1. Luigi’s Mansion 3 review - Doet sidderen van plezier
Luigi's Mansion 3
54% hot!
4 members volgen dit
4 members willen dit
1 member heeft dit

Luigi’s Mansion 3 review - Doet sidderen van plezier

Onze favoriete Ghostbuster is weer geestig

Het is deze week Halloween en dat is het ideale moment om spokenjager Luigi weer los te laten. Met knikkende knieën staat de held op sokken klaar voor de derde Luigi’s Mansion-game. Hij is mooier dan ooit, maar zeker niet perfect.

Luigi’s Mansion 3 is de derde game in de eigen reeks van Mario’s broer. Het is alweer een tijdje geleden sinds we de franchise op een groot scherm zagen en het derde deel voor de Switch geeft ons visueel in ieder geval een flinke upgrade. Van de tussenfimpjes die je aan het begin van de game het verhaal uitleggen over Luigi die zijn vrienden moet redden tot de gameplay zelf: Luigi’s Mansion 3 ziet er piekfijn uit met geweldige texturen, levendige kleuren en animaties die zelfs de doden met gemak tot leven brengen.

Luigi's Mansion 3

Ghostbusters

In dit derde deel wordt Luigi wederom een Ghostbuster-achtige stofzuiger op zijn rug gebonden en mag hij gespuis verwijderen uit een gigantisch spookhotel. Dat gespuis komt in allerlei soorten en maten, veelal ‘gewone, kwaadwillende spoken’. Geen Boo’s, maar cartooneske geesten die er uiteenlopend uitzien. Soms dragen ze zonnebrillen, soms zijn ze verkleed als mummies, en zo zijn er talloze mogelijkheden. Ze doen alles om er maar voor te zorgen dat het vangen een uitdaging wordt: een snelle flits, zuigen en buttonbashen.

Luigi wordt in deze game dan ook flink op de proef gesteld, want hij komt eindbazen tegen die enorm qua moeilijkheidsgraad behoorlijk uiteenlopen. Dit zijn geesten met meerdere krachten, die vaak gebruikmaken van complexere vermommingen voor extra impact. Zo krijg je te maken met een spook dat je dwingt in een opblaasfiguur rond te dobberen in een minizwembad met scherpe punten aan de zijkant, en weer een ander probeert je niet alleen met een speer te doorboren, maar ook je lek te stekken met pijlen en te vertrappen met de hoeven van zijn paard.

Glibberige Gooigi

Het kost je vaak even een moment om te beseffen met wie je te maken hebt, wat zijn of haar patronen zijn en hoe je de entiteit uitschakelt. De oplossing is vrijwel altijd uniek, want je wapen is van alle gemakken voorzien: je kunt flitsen, paarse objecten scannen, zuigen, blazen, een blast-aanval doen en meer. Vaak is daar snelheid bij geboden en moet je regelmatig Luigi’s slijmerige schaduw erbij halen. Hij heet Gooigi en je kunt hem makkelijk inzetten als lokaas bij een eindbaas.

Gooigi kan namelijk door tralies, roosters en andere dingen glibberen. Hierdoor is hij ook een essentieel hulpmiddel in de rest van de game, dat veelal draait om puzzelen. Soms moet je de juiste gewichten op een weegschaal leggen om een deur te openen, soms moet je bepaalde schakelaars omzetten of aan een touw trekken waardoor een poort opent. Studio Next Level Games heeft veel originele puzzels bedacht, waarbij je bijvoorbeeld gebruik moet maken van een spiegel of een in eerste instantie niet zo opvallend object in de kamer. Het is soms echt een zoekplaatje, maar je kunt altijd de gestoorde professor in de kelder om hulp vragen via je - het is geen grap, maar ook weer wel - Virtual Boy.

Luigi's Mansion 3

Horrorfilms

Niet alleen die koddige Luigi die bevend van angst doorgaat om zijn vrienden te redden maakt de game zo scharmant. De kust en keur aan thema’s zijn namelijk ook origineel uitgewerkt. Het ene moment begeef je je in een goochelshow met allerlei magische trucs en het volgende moment sta je oog in oog met een Venus Flytrap-plant die ongeveer 1000 keer zo groot is als normaal. Elk thema komt met zijn eigen grappen en grollen. Zo verschijnen er in de woestijnwereld grappige platen van Luigi die een Egyptische pose aanneemt wanneer je de originele vlaggen wegzuigt.

Dat je daarom moet glimlachen is niet alleen omdat het zo origineel is, waarschijnlijk ook omdat je een opgelucht bent dat je alle spinnen en overige Indiana Jones-situaties die je net voor de kiezen kreeg hebt overleefd. Die thema’s spelen vaak met bekende clichés uit de filmwereld, en dan het liefst de horrorfilmwereld. Dat je in een spookhotel loopt is natuurlijk al aardig cliché, maar wat dacht je van een hoop dinosaurusbotten die ineens tot leven komt of een kat die ineens in een soort weerwolf verandert?

Backtrack’s back

Dat is de charme van Luigi’s Mansion, gecombineerd met die fijne mix van puzzelen en actie. Er is echter ook een keerzijde. Die schattige poes die een dubbelleven blijkt te leiden? Die dwingt je door weg te rennen om een wereld te gaan verkennen waarin je al lang elk object vijf keer hebt omgekeerd. Dit soort backtrack-situaties komen vaker voor in het spel, wat weinig inspirerend is. De eerste Luigi’s Mansion is vaak bekritiseerd om zijn korte duur. Daar heeft Next Level Games overduidelijk iets aan willen doen in dit derde deel, maar het is een luie verlenging waar je als gamer niet altijd op zit te wachten.

Het is voor te stellen dat Next Level Games hiervoor kiest, want de werelden die het heeft gecreëerd zijn allemaal rijk gevuld en zitten boordevol grapjes, items en vijanden. Elke wereld bestaat uit vele kamers en vaak ook nog verschillende verdiepingen, waardoor er enorm veel werk in is gaan zitten om deze zo creatief mogelijk in te richten. Echter is backtracken, zelfs als er af en toe een twist wordt toegevoegd, weinig inspirerend. Het past niet bij de rest van de game, die juist constant bruist van de nieuwe ervaringen.

Als we echt zoeken naar nadelen van deze game, dan kan de kanttekening worden geplaatst dat het soms wat rommelig is. Dat is positief waar het gaat om objecten, want zo’n beetje alles in de gamewereld kan worden stukgemaakt of opgezogen en vol plezier laat je een grote chaos verdwijnen alsof je Marie Kondo bent. Maar die rommeligheid is ook terug te zien in de verhaalvertelling.

Slechts heel af en toe word je er op een Inspector Gadget-methode aan herinnerd dat de eigenaresse van het hotel je scherp in de gaten houdt vanuit haar regiekamer. Meer dan alleen kijken doet ze nagenoeg niet, waardoor het weinig toevoegt. Datzelfde geldt voor de combinatie van de professor beneden. Die kan je tips geven, maar er is ook nog een schattige spookhond die je hier en daar – ongevraagd - van een hint voorziet. Storend is het niet, want voor het verhaal speel je dit spel niet, maar die ongevraagde hints doen je soms onnodig voelen als een loser die het zelf niet kan.

Die loser ben je vaak alleen, want Luigi’s Mansion 3 is over het algemeen een prima spel voor solospelers. Daar is het echter niet bij gebleven. Er is ook een zeer solide co-op-modus waarin de één Luigi is en de ander Gooigi. Luigi blijft daarbij altijd het belangrijkst: alleen hij kan deuren openen en door water lopen. Bovendien bepaalt hij wat er gebeurt, dus Gooigi wordt steeds meegeplopt op het moment dat Luigi het scherm verlaat.

Gooigi op zijn beurt blijft echter die handige slijmbal die toegang heeft tot gedeeltes waar Luigi dan weer niet bij kan komen. Er zijn ook multiplayer-mogelijkheden in de vorm van een mini-gameverzameling genaamd ScreamPark en ScareScraper, waarin je moet samenwerken om de nok van een toren te bereiken. Het zijn vermakelijke mogelijkheden, maar de hoofdgame biedt een interessantere ervaring. Eentje die je op de allerbeste manier kippenvel bezorgt.

Luigi’s Mansion 3 verschijnt 31 oktober op Nintendo Switch.

Conclusie en beoordeling

Luigi’s Mansion 3

Luigi’s Mansion 3 is af en toe wat rommelig en wat lui, maar dat staat in schril contrast met de grappige puzzels, actie en het visuele spektakel die de game biedt: een zwerm vreemde vogels, een arsenaal aan originele thema’s met bijbehorende items én een onweerstaanbare bangerik in de hoofdrol.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Een oogstrelende uiterlijk en koddige humor
 • Geweldige thema’s
 • Goede gameplay
 • Minpunten
 • Hints komen vaak ongevraagd
 • Backtracken is niet erg vermakelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

 • Leuke review. 😊
  Deze game doet het ook al goed qua cijfers. Nintendo is echt on fire dit jaar zeg! 🔥
 • @Piet S.

  Ik had een 9 verwacht vanwege de hype, Maja.
 • @CyberFl

  Zoveel hype is/was er niet rondom LM3.
  Rondom DS wel. O, wist je al dat die game geen PS4 exclusive meer is?
 • @Piet S.

  Maar zal wel GOTY 2019 winnen ALS een PS4 game, omdat het pas in zomer uitkomt op pc.
 • @CyberFl

  Nope. Het is vanaf vandaag geen PS4 exclusive meer.
  Wat een bras jaar voor de PS4 zeg… Pfff…
 • @Piet S.

  Dat zou betekenen dat de Xbox ook een bras jaar heeft en volgend jaar zal krijgen, aangezien élke 'exclusive' op de pc komt van die console.
  Domme reactie, Piet.
 • @Rahl

  Dan is het een bras jaar qua exclusives ja, inderdaad.

  Overigens komen niet alle X1 games op de PC uit.
 • @Piet S.

  Ik neem aan dat we mogen spreken over een goed jaar voor Xbox als er goede games uitkomen (bijvoorbeeld Cuphead, Forza, Sea of Thieves, Gears 5)?
  Dat is met Death Stranding niet anders. Even los van het feit dat de game niet uit is en niet bekend is of hij überhaupt degelijk scoort. En los van het feit dat de PS4, net als de Xbox One, een bijzonder slecht jaar heeft wat betreft exclusives.
 • @Rahl

  Zo kun je het stellen ja en beide consoles hebben een slecht jaar gehad qua exclusives, inderdaad.
 • @Piet S.

  Je mag eigenlijk niet meer van een console spreken. Xbox is nu toch wel behoorlijk getransfereerd naar PC. Voorzien van de Xbox app en de Game Pass.
  Games zoals Sunset Overdrive en Halo waren lange tijd “true exclusives”, maar zijn of komen zelfs uit op Steam.
  Ik zie Xbox als een service, een sociaal platform dat op steeds meer apparaten te gebruiken is.

  En als we écht gaan muggenziften is Forza 5 de enige grote Xbox true exclusive die nooit op PC is en zal verschijnen! Een game uit 2013.
 • @Don Carpaccio

  Sorry hoor, maar op welke andere console kan ik gebruik maken van de Gamepass? Die paar exclusives maken het niet een console. Een console is een apparaat die je met je hdmi kabeltje in de tv plugt en lekker gaat gamen. Geen dure game pc setup.

  Xbox is een console. Waarvan de streaming service nu ook gedeeltelijk op PC is.
 • @Don Carpaccio

  Hmmm… Zo ver zou ik niet willen gaan. Door de aankoop van vele studio's en de opkomst van de nieuwe X ben ik erg benieuwd naar de toekomst van de Xbox. Dat neemt niet weg dat het op het moment mager is, inderdaad.

  Er zijn er trouwens wel meer, zoals: Rare Replay & Battletoads (zo uit m'n hoofd).


  Edit:
  Daarnaast klopt wat @Robskeee zegt natuurlijk ook. Het is en blijft een apparaat dat je aansluit op je TV en waar je op gamet, oftewel en console.
 • @Piet S.

  Wrm slecht? Heb me geen seconde verveelt dit jaar met de PS4.
 • @CyberFl

  Omdat je die games die je gespeeld hebt, net zo goed op een high-end game PC had kunnen spelen, waardoor je er "nog meer" uit had kunnen halen.

  Daarnaast wel weer lekker hypocriet:
  Als Nintendo een paar maanden geen nieuwe exclusives releaset, dan is het een 'mager jaar/magere periode' en/of 'moeten ze met een Direct komen', etc., maar als Sony zwaar verzaakt, dan blijft het stil.
  Ach, het is ook wel grappig! :D
 • @Piet S.

  Heb ik soms een high end pc? Je kunt ook switch games afspelen via de pc met behulp van roms.

  Als de nieuwe PS en Xbox uitkomt, gaat de switch dan ook de steun krijgen van 3th party devs? Dan is het weeral zoveel maanden of jaren wachten op een Nintendo topper. Dan is jouw switch een leuk klein stofzuigertje :D
 • @CyberFl

  Geen idee en het zegt genoeg dat je er 'illegale activiteiten' bij moet halen om de Switch "neer te kunnen halen". :D

  Ja hoor, ports en tegen die tijd is er misschien wel een Switch Pro.

  Het is geen PS4 he, waar geen nieuwe games op uitkomen. De Switch krijgt namelijk maandelijks top games! Maar ik snap wel dat je als PS4 bezitter jaloers bent op al die vette Switch exclusives hoor! <3;)
 • @Piet S.

  Maandelijks? Serieus piet?
 • @CyberFl

  Juni:
  - Super Mario Maker 2 (88)
  - Cadence of Hyrule (86)

  Juli:
  - Fire Emblem: Three House (89)

  Augustus:
  - Astral Chain (87)

  September:
  - The Legend of Zelda: Link's Awakening Remake (87)

  Oktober:
  - Luigi's Mansion 3 (86)
  - Ring Fit Adventure (82)

  November:
  - Pokemon Sword/Shield (??)


  Ja, serieus maandelijks, @CyberFl. ;)
 • @Piet S.

  Dus 2019 begon in juni?
 • @CyberFl

  Ik zei enkel 'maandelijks'. Niet vanaf wanneer of voor hoe lang. Kom op, een beetje begrijpelijk lezen jongen. ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren