1. Maak je niet zo druk over politieke correctheid in games – Column

Maak je niet zo druk over politieke correctheid in games – Column

Want we hebben allemaal iets beters te doen.

Horizon: Zero Dawn zou een feministische agenda door proberen te drukken met het aantal vrouwen dat erin voorkomt en Battlefield V zou niet historisch accuraat zijn, omdat er überhaupt vrouwen in zitten. Eigenlijk is het nooit goed als het op politieke correctheid en de ‘strijd’ tussen man en vrouw aankomt. En omdat ik me graag overal mee bemoei wilde ik ook over dit onderwerp mijn mening delen.

Ik denk namelijk dat weinig mensen mijn gedachtegang rondom deze kwestie delen. Het maakt me allemaal namelijk niet zoveel uit. Heb ik me ooit gepasseerd gevoeld als vrouw binnen de gamewereld? Heb ik ooit gedacht: Maar waarom geen vrouwelijk hoofdpersonage? Heb ik me ooit afgevraagd waarom een vrouwelijke personage van die grote borsten had? Nee, nee en nee. Waar maakt iedereen zich toch zo druk om?

Historisch accuraat

Ik zou willen zeggen dat ik het snap, maar eigenlijk snap ik beide ‘kampen’ niet. Waarom zou je je als man druk maken als er veel of überhaupt vrouwen in een game voorkomen? Hoezo is dat spontaan een probleem, terwijl je niemand hoort als er veel mannen in een game voorkomen? En dames, als er een game wordt gecreëerd waar alleen mannen in voorkomen, omdat dat nou eenmaal zo was in die tijd, waarom moet dat dan aangepast worden?

De geschiedenis is geschreven en het enige wat we daar nu mee kunnen, is ervan leren. Is het juist dat alleen mannen mochten vechten in de oorlog? Geen idee. Daar mag iedereen een eigen afweging in maken, maar het is nou eenmaal gebeurd. De historische accuraatheid van een game aanpassen zodat er ook vrouwelijke personages in voorkomen lijkt haast alsof we de geschiedenis ontkennen. Bovendien kan het ten koste gaan van de game. Waarom zou je dat willen?

Horizon Zero Dawn
Een game is voor de meeste mannen echt niet alleen perfect als er een goed paar borsten in voorkomt

Stop met iedereen feminisme opleggen

Er zijn overigens ook genoeg games die losstaan van de geschiedenis en nog steeds ophef creëren, omdat er te veel of te weinig vrouwen in voorkomen. Neem bijvoorbeeld Horizon: Zero Dawn. “Aloy is duidelijk een feministisch personage. De game maakt haar niet sexy en ze is duidelijk niet op zoek naar romantisch contact”, leest een artikel over de game van Medium. De schrijfster is erg positief over het feit dat er volgens haar eindelijk een game is waar een feministische protagonist in voorkomt. Sorry dame, maar ik denk dat je het verkeerd begrepen hebt. Laat ik even beginnen met zeggen dat het één het ander niet uit hoeft te sluiten. Dat Aloy doelen heeft en die nastreeft, maakt haar zeker niet minder sexy. Ten tweede denk ik niet dat Aloy er überhaupt bij stil heeft gestaan of ze gelijk is aan mannen of niet. Deze chick zet zichzelf neer als een eigen persoon die duidelijk haar doelen voor ogen heeft. Ze kent zichzelf en weet wat ze wil. Dat zou bij haar hetzelfde zijn als ze wat tussen d’r benen had hangen.

Overigens kan het twee kanten op. Niet iedereen is namelijk te spreken over een ogenschijnlijke ‘feministische’ protagonist. “Horizon Zero Dawn probeert actief een feministische agenda door te drukken”, lezen behoorlijk wat reacties op de game op Reddit. Nee, dat is wat mensen ervan maken. Opnieuw, Aloy staat er waarschijnlijk niet eens bij stil dat er misschien sprake is van een rolverdeling. Ze is veel te druk met haar volk redden om erbij stil te staan of ze gelijk is aan mannen of niet. Ik snap überhaupt niet waar zoveel mensen zich zorgen om maken als er vrouwen in een game voorkomen. Ben je bang dat vrouwen vandaag of morgen de wereld overnemen als er één te veel toegevoegd wordt aan een game?

Aloy

Overdrijven

Er zijn nou eenmaal veel meningen over dit onderwerp en waarschijnlijk gaan we het nooit met elkaar eens worden, maar misschien moeten we als eerste stoppen met overal een probleem van maken. Al moet ik zeggen dat ik begrijp dat sommige aspecten bij een aantal mensen te ver gaan. Een vrouw wiens uitrusting bestaat uit een metalen bh die haar moet beschermen voor een vlijmscherp zwaard is nou niet bepaald realistisch.

Een paar flinke borsten in Mortal Kombat 11 ziet er goed uit, je hoort mij niet klagen, maar denk je nou echt dat zulke borsten geen zeer doen met het soort bewegingen dat die vrouwen maken? Het ziet er niet uit en, sorry to burst your bubble boys, maar de trap op rennen met een maatje D doet al zeer gene. Ik begin me in elk geval af te vragen waar we de grens trekken als het om realisme gaat. Al moet ik toegeven dat een game zoals, Battlefield met Mortal Kombat 11 vergelijken hetzelfde is als appels met peren vergelijken. Maar goed, misschien iets om over na te denken.

Daarnaast denk ik dat het tijd is voor ontwikkelaars om te beseffen dat jongens en mannen niet de holbewoners zijn die ze hen laten lijken. Een game is voor de meeste mannen echt niet alleen perfect als er een goed paar borsten in voorkomt. Ben je wel zo? Prima, maar er is meer in de wereld. En dames moeten ook beseffen dat mannen echt niet van die simpele zielen zijn. Ze verdienen wel wat meer respect dan dat.

Mortal Kombat

Alles wat je aandacht geeft groeit

Ik denk dat we überhaupt moeten stoppen met stilstaan bij die rolverdeling. Waarom moeten we dit altijd benoemen en benadrukken? Hoe meer we benadrukken dat er een vrouw een ‘intelligente’ of ‘heldhaftige’ rol speelt, des te meer wordt het als bijzonder beschouwd. Ik snap niet waarom geslacht een actieve rol moet spelen. Waarom kunnen we mannen en vrouwen niet gewoon waarderen voor de rol die ze spelen?

Neem Assassin’s Creed Odyssey. Je kan als man of vrouw door de game spelen, maar de meeste spelers zijn van mening dat je beter voor de Kassandra kunt kiezen. Niet omdat ze een vrouw is, maar omdat ze beter in die rol past! De argumenten om voor de vrouw te kiezen gaan niet om geslacht. Ze gaan om acteerwerk en geloofwaardigheid. En we moeten onze keuzes baseren op dat soort afwegingen voor een perfecte game.

Politieke agenda

En zo kan je bezig blijven. In bijna elke game is er wel sprake van een politieke agenda. Tenminste, als je er goed genoeg naar zoekt. Zo kunnen we Horizon: Zero Dawn scharen onder een feministische game, want er komen veel vrouwen in voor. Tenminste als je ermee bezig bent. En ook Red Dead Redemption 2 besteedt aandacht aan feminisme, als je erop let in elk geval. En zo kunnen we ook stellen dat vrouwen überhaupt niet in games moeten voorkomen, als je er maar genoeg van overtuigd bent. Want weet je? Als je daar tijd en energie voor over hebt, kan je overal een ding van maken, maar ik ga er vanuit dat we wel wat beters te doen hebben.

kassandra

Vrouwen in games, politieke agenda’s in games, historische accuraatheid boven politieke correctheid, het zijn allemaal onderwerpen die op de een of andere manier leven onder gamers. Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken. Laat het me weten in de reacties!

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

 • Als de SJW beweging mij niet op een agressieve en opdringerig manier zou benaderen dan zou ik zeggen ik kan het laten rusten. Maar de SJW beweging is jammer genoeg niet open minded en wil iedereen die een andere mening dan de SJW heeft de grond in boren
 • @Meta_coola

  Als Meta_coola de reacties niet op een agressieve en opdringerig manier zou benaderen dan zou ik zeggen ik kan het laten rusten. Maar Meta_coola is jammer genoeg niet open minded en wil iedereen die een andere mening dan alleen volwaardelijke liefde voor Assassin's Creed heeft de grond in boren
 • @Rahl

  Ha grappig. Volgens mij heb ik een SJW'er op z'n teentjes getrapt.

  Overigens ben ik fanatiek over AC en final fantasy, kan je als opdringerig zien maar dat is niet mijn intentie.

  Daarbij mag iedereen vinden game wat zij willen vinden van een game mits gegrond.

  Iets met live and let live. Maar ja dat komt niet voor in het woordenboek van de SJW.
 • @Meta_coola

  Zo, jij hebt mij helemaal door! Na zo een 'off topic' bericht weet jij precies hoe ik denk op sociaal vlak.

  En ja, bijna iedereen hier vindt jouw berichten hier over Assassin's Creed en Ubisoft opdringerig.
 • @Rahl

  Meh,
 • @Meta_coola
  #rozebril
 • @blue_blade_3

  #Nopenogsteedsgeenrozebril #blauwmontuurmetstandaardglazenwaarmeeikderealiteitzie
 • @Meta_coola

  Was een geintje man, wel een leuke
 • Dit stuk is beter dan gedacht, maar mijn hemel ik had toch wel een paar proestmomenten tijdens het lezen.

  'Is het juist dat alleen mannen mochten vechten in de oorlog?'

  Mochten? Je had als man geen keus.

  'Niet omdat ze een vrouw is, maar omdat ze beter in die rol past!'

  Hoe dan? Het acteerniveau is amper te onderscheiden van dat van Alexios en geloofwaardigheid? Hoe geloofwaardig is het dat een vrouw meedoet aan worstelen in de klassieke Olympische Spelen, toen vrouwen hun eigen spelen hadden en alleen bij uitzondering toeschouwer mochten zijn bij de Olympische? Ikzelf vind eerder dat haar rol als antagonist beduidend beter overkomt dan als protagonist.

  Daarnaast vind ik klagen over dikke tieten en Mortal Kombat nogal apart. MK is altijd al een serie geweest waar het draaide om overdreven en pulp fictionele vormgeving. In ieder geval tot de laatste twee spellen, waar het allemaal opeens serieuzer moest.

  Tenslotte over het niet druk maken over PC. Het probleem is mijn inziens niet dat het er is, maar dat het krampachtig in bestaande dingen moet worden gepropt. Is Horizon: Zero Dawn feministisch? Zo ja, boeiend. Het is iets nieuws en dan mag je ermee doen wat je wil. Maar als je series die eeuwen hebben bestaan en/of een grote emotionele waarde hebben voor mensen rigoreus gaat veranderen, om te voldoen aan hedendaagse sociale normen (waarvan nog maar de vraag is hoeveel mensen deze delen), dan ga je weerstand krijgen. Maak zelf iets, wees de verandering die je wil zien.
 • @Heer Mida
  Eens over het klagen over MK. Doe ik ook zeker niet, maar het was even een voorbeeld als we het hebben over wat wel en niet realistisch is en waar we dan de grens trekken.

  Over Kassandra en Alexios hoeven we het niet eens te zijn. Ik vond Alexios, namelijk wel slechter in die rol, maar iedereen ervaart dat anders.

  Veel voorbeelden zijn vooral alleen dat. Voorbeelden. Het maakt me namelijk niet uit of een game historisch accuraat of politiek correct is. Zolang het maar een goede game is. Ik kan echter wel begrijpen, waarom sommige aspecten uit games vervelend overkomen op bepaalde mensen. Ik deel hun mening alleen niet.
 • Ik denk dat boven mij Heer Mida het goed verwoord en heb daar eigenlijk niet veel meer aan toe te voegen.
  Persoonlijk vind ik het vooral een probleem als men wilt deugen omdat er kleine groepen geluid maken en daar dan heel krampachtig gereageerd wordt. Ik wil niet (als het even kan) de politieke voorkeur door een game heen voelen sijpelen. Idem met tv series, films of reclames. Helaas gebeurd het met grote regelmaat en voelt het bijna cringeachtig aan. Ik hoef geen sociaal lesje geleerd te worden.

  Overigens heb ik er in HZD weinig van meegekregen, in MK was het wel duidelijk en vind het vooral vreemd dat een game die bijna 30 jaar meedraait ineens deze omslag maakt terwijl het wel prima blijft om iemands ruggenwervel door de anus eruit te trekken. Overigens moeten ze ook daar wat mij betreft niet aan tornen maar dat terzijde.

  Voorbeeld is ook de serie Designated Survivor. Vond het best een aardige serie (vooral de eerste groep afleveringen) maar de serie is van maker geswitched voor het laatste seizoen 3 en de hoeveelheid rassen, religie, geaardkwesties zijn niet meer te tellen. Prima om dat ergens de revue te laten passeren maar het wordt voor mij wel storend als je bijvoorbeeld elke aflevering te horen krijgt hoeveel white privilige er wel niet is.
 • @xevulutionx
  "Ik denk dat boven mij Heer Mida het goed verwoord en heb daar eigenlijk niet veel meer aan toe te voegen."

  Om vervolgens nog een heel boekwerk te schrijven.
 • @Rahl

  Je klinkt als butthurt SJW'er 🤣🤣. Ja dat is grappig
 • @Meta_coola

  Ik word normaliter redelijk misselijk van geforceerde beelden of berichten van bepaalde cultuur, geloof, geaardheid en seksualiteit waar dat niet nodig is. Iedereen verdient gelijke kansen in een ideale wereld, die moet men de zogeheten 'minderheden' ook bieden, maar vaak gebeurt dat op een idiote manier.

  Dat neemt niet weg dat je hier in onze samenleving de vrijheid hebt om te denken wat je wilt. Zo ken ik een moslim die het misplaatst vindt dat sommige vrouwen in Nederland zich in een boerka wurmen, ondanks dat ze natuurlijk op de meeste plekken de vrijheid hebben om dat te mogen dragen, omdat het simpelweg niet in de Nederlandse cultuur past. Mijn homoseksuele broer vindt de gayparade weer een verschrikking en haast een belediging.
  Tja, gelukkig kennen wij de vrijheid van meningsuiting. Mijn mening; media, mijn geliefde game-industrie en de politiek zouden eens wat minder de 'SJW' uit moeten hangen, zoals jij dat graag noemt.

  Lang verhaal kort; jij kent mij niet. Maar iedereen weet wel dat jij een Ubisoft/Assassin's Creed hielenlikker bent en dat wilde ik graag uiten door middel van een grapje.
 • @Rahl

  Jammer genoeg heb je het mis als je denkt dat ik een Ubisoft hielenlikker ben
 • @Meta_coola

  Oké, je zal het zelf wel beter weten inderdaad.
 • @Rahl
  Touché al dacht ik niet meer zo na over mn intro. Vond dat hij het uitstekend verwoord en vervolgens vond ik t nodig om zelf nog in de pen te klimmen
  En laten we er niet omheen draaien, boekwerken schrijven is jou hier zojuist ook niet vreemd he ;)

  Rest mij alleen jou nog te bedanken voor je inhoudelijke feedback op mijn reactie.
 • @xevulutionx

  'En laten we er niet omheen draaien, boekwerken schrijven is jou hier zojuist ook niet vreemd he ;)'

  Haha, dat is dan ook wel weer zo
 • Ik vind ook dat we hier met z'n allen veel te veel mee bezig zijn. Er heerst tegenwoordig een cultuur waarin iedereen bijna bang is om iets te zeggen, want voor je het weet kwets of passeer je iemand.

  In films, games en reclames komen moeten in eens steeds meer vrouwen, homoseksuele mensen en getinte mensen. Ik ben daar helemaal niet op tegen, maar het is allemaal zo geforceerd en ondertussen bijna niet meer de juiste weerspiegeling van de maatschappij. Bovendien past het ook niet altijd even goed.

  Hetzelfde geldt voor bedrijven die een x aantal vrouwen in de top willen hebben. Je wilt toch gewoon de beste mensen in je bedrijf? Kijk dan gewoon naar de kwaliteiten etc. en niet naar geslacht, huidskleur of wat dan ook. Is het een vrouw, dan is het een vrouw, is het een man dan is het een man.

  Ik ben er helemaal voor dat iedereen op gelijke wijze behandeld moet worden, maar hoe het er nu aan toe gaat is het zo dat het hele land in rep en roer is als er ook maar iets verkeerd gezegd wordt over iemand die donker, homoseksueel, vrouw of wat dan ook is. Het lijkt wel of er tegenwoordig enkel kritiek geuit mag worden op en grappen gemaakt worden over de blanke heteroseksuele man. Recent voorbeeld is het WK voetbal waarbij je duidelijk zag dat men bij de NOS bang was om ook maar iets negatiefs te zeggen over hoe het spel eruit zag. Het was allemaal niet best en dat mag je best benoemen vind ik. Als het mannenelftal volgend jaar op het EK slecht voetbal speelt en maar wel de groepsfase doorkomen, dan staan de kranten vol pessimisme en negativiteit.

  Ik denk dat als je gelijkwaardig behandeld wil worden, of je gelijk aan iedereen wil voelen, je gewoon uit je 'minderhedenschulp' moet kruipen en af en toe eens iets moet slikken (niet letterlijk bedoeld) net als iedereen. Voel je gewoon als een van de mensen, niet als een van de homoseksuelen, getinte personen, vrouw, schldpadliefhebber of postzegelverzamelaar. En probeer iedereen gewoon als een mens te behandelen. Behalve de mensen die zich geen mens voelen :P
 • @Luigi1985 Had het niet beter kunnen zeggen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren