1. 'Sieg Heil'-opmerking leidt tot digitale schorsing van Marco van Basten
Fifa 20
0% hot!
0 members volgen dit
0 members willen dit
2 members hebben dit

'Sieg Heil'-opmerking leidt tot digitale schorsing van Marco van Basten

'We gaan uit van gelijkheid en diversiteit'

EA heeft Marco van Basten uit Fifa Ultimate Team verwijderd. Dit is gebeurd na aanleiding van een 'Sieg Heil'-opmerking die de man uitsprak tijdens voetbalshow De Eretribune.

Update: Het prijskaartje van Marco van Basten schoot na de bekendmaking van de schorsing plotseling de lucht in. De kaarten van de aanvaller kunnen nu immers amper meer worden verkregen. De reacties op adviessiteFutbin onder het kaartje van Van Basten zijn op zijn zachts gezegd, onsmakelijk..

Dit heeft EA bekendgemaakt in een bericht aan de Fifa-community. Marco van Basten is 'tot nader order' niet te verkrijgen uit pakketten of in een Draft. Daarnaast zijn de kaarten van Van Basten niet meer te maken in Squad Building Challenges.

In een verklaring van EA Sports vertelt de ontwikkelaar op de hoogte te zijn van de recente opmerking van Marco van Basten. "Fifa is voor iedereen, en we gaan uit van gelijkheid en diversiteit in ons spel.", bericht EA Sports.

De voormalig goaltjesdiefvan Oranje werd eerder al voor deze bizarre opmerking geschorst door zijn werkgever Fox Sports. Van Basten is dit weekend gewoon weer op de buis te zien bij het voetbalprogramma van Fox Sports.

De voormalige spits van Ajax Amsterdam bood kort na het incident zijn excuses aan en zei dat het een ontzettend domme uitspraak was. De uitspraak was een reactie op het interview tussen verslaggever Hans Kraay jr. en Frank Wormuth, de Duitse trainer van Heracles Almelo.

Dit artikel delen

Over de auteur

Cody van den Bogert Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Enorme Zelda-fanaat en Mr. Fifa. Speelt games het liefst op het moeilijkste niveau en is dan ook gek op soulslikes. Wacht nog altijd op Skate 4...

Reacties

 • Aah EA de redder in nood gaat de lieve heer uithangen. Ondertussen afgelopen weekend tientallen miljoenen verdient aan lootboxes die ze zonder schaamte aan kids verkopen. Rot op EA

  Cody, je speelt toch FIFA. Dan verbaast je zulke reacties toch niet ? Als je ziet wat voor teamnamen je tegenkomt op FUT.

  Misschien word het is tijd dat mensen is minder drama gaan schoppen. Excuses aangeboden en klaar Gisteren ook weer met Van dijk over Ronaldo, overdreven drama.
 • @ShadowhunterrX

  Dus een simpele "sorry" is voor jouw genoeg voor zulk gedrag…

  Ben blij dat van Basten (ook digitaal) op zijn vingers wordt getikt, wat mij betreft eeuwig schorsen van alle publieke taken.
 • @gertjun
  haha, jezus. Je kunt ook overdrijven.
 • @Soon. Precies, als iemand een keer wat verkeerds doet meteen opknopen dus. Zeg niet dat ik get goed keur wat hij deed, maar alles wordt nu toch echt zwaar overdreven. Leer ook eens excuses aan te vaarden….
 • @Soon.

  Vind ik niet overdreven hoor. Nog genoeg andere manieren waarin hij zijn talenten kan verwezenlijken, Grombeer is degene die overdrijft met "opknopen". Van Basten had veel beter moeten weten dan dit en dan achteraf ermee weg kunnen komen met excuses.
 • @gertjun, dat was sarcastisch bedoeld. Tegenwoordig wordt iedereen meteen opgeknoopt bij 1 verkeerde opmerking (lang leve het social media). Vind het echt verschrikkelijk wat er zich de laatste jaren aan het ontwikkelen is. Je kan en mag bijna niks meer zeggen want je stoot altijd wel iemand tegen het verkeerde been.
 • @gertjun

  Ja een simpele sorry is genoeg. Hij maakte een domme onhandige opmerking. Excuses voor aangeboden, klaar. Mocht hij meerdere keren in herhaling vallen dan valt er wat van te zeggen.

  "Zulk gedrag" gosssie toch.

  Liever een ex voetballer die een domme opmerking maakt, dan een voetballer die een collega uit z'n carrière schopt.

  En EA dat heerlijke onethische ouders bankrekening leeg trekkende computer spelletjes bedrijf gaat ff de San Marco uithangen, asteblieft.
 • @gertjun
  Dus je bent tegen nazi grappen, maar je wilt wel nazi achtige straffen voor mensen. Beetje dubbele moraal niet ?
 • @ShadowhunterrX

  Hier valt geen touw aan vast te knopen..
 • @gertjun
  Dus je hebt al geen idee wat jezelf zegt en de gevolgen daarvan

  *wat mij betreft eeuwig schorsen van alle publieke taken*

  Dus je wil iemand kapot maken.
 • @ShadowhunterrX

  Ik heb prima een idee van wat ik zelf zeg, alleen iemand schorsen van publieke taken zijn geen nazi-achtige praktijken, vandaar "geen touw aan vast te knopen". Van Basten was een prima voetballer, maar fungeert nu enkel als symbool, als je zo omgaat met deze taak dan hoef je deze wat mij betreft nooit meer uit te voeren. Nog genoeg andere klusjes waar ie zijn zakken nog mee kan vullen (als dat uberhaupt nog nodig is).
 • @gertjun
  Het was hoogstens onhandig. Het was een grapje op het Duitse gestuntel van Hans Kraai jr. die hij maakte op het moment dat hij dacht dat hij niet live te horen was. Het was ondoordacht en in een reflex, zulke foutjes maakt iedereen wel eens. Dan zijn excuses wel nodig maar dan is het daarna ook weer meteen zand erover wat mij betreft. Wat er nu allemaal mee gebeurt past precies in deze tijd, het gaat zo goed dat we zulke 'onschuldige' dingen al vreselijk vinden. De media/social media bestaat uit vooral veel huilebalken.
 • @gertjun
  Wat wil je met deze straf bereiken ?

  In mijn ogen wil je iemand gewoon overdreven schaden voor twee domme woordjes.

  Ik hoop voor je dat dit soort dingen nooit bij jou zullen gebeuren. Al zou dat wel een goede les voor je zijn wat zon straf met een mens kan doen en hoe het iemand kan achtervolgen. Dan kan je het waarschijnlijk beter inzien hoe walgelijk cancel culture is en jou overdreven straf.
 • @ShadowhunterrX

  "overdreven" is dan ook voor interpretatie vatbaar. Iemand niet meer vragen voor publieke taken staat niet gelijk aan iemand kapot maken (hoewel jij dat er wel van maakt; sterk overdreven).

  Maar goed agree to disagree dan maar, mij overtuig je niet met je betoog.
 • @gertjun
  Gezien het feit dat zijn carrière uit publieke taken bestaat maak je daarmee zijn leven redelijk kapot ja.
  De beste man floepte er wat uit zonder na te denken en wordt al genoeg aan de schandpaal gehangen. Dat EA dan nog even een lange termijn straf er op gooit slaat helemaal nergens op.
  Ik vraag me af of EA of jij het fragment wel gezien hebben.. Het is alles behalve netjes en zeer dom, maar als iedereen na zo'n hersenscheet op deze manier gestraft wordt gaat de wereld echt naar de pleuris.
 • EA doet dit ook alleen maar om te scoren bij de moraalridders. Misselijk word ik ervan.

  Van Basten had het niet moeten zeggen, maar hij bedoelt er verder toch ook niks mee? Het was erg dom, maar hij zegt zoiets niet om mensen te kwetsen of om haat te zaaien. Hij heeft zijn excuses aangeboden, hij is geschorst geweest van TV en dan moet het ook goed zijn.
 • @Luigi1985
  Had je laatst een pm gestuurd, heb je die gezien toevallig? :)
 • Het was een grapje een dom grapje dat dan wel maar nog steeds maar een grapje. En daarbij hij heeft sorry gezegd. All is good imho.


  Iedereen maakt wel eens heftige grappen over serieuze zaken als de 2de wereld oorlog of IS etc. En nee mensen die zeggen dat doe ik nooit geloof ik voor de 100 % niet.

  Paar maanden geleden hadden ik en collega's het nog over dat men (politiek etc.) wil dat mensen van het gas afgaan waarop ik dus zei (en ik zet dit maar even in spoilers) is dat een slechte en foute grapje? Ja ondanks m'n collega's moesten lachen was het wel een foute grap. Maar ik ben van mening over alles moet er grappen gemaakt kunnen worden.
 • Ah daar komt EA even het moraal de boventoon laten voeren. Uiteraard naar EA maatstaven gebogen want als men zelf nare praktijken (hierboven al genoemd) bezigt om op bizarre wijze grof geld te verdienen dan is het prima. Maar maak je een slip of the tongue (domme actie van van basten maar na excuses geeoon klaar) of krijg je een beschuldiging zonder gegrond bewijs na een jaar of 10 dan kun je de t#fus van ze genieten.
 • @xevulutionx

  Het is wel ironisch dat EA, een Amerikaans bedrijf de moraalridder uithangt. Zelf afkomstig uit een land met een behoorlijk muurbouwende rasistische president en waar de politie (in sommige gevallen) gewoon wit boven zwart verkiest.

  Zeg niet dat de rest van de wereld zo vriendelijk is hoor, maar you get the point right?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren