1. Marvel Unlimited maakt me eindelijk wegwijs in comics – Column

Marvel Unlimited maakt me eindelijk wegwijs in comics – Column

Alle Marvel-comics in je zak

Het was de eerste Avengers-film die me deed beseffen dat er nog veel meer is. Dat er een heel universum aan comics bestaat dat alle films en games met elkaar verbindt. Toen die paarse schurk voor het eerst in beeld verscheen en het publiek onverstaanbare kreten uitsloeg, pakte ik m’n telefoon om vervolgens te ontdekken dat het ging om ‘The Mad Titan’ Thanos. Tot mijn teleurstelling ontdekte ik ook dat hij voorkomt in 263 comics, verspreid over talloze series en tijdlijnen.

Ik heb comics altijd al intimiderend gevonden. Sinds de onthulling van Thanos hunker ik naar meer verhalen, meer avonturen en meer superhelden, maar de wirwar aan series, cross-overs en tijdlijnen is een ontzettend hoge drempel om wegwijs te worden in comics. Sinds kort gebruik ik Marvels Unlimited-dienst en comics lezen voelt opeens als een warm bad.

marvel

Oneindige keuze

Marvel Unlimited is om veel redenen een fantastische service. Voor een tientje per maand of zo’n zeventig dollar per jaar kun je alle Marvel-comics lezen tot zes maanden terug. Dat betekent alle uitgaven van 1939 tot momenteel eind 2018, inclusief alle speciale edities. De keuze uit de sloot aan Marvel-helden is oneindig en sinds Marvel ook canon-Star Wars-verhalen schrijft kun je ook je kennis over dat universum bijbenen.

Met meer dan 25.000 comics is het aanbod vrij overweldigend, maar voor iemand die er geen plezier uit haalt om urenlang door bakken te spitten om enkel Thanos #1, #4 en #6 te vinden is het een verademing om alles compleet te hebben. Het is een kwestie van gewoon beginnen met lezen en op de knop voor de volgende klikken om het verhaal te hervatten. En de volgende. En, vooruit dan, de volgende. Net als bij Netflix is het heerlijk om opeens onbeperkt toegang te hebben tot zoveel comics en neem ik op de koop toe dat ik ze niet écht bezit. Ik hoef geen comics meer te kopen, niet op zoek te gaan naar nieuwe, want ze zitten allemaal in je zak. Geen gezeur meer dus.

Bovendien helpt de app je goed op weg met verschillende leeslijsten over bepaalde personages, gebeurtenissen, schrijvers, series en actuele films. Zo zijn er bijvoorbeeld lijsten om je voor te bereiden op Endgame en lijsten om meer te weten te komen over de Kree uit Captain Marvel. Persoonlijk vind ik met name de beginnerslijst ontzettend waardevol, omdat je direct aan de slag kunt met de beste en populairste verhalen en daaruit blijkt dat de X-Men eigenlijk helemaal geen douchebags zijn. Sorry, Gambit.

marvel

Beter dan fysiek

De manier van lezen met Unlimited vind ik ook ontzettend fijn. De meest gangbare optie is één frame per keer lezen, waardoor je niet in je ooghoek al spot wat er gebeurt. De vloeiende overgang van frame naar frame maakt de ervaring zelfs soort van filmisch, door bijvoorbeeld eerst enkel de tekst te tonen en vervolgens uit te zoomen om een onverwachte onthulling te doen. De scherpte van comics is alleen niet altijd even consistent op met name het gebied van tekst, maar over het algemeen zien ze er prachtig uit en is alles voldoende leesbaar. Tijdens sommige verhalen gebruik ik de dienst zelfs meer als de ideale wallpaper-machine dan een digitaal boek.

Ik geef dus inmiddels de voorkeur aan digitale comics, mede omdat je ze niet hoeft mee te slepen. Vrezen dat het papier gekreukeld raakt in je tas – ondanks zo’n hoes waar je ze never nooit meer in krijgt – is er niet meer bij en de drempel om de applicatie op te starten in de trein is laag. Bladeren is ook ontzettend fijn: je tikt gewoon aan de rechter- of linkerkant van het scherm om naar het volgende plaatje te gaan en er is ook een optie om de hele bladzijde nog eens te bekijken voor de volgende.

Hoewel de applicatie veel toeters en bellen bevat, zijn er op zowel iOS en Android wat tekortkomingen. Dat de boel op beide besturingssystemen zo nu en dan crasht valt nog te overzien, maar het is echt zonde dat je slechts twaalf comics mag downloaden voor offline gebruik terwijl je er waarschijnlijk veel meer kwijt kan. Ook is er geen optie om een hele serie toe te voegen aan je bibliotheek of te downloaden, in plaats van losse delen, en is er geen knop die linkt naar comics die je moet lezen voor cross-overs. Door dit laatste was ik de draad in Spider-Man volledig kwijt, maar dat is wellicht een veelgemaakte beginnersfout.

marvel

The Mad Titan

Ondertussen heb ik redelijk wat comics gelezen, zij het slechts een aantal verschillende series. Om meer te weten te komen over Thanos, zonder eventuele plotlijnen uit Avengers: Endgame te lezen, begon ik met Thanos uit 2016. Een heel tof verhaal dat meer vertelt over het verleden van de gestoorde titaan, zijn familie en zijn zwaktes. De bijbehorende epiloog Thanos Wins is ontzettend duister qua toon en schetst het einde van al het leven. Heel cool als toetje na 22 Marvel-films.

Verder verken ik de personages uit Into the Spider-Verse met Spider-Man (2016) en Spider-Gwen. Die eerste is het oorsprongsverhaal van Miles Morales en geeft ook een blik op de Young Avengers, die ooit ongetwijfeld hun debuut maken in het MCU. Spider-Gwen vind ik los van de cross-over met Spider-Man wat minder boeiend, vooral door de slordig ogende tekenstijl. Maar dat is geen probleem, want ik heb nog Captain Marvel, Black Panther, Immortal Hulk, Infinity Wars, X-Men Grand Design en Old Man Logan in de wachtrij staan. Een hoop dus, maar laat vooral weten wat ik nog meer moet lezen.

marvel

Evolutie

Misschien heb je jezelf op zitten vreten gedurende deze column (en verhulde vraag om leestips) en moet je als hardcore lezer niks hebben van Marvel Unlimited. Ik zie het zelf als de natuurlijke verschuiving naar digitaal die ook plaatsvindt in het gamelandschap, waar vanzelfsprekend ook nog ruimte is voor fysieke comics. Het een sluit het ander namelijk niet uit, maar zonder Unlimited was ik immers nooit écht begonnen met comics lezen. En dat is fijn, want als je eenmaal weet waar je moet beginnen zijn ze ontzettend leuk.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice, ik vind de comics met alle tijdlijnen en dingen ook vrij intimiderend en zou niet weten waar ik moet beginnen. Dit klinkt als een uitkomst.
 • @Lars Cornelis
  Snap ik. Zelf koop ik alleen de comics van "The Flash" en heb ik gewoon besloten om bij een bepaalde reeks te beginnen. Dit soort services zijn echt ideaal, en stukken goedkoper dan fysieke versies kopen.
 • Ik ben zo'n 8 jaar geleden serieus in de wereld van de comics gedoken, alleen verzamel ik de bundels, dus trade paperbacks of hardcovers, waar normaal gesproken een hele verhaallijn in zit. Ik heb ondertussen 2,5 Billy volstaan (en daar gaan er een hoop in) en ook al gaat het nu even wat langzamer omdat ik wat meer op retro games gericht ben, de collectie blijft groeien.

  In 2011 ben ik gewoon een keer een comic winkel binnen gestapt, in mijn geval Yendor in Rotterdam, en wat meegenomen wat me interessant leek of waar ik goeie dingen over had gehoord. Ik ben toen begonnen met:
  World Of Warcraft - Book 1 aangezien ik een fervent speler van de game was
  Wonder Woman - The Circle, werd aangeraden door Atop The Fourth Wall
  X-23 - The Killing Dream, want Marvel Vs Capcom 3

  En zo ben ik langzaam maar zeker gaan uitbreiden. Beetje kijken wat je wat lijkt. En soms kom je iets tegen dat tegenvalt. Dat kan. Gelukkig kun je heel veel op internet opzoeken tegenwoordig, zoals eerste comic waar een bepaald karakter in voorkomt, of series die elkaar opvolgen of doorkruisen, waarvan je dat niet verwacht.

  Nou had ik de mazzel dat ik, voordat ik eraan begon, al een paar jaar Atop The Fourth Wall keek, en daardoor al best een hoop (met name DC) comics kennis had opgedaan. En ik doe soms ook iets wat normaal gesproken afgeraden wordt, namelijk event comics lezen, waar een hele hoop aan vooraf gaat. Daardoor ga ik juist de strips opzoeken waar naar verwezen wordt of karakters die ik niet ken onderzoeken.

  En vroeg of laat zul ook jij tot de conclusie komen dat Booster Gold de grootste held is waar je nog nooit van hebt gehoord. 52! 52!

  Maar effe serieus, als je al wat gelezen hebt van The Young Avengers, dan raad ik zeker The Children's Crusade aan. Jim Cheung art, altijd goed.
 • @Rainking Leuk om te horen hoe jij bent begonnen en wat dingen hebt geprobeerd. DC heb ik helemaal weinig verstand van, dus daar valt nog een hoop te ontdekken. Booster Gold heb ik inderdaad nog nooit van gehoord, maar zo op het eerste oog lijkt het me niet de meest serieuze superheld :)

  Thanks voor je tip btw! Ik heb die toegevoegd aan m'n bibliotheek.
 • @Jack O
  Booster Gold is inderdaad niet echt serieus, nee. Hij komt uit de 25e eeuw. Daar is hij een mislukte football speler die op een gegeven moment alleen nog maar een baantje in een museum kan vinden. Daar jat hij een pak, een ring waarmee hij kan vliegen, een riem voorzien van een onzichtbaar schild á la Star Trek, een info robot met informatie over het verleden en gaat met een tijdmachine die daar staat terug naar het verleden (half jaren '80 van ons, vorige eeuw dus) om met de informatie van dat robotje vijanden verslaan, omdat hij weet wanneer ze toeslaan, om er rijk mee te worden, door zicht te laten sponsoren enzo. Zo'n 10 jaar geleden werd zijn aanpak wat serieuzer, maar ssssstt……daar mag niet over gesproken worden. 52! 52!

  Voor de grap nog even de comics kasten op de foto gezet.
  Linker kast: DC
  Middelste kast: DC, Vertigo, Wildstorm, Dark Horse, Star Wars
  Rechter kast: Marvel, Image

 • @Rainking wow, vette collectie man! Ook aan games btw, hoop verschillende consoles. Die DC- en Star Wars-Funko's staan ook leuk :)

  Ik had Booster Golds origin story gelezen idd, totaal maf!
 • Wist niet van deze app, thanks ik ga beginnen met comics 😁 App ziet er goed uit trouwens
 • @adutchman nice, je hebt volgens mij een trial van zeven dagen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren