1. Limburgse gamer in New York #8 – Vier maanden niet gamen?
Sid Meier's Civilization Revolution 2
0% hot!
0 members volgen dit
1 member wil dit
0 members hebben dit

Limburgse gamer in New York #8 – Vier maanden niet gamen?

Een ode aan Civilization Revolution

Op dit moment game ik zo goed als niet. Ik wist dat toen ik naar de VS kwam ik die hobby tijdelijk moest laten, hoe erg ik het ook zou missen om ontspannen op de bank een goede game op te starten. Maar ik mis het nog niet echt. Hier is overal iets te doen, en naast mijn werk sport ik graag, lees ik veel en probeer ik wat te schrijven. Als ik dan nog af en toe een korte reis naar een andere stad wil maken, zoals Washington DC of Philadelphia, dan blijft er ook niet veel tijd over voor een game. Daarentegen prop ik graag Civilization Revolution 2 ergens tussendoor.

Deze game, die ik op mijn misschien ietsje te oude iPad speel, is het vervolg op een uitstekende turn-based strategiegame op de vorige generatie consoles. In 2008 verscheen Revolution op de Xbox 360 en PlayStation 3, en later kwam die nog naar mobiele platformen. Het is een weinig voorkomend fenomeen: een uitstekende strategiegame voor spelcomputers. Revolution is een wat versimpelde versie van de klassieke pc-franchise, en dat maakt ’t een ideale titel voor een luie middag of avond.

Zoals alle Civilization-games draait het om het opbouwen van een rijk, dat grootser en machtiger moet worden dan dat van je rivalen. Je wint door de hoofdsteden van medewereldleiders in te nemen, of door economische, culturele of technologische mijlpalen te behalen. Ga je niet voor de oorlogszuchtige overwinning, dan word je uiteindelijk toch die kant opgetrokken, omdat je tegenstanders je sowieso aanvallen als je ze op bepaalde punten voorbijstreeft.

Het leuke is dat dit alles wordt gepresenteerd in een vrij cartooneske en kleurvolle stijl. Elke wereldleider is een karikatuur, een humoristische en dommige weergave van de werkelijke staatspersoon (al voelt dat bij iemand als Mao Zedong wat ongepast). Ook je adviseurs zijn stuk voor stuk mafketels. Deze figuren werken het meest op de lachspieren als iemand als Gandhi je de oorlog verklaart, vooral wanneer hij zich aan de andere kant van de wereld bevindt. En telkens als de Amerikanen zich in de strijd werpen, denk ik aan deze woorden (van Mark Twain of Ambrose Bierce): ‘War is God’s way of teaching Americans geography.’

Sowieso maakt al dat oorlog voeren niet bijzonder veel uit. Kom je in de singleplayer eenmaal voorbij de eerste paar beurten en heb je in je belangrijkste stad een goede verdediging staan, dan win je met gemak, zelfs op de hoogste moeilijkheidsgraad. En als je te veel steden bouwt of overneemt, dan moet je die ook weer blijven uitbouwen. Gezien de zeer simpele wijze waarop dat gaat – nooit hoef je in de details te duiken als in een Civ-game op pc – verandert de spanningsboog op zo’n moment meer in een sleur. Desalniettemin blijft Civilization Revolution lekker simpel en leuk vermaak. Zoals gezegd; ideaal voor een luie middag of avond.

Niet geheel verrassend biedt het vervolg louter meer van hetzelfde. Grafisch is de game op een paar punten wat gedetailleerder (Alexander heeft meer rimpels op z’n neus, of zoiets), maar voornamelijk wat eenvoudiger aangekleed, zoals verwacht. Er zijn een paar nieuwe wonderen, gebouwen, eenheden, technologieën en wereldleiders, waaronder John F. Kennedy, en voor de rest is het dezelfde game als zijn voorganger. Het levert desondanks een prima iOS-titel op, die net als de consoleversie makkelijk te besturen is. Een potje is dan ook snel opgestart en gespeeld.

Ik koester nog de hoop een vervolg te zien op de spelcomputers, met wat meer uitdaging en een vloeiendere framerate – al is die op de Xbox One gelukkig beter. Halo Wars wordt dikwijls aangehaald als goed voorbeeld van hoe een strategiegame kan werken op consoles. The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth 2 kreeg ook een erg sterke port op de Xbox 360, maar dat is alweer twaalf jaar geleden. Maar Civilization wordt dikwijls vergeten. Zonde, want de gameplay leent zich goed voor een spelcomputer.

Maar goed, tijdens de spaarzame momenten dat ik niets te doen heb, start ik dus graag Civilization Revolution 2 op. De rest van de tijd proef ik zoveel mogelijk van dit land (afgelopen maandag, Memorial Day, zelfs letterlijk, want dan moet je barbecueën), en lees ik aardig wat af – al hoort dat ook bij mijn werk. Afgelopen week bracht ik voor het werk zelfs een bezoek aan de Book Expo America en de New York Rights Fair, want de E3 is niet de enige beurs die telt in de VS. Vandaag neem ik in elk geval wat rust. Ik trek trek de bergen en bossen van upstate New York in, om daar wat natuurschoon op te nemen en weer eens frisse lucht te ademen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Jules Schlicher (Eind)redacteur InsideGamer. Speelt graag alles, maar komt aan veel te weinig toe, en gaat dus maar door aan Fable en The Witcher 3. En vooral Xbox-games. Limburgse zaligheid sinds 1991.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren