1. Kirby Star Allies review – Simpele platformer met een twist

Kirby Star Allies review – Simpele platformer met een twist

Kirby-games lijken zich maar niet vast te willen leggen aan één concept. Na flink wat experimenten (denk aan Epic Yarn en The Rainbow Paintbrush) is Star Allies voor de Switch de eerste Kirby-game op een console in lange tijd waarbij de klassieke gameplay van de franchise weer de hoofdrol speelt. Maar tóch met een twist: het spel richt zich namelijk op lokale multiplayer.

Natuurlijk, Kirby zuigt er in Star Allies als vanouds op los. Vijanden kunnen opgeslokt en uitgespuugd worden. En door bepaalde vijanden in te slikken neemt Kirby niet alleen bepaalde uiterlijke eigenschappen van hen over, maar ook hun wapen en aanvallen. Maar nieuw in dit deel is dat je de vele platformlevels met maximaal vier spelers doorloopt.

Samenwerken is de sleutel

Dat levert een aantal vernieuwingen op dat verrassend leuk uitpakt. Kirby kan zelf kiezen welke vijanden zijn nieuwe vriendjes worden door er een hartje op te gooien. Andere spelers krijgen vervolgens controle over deze nieuwgemaakte vrienden. Hierdoor zijn niet alleen allerlei verschillende wapens te gebruiken, maar veel vijanden hebben ook een bepaald element (zoals water, vuur en elektriciteit) waarmee ze hun eigen wapens en die van de andere spelers van een boost kunnen voorzien. Op die manier kunnen spelers samenwerken om – we noemen maar wat – het huidige wapen van Kirby van een flinke vlam te voorzien.

Star Allies neemt dit concept nog een stapje verder, door bepaalde personages een combomove te laten maken. Verspreid in de 2D-levels zijn diverse puzzels die alleen door het juist combineren van deze elementen opgelost kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld een touw dat kapot moet om een in de weg staand blok te laten vallen. Kirby kan er met zijn boemerang net niet bij, maar door samen te werken met een vriendje die het windelement heeft, kan de boemerang bochten maken om er alsnog te geraken. Het spel zorgt er gelukkig altijd voor dat de juiste vijanden in de buurt over te nemen zijn, zodat frustratie uitblijft. Tegelijkertijd wordt het hierdoor meteen duidelijk welke combinaties gemaakt moeten worden, waardoor het spel behoorlijk aan uitdaging inboet.

Verder bevat Star Allies regelmatig secties in levels waarin de personages de handen ineenslaan en een groter geheel vormen. Een rollende bal bijvoorbeeld, om met gemak door levels heen te rollen en alles in de weg te vernietigen, of een brug om een beestje met een sleutel veilig naar een gesloten deur te laten lopen. Deze secties brengen variatie in de verder vrij standaard gameplay en voelen dan ook verfrissend aan.

Er zit in het hoofdmenu van Kirby Star Allies een aantal minigames die met z’n vieren (of tegen de computer) te spelen zijn, zoals bomen omhakken en honkballen. Deze minigames zijn zo ongelooflijk minuscuul, dat je die na een paar keer spelen wel hebt gezien, ondanks de verschillende moeilijkheidsgraden. Na het uitspelen van de game worden wat uitgebreidere extra modi toegevoegd die gelukkig meer om het lijf hebben.

Hectisch en toch te simpel

Er is niets mis met dit concept, maar er kleven helaas wel wat haken en ogen aan. Allereerst is het regelmatig nogal chaotisch op het scherm. Zelfs op een grote televisie raakten we tijdens hectische eindbaasgevechten soms ons eigen personage kwijt en sloegen we maar wat in het rond. Nu is de game dusdanig makkelijk dat we maar zelden doodgingen – we speelden het spel met meer dan honderd levens op de teller uit – maar het is simpelweg irritant om door de drukte op het scherm niet altijd een goed overzicht over de actie te hebben. Het kleinere Switch-scherm verergert deze verwarring.

Een ander probleem is dat de beloning voor de noeste arbeid er niet naar is. De diverse puzzels in de game leveren soms een extra level op, maar meestal wat extra puzzelstukjes. Die zijn nodig om artwork van Kirby te ontgrendelen. Om nou te zeggen dat we het daar voor deden… nee. De puzzels zelf maken het vooral de moeite waard er mee aan de slag te gaan, maar ook deze zijn dusdanig simpel dat de oplossing vaak voor hand ligt. Logisch natuurlijk, omdat Kirby echt voor alle leeftijden speelbaar moet zijn, maar wat ons betreft hadden deze puzzels best meer uitdaging mogen hebben. Ze zijn immers optioneel.

Ook het leveldesign weet nergens echt te verrassen. De prachtig vormgegeven graphics daargelaten weten omgevingen niets nieuws te doen of unieke omgevingen voor het platformgenre te introduceren. De standaard trektochten van links naar rechts worden afgewisseld door een schietkanon hier en een doolhof met deuren daar, maar er is niets dat de fijnproever van het genre al niet honderd keer eerder heeft meegemaakt.

De computer doet lekker mee

Daar staat tegenover dat het spel zich soepel laat besturen en ondanks de multiplayer-insteek ook prima alleen is te spelen. In dat geval worden de maximaal drie extra personages naast Kirby door de computer bestuurd, en die doet over het algemeen goed werk. Personages hebben vaak door waar ze heen moeten, verslaan soms vijanden voordat je er zelf de kans voor ziet en helpen je met het combineren van elementen. Hier en daar hebben we ze een domme move of vrije val zien maken, maar dit gebeurde maar een enkele keer en had door de vergevingsgezindheid van de game geen desastreuze gevolgen.

Het resultaat is een game die nergens echt uitdaagt of verrast, maar toch heel prettig wegspeelt en zowel alleen als met wat vrienden vermaak oplevert. Door het gebrek aan moeilijkheidsgraad of echte vernieuwing blijft het echter een vrij inwisselbare ervaring.

Conclusie en beoordeling

Kirby Star Allies

Kirby Star Allies speelt lekker weg en heeft zijn uiterlijk mee. Het is daarnaast leuk om met vrienden (of de computer) samen te werken en de beschikbare krachten te combineren. Helaas mist het spel enige vorm van uitdaging voor de doorgewinterde platformgamer, ook in de optionele puzzels. Het vrij simpele leveldesign helpt daar natuurlijk ook niet aan mee. Een opperbeste zoethouder, maar hier had iets meer ingezeten.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Speelt prima weg
 • Mooie graphics
 • Leuke manier van samenwerken
 • Minpunten
 • Mist pittige uitdagingen
 • Leveldesign bovenal inwisselbaar
 • Soms chaotisch op het scherm

Dit artikel delen

Over de auteur

Michel Musters Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Houdt van allerlei soorten games, van klassiekers als Mario, Metal Gear en Zelda, naar moderne meesterwerken als Red Dead Redemption en The Witcher 3, tot experimentele hoogvliegers als Rez, Limbo en Lumines.

Reacties

 • Heb de demo gedownload maar ik kan die niet opstarten, iemand een idee hoe dit op te lossen?
 • @SoonTiel Dit zou ik zelf helaas niet weten! Misschien is een andere IG-bezoeker tegen hetzelfde probleem aangelopen?
 • @SoonTiel

  Wat zie je als je het probeert op te starten dan? Sowieso misschien je switch even aan/uit zetten en als dat niet helpt opnieuw downloaden?
 • @SoonTiel Ik heb geen problemen tijdens het opstarten/spelen van de demo.
  Misschien even opnieuw downloaden uit de eShop?
 • @Piet S.
  heb hem idd ff opnieuw gedownload, niet mijn game helaas.
 • @SoonTiel Kirby is een bekende Nintendo IP, maar inderdaad helaas niet voor iedereen weggelegd. Niks mis mee overigens! :)
 • Ik vind spellen niet zo vaak helemaal niet leuk. Maar Kirby Star Allies vond ik helemaal niet leuk xD Zelfs niet met 2 vrienden naast me. Geen slechte game, maar de moeilijkheidsgraad haalt het spelplezier voor mij gewoon weg.
 • @jaircijntje

  Een keer een Kirby game met een fatsoenlijke moeilijkheidsgraad mag van mij wel eens verschijnen. Ik vind Kirby niet kiddy, maar als je game dit uiterlijk heeft en makkelijker is dan de gemiddelde houten legpuzzel voor peuters, dan spreken we wel degelijk van een kiddie game.
 • Nee ik vond er ook geen bal aan. Maar goed er is een doelgroep voor kirby. Maar ik ben het niet.
 • MMMmmm matig…..konden ze beter hem eens in de prehistorie gooien. Had dat wel eens willen zien. King Dedede als T-rex ofzow
 • Ik heb de demo gespeeld, maar de besturing is veel te ingewikkeld. Kan dat aangepast worden in de officiele versie?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren