1. Meer dan 160.000 Nintendo Network ID-accounts gehackt

Meer dan 160.000 Nintendo Network ID-accounts gehackt

Verander je wachtwoord en zet tweestapsverificatie in

Nintendo heeft aangegeven dat er meer 160.000 Nintendo Network ID-accounts gehackt zijn in de afgelopen maand. Om de binnendringers tegen te gaan heeft Nintendo ID's van het oudere type tijdelijk uitgeschakeld en raadt aan tweestapsverificatie in te stellen.

Meer dan 160.000 Nintendo-account zijn gehackt in de afgelopen maand. Het is niet zeker welke informatie van gamers in handen zijn gekomen van derden, maar Nintendo heeft het zekere voor het onzekere genomen en vraagt gebruikers opnieuw hun wachtwoord in te stellen en heeft inloggen met de oudere NIntendo Network ID-type's (NNID) uitgeschakeld.

Ook verzoekt het bedrijf dat klanten vervolgens tweestapsverificatie in te stellen. Daarmee word je via e-mail of telefoon gevraagd een extra handeling te doen om te controleren of jij wel degene bent die in probeert te loggen. Dit bemoeilijkt een potentiële log-in van een binnendringer.

Ook Nintendo Nederland heeft inmiddels een officieel statement geplaatst op de site:

"We willen een update geven over de recente gevallen van ongeoorloofde toegang tot sommige Nintendo-accounts.

Terwijl we nog bezig zijn met onderzoeken, willen we gebruikers geruststellen dat er momenteel geen aanwijzingen zijn voor een inbreuk op de databases, servers of diensten van Nintendo. Naar aanleiding van ons lopende onderzoek beëindigen we de mogelijkheid om een Nintendo Network ID te gebruiken om in te loggen op een Nintendo-account. Alle andere opties om in te loggen op een Nintendo-account blijven beschikbaar.

Als extra voorzorgsmaatregel nemen we binnenkort contact op met gebruikers over het opnieuw instellen van wachtwoorden voor Nintendo Network ID's en Nintendo-accounts waarvan we denken dat ze zonder toestemming zijn gebruikt.

Daarnaast blijven we gebruikers sterk aanmoedigen om verificatie in twee stappen te activeren voor hun Nintendo-account, zoals hier wordt uitgelegd: Verificatie in twee stappen activeren voor je Nintendo-account.

Als gebruikers merken dat er ongeoorloofde activiteiten plaatsvinden, raden we ze aan de stappen te volgen die worden beschreven in het artikel 'Je Nintendo-account herstellen'.

Om verdere pogingen tot ongeautoriseerde aanmelding te voorkomen zullen we tijdens het onderzoek geen verdere informatie vrijgeven over de methoden die worden gebruikt om ongeautoriseerde toegang te verkrijgen.

We bieden onze excuses aan voor het ongemak en mogelijke zorgen die bij onze klanten zijn ontstaan, en we zullen er hard aan blijven werken om de veiligheid van de gegevens van onze gebruikers te waarborgen."

De Nintendo Network ID's waren in eerste instantie in het leven geroepen om mensen met een Wii U en Nintendo 3DS te laten verbinden, maar meerdere gebruikers melden dat onbekende bronnen proberen toegang te krijgen tot hun accounts.

Dit artikel delen

Over de auteur

Dennis Mons Contentcoördinator/hoofdredactie voor InsideGamer.nl en een beetje van alles en nog wat bij de rest van die game-apies hier op de redactie. Dol op action/adventure, arcaderacers, turn based strategy, stealthgames en Tetris. Metalhead maar ook liefhebber van folk, klassiek en blues. En speel verdomd veel pool (9-ball & 8-ball).

Reacties

 • Zoals het lijkt gebruiken de "hackers" uitgelekte wachtwoorden van andere services. Veel gebruikers hadden voor hun reguliere Nintendo account een nieuw wachtwoord, maar blijkbaar stond je NintendoID nog gelinkt met het oude wachtwoord (die weleens uitgelekt kon zijn).

  Sowieso handig om voor al je belangrijke diensten 2-staps authenticatie te gebruiken. Beetje jammer dat dat bij Nintendo alleen via de Google Authenticator kan.

  Via https://haveibeenpwned.com/ kun je overigens kijken of je wachtwoord is uitgelekt bij een van de bekende leaks van de afgelopen jaren.
 • @Gaaiz

  Thanks even gekeken maar niks uitgelekt.
 • @DefenseForceNL
  In mijn geval bij: Adobe, Daily Motion, Dropbox, Exactis, Last.fm, LinkedIn en Wildstar.

  Kreeg ook laatst een dreigmail met mijn oude wachtwoord in het onderwerp. Gelukkig gebruik ik dat wachtwoord al jaren niet meer en is deze inmiddels overal aangepast met unieke varianten + 2FA. Maar het laat zien dat hier daadwerkelijk misbruik van gemaakt wordt!
 • @Gaaiz
  Die dreigmails heb ik ook gehad, 2x in de laatste 2 weken met een kletsverhaal over pornokijken en een rechterhand en of ik even 1800 euro in bitcoin wilde betalen aan meneer. Het treurige is dat er mensen zijn die dat afrekenen.

  Ik had ook direct de link gelegd met het pawned verhaal van paar jaar terug. Is nog altijd een handige site en je ziet veel mensen kennen m niet.
 • @Gaaiz
  Handige link man. Blijkbaar is mijn email een keer geleaked bij dropbox (samen met 67 miljoen anderen).
 • @blue_blade_3
  Inderdaad handig. Zo te zien heb ik bij me mails allerlei breaches….. gelukkig waren het van die onbelangrijke sites die allemaal een easy throw away wachtwoorden hadden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren