1. Limburgse gamer in New York #12 – Empire State Building en King Kong
Peter Jackson's King Kong
0% hot!
0 members volgen dit
0 members willen dit
0 members hebben dit

Limburgse gamer in New York #12 – Empire State Building en King Kong

Uitkijken over New York City

Het voelt een beetje gek: over een maand ben ik weer terug in Nederland. Mijn stage is over twee weken voorbij en vervolgens breng ik nog twee weken door in de VS, met onder andere een paar dagen Californië. En ik moet nog zoveel doen hier! Er komt in New York City waarschijnlijk nooit een tekort aan activiteiten (om over de rest van het land nog maar te zwijgen), wat het een uitdaging maakt om van dat alles te genieten. Eergisteren bracht ik bijvoorbeeld eindelijk een bezoek aan het iconische Empire State Building, de beroemde wolkenkrabber, het huis van King Kong.

Om eerlijk te zijn houd ik helemaal niet van dit soort gebouwen. Ik heb hoogtevrees en heb een hekel aan liften, maar voor mijn ‘begrip’ van New York City leek het mij een goed idee om de stad vanaf dat pand te bezichtigen. De grootte van deze stad is moeilijk te bevatten. Toen ik net hier was en vanaf Liberty Island naar Manhattan keek, zag ik een stadsgezicht vol wolkenkrabbers van glas en steen, maar het zag er zo overweldigend uit dat ’t meer als een plaatje overkwam, een ansichtkaart waar een kunstenaar veel en veel te veel op wilde proppen. Nee, om deze stad te zien had ik een uitzicht nodig dat enigszins in het midden van de stad te vinden was.

Sowieso is het Empire State Building is een wereldberoemd gebouw, een iconisch en onmisbaar onderdeel van de skyline. Deze wolkenkrabber van 381 meter hoog was jarenlang het hoogste gebouw ter wereld, totdat het World Trade Center die eretitel overnam. Desalniettemin is het nog steeds het op twee na hoogste gebouw van de stad. En die hoogte, daar draaide het om. In de jaren 1920 was er een heuse race om maar de hoogste gebouwen te maken, en een dergelijke bouwkrachtmeting kon alleen maar plaatsvinden in NYC.

Ondanks de Grote Depressie die in 1929 begon, werd de bouw van het Empire State Building voortgezet. Met een jaar en 45 dagen bouwen was het klaar: een testament van menselijke arrogantie en hebzucht, evenals de idealistische ijdelheid die Amerika kenmerkt. ‘Kijk wat wij kunnen’, straalt de toren al 87 jaar uit, maar evenzo is het een geniaal stuk bouwtechniek dat prachtig aangekleed is in art deco.

Toen ik er binnenstapte, waande ik me dan ook eerst even in BioShock. Rapture is gebouwd als het verlengde van gebouwen als deze. Interessant genoeg zijn aan de muren gouden illustraties te zien zoals je die vindt in de ontvangsthal van de vuurtoren in het origineel, maar dan met ‘Plumbing’, of iets dergelijks. Daarnaast staat de ontvangsthal vol moderne schermen met daarop feitjes over de ventilatie, het water en de ramen van het gebouw, en schalt er een soundtrack vol mechanische geluiden door de speakers – het is echt alsof je een Rapture-museum binnenloopt.

Maar de meeste mensen lopen het liefst zo snel mogelijk door naar de liften en dus naar het uitkijkdek van de 86ste verdieping. Ik spendeerde wat meer tijd in de kleine tentoonstelling over de bouw van het ESB, eer ik me naar boven bewoog, deels omdat ik die hoogte niet wilde ervaren. Maar uiteindelijk merkte ik daar niets van – daar is het verdorie te hoog voor! Alles is ineens klein om je heen, de omgekeerde wereld van Manhattan. Een paar grote gebouwen vallen op, maar voor de rest is het vooral het uitgestrekt uitzicht.

Op weg naar beneden nam ik de eerste zes verdiepingen de trap. Op de zestigste verdieping stapte ik uit het trappenhuis en stond ik ineens oog in oog met King Kong. Of ja, een kleine hoek die aan hem opgedragen is. Hoewel de foto’s van ene Kardashian, Stromae of Emma Watson anders doen vermoeden, is geen enkele beklimmer van het Empire State Building zo beroemd als Kong. In de legendarische Hollywoodklassieker die zijn naam draagt, klimt hij naar de top van het gebouw, nadat hij door man en macht is opgejaagd door Manhattan. Daarboven verweert hij zich dapper tegen gevechtsvliegtuigen, maar uiteindelijk wordt hij doodgeschoten en stort hij naar beneden: ‘It was beauty killed the beast.’

De film is net zoals het gebouw een voorbeeld van Amerikaans spektakel. Alles moet zo groot en zo luid mogelijk, maar het heeft een eigenzinnige kwaliteit die aanspreekt. Het is een overtreffing van wat voor mogelijk gehouden wordt. In het geval van Kong is het bovendien het overmeesteren van de natuur, zelfs de onbekende of vergeten delen ervan die immens machtig kunnen zijn. En dat blijft intrigeren. Daarom is Kong al sinds 1933 regelmatig in de bioscoop te zien. In 2005 verscheen een remake van Peter Jackson, de man achter de The Lord of the Rings-films, inclusief game!

Peter Jackson’s King Kong is een unicum: een spel gebaseerd op een film dat daadwerkelijk de moeite waard is, originele ideeën bevat en netjes is afgewerkt. Je speelt als scenarist Jack Driscoll en als Kong. Waar de levels als de grote aap je een heerlijk gevoel van onoverwinnelijkheid geven, moet je als Jack dikwijls slim spelen. In de spelwereld word je immers opgejaagd door dinosaurussen en gigantische insecten.

Om je uit hachelijke situaties te redden, kun je bijvoorbeeld een klein insect op een speer spiesen en die speer ergens naartoe werpen, zodat de grotere wezens daarop afrennen. Hoe groter jouw slachtoffer, hoe groter het wezen dat je kunt aantrekken met de kadavers. Het systeem werkt bijzonder goed, en het wordt ook op een toffe manier gepresenteerd. Een traditionele HUD ontbreekt namelijk, zodat je meer ‘in’ de game zit. Bovendien is er een dynamische moeilijkheidsgraad: ga je vaak dood op een bepaald punt, dan gaat die omlaag, en andersom gaat-ie omhoog.

Het resultaat is een erg toffe game, nog steeds een voorbeeld voor licentietitels, zelfs al is PJ’s King Kong inmiddels dertien jaar oud. De charme van de game staat nog overeind, en ergens hoop ik dat Michel Ancel, die aan het roer stond van de game, na Beyond Good & Evil 2 weer een dergelijke shooter kan maken, met een of andere junglesetting, zodat dat jachtsysteem verder uitgewerkt kan worden.

Maar goed, King Kong is onlosmakelijk aan het Empire State Building verbonden. Zoals gezegd vullen de twee elkaar mooi aan als symbolen voor een zekere arrogantie en een turbulente tijd waarin alles groter moest. Het is ook een mooi beeld, die enorme aap bovenop de immense wolkenkrabber. Desalniettemin krijg je mij nooit op de top van het gebouw. Ik vond de 86ste verdieping van 102 verdiepingen hoog genoeg. En of ik er een beter beeld door heb gekregen van Manhattan? Ja en nee. Het overzicht is wellicht wat completer, maar ik kan nog steeds niet helemaal bevatten hoe groot het hier is.

Dit artikel delen

Over de auteur

Jules Schlicher (Eind)redacteur InsideGamer. Speelt graag alles, maar komt aan veel te weinig toe, en gaat dus maar door aan Fable en The Witcher 3. En vooral Xbox-games. Limburgse zaligheid sinds 1991.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren