1. Sony: PS5 speelt PS4-games af, bevat SSD en meer

Sony: PS5 speelt PS4-games af, bevat SSD en meer

Mark Cerny deelt veel details over 'next-gen console'

Mark Cerny, hoofdarchitect van de PlayStation 4 en nu van de PlayStation 5, heeft met Wired het een en ander gedeeld over de PS5. Zo ondersteunt de console backwards compatibility voor PS4-games, ray-tracing, 8K-resoluties en bevat het apparaat een snelle SSD.

Er wordt al tijden gespeculeerd over backwards compatibility en Sony's volgende console, maar nu bevestigt Cerny eindelijk dat dit mogelijk wordt. Omdat de architectuur van de console gebaseerd is op die van de PS4, zullen spelers PS4-games af kunnen spelen op de PS5.

De console zal volgens Cerny niet in 2019 uitkomen. Ook wordt het nog geen 'PlayStation 5' genoemd, maar refereert Cerny ernaar als 'de next-gen console'. De nieuwe console zal alle belangrijke eigenschappen bevatten als het op hardware voor een nieuwe console aankomt. Zo worden de CPU en GPU van het systeem krachtiger, het geheugen van het systeem wordt sneller en groter en gamebestanden groeien. Dit betekent dat games uit grotere downloads zullen bestaan en cd’s een hogere capaciteit moeten hebben. Ook kan de console games in 8K-resolutie draaien, hoewel dit voorlopig nog niet de focus gaat zien gezien de huidige tv-markt.

Sony

De GPU zal in staat zijn ray tracing te ondersteunen. Deze techniek maakt gebruik van licht om complexe 3D-omgevingen te simuleren. Ray tracing wordt al langere tijd gebruikt voor visuele effecten in pc's met Nvidia's GTX-kaarten. De techniek zal een direct effect hebben op graphics, aangezien het de weerkaatsing van licht op objecten meteen verwerkt en zo bijvoorbeeld weerspiegelingen op glas realistisch weergeeft. Bovendien helpt ray tracing ook bij de audio-aspecten. Als het team wil testen of de gebruiker iets kan horen, dan gebruiken ze die techniek.

Aan de audio wil het team volgens Cerny ook veel veranderen. De PlayStation 4 kreeg destijds kritiek op het gebrek aan verbetering van audio ten opzichte van de PlayStation 3. De volgende console bevat een AMD-chip met ondersteuning voor 3D audio. Volgens Cerny zal dit herdefiniëren wat geluid kan doen in een game. “Met de volgende console is het de droom om te laten zien hoe ontzettend anders geluid kan zijn wanneer we aanzienlijke hoeveelheden hardware-kracht erop toepassen”, aldus Cerny.

SSD

Omdat de games zo groot worden, gaat het laden ervan veel langer duren. “Het openen van een deur kan al een hele minuut duren”, zegt Cerny. Om dit op de lossen voegt Sony na veel verzoeken van ontwikkelaars een speciale SSD toe aan de PS5. Deze solid state-drive kan ervoor zorgen dat games veel sneller afspelen. Niet elke SSD is echter hetzelfde. “De SSD die aan de console wordt toegevoegd is wel iets gespecialiseerder dan de doorsnee SSD”, geeft Cerny aan. Dit kan zorgen voor een tijdsverschil van 15 naar 0,8 seconden in Spider-Man, een game waar Mark Cerny zelf aan meewerkte.

Momenteel verhoogt Sony de productie van devkits, zodat ontwikkelaars aan de slag kunnen met het ontwikkelen van nieuwe games. Het artikel vermeldt dat we weinig van de PS5, of hoe de volgende console zal heten, gaan zien op de E3. Ook wordt nog niets losgelaten over een mogelijke opvolger van de PSVR, waar vermoedelijk een opvolger van komt. Verwacht wordt dat het apparaat volgend jaar lanceert, maar hier is nog geen uitspraak over gedaan door Sony.

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

 • Komop microsoft. Ga erover heen. Ik wil deze generatie een xbox, maar dan moeten ze wel minimaal on par zijn met Sony.

  sony staat eigenlijk al 1-0 voor omdat backward compatible van ps4 games meer oplevert dan xbox games.
 • @Newgamessuck
  Ja het is afwachten. Ik heb dan wel een voorkeur voor de Xbox maar ben met niets echt merkvast dus als Sony op alle fronten over de xbox heengaat dan is dat mn nieuwe vaste stek. Ik haal ze sowieso allebei weer. Ik kan me niet anders voorstellen dat het erg close gaat zijn qua specs.

  en idd sony heeft meer op het gebied te bieden als je puur naar ps4 kijkt en exclusive aanbod al is het ook aan smaak onderhevig. MS heeft gewoon te veel jaren ondergepresteerd en zal enorme sprongen qua console exclusieve content moeten maken. Daar zijn ze gelukkig zelf ook achter gekomen. Echter dat MS al een slagje sloeg met backw comp met de 360 en de enhanced mogelijkheden met sommige van die games en de mogelijke gebeurtenissen rondom pc en xbox library heeft MS ook wel wat troeven om een lekker aanbod te presenteren straks over 3 generaties heen. En met die nieuwe studios erbij kan men straks weer beetje vuist maken.
 • Mooie stats op het oog als het allemaal waargemakat kan worden. Het ps4 games afspelen verhaal zagen we wel aankomen gezien de manier hoe de nieuwe next gens gepresenteerd gaan worden. Die lijken voort te gaan borduren op hetzelfde ecosysteem om het maar zo te noemen. Gezien de vermelding van 8K te noemen verwacht ik iig dat nu 4k 60fps als een zonnetje zal gaan draaien.
 • Ray tracing en 8k, trololol. Zelfs mijn 3000 euro pc van 2 maanden oud kan geen ray tracing in 4k aan, maar misschien net op 1080p in ultra settings.

  Maar ja PS4 was ook 4k toch? En we weten allemaal hoe dat dus eindigde. Juist. Met low settings op 30 fps.
 • @Jelster

  En toch was 4k op de ps4 pro perfecto. En daarbij games als the Witcher 3, AC Odyssey, God of War of apex legends in 30 fps is totaal niks mis mee, niet hoofdpijn verwekkend, je word er niet minder pro door. Bij fighting games en race games kan ik er nog ik komen dat 60 fps must is maar bij alle andere genres ? Nope nope nope nope.
 • @Meta_coola

  Het is ook maar net waar je voorkeur ligt.
  Ik speel liever games in 1080p60, dan 4K30.
 • @Piet S.

  Zonet een aankoop gedaan.

  Het walhalla:
  3440p x 1440p in 144 fps.
  Quad HD for life.

  PC masterrace :3
 • @Don Carpaccio

  Poeh! Het mag wat kosten!
 • @Piet S.

  Speel al mijn games op een PS4 pro en 4k tv, ziet er allemaal veel scherper uit. Maar je speelt er niet beter door.
 • @CyberFl

  Precies.
 • @Meta_coola

  Je zal er niet minder pro van worden nee, maar het is een verschil wat zeker wel merkbaar is. Zeker in gevallen dat je net een game hebt gespeeld die wel 60 FPS is.

  Ga voor de grap eens de orginele Dark souls op een 360 spelen op 30fps en daarna de Remasterd versie op een One of PS4 die 60fps draait en zeg me dat dit geen wereld van verschil is.
 • @Shuckles

  Ik wissel dagelijks van 60 fps pc naar 30 fps ps4. Heb zelfs een half jaar lang the Witcher 3 gespeeld op pc met 60 fps en daarna gespeeld op ps4 met 30 fps. En kan nu echt niet zeggen dat de ervaring op de ps4 kut was. Of ik adapt mij gewoon snel aan zulke dingen dat kan natuurlijk ook.
 • @Meta_coola

  Ik kan The Witcher nu in 144 fps spelen en het verschil merk je. Ook 60 fps t.o.v. 30 fps is zichtbaar…

  MAAR third person games zijn in mijn ogen minder erg moest je deze in 30 frames spelen.

  First person games vind ik dan weer ver-schrik-ke-lijk in 30 frames.

  Far Cry vind ik een drama. Assassin's Creed, Horizon en Spider-Man totaal niet.
 • @Meta_coola

  Ik vind het altijd knap dat veel mensen al een oordeel hebben terwijl het product nog niet eens op de markt verschenen is. Het lijkt altijd wel of Sony en Microsoft net zoveel medewerkers hebben als Nederland voetbalcoaches rijk is. Knap he? 🤣
 • @Meta_coola
  Shooters is het ook gewoon een must wat mij betreft. Apex Legends loopt dan ook op 60FPS en niet 30FPS. Zelfde geldt natuurlijk voor Call of Duty of Battlefield.

  Ik heb er bij God of War of andere adventief games minder last van en heb dan liever een hogere resolutie dan hogere framerate.
 • @Meta_coola

  Ik wou dat ik met je mee kan doen maar 30 fps gaat dus echt niet meer. Al zo'n beetje vanaf de Gamecube niet meer. Toen werd de overgang zo'n beetje ingezet.
  Maar om de 1 of andere reden blijven die consoles maar steken op 30, terwijl de nadruk op graphics ligt?
  Ik zou het geweldig vinden als mijn PS4 ineen 4k ultra hd graphics ging produceren. Mijn pc gaat meteen het raam uit. Maar helaas, het ziet er allemaal nog steeds uit als een slideshow. Weer een generatie extra wachten want het zit er dus weer niet in.
 • Een serieuze vraag:
  Zie je het verschil tussen 4K en 8K op een (+/-) 65" TV?
  Ik kan het me niet voorstellen namelijk…
 • @Piet S.
  Nee, of je moet er bovenop gaan zitten. Sowieso zonde van de resources. Stop die dan in framerate/assets/graphics/etc.
 • @Gaaiz

  Dat dacht ik al. Nou ja. Wel leuk voor een bioscoop scherm.
 • @Piet S.
  Vanaf 84 inch heeft het misschien nut.
  En die 8k zal eerder upscaling zijn (soort checkerboarding).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren