om hun games aan te passen, anders riskeren ze boetes.

Marja Appelman, de directeur van de Kansspelautoriteit, zegt tegen NOS: "Ze zijn ontworpen zoals gokspellen zijn ontworpen, met het gevoel dat je bijna hebt gewonnen. Er zijn allerlei geluidseffecten en visuele effecten als je zo'n loot box opent. Daarmee heb je de neiging om door en door te spelen."

Nederland is niet het enige land waar onderzoek wordt gepleegd naar lootboxes en hun effect op spelers. Appelman noemt landen als Duitsland, Groot-Britannië en Scandinavië als voorbeelden van waar soortgelijke onderzoeken plaatsvinden.

"Het zat er natuurlijk aan te komen, maar toch blijft het verrassend dat deze uitspraak is gedaan. Het nieuws wordt wereldwijd opgepikt en wat er in Nederland gaat gebeuren zou wel eens invloed kunnen hebben op hoe lootboxes in andere landen wordt aangepakt. Een interessante ontwikkeling dus." - Michel Musters

Fifa 18

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zou het echt zo ver kunnen gaan dat games als FIFA verboden gaan worden in NL? Want dat is natuurlijk echt te bizar voor woorden.
 • Dat lijkt mij logisch, als ze de wetten omtrent gokken verbreken. Dus laten we hopen dat ze dat doorzetten.
 • @CerandoX.nl
  Juist. Dat ik het nog eens met jou eens ben. Het 8ste wereldwonder!
 • @WvA
  Fifa gaat niet verboden worden, het spel onderdeel Ultimate team zou flink op de schop moeten.
 • Eindelijk wat progressie!
 • Van mij mogen ze dit keihard aan gaan pakken. Op de Mobile markt is het nog erger eigenlijk, en daar hebben kinderen toch nog sneller toegang toe. Ook daar mag wel eens naar gekeken worden.
 • En wat met Blizzard > Overwatch? Aanpakken die handel.

  Hoe leuk het spel ook is.
 • @Don Carpaccio

  Als ik sommige mensen op insidegamer.nl moet geloven (en deze mensen durf ik geloofwaardig te noemen ) doet Overwatch niks verkeerd omtrent lootboxes.
 • @Meta_coola

  Je zit zelf Ubisoft en in het bijzonder Assassins Creed te bejubelen omdat er geen echt geld kan verspild worden voor het aanschaffen van lootboxes.

  [size=2]Gokken met echt geld hoort in mijn ogen niet thuis in deze industrie. Punt.[/size]

  [size=2]En het valt op dat games die het algemeen goed doen veel meer bescherming, goedpraterij en goedkeuring krijgen. Gevaarlijk imo.[/size]
 • @Don Carpaccio

  Omdat lootboxes die enkel met ingame geld ( dat je bij Ubisoft time savers kan kopen is jammer maar die keuze kan en hoef je niet te maken en resources en het ingame geld heb je binnen no time verkregen en als je daar echt geld aan uitgeeft ben je gewoon weg te lui om iets te doen) gekocht kunnen worden niks mis mee mis. Zodra je het enkel met echt geld kan kopen is het een no go.
 • @Don Carpaccio Wat is precies voor jou het probleem met lootboxen in Overwatch? Maakt het de spelervaring voor jou minder?
 • @WvA
  Ik denk dat het probleem is dat mensen (kinderen) makkelijk geld kunnen verspillen. Zelf vind ik het bij overwatch prima (zoals ik ook al vaker aan hen gegeven), echter zou het wenselijk zijn als er een max wordt gezet op het aantal boxen per maand bijvoorbeeld. Denk aan 15/20 boxen ofzo.
 • @Don Carpaccio Het gaat de kansspelautoriteit erom dat virtuele items geen fysieke waarde krijgen doordat je ze kan doorverkopen op bijvoorbeeld een market. Ondanks de 'gok' lootbox mechanieken van Overwatch is dat volgens hun nog binnen de regels.
 • @Don Carpaccio je kan die dingen krijgen zonder geld in te steken en het is puur cosmetica. Niemand die er last van heeft behalve de koper zelf. Er zit ook overigens lekker geen trade op. Ohh jaa het is niet allemaal puur gokken met lootboxes. Je krijgt ook credits op duplicates. Ik heb 0 euro uitgegeven en ik heb de skins die ik wil hebben en krijg ook nog eens gratis extra content door updates. Laat maar lekker doorgaan bij Overwatch hoor!
 • @mightybundy
  Dat is dus ook wat ik bedoel. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als je ipv een lootbox gewoon een coin kreeg ofzo om keuzes te kunnen maken. Maar dat random heeft wel wat vind ik. Daarnaast bewaar ik gewoon altijd coins voor events.

  Maar goed ik snap dat het verslavend kan zijn, dus gooi een max op het bedrag per maand en dan zit het helemaal goed in mijn ogen.
 • Ik zie het probleem bij cosmetische producten echt niet. Als DOTA 2, PUBG of Overwatch bestaansrecht heeft door de game gratis of goedkoop aan te bieden, en er vervolgens lootcrates inzitten die niets aan de beleving afdoen maar de game wel voorzien van updates, dan is er toch niets aan de hand?

  Ja er zijn games die echt te ver gaan met lootcrates, maar ik snap niet dat iedereen dit toejuicht. Ben benieuwd hoe Nederland reageert als wij straks de enige zijn zonder FIFA release, of als games überhaupt gecancelled worden omdat ze geen inkomsten meer ontvangen.

  Games ontwikkelen is gewoon veel duurder geworden, en met een game verkopen voor 60 en thats it kom je er gewoon niet meer.
 • @WvA

  Je zou ook kunnen zeggen dat juist door lootboxes er veel te veel games op de markt gekomen zijn. Games die zonder lootboxes waarschijnlijk nooit op de markt gekomen zouden zijn. Games ontwikkelen mag dan duurder geworden zijn maar echt goede games verkopen gewoon goed en brengen winst. Dit kan er juist wel voor zorgen dat het vele kaf van het koren gescheiden wordt en dat lijkt me eigenlijk best een positieve ontwikkeling.
 • @Sylmaron Ik ben er inmiddels mee gestopt maar ik heb ~2000 uur in DOTA 2 zitten, juist omdat het zo toegankelijk en gratis was. Vervolgens ook wel een paar ingame dingen gekocht puur om de game te steunen en voor de heb. Daarnaast komt de mega prijzenpot elk jaar op de International voor een kleine 75% vanuit de community. Ik vind het dus zorgelijk dat een vrijblijvend model wat gewoon werkt nu strafbaar is. Lang niet alles met lootboxen is schadelijk voor de game industrie.
 • @WvA dat is onzin genoeg spellen die geof geld verdienen zonder micro transacties
 • @rpenning ga maar eens kijken naar EA's jaaromzet, en kijk dan maar even naar het onderdeel waar de micro-transacties in verwerkt zijn. Is openbaar overigens.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren