1. Kansspelautoriteit-controle op lootboxes begint morgen

Kansspelautoriteit-controle op lootboxes begint morgen

Boetes kunnen flink oplopen

Vanaf morgen gaat de Kansspelautoriteit de gewaarschuwde gamebedrijven controleren voor de geëiste aanpassingen omtrent lootboxes, zo meldt de instantie op haar website.

In april liet de kansspelautoriteit weten dat zij onderzoek had verricht op tien populaire games omtrent lootboxes. In vier van die games werd geconstateerd dat zij de wet over kansspelen overtraden. De Kansspelautoriteit gaf de gamebedrijven acht weken de tijd om dit te veranderen, anders krijgen ze een boete. Deze acht weken zijn morgen voorbij.

Welke games precies in overtreding zijn, is niet bekendgemaakt en als het lootbox-systeem voldoende is aangepast blijft dat mogelijk het geval. De boetes die de Kansspelautoriteit geeft zijn echter openbaar, dus als een bedrijf nog steeds niet voldoet aan de regels zal dit bekend worden. Ook meldde op 8 juni een anonieme bron dat Fifa een van de games is die in overtreding was.

Het voornaamste probleem volgens de instantie is wanneer voorwerpen in een game 'waarde' hebben omdat ze doorverkocht kunnen worden aan andere spelers. De Kansspelautoriteit stelt daarom een oplossing als voorbeeld voor: "Een aanpassing die aanbieders zouden kunnen doen is de lootboxes in hun spel vervangen door ‘direct buy’: virtuele items die van tevoren bekend zijn, kunnen dan worden gekocht."

Als er geen, of onvoldoende aanpassingen zijn gemaakt door het bedrijf kunnen ze een boete krijgen die op kan lopen tot 830.000 euro of 10% van het totaalomzet van het bedrijf als dat meer is. Hoewel het niet duidelijk wordt vermeld gaat dit waarschijnlijk om een jaaromzet. Als het bedrijf weigert deze boete te betalen laat de Kansspelautoriteit weten dat zij "beroep doet op het Openbaar Ministerie om ze strafrechtelijk te vervolgen".

Lootbox

Het probleem is volgens Marja Appalman, directeur van de Kansspelautoriteit, dat de spellen vooral op een bepaalde manier ontworpen zijn. Zo beargumenteerde ze naar aanleiding van het onderzoek: “Ze zijn ontworpen zoals gokspellen, met het gevoel dat je bijna hebt gewonnen. Er zijn allerlei geluidseffecten en visuele effecten als je zo'n lootbox opent. Daarmee heb je de neiging om door en door te spelen.”

Tijdens de E3 ging InsideGamer-redacteur Jacco Peek in gesprek met Fifa 19-producer Matt Thomas en creative director Santiago Jaramillo. Zij beloofden dat EA meer transparantie omtrent lootboxes in Fifa 19 gaat bieden.

Eerder werd een EA-reclame over lootboxes in Fifa verboden nadat een Nijmeegse student een aanklacht deed. Volgens hem was de reclame misleidend omdat het fans liet denken dat minstens een speler uit de "speciale verjaardagsselectie" in een lootbox zou zitten, maar dit bleek niet het geval te zijn.

Dit artikel delen

Over de auteur

Arran Winmai Met veel liefde speel ik games als Horizon Zero Dawn, Dishonored en Fallout 3. Race- en sportgames zijn niet echt mijn ding, maar gelukkig zijn er genoeg andere genres!

Reacties

 • Welke games gaan het worden?

  BF1 lijkt mij niet, er is een battlepack maar die kun je verdienen door te spelen en als de skin je niet bevalt zet je het om in scraps en spaar je dat op om een rare battlepack te kopen. Je hoeft geen geld in te zetten.
  Ik heb al heel veel legendary en (super) rare skins en ik heb geen cent ingezet. Gewoon lekker veel spelen.

  Ik hoop dat die battlepacks terug zijn in BF5, maar de puzzels mogen eruit.
 • @CloneTrooper
  "…je hoeft geen geld in te zetten'' is rekbaar, bij de meeste games hoef je geen echt geld te gebruiken maar het levert is sommige gevallen wel voordelen op.
  Ik snap jouw argument maar zeker in dit soort gevallen is het een ''gevaarlijke'' opmerking.
 • Fuckin bullshit. Laat de ouders hun kudt kinderen lekkere controleren, en gewoon zorgen dat ze geen cc gekoppeld hebben aan de Kids hun consoles..
 • @san5324

  Alsof dat veel zal helpen. Dan gaan ze gewoon naar de supermarkt en halen van hun geld een Xbox/PSN/eshop kaartje.
 • @ShadowhunterrX

  Dan ligt het toch nog steeds aan de ouders .. Stel nu dat ze elke week 25 eurie zakgeld krijgen, dan moeten de ouders beslissen hoeveel ze hiervan op de ps4 zetten, zeg 20 eurie ofzo. Het is weer lekker makkelijker om bedrijven de schuld te gaan geven
 • @ShadowhunterrX

  Op de Playstation bestaat altijd alsnog een optie die de mogelijkheden limiteert wanneer er een "ouder/kind" account is ingesteld. Hier kom je dan wel terug bij wat San zegt, als die ouders het simpel weg niet weten of zelfs verrekken om zich te verdiepen in wat hun kind uitspookt houdt het daar natuurlijk ook gauw op.
 • @AWESOMEDUDE3

  En dan is het natuurlijk altijd makkelijker de schuld bij iemand anders te leggen ;)
 • @san5324 Het gaat niet specifiek om kinderen. Het zijn gewoon de goksystemen die gereguleerd moeten worden. Dit had al veel eerder moeten gebeuren. Gokken is bij de meeste games net zo belangrijk geworden als het spel zelf. Belachelijk.Ik heb het dan niet over cosmetics.
 • @SAN5324

  Das makkelijk praten niet ? Tuurlijk ligt het aan de ouders, maar zelfs als ze streng zijn zullen kinderen opties bedenken om te doen wat ze willen. Niet elk kind zal met een *foei niet doen* het ja knikkend accepteren.

  Ouders kunnen de kids beter leren waarom het nutteloos is om dit te kopen. Helaas heb je ook een berg *fut youtubers* in Nederland die bergen views krijgen met unpack video's en daarnaast nog een website hebben voor tegoed.

  Vergeet niet de Volwassen die hier echt veel geld in gooien. Om alleen maar de beste te zijn en om makkelijker te winnen.
 • @ShadowhunterrX

  Ik snap jouw en cerandox ook wle hoor
 • @san5324 Ervan uitgaande dat je een troll bent toch even een inhoudelijke reactie. Het gaat er hier om hoe in spel is ingericht. FIFA is er bijvoorbeeld zo op ingericht dat het verslavend wordt en dat je er geld aan blijft uitgeven. In het artikel staat al dat dit met animaties gebeurd vergelijkbaar met die van een gokkast.

  Daarnaast is de kans op een topspeler wel kleiner dan 1%. Toch staat op elk pakketje een Griezmann, Ronaldo of Müller. Dit is ook misleiding van de consument want de kans is nog groter dat je een gouden wikkel in een reep chocolade vindt dan dat je Ronaldo in een pakketje hebt zittten
 • @Gilbie

  Verslavend, laat me niet lachen man. Ouders moeten hun kroost beter leren met geld om te gaan.
 • @san5324

  Het gaat niet om alleen kinderen. Ook volwassenen moeten hier tegen beschermd worden.

  Gokverslaving is een groot probleem met ver strekkende maatschappelijke gevolgen.
  Als een gokverslaafde er een potje van maakt is het de maatschappij die zijn/haar problemen mag gaan oplossen. Want zelf blijven ze liever gokken met vaak werkloosheid en uitzetting tot gevolg.

  Ik zie meer in een totaal verbod van betaalde lootboxes en betaalde ingame valuta.

  Bovendien als ouders volgens jou verantwoordelijk zijn, waarom verkopen we dan ook niet gewoon coke, wiet, heroïne en alcohol aan kids? Boeit toch niet in de wereld van San want in niets loert gevaar.
 • Terecht… Weg met die gokkasten in games.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren