1. Sony heeft de meest unieke features van PlayStation 5 nog niet onthuld

Sony heeft de meest unieke features van PlayStation 5 nog niet onthuld

Sony meent dat haptische feedback ook een groot verschil maakt

Er zijn nog meer unieke PlayStation 5-features die nog niet zijn aangekondigd, zo meldt Jim Ryan, de CEO van Sony Interactive Entertainment.

Ryan meldt dat in een interview met Business Insider Japan. Hij claimt dat naast verbeterde graphics elke consolerelease ook andere unieke features moet bieden. "3D-audio en haptische feedback in de controller zijn elementen die een verrassend groot verschil maken. Gran Turismo Sport met een PlayStation 5-controller spelen is een compleet andere ervaring. Het werkt prima met de vorige controller, maar je kunt niet terug wanneer je de gedetailleerde structuur van de weg hebt gevoeld via haptische feedback en adaptieve triggers."

Ryan meldt echter dat we nog niet alles weten over de PlayStation 5: "Weet je, er zijn nog meer unieke elementen aan PlayStation 5 die de console laten verschillen van de voorgaande consoles. De grotere verschillen moeten zelfs nog aangekondigd worden." Het is niet duidelijk over wat voor nieuwe features Ryan het heeft.

Het Japanse interview met Ryan is hier te bekijken. Gematsu heeft enkele quotes uit het interview vertaald.

PlayStation 5

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Haptic feedback in een controller klinkt als een erg goed idee, ik ben echt benieuwd hoe dat gaat aanvoelen. Zelf heb ik ook een auto multimedia display ontworpen met haptic feedback en dat is echt een wereld van verschil ten opzichte van een 'dood' scherm.
  Ik vraag me af de haptic feedback alleen wordt toegepast in de triggers of echt in alle knoppen.
  Als het klopt wat ze zeggen, dan kun je inderdaad moeilijk terug naar een oude controller. Ben benieuwd!
 • @Robskeee

  Wat houdt die techniek precies in?
 • @benjaminben Haptic feedback is een soort van 3D touch. Als voorbeeld bij een haptic feedback display is wanneer je op een scherm drukt dat het scherm net nadat je hem indrukt heel snel 'terug duwt' hierdoor voel jij precies waar je op het scherm hebt geklikt. Vandaar de naam 'feedback' Ik verwacht dat de controller dit soort gelijk gaat doen dat wanneer jij op bijvoorbeeld vierkantje drukt, dat je een soort trilling voelt precies waar jij hebt gedrukt. Hierdoor krijg veel meer gevoel in wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Het is lastig uit te leggen maar misschien kan je op Wikipedia wat meer info vinden.
 • @Robskeee
  Haptic Feedback vervangt de DualShock en staat los van de triggers, geen idee wat de plaatsen in de controller zijn van de haptic feedback. Adaptive triggers zijn weer iets anders, namelijk meer of minder weerstand in de triggers. Ik zou het ook wel fijn vinden als haptic feedback ook in de triggers zit. Bij een shooter zou ik wel een tactile gevoel willen hebben als een muisklik, iets dat Apple heel goed simuleert in de Macbooks trackpads.

  De Xbox One controller heeft rumble in de triggers.
 • @Robskeee

  Niet te blij worden, want sony bedoelt exact hetzelfde wat nintendo HD rumble noemt. Het zit dus al in de Switch controllers, oud nieuws, nieuwe naam.
 • @Newgamessuck Dat lijkt me vreemd, haptic feedback is een bestaand iets waar iemand gewoon patent op heeft. Je gaat geen haptic feedback vernoemen wanneer het gewoon een andere naam van een feature van de concurrent is. Hd Rumble is wel iets soortgelijks, maar zeker niet exact hetzelfde.

  Althans, dat lijk me heel sterk, heb je misschien een bron?
 • @Robskeee

  "Sony has confirmed that the rumble technology we've become so used to in PlayStation controllers is being replaced with haptic feedback. By doing this, Sony explains, "you truly feel a broader range of feedback, so crashing into a wall in a race car feels much different than making a tackle on the football field. You can even get a sense for a variety of textures when running through fields of grass or plodding through mud."

  Bovenstaande uitleg van sony. Klinkt als wat Nintendo HD rumble noemt.
 • Ik ben erg benieuwd, al denk ik niet dat we echt baanbrekende features hoeven te verwachten. Hoop vooral dat het dingen zijn die ook echt iets aan de ervaring toe gaan voegen en niet een hoopje matige gimmicks.

  Het gaat in elk geval een intressant jaar worden voor (Console)gamers, want nu ook Microsoft weer de juiste weg heeft ingeslagen kan het nog wel eens een lastige keuze gaan worden.
 • @Shuckles.

  MS moet die weg daarna ook volhouden. Dat wacht ik eerst ff af. Sony komt wel met exclusives, daar hoef je niet achteraan. MS daarentegen heeft afgelopen generatie geen kloten aan haar exclusieve aanbod gedaan, dus de worst die nu voorgehouden wordt mogen ze nog even houden.
 • @benjaminben

  Owh zeker wel mee eens hoor, eerst zien dan pas geloven natuurlijk. Maar ik wel sterk het idee dat MS nu wel door heeft wat gamers willen, in tegenstelling tot 2012/13 toen de One werd aangekondigd.

  Het is al weer een tijdje geleden maar die launch en alles wat eraan vooraf ging was echt verschrikkelijk slecht, tot op het punt dat ik bijna niet kan bedenken hoe ze het nog meer konden verpesten. Verplicht Kinect, elke 24 uur moest je online zijn, geen 2de hands games, duurder dan de PS4, minder krachtig dan de PS4, de focus op het zijn van een mediamachine en het ontbreken van toffe exclusies.

  De afgelopen jaren hebben ze met Gamepass, Backwards compatability (Ookal boeit het mij persoonlijk vrij weinig) en het aantrekken van nieuwe studio's toch wel aangetoond dat het ook bij hun ook weer echt om de game(r)s draait.

  Mochten ze die lijn ook doortrekken naar de volgende generatie gepaard met een aantal toffe exclusives dan wordt het denk ik wel echt een moeilijke keus.
 • @benjaminben

  Deels eens. Xbox had m.i. een betere launch lineup dan Sony tho en het duurde wel echt lang voor Sony's "Greatness Awaits" eens begon. Op het midden/einde van deze cyclus heeft Xbox het desalniettemin af laten weten qua exclusives. Qua service(s) gaan ze Sony echter wel weer ver voorbij inmiddels.
 • Moet je voor 3D audio ook een headset hebben dat dit ondersteunt? Ik heb dit wel ervaren met mijn psvr, toch wel een vette ervaring bij games zoals resident evil 7 en 2.
 • Kan niet wachten op de officiele aankondiging!
  Hopelijk zijn de geruchten waar en weten we het in februari.
 • Als het even 'grote' aankondigingen zijn als het nieuwe logo (dat ook een grootse aankondiging zou zijn), dan temper ik mijn verwachtingen alvast.
 • @MythicZ

  Ik denk wel dat Sony met nieuwe dingen gaat komen, anders is het louter een saaie upgrade van de PS4. En kijkend naar Nintendo die toch steeds weer met wat nieuws komt en Microsoft waar ze vooral mee moeten concurreren, verwacht ik echt wel innovaties.
 • @MythicZ
  Ik verwacht voornamelijk slimme quality of life functies. Beetje zoals wat Microsoft heeft aangegeven, dat je meerdere games op standby kan hebben staan om te hervatten. Niet revolutionair, maar zeer welkom.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren