1. Metroid Prime 4 – Alles wat we tot nu toe weten

Metroid Prime 4 – Alles wat we tot nu toe weten

En waar we natuurlijk ook op hopen

Als je vroeger een GameCube had (nog steeds één van de meest ondergewaardeerde consoles ooit), dan had je het spel Metroid Prime. En waarschijnlijk ook Metroid Prime 2. En op de Wii kocht je de games nog een keer, zodat je ze kon spelen met motion controls. Metroid Prime 3 verscheen ook op die console en ondertussen wachten we met smart op Metroid Prime 4 voor de Nintendo Switch. Het spel werd tijdens E3 2017 aangekondigd en dit is wat we er tot nu toe weten.
Metroid Prime 4

Toen Metroid Prime 4 aangekondigd werd, kwam ook snel naar buiten dat Retro Studios – verantwoordelijk voor de eerste drie titels en de meest recente Donkey Kong Country-spellen – niet verantwoordelijk was voor de titel. In plaats daarvan werkt Namco Bandai Singapore aan Prime 4. Niet heel gek als je bedenkt dat deze studio heeft gewerkt aan franchises als Mario Kart en Super Smash Bros.

Er gingen maanden voorbij zonder echt hard nieuws over de game. En als buitenlandse journalisten destijds aan de toenmalige Nintendo-president van Amerika, Reggie Fils-Aimé, hoe het nou zat met de ontwikkeling, dan was de man goedgemutst. ‘Het gaat goed met de ontwikkeling’, was altijd de boodschap. Echter, iets meer op de game ingaan of vertellen wat er dan allemaal goed ging, kon Aime niet. En achteraf bleek dat een reden te hebben.

Metroid Prime 4 is dood, lang leve Metroid Prime 4

Ongeveer een jaar geleden, eind januari 2019, bracht Nintendo namelijk het onfortuinlijke nieuws naar buiten dat Metroid Prime 4 in zijn huidige vorm geannuleerd was. Dat kwam hard aan bij fans van de serie. Maar al snel kwam er een pleister op de wond: Nintendo kondigde namelijk meteen aan dat het project nieuw leven ingeblazen werd, met hulp van Retro Studios. De Japanse spellenboer stelt hoge eisen aan zijn games en vond dat Prime 4 niet voldeed aan die eisen. Daarom is het project helemaal opnieuw begonnen.

Uitstel is nooit leuk nieuws, maar in veel gevallen levert het een betere game op. Fans waren in elk geval enthousiast dat Retro Studios zou helpen. Afgelopen juni zocht de studio nog een nieuwe art director voor het project. En naar verluidt heeft de voormalige personageontwerper van de Halo-franchise zich voor deze positie aangemeld. Het is echter niet bevestigd dat Kyle Hefley daadwerkelijk aan Metroid Prime 4 werkt.

Nog niets bevestigd

Vooralsnog heeft Nintendo nog niets bevestigd over Metroid Prime 4. We weten dus nog niet wat voor soort nieuwe features we mogen verwachten. Nintendo kennende zal het ook nog wel even duren voordat we dergelijk nieuws krijgen, omdat het bedrijf traditiegetrouw niets over games meldt wanneer er niets te melden valt. Daarom was het op zich al opmerkelijk dat Prime 4 zo vroeg aangekondigd werd, maar mogelijk probeerde Nintendo daarmee gamers te enthousiasmeren voor de Nintendo Switch.

Naar verluidt werkt de helft van het originele team dat eerder aan Metroid Prime-titels heeft gewerkt nu aan de franchise. Slechts tien man, maar mogelijk minder, werkte aan het eerste deel. Dat is nog steeds aanzienlijk meer dan wanneer Bandai Namco aan het spel werkt, dus laten we hopen dat de oude rotter de newbies de goede richting op krijgen.

Dit willen we voor Metroid Prime 4

Omdat er nog niets bekend is, is er ruimte zat voor speculatie. Zo hopen we op een écht goed verhaal. Het hoeft geen sturend verhaal te zijn, maar wel eentje die de speler blijft boeien dankzij een interessant mysterie. In de ruimte gebeurt er nog steeds van alles wat we niet weten – en er vallen nog genoeg verhalen te vertellen in de Metroid-wereld - dus heeft Retro Studios meer dan genoeg opties om iets gaafs neer te zetten.

Daarnaast zou het tof zijn wanneer we in Metroid Prime 4 de keuze hebben uit twee type besturingen. Deel drie heeft bewezen dat motion controls goed kunnen werken, waardoor het tof zou zijn als we straks hetzelfde kunnen met de Joy-Cons. En als alternatief hopen we op een dual stick-besturing, feitelijk de standaardbesturing in first person shooters. Zo heeft elke type speler de bedieningsmogelijkheden die hem of haar het beste liggen, net zoals in Splatoon.

Het lijkt ons ook gaaf als Samus een stuk behendiger wordt. In gameseries als Super Smash Bros. en in verschillende tussenfilmpjes zien we waartoe de premiejager in staat is, terwijl we dat helemaal niet in de Prime-games kunnen. Laten we hopen dat de ontwikkelaar zich bijvoorbeeld laat inspireren door de ondergewaardeerde titel die Titanfall is, en Samus straks ook kort over de muren kan rennen.

Metroid Prime 4 hoeft overigens geen openwereldgame te worden. Als het een ruimteavontuur voor spannende gangen en overweldigende grote levels wordt, dan zijn we allang tevreden. Gewoon de metroidvaniastructuur van het eerste deel aanhouden en dan zul je ons niet horen klagen. Het zou verder tof zijn als er een multiplayermodus aanwezig is, maar wel eentje die iets met de basismechanieken doet. Het hoeft niet zozeer een deatchmatch-variant te worden, want daarvoor spelen we Metroid Prime niet echt. Coöperatieve multiplayer lijkt ons daarom de beste zet, misschien wel met een geheel eigen verhaal.

Oh en GameCube-controllerondersteuning, please (of GameCube Joy-Cons zoals hieronder natuurlijk!).

Geruchten over de Metroid-serie

Ondertussen gonst het van de geruchten over de Metroid-serie. Als remake van Metroid 2: Samus Returns voor de Nintendo 3DS iets bewezen heeft, dan is het wel dat fans hongerig zijn voor nieuwe avonturen. Of oude avonturen op een nieuwe console. Zo wordt de remake van de Metroid Prime Trilogy al maanden verwacht en gokken geruchtenmakers op een release in 2020. Bovendien zou het supervet zijn wanneer we alle vier de Metroid Prime-delen straks op de Nintendo Switch zouden kunnen spelen.

Ondertussen denk ik aan de release van The Legend of Zelda: The Wind Waker en de Collector’s Edition die je destijds in de Sterrencatalogus kon kopen bij Nintendo. Dat was het moment waarop je alle Zelda-titels die tot dusver verschenen waren op één console kon spelen. Ik mag dan misschien wat ouder zijn dan de gemiddelde InsideGamer-lezer, maar dat was een gaaf moment. En zulke momenten gun je ook andere spelers – zeker wanneer ze een serie als Metroid Prime zo hoog hebben zitten.

Een ander, ietwat minder, hardnekkig gerucht is dat Nintendo de SNES-game Super Metroid in HD wil uitbrengen voor de Nintendo Switch. Heel erg nodig is dat niet, aangezien je het spel al kunt spelen middels Nintendo Switch Online. Bovendien heeft het spel de tand des tijds perfect doorstaan, waardoor enige aanpassingen misschien wel een negatieve impact op de ervaring kunnen hebben. Sommige games staan simpelweg te hoog in het vaandel.

Releasedatum Metroid Prime 4

Vooralsnog is het niet duidelijk wanneer Metroid Prime 4 uitkomt. Aangezien de ontwikkeling van de game nog maar een half jaar geleden begonnen is, verwachten we dat het nog wel minstens drie jaar kan duren. Wellicht is er dan een Switch Pro of hebben we het tegen die tijd over een release op twee platformen, net zoals Zelda: Breath of the Wild destijds uitkwam. Wie het weet, mag het zeggen.

Hoewel we op de redactie niet kunnen wachten totdat we met Metroid Prime 4 aan de slag kunnen, gonzen de beroemde woorden van Shigeru Miyamoto dagelijks door het hoofd: “A delayed game is eventually good, but a rushed game is forever bad.” Dat biedt enig soelaas in deze heftige periode.

Dit artikel delen

Over de auteur

Wesley Akkerman Freelance tech- en gamejournalist. Heeft Persona 5 hoog in het vaandel staan. Speelt voornamelijk (J)RPG's, maar kan ook genieten van LEGO- en puzzelgames.

Reacties

 • Ik had vroeger een gamecube. Ik had geen Metroid Prime, ook geen Metroid Prime 2. Shame on me! Heb wel de Trilogy op de Wii gehaald, maar die dan weer niet volledig uitgespeeld (halverwege 2 gekomen geloof ik), shame on me twice!!
 • Ik hoop dat Nintendo dit jaar een nieuwe 2D Metroid voor de Switch aankondigt. De laatste 2D Metroid game op de 3DS was echt heel vet. O een remake vind ik trouwens ook prima! :)

  De Prime games zijn mij te FPS-achtig en met dat genre heb ik eigenlijk niets. Geef mij maar een vette 2D platformer!
 • @Piet S. Die geruchten doen ook de ronde een opvolger van Metroid Fusion. Er zijn ook geruchten over een nieuwe Paper Mario die terug gaat naar de roots van de serie. En het laatste gerucht is dat Breath of the Wild pas in maart 2021 uit gaat komen. (Daar gaat mits het klopt. een nier minder voor newgamessucks haha). En vervangen gaat worden door een game op wielen. Dus dat kan MK9 zijn of een Nintendo all star race game. Of een Diddy Kong racing 2.

  Verder hoop ik met Prime 4 dat ze een heel vet verhaal weten te creëren en qua gameplay de game het niveau bereiken van de eerste 3 delen. En eindelijk een Metroid Prime game in HD.
 • @smaakmaker

  Ik las juist iets van een remake van Metroid Fusion of Super Metroid, maar een opvolger vind ik ook goed hoor! :D En dat PM gerucht heb ik ook gelezen ja! Dat zou nog eens een mooie aankondiging zijn zeg!

  Die 2 geruchten m.b.t. BotW2 en die game op wielen heb ik (nog) niet gezien of gelezen, maar een nieuwe MK game in 2020 en BotW2 in 2021? Daar zet ik m'n handtekening meteen onder, mits BotW dan echt in het eerste kwartaal van 2021 uitkomt. :P

  Verder denk ik dat MP4 kwalitatief gezien echt een knaller wordt! We gaan het zien!
 • @Piet S.

  Ik zou liever een Nintendo all Star Racing zien ipv MK. Of een Diddy kong Racing 2. Een van die 2 games zou namelijk prima naast MK8 kunnen leven

  En Metroid prime 4 laten we hopen op een trailer eind van dit jaar.
 • @smaakmaker

  Dat vind ik ook allemaal prima opties. Laat maar komen die Direct!
 • @Piet S. Ja gaan nu ook daar geruchten over dat er eerst een main direct gaat komen deze of volgende week. En dan eind februari nog een AC direct. Ja ik zit nu op resetera dan lees je de geruchten wat sneller haha.

  Maar inderdaad laat maar komen ben het wachten nu wel een beetje beu. haha. Maar ik ben ook een groot fan van Sony hun first party games. En dan ben je wel gewend aan om ergens lang op te moeten wachten haha.

  Maar ga jij Metroid Prime 4 als die uit is wel spelen. Of ben je niet van de Prime games?
 • @smaakmaker

  Ik las het net ja! Ik kijk er nu al naar uit! :P

  Nee, MP games zijn niet zo mijn ding, dus die sla ik over. Ik hoop natuurlijk wel dat de game een topper is, voor de echte fans!
 • @Piet S.

  Heb je er ooit een geprobeerd? Want het zijn echt top games
 • @smaakmaker

  Jup. 1 op de Cube en 3 op de Wii. Niet mijn soort games, helaas.
 • @Piet S.

  Ok dat kan.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren