1. Xbox-gebruikers werden afgeluisterd door Microsoft

Xbox-gebruikers werden afgeluisterd door Microsoft

Gebruikers activeerde per ongeluk het spraakopdrachtsysteem

Microsoft luisterde mee met de onbedoelde audio-opnames van Xbox-gebruikers. Dit wordt gemeld in een verslag van Vice Motherboard.

Het spraakopdrachtsysteem van de Xbox One kan geactiveerd worden met het woord ‘Xbox’ waarna de gebruiker bijvoorbeeld ‘help’ toevoegt of zoals bij het Cortana-programma, ‘Hé, Cortana’. Het was al bekend dat de Xbox audio opneemt, maar dit gold niet voor onbewuste opnames.

“De meeste Xbox-gerelateerde zaken die ik mij kan herinneren gedaan te hebben waren overduidelijk onbedoelde activaties waarin spelers Cortana ‘nee’ vertelde omdat ze midden in een game waren en gewoon aan het converseren waren met hun medespelers,” aldus een freelancer die gewerkt heeft voor Microsoft.

Motherboard had al eerder geschreven over het feit dat Microsoft meeluistert met Skype, waarna het bedrijf als reactie een pagina aanmaakte waar de gebruiker de opnames kan zien en kan verwijderen naar eigen wens. Ook het privacybeleid werd geüpdatet met het volgende; “Onze verwerking van persoonsgegevens voor deze doeleinden omvat zowel geautomatiseerde als handmatige (menselijke) verwerkingsmethoden.”

Microsoft luisterde naar de audio-opnames om hun systeem te verbeteren maar hebben in een e-mail aan Motherboard verteld dat zij hiermee zijn opgehouden: “Wij zijn een aantal maanden geleden opgehouden met het beluisteren van audio-opnames die gemaakt zijn door de Xbox om onze producten te verbeteren. Wij vonden dat dit niet meer nodig was en hebben geen plannen om dit in de toekomst weer op te starten.”

Verder zegt Microsoft het volgende, “Van tijd tot tijd luisteren wij wel naar een aantal opnames die gestuurd worden van Xbox-gebruiker naar Xbox-gebruiker als er meldingen zijn dat deze onze servicevoorwaarden schenden. Dit doen wij om de Xbox-gemeenschap veilig te houden en is duidelijk aangegeven in de Xbox-servicevoorwaarden.”

Microsoft heeft hun privacyverklaring aangepast om de gebruiker meer duidelijkheid te bieden en zegt dat het al lang bekend is dat audio verzamelt en onderzocht wordt, hoewel het privacybeleid pas na het bericht over Skype is aangepast om te melden dat dit ook met menselijke verwerkingsmethoden gedaan wordt.

Microsoft sluit af door te zeggen dat ze altijd de gebruikers toestemming vragen voor het verzamelen van audiodata en dat zij vereisen dat de verwerking van deze gegevens aan de hoogste privacynormen in de wet worden gehouden en dat zij actief werken om meer transparantie te bieden richting de gebruiker.

Dit artikel delen

Over de auteur

Dagmar De Groot Stagiair op de redactie van Inside Gamer en Gamer. Grote Final Fantasy en Tomb Raider fanaat. Ook anime en manga-obsessed, basically a tiny-lil'-5-foot-4-inches-nerd. Sword Art Online-boeken, -serie en -games zijn fantastisch, don't @ me ;)

Reacties

 • Dit moet echt stoppe hoor,
  Er moet zeker vinkje komen van (ja er mag mee geluisterd worden voor verbeteren van hokus pokus) en vinje van (Absoluut NIET!
 • Ach ja ik sta er niet meer van te kijken. Sowieso is MS niet de enige. Sony, Nintendo, Google, Samsung, Apple etc. doen het ook en no way dat één van die bedrijven onschuldig is.

  Ik sta er zelfs van te kijken dat er nog niemand bij mij aan de deur geweest is, want in de party chat van ps4 en in een aantal WhatsApp groepen maken ik en een aantal vrienden dagelijks grappen over bomaanslagen of molotov cocktail aanslagen op onder andere rock star, Ubisoft, MS. Ook "racistische" grappen worden dagelijkse ( op WhatsApp eerlijk gezegd elke moment eigenlijk wel) gemaakt. Maar /care want is privé en dan mag dat gewoon gezegd worden, en als MS of Sony of welke instantie dan ook dat graag wil afluisteren be my fuckin guest.
 • Welcome for calling Microsoft. You can hear your voice back for $1 a minute. Please select:
  1 for Porn sounds
  2 for Nee je moeder grappen
  3 for Racistische opmerkingen van Meta Coola
  Please make selection now.
 • @tielo
  Die luisteraars zullen inmiddels ook al wel suïcidale trekjes hebben door alleen maar dat geratel te moeten luisteren…
 • @tielo

  Nummer 3 is altijd de beste keuze.
 • @tielo

  Hoho hij praat ook over bomaanslagen en molotov cocktails met zijn breiclubje ;)
 • @benjaminben

  Je moet toch iets van gespreksstof hebben, dan zit dit wel leuke en interessante categorieën
 • @Meta_coola

  Ja het eerste waar ik dan aan denk is inderdaad aan het hebben over het opblazen en in de hens steken van dingen ;) :p
 • @Meta_coola Ja…wij zijn heel verschillend over wat leuk is. ;-)
 • @tielo

  Gelukkig bestaan er verschillende meningen. Het nu ook niet zo dat ik er mensen pijn mee doe of beledig want het is "achter gesloten deuren" in het openbaar zal ik het nooit doen.
 • @Meta_coola

  Natuurlijk zou je dat nooit doen in het openbaar want net zoals het andere rechtsgespuis ben je te laf om te laten zien dat je een racist bent.
 • @Krimson Sinister

  Ik ben geen racist hoor. Of ja racistisch tegen over witte mensen want die worden in de party chat en die WhatsApp groep het hardst onder handen genomen.

  Overigens ben ik juist een persoon die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Ik spreek mijn mening luid uit en ben echt totaal niet bang dat ik ooit een keer het ziekenhuis in word geslagen.


  En zeg mij eens waarom is dat links wel zo goed en is ook maar een beetje rechts zijn slecht.

  De linkse mensen doen meer verachtelijke dingen dan de rechts georiënteerde mensen.
 • @Meta_coola En die generalisatie heet racistisch. Dat je een groep mensen op iets aanspreekt (in dit geval dat de linkse mensen meer verachtelijke dingen doen).
 • @tielo
  Oh en wat KRIMSON Sinister doet is niet racistisch want hij heeft het over rechts gespuis.

  Noted. Links aanvallen = racistisch.

  Rechts aanvallen = goed om te doen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren