1. Kojima: 'Death Stranding loopt iets achter op schema'

Kojima: 'Death Stranding loopt iets achter op schema'

Maar dit heeft niet al te veel invloed op de releasedatum

Death Stranding loopt iets achter op schema. Dat meldt regisseur Hideo Kojima in een interview met J-Wave.

Dit antwoordt de Metal Gear Solid-bedenker wanneer hem wordt gevraagd hoe de ontwikkeling van de game verloopt: "Veel studio's lopen achter wat releasedatum betreft. Death Stranding loopt iets achter op het oorspronkelijke schema, maar de game is niet veel vertraagd."

Ook vertelt hij dat hij prioriteiten moet stellen om de releasedatum te halen: "De compromissen die gemaakt moeten worden zijn aanzienlijk. Als het om een amateuristisch kunstwerk gaat, kun je gewoon doorgaan met ontwikkelen tot je tevreden bent. Maar juíst omdat er een deadline is, moeten we doelen stellen, prioriteren en zorgen dat de game af komt.

Ik ben het type dat, als er geen deadline zou zijn, nooit zou stoppen met ontwikkelen. Als er wél een deadline is, werk ik hard tot die deadline en doe ik wat ik kan binnen die tijd. Dat gezegd hebbende, kan ik geen game uitbrengen als hij niet aan mijn eigen standaarden voldoet."

Death Stranding

Game-ontwikkeling

Verder vertelt Hideo Kojima over wat hij koestert in game-ontwikkeling. "Graphics, geluid, acteerwerk, kwaliteit van gameplay zijn natuurlijk erg belangrijk, maar helemaal in het begin van het project ben ik de enige die dit voor me ziet. Daarom, ook al deed ik een presentatie, werd deze nieuwe game nauwelijks begrepen.

Het allerbelangrijkste in deze fase is om na te gaan of datgene dat alleen ik voor me zie ook echt in de praktijk wordt gepresenteerd. Het gaat om het maken van vormen van dingen die (nog) niet bestaan. Bij het maken van iets wat je nog nooit gezien hebt moet je steeds kiezen: ga ik links of rechts? Als je ergens een keer een fout maakt bij deze keuzes, heb je opeens een heel andere game gemaakt. Dat is het grote risico van het maken van een nieuwe game.

Daarbij, als de algemene reactie van de kijkers zoiets is als “dit is niet de geweldige game waar ik op zat te hopen” of “Het is zeker goed gemaakt, maar het soort game spreekt me niet aan”, dan is het essentieel om erachter te komen waarom dat precies zo is.

Als we dat niet scherp beoordelen, zouden we volgens de klant ons product vanaf het begin kapotmaken. Klanten willen bepaalde elementen zien in een game, maar als je daardoor een game maakt die in essentie afwijkt van de visie die je had, dan heb je vanaf het begin een andere game gemaakt. Dat wil ik kosten wat kost voorkomen."

(Vertaling door: Eline Oosterloo)

Mysterie

Alles rondom Death Stranding blijft een mysterie. Toch zijn er al mensen die de game hebben gespeeld, waaronder ontwikkelaars bij Guerrilla Games en de regisseur van de aankomende Metal Gear Solid-film. Die laatste noemde de game zelfs 'een wonder' en vergeleek het gevoel dat hij bij de game had met het gevoel toen hij voor het eerst Mad Max: Fury Road keek.

Death Stranding verschijnt voor de PlayStation 4. Een releasedatum is nog niet bekend.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Master Kojima, doe maar rustig aan met de game, liever dat het vertraagt,
  dan dat er een half afgemaakte game geleverd word
 • Kojima san, neem de tijd. Ik wacht wel op dit meesterwerk.
 • Hij was waarschijnlijk van plan dat het dit jaar zou uitkomen.
  Nu is het 2020, met waarschijnlijk een PS5 port er gelijk bij.
 • Erg benieuwd naar deze game. Aangezien het de laatste tijd nogal hip is om games uit te brengen die niet af zijn, vind ik het goed dat er bedrijven zijn die wel alles op alles zetten om het beste voor te schotelen.
 • @Luigi1985 Meeste games zijn gewoon af hoor.
 • @HC-freak

  Dat de meeste games gewoon af zijn, doet niets af aan het feit dat het een trend is dat het de laatste tijd nogal hip is om games uit te brengen die niet (helemaal) af zijn.
  Het ene sluit het ander niet uit.
 • @HC-freak

  Onafgemaakte games:

  Battlefield V
  Anthem
  Dead Or Alive 6
  The Division 1
  Destiny 1
  Destiny 2

  en zo kan ik nog wel door gaan
 • Kan geen Kojima game zijn zonder uitgesteld te worden.
 • @san5324

  Hoezo? The Phantom Pain was niet uitgesteld, al had dat van mij wel mogen gebeuren om de game af te krijgen…
 • @Silverwolf

  Goed punt.. Ik was die eerlijk gezegd al helemaal vergeten.
 • @Silverwolf

  Oftewel de games zijn niet af of worden uitgesteld. Ook niet echt een goede zaak, wel?

  (Dat er enkele games zijn die uitgesteld worden is btw niet zo'n ramp. Dat hoort er wel een beetje bij in deze tijd waarin de technologie zich zo snel ontwikkelt, etc.)
 • Valt wel mee, de game komt al bijna uit namelijk.
 • @HC-freak

  Wat is de releasedatum dan?
 • @HC-freak

  Is nog geen eens bekend
 • @BiohazardJP

  Inderdaad…
 • Het mooiste is nog wel dat hij termen als “kijkers” gebruikt. Dat gevoel heb ik altijd bij zijn games, het is meer film dan game.

  Anyway mooi dat hij zijn tijd neemt. Oosterse studio’s nemen tenminste nog tijd voor hun games. Daar kunnen wij in het westen een voorbeeld aan nemen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren