1. Microsoft: 'Bethesda-games hoeven niet meer op andere systemen uit te komen'

Microsoft: 'Bethesda-games hoeven niet meer op andere systemen uit te komen'

Toch laat Xbox-topman de optie open

Bethesda-games hoeven niet meer op andere systemen buiten die van Microsoft te verschijnen om de kosten van de aankoop terug te betalen.

Dat meldt Xbox-baas Phil Spencer in een interview met Kotaku. Sinds Microsofts aankoop van Bethesda's moederbedrijf Zenimax vragen gamers zich af of Bethesda-games nog op andere systemen kunnen verschijnen. Of zouden spellen als The Elder Scrolls 6 en Starfield exclusief op Xbox-consoles en pc uitkomen? Spencer bevestig of ontkent dit niet direct, maar laat wel weten dat toekomstige Bethesda-games uitbrengen op Xbox-consoles en pc volstaat om de uitgegeven 7,5 miljard dollar uiteindelijk terug te verdienen.

"Deze deal is niet gemaakt om games van andere systemen af te pakken. Nergens in de documentatie viel er te lezen: 'Hoe zorgen we dat andere spelers deze games niet meer kunnen spelen?' We willen dat meer mensen games kunnen spelen, niet minder mensen. Maar ik moet ook zeggen - en ik beantwoord de vraag die je stelt direct - als ik denk aan de plekken waar mensen deze spellen kunnen spelen - we hebben xCloud, pc, Game Pass en onze consoles - we hoeven de games niet op andere platforms buiten degenen die wij ondersteunen uit te brengen om de deal te laten werken. Wat dat ook maar moge betekenen."

Spencer bevestigt dus niet dat Bethesda-games nooit meer op concurrerende systemen verschijnen, maar hij zegt ook dat het niet per se nodig is om de kosten terug te verdienen.

Spencer praat in het interview ook over de samenwerking tussen Microsoft en Nintendo. Zo zijn eerder Banjo en Kazooie aan Super Smash Bros. Ultimate toegevoegd en zijn de Ori-games op de Switch verschenen. Hij meldt dat dit uitzonderingen waren en dat het onwaarschijnlijk is dat dit vaak gaat gebeuren. Volgens hem is het uitbrengen van meer Xbox-exclusives op de Switch "niet houdbaar". Het is wel mogelijk dat bijvoorbeeld Xbox Game Pass naar de Switch komt, maar dat is aan Nintendo.

Skyrim

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Alles hangt natuurlijk af van het feit hoe goed ms het doet met de nieuwe console. Als het marktaandeel van de concurrenten groter is gaan die games daar ook uitkomen. Ms is gewoon een commercieel bedrijf natuurlijk.
 • @Amiga
  Ze doen dit om hun marktaandeel te vergroten, dan gaan ze niet doen als ze op de PS5 lanceren. Gewoon geen Zenimax games meer naar de PS5 als er niet al een deal is of was, zo gaan ze dat doen. Daarnaast kopen ze ook Zenimax om Google en Amazon voor te zijn.
 • @CerandoX.nl

  Uiteraard is dit met het doel om het marktaandeel te vergroten. Maar als dat niet gebeurt of niet genoeg gaan ze deze games ook gewoon op de concurrentie uitbrengen. Ze zijn niet gek. Anders had hij wel gewoon gezegd dat ze alleen maar op Xbox uitkomen wat er ook gebeurt.
 • @Amiga
  Ik zou aan die gedachten gewoon aan blijven vasthouden… Hoop doet leven.
 • @CerandoX.nl

  Haha nee hoor cerandox. Dit schrijf ik vanuit mijn beroep. Op die manier wil ik de discussie aangaan. Ik heb geen voorkeur voor welke console. Ik ben nieuw op deze site, maar valt me wel op dat wanneer je iets weerlegt je meteen in een ps of Xbox hoekje wordt gedrukt. Nogmaals je gaat geen investering van 7 miljard terugverdienen als je niet het grootste marktaandeel hebt. Ik snap hun strategie, maar als dat niet lukt passen ze deze echt wel aan. Al hoop jij anders.
 • @Amiga

  Oh nee dat begrijp ik wel, maar ik denk dan dat ze eerder hun hele First Party lineup naar andere consoles brengen en dit niet beperken tot Bethesda, net als Sega ooit heeft gedaan.

  Ik hoop niet anders. Het lijkt mij geen goede strategie om Bethesda te kopen en je concurrenten te blijven voeden met dezelfde games, dan versterk je je positie niet.
 • Ik lees het echt heel anders.

  “Is it possible to recoup a $7.5 billion investment if you don’t sell Elder Scrolls VI on the PlayStation?” I asked.

  “Yes,” Spencer quickly replied

  “We have xCloud and PC and Game Pass and our console base, I don’t have to go ship games on any other platform other than the platforms that we support in order to kind of make the deal work for us. Whatever that means.”

  Ik zie gewoon dat hij een antwoord geeft op al die mensen die zeggen dat ze PS5 nodig hebben om die 7,5 miljard er uit te halen en het antwoord is duidelijk nee. Geen Bethesda-games meer naar PS-consoles is het antwoord.

  Natuurlijk doen ze dit niet om expres games weg te nemen van mensen, maar wel om hun eigen positie te versterken.
 • @CerandoX.nl

  Het klinkt een beetje als:

  Als Nintendo onze games wil, moeten ze gamepass en Xbox live gaan toestaan op hun consoles.

  Overigens ben ik daar niet zo zeer op tegen wanneer Microsoft Live als export product in de markt gaat zetten. 1 simpel overkoepelende online infrastructuur voor zowel Xbox als Nintendo consoles. 1 abbo geldig op 2 consoles. In 1 klap beter dan alles wat Sony kan bieden.

  Echter zal Nintendo daar wel een gedeelte van het geld willen zien voor hun aandeel aan te leveren abbo’s.

  Ik vind overigens ook dat Microsoft het gewoon agressief moet spelen richting Sony. Sony is de “rat” die constant exclusiviteit kocht. Als Sony een game als de Elderscrolls of Fallout zou willen moet je ze gewoon flink laten betalen. Alle lopende projecten zou ik schrappen.
 • En ik maar denken dat die samenwerking tussen MS en Nintendo voor altijd was.
 • Ja dit zat wel in de lijn der verwachting natuurlijk. Meeste zullen wel eerst op de Xvox gaan verschijnen en daarna kijken ze of het nodig is (qua kosten en opbrengsten) om het wel of niet op hun concurrent te releasen.
 • Zolang de games op PC blijven komen zullen er weinig mensen klagen, denk ik.
 • @Ardyn

  Kan je zonder cijfers zeggen dat grotendeels van de ps gamers geen gamepc hebben. Die gaan echt wel balen.
 • @Pinda NL je doet net of er 100 games uitkomen….. waar praten we overval eso en fallout ? Niet de meest innovatieve games van afgelopen generatie haha. Studio is zwaar overrated plus de skyrim studio niet niet zo intact meer als hij was 😉 nee denk dat het wel gaat loslopen ps5 heeft meer te bieden dan die games
 • @BennoPS Voor mij is Wolfenstein uit hun studio vooral interessant. De laatste Doom heb ik op de PC, maar eigenlijk spijt van dat ik die heb gekocht. Het is een snelle hersenloze shooter, maar krijg iedere keer het idee dat ik net zo goed iets zinvollers kan spelen. Met Eso heb ik niks, en Fallout ook niet direct.

  Voor de rest…ik kijk wel uit naar Deathloop trouwens.
 • Nou ja dan niet, lig er nou niet wakker van.
  Genoeg andere games om te spelen. En zo best deed Bethesda het toch al niet dus ben wel benieuwd hoe dit onder vleugels van Microsoft gaat.
  Maar het is nou niet dat PlayStation zonder starfield en elder scrolls 6 niks te bieden heeft. In tegendeel maar goed dat is mijn mening.
 • @TommieNL

  Je snapt dat het exclusive's maar een kleine markt zijn vergeleken met een fallout of Elder Scrolls

  Door de media word dit altijd zo uitgemeten maar aan de verkoopcijfers zie je toch iets anders.

  Als fallout / scroll etc niet meer speelbaar is op PlayStation zorgt dit voor meer klanten voor m.s
 • @Ichabod

  Nah ik denk dat het wel mee gaat vallen met het aantal klanten. Ikzelf vind de elder scrolls een mooie franchise. Maar niet mooi genoeg om een Xbox aan te schaffen. En zo zullen er best wel meer mensen zijn. Het enige wat nu leuk is aan Xbox is de gamepass. Maar zodra je het normale bedrag moet betalen zonder Braziliaanse truukjes wordt het al een stuk minder aantrekkelijk.
 • @TommieNL

  Ook met de NL prijs van live kaarten.nl is dat een zeer aantrekkelijke deal

  Online en meer dan 100 games die regelmatig wisselen.

  Daarbij alle ms games op gamepass
  ( Zeg 2 per jaar … 100 euro )

  Gamepass ultimate kost 99 per jaar

  Dus eigenlijk is het gratis en ontv je er nog online gaming bij
 • Wat een verrassing. Ms investeert 7,5 miljard in gamestudios en de games ervan die willen ze liefst op hun eigen platformen houden.

  Wie had dat nu verwacht?
 • Mooi voor de pony's

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren