1. Man blijft week in virtual reality voor experiment

Man blijft week in virtual reality voor experiment

Hij zoekt uit hoe je voorkomt dat je gek wordt in een alternatieve wereld

Jak Wilmot ligt op dit moment in zijn bed met een virtual reality-bril op. Zijn doel is een om week lang in de vr-wereld te blijven om erachter te komen wat de invloeden zijn van lang in een simulatie leven. Dit is dag 1 en hij zit inmiddels op ruim zestien uur.

Wilmot is dit project begonnen, omdat hij gelooft dat mobiele telefoons in 2038 vervangen zullen worden door augmented en virtual reality. Met dit experiment zoekt Wilmot niet alleen uit wat de gevolgen zijn van op lange termijn blootgesteld worden aan deze realiteit, maar ook hoe hij zijn hoofd erbij kan houden. Hij is actief op zoek naar manieren om niet zijn verstand te verliezen in deze wereld. Zo heeft hij op Twitter geplaatst wat hij gedaan heeft tegen onrust en claustrofobische gevoelens.

Om nog enigszins te kunnen functioneren, krijgt hij steeds dertig seconden om van bril te wisselen. Dit geldt voor eten, slapen, douchen en beweging. De ruimte waarin hij nu moet leven heeft ook geen ramen. Hij moet zijn ritme behouden door gesimuleerde dagen en nachten in zijn vr-wereld.

Oculus Go

Dit is niet de eerste keer dat iemand de gevolgen test van een langere tijd in virtual reality zijn. In 2016 probeerde Thorsten Wiedemann dit ook uit. Hij heeft 48 uur doorgebracht in een alternatieve realiteit. Wiedemann gaf toen aan dat deze ervaring hem niet ging om uithoudingsvermogen. De vr-wereld werd volgens hem gezien als een droomwereld waarin mensen af en toe naar kunnen ontsnappen. Een lange reis in vr is volgens hem hetzelfde als een gecontroleerde drug.

Het experiment was veel korter dan wat Wilmot nu probeert, maar Wiedemann gaf achteraf aan fysiek nergens last van gehad te hebben. Geen hoofdpijn, prikkende ogen of misselijkheid. Wel had hij rond zijn 25e uur een paniekaanval die hem bijna dwong om op te geven. Dit heeft hij niet gedaan en Wiedemann is van mening dat lange vr-reizen mogelijk moeten zijn als de juiste content aangeboden wordt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

  • Oh nee. Hij is toch geen Sword Art Online aan het spelen
  • Einde van onze beschaving.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren