1. Xbox Series X-controller onthuld

Xbox Series X-controller onthuld

Toegankelijker, minder vertraging en betere d-pad

De Xbox Series X-controller is volledig onthuld in een interview met hoofdontwerper Ryan Whitaker.

Toegankelijkheid was een belangrijke factor bij de ontwikkeling van de controller. Volgens Whitaker moet de controller kleinere handen faciliteren, zoals die van kinderen vanaf acht jaar, onder andere door de de bumpers en de triggers ronder te maken en de handgrepen aan te passen. Ook is de d-pad veranderd om deze dichterbij die van de Elite-controller voor Xbox One te brengen met vier extra richtingen.

Microsoft heeft ook stappen gezet om de controller beter compatibel te maken met verschillende apparaten. De Series X-controller werkt draadloos met Xbox One, pc, iOS en Android dankzij Low Energy Bluetooth. De controller onthoudt verschillende apparaten om het wisselen te en bevat een USB-C-aansluiting.

Xbox Series X

Microsoft heeft ook stappen gezet om de controller betercompatibel te maken met verschillende apparaten. De Series X-controller werkt draadloos met Xbox One, pc, iOS en Android dankzij Low Energy Bluetooth. De controller onthoudt verschillende apparaten om het wisselen te en bevat een USB-C-aansluiting.

Dynamic Latency Input is een andere nieuwe feature van de controller, die doorgevoerd wordt in het hele systeem. In feite wordt er frequenter informatie gestuurd naar de controller met gemarkeerde frames, zelfs als de game deze nog niet nodig heeft, waardoor er elke keer enkele milliseconden worden bespaard.

Andere aspecten die input latency verminderen zijn ondersteuning voor HDMI 2.1, Variable Refresh Rates en een bijgeleverde high-speed HDMI-kabel. Ook zegt Microsoft dat het eenvoudiger wordt voor ontwikkelaars om hun vertraging te meten dankzij gedetailleerdere informatie.

De Xbox Series X verschijnt dit najaar.

Xbox Series X
Xbox Series X
Xbox Series X
Xbox Series X

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hoop informatie vandaag. Ik vraag me af of DLI voor specifiek de controller geldt of de console zelf. Zou wel fijn zijn als ik mijn Elite v2 kan blijven gebruiken met mindere latency.
  Nog even artikelen en filmpjes kijken..
 • @Gaaiz
  De digital foundry video meldt dat DLI een firmware update voor de controller is die ook voor oudere controllers gaat werken.
 • @That Mr Awesome
  Ik hoor 't net in de video ja! Goed nieuws.
 • En gewoon weer batterijtjes. Niet erg innovatief, maar daar ben ik blij mee. Met een goed setje (Eneloop) AA batterijen doe ik weken.

  En dat geldt eigenlijk voor alles van de nieuwe controller. Kleine verbeteringen, weinig nieuws. Maar gezien ik de One controller veruit de prettigste vind om te gebruiken, is het precies wat ik hoopte.
 • Batterijen blijven altijd de beste keuze voor controllers. Kan je altijd wisselen en accu's zijn wat lastiger.
 • @NR1_Xbox_fanboy
  Dat is zo'n dom excuus… Ik heb nog atlijd mijn ps4 controller van launch.. waarom zou ik die accu willen wisselen? Werkt nog steeds perfect.
 • @Jowy
  Zeker de accu van de eerste PS4 Dualshocks zijn bij mij op den duur toch gaan slijten na gebruik. Een nieuwe accu kan dan wel handig zijn. Om echter elke keer batterijen te moeten gaan vervangen lijkt mij ook bijzonder vervelend.
 • @AWESOMEDUDE3
  Elke keer? Ik ken persoonlijk niemand die dat al meegemaakt heeft. Heb jij ook liever smartphones met normale batterijen ofzo?
 • @Jowy
  hmm lezen wij dezelfde tekst ?

  Niet echt een dom excuus. Accu`s zijn lastiger te vervangen als ze kapot zijn. PS3 controllers en PSP werken niet meer omdat ik geen goed werkende vervang accu`s kan vinden. De launch xbox360 controller werkt nog steeds.
 • @NR1_Xbox_fanboy

  Maare, ik heb wel bij alle lang gebruikte 360 controllers het probleem dat de connectie tussen de batterrijen/batterijhouder/controller ruk is. Soms wil deze niet aan, soms na een lompe beweging valt je controller zelfs uit. Dit heb ik met praktisch al mijn 360 controllers gehad. Mag je dat hele ding weer schoon gaan maken en uit gaan pluizen naar een eventueel connectie-probleem. Helemaal als een batterij begint te lekken oid, ben je fucked.

  Maar ik deel je mening wel hoor, ik verkies ook batterijen boven accu. Met name door de duurzaamheid en de verzwakking van een accu.
 • @NR1_Xbox_fanboy
  Nou.. De accu van de Elite v2 gaat anders belachelijk lang mee. En er gaat uren van tevoren (genoeg voor een game avond) een oranje lampje branden dat er moet worden opgeladen. Kost alleen wat…
 • @Gaaiz
  Dan zou het toch zonde zijn als de accu het binnen een aantal jaar begeeft en dan zit je zonder werkende controller. Bij batterijen kan je nog makkelijk wisselen.
 • @NR1_Xbox_fanboy
  Met die redenatie kan alles kapot. Door een piekvoltage bij het plaatsen van batterijen kan de controller ook kapot. Kans is minimaal, maar als we toch zo denken.. ;)
  En het vervangen van de accu ben ik technisch genoeg voor, en kan iemand anders makkelijk bij een reparatiepunt laten doen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren