1. Microsoft koopt in de toekomst mogelijk meer gamebedrijven op

Microsoft koopt in de toekomst mogelijk meer gamebedrijven op

De war chest van Microsoft is geopend

Microsoft heeft na het kopen van ZeniMax Media de smaak te pakken: het bedrijf sluit niet uit dat het in de toekomst meer gamebedrijven opkoopt.

Dat laat de CEO van het bedrijf, Satya Nadella, weten in een interview met Cnet. Hij meldt dat games een essentieel onderdeel zijn van de toekomst van Microsoft en dat hij niet van plan is om te stoppen met het opkopen van bedrijven waar dat logisch is.

"We kijken altijd naar plekken die soortgelijke doelen, bedrijfsmissies en cultuur hebben", zo meldt Nadella. "We zoeken altijd naar manieren om anorganisch te groeien." Nadella meldt daarbij dat ZeniMax en Microsoft al een langlopende werkrelatie hadden, wat de recente aankoop een logische maakte.

Deze week kondigde Microsoft aan ZeniMax Media voor 7,5 miljard dollar te hebben gekocht. Het gaat om het moederbedrijf van studio's als Bethesda Game Studios, Arkane en id Software. Franchises als Doom, The Elder Scrolls, Fallout en Wolfenstein zijn nu eigendom van Microsoft. Alle Bethesda-games komen voortaan op de dag van release op Xbox Game Pass te staan.

Xbox

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • De geruchten va Sega-overname laaien weer op, begin dit jaar hoorde we hier al over en nu Microsoft's en Sega's-Twitter een connectie met elkaar teasen zou het wel eens waar kunnen zijn.

  https://gathering.tweakers.net/forum/view_message/63894580

  https://gathering.tweakers.net/forum/view_message/63894746

  https://gathering.tweakers.net/forum/view_message/63895090

  https://gathering.tweakers.net/forum/view_message/63893920
 • @CerandoX.nl

  Sega is leuk maar daar geeft werkelijk niemand wat om. Die zijn zo ver afgezakt.

  Microsoft moet een klapper maken. Take Two. Daarmee deel je echt een tik uit. Een statement dat je vanaf nu echt serieus bent.

  Ze kunnen ook achter de Call of Duty serie aangaan. Punt is alleen de prijs.

  Take two beurswaarde: $19 miljard. (Maybe mogelijk)
  Activision beurswaarde: $63.8miljard. (onmogelijk)

  Punt om rekening mee te houden is wel dat Zenimax maar 2,5 miljard waard was maar dat Microsoft een veelvoud moest betalen. (7,5 miljard)

  Ik ben erg benieuwd hoe agressief Microsoft dit spel wil gaan spelen. Want met iedere publisher die ze opkopen verliest Sony mogelijk grond. Nintendo heeft er geen last van gezien hun status en eigen games.

  Hoe dan ook. Met iedere aankoop wordt het merk Xbox aantrekkelijker, groter en sterker. Zolang ze de kwaliteit van de games hoog houden vind ik dit een goede zaak. Het werd wel eens tijd dat het merk Playstation eens serieus werd uitgedaagd dan alleen door Nintendo. Xbox was toch altijd wel een beetje een console zonder smoel. Dat lijkt te veranderen.

  Ook benieuwd hoe Sony hier op gaat reageren. De effecten zijn pas meetbaar wanneer we een generatie verder zijn. Maar punt is wel dat als Sony niks doet ze veel terrein gaan verliezen in het westen. Japan zijn ze al kwijt.
 • @Ramirez

  Ze hebben in ieder geval een goed moment gekozen om de spotlight terug te pakken van Sony.

  Ik denk dat ze geen grotere jongens gaan overkopen dan deze.

  Voor mij is er op dit moment geen enkele reden om voor Xbox te gaan. zolang ik nog geen games zie die echt in mijn straatje passen, blijf ik trouw aan Nintendo en Sony.
 • @Luigi1985

  De enige reden voor mij tot nu toe om een ps5 te halen is Final Fantasy. Voor nu nog exclusive. Maar dat gaat ook geen stand houden denk ik.

  De first party titels van Sony zijn wel goed maar ik vind ze niet zo interessant. Het is voor mij puur een third party console. Dus iedere aankoop van Microsoft is een stapje richting Xbox voor mij.
 • @Ramirez
  Final Fantasy 16 (als je t daar over hebt) is een timed exclusive dus dat sowieso geen stand houden. De manier waarop dat aangekondigd werd en hoeveel verwarring het gaf is bizar.
 • @xevulutionx das niet zo bizar als je de periode bekijkt, het kenmerkt momenteel de manier van communiceren van Sony. Hoeveel onduidelijkheid is er bvb al niet over hun eigen titels op dit ogenblik?
 • @Ramirez
  Ik durf niet te zeggen wat een Sega in Japan nog als naam betekend en wat voor kracht het heeft, maar het heeft in ieder geval meer allure dan Microsoft als gamesgigant. Als eerdere geruchten dat ze de console willen uitbrengen met de naam Sega erin, dan zou het wellicht wat meer bestaanswaarde krijgen. En ik spijt dat ik niet heb gewacht om een Japanse "Sega Series X" te kopen.

  btw, een echte doodsteek in Japan zou zijn als ze Square Enix zouden kopen. Het heeft Nintendo toen ook van de troon gestoten ten tijden van Playstation en Nintendo 64.
 • @SmartTies

  Microsoft zal zeker azen op een grote japanner. Ze willen daar voet aan de grond krijgen.

  Nintendo is imo te groot met ongeveer 70 miljard waarde plus 20% premium voor overname zit je al bijna tegen de 100 miljard aan. Dat gaat microsoft niet doen. Een capcom, square enix of Sega zou kunnen en zou een nog grotere aardbeving zijn dan de huidige zenimax overname.

  Als het een overname is zal het een bedrijf met grote IP zijn. Een bedrijf platinum sluit ik daarom uit. Het gaat ze voornamelijk om content.
 • @Newgamessuck

  Ik ben zeer benieuwd hoe ze daar nog gaan proberen een voet aan de grond te krijgen of dat ze het gewoon als verloren beschouwen.

  Nintendo hebben ze overigens ooit al geprobeerd voor 25 miljard in '99

  Nintendo realised that such a proposition should not be ignored. "Some Nintendo executives seemed interested and the meetings went on through the winter," the book reveals. "The parties met six or seven times. Microsoft wanted Nintendo to drop its GameCube console and get behind the Xbox. But Hiroshi Yamauchi, the aging CEO and Nintendo, didn't like the idea. By January 2000, the talks were over." The two companies went their separate ways and ended discussions amicably. "Our ability to remain independent was unquestioned due to our financial status," Minoru Arakawa described. "And it became clear that our objectives and their objectives were not the same."
 • @Newgamessuck

  Als je het artikel mag geloven, dan zal dat niet gebeuren. Japanse gamestudio's en daaruit komende games passen niet echt in de Microsoft cultuur.
 • @Liquidshake

  Daar komt ook nog bij dat overname van Japanse bedrijven die van nationaal belang zijn of een belangrijke positie innemen in hun cultuur goedkeuring moet krijgen van de Japanse overheid. Daar schijnt nogal wat strikte wetgeving aan te pas te komen.

  Nintendo kopen lukte in 99 al niet. Nu zijn ze nog groter en gaat het al helemaal niet meer lukken.

  Een samenwerking op het online gebeuren zie ik als hoogst haalbare.
 • @Liquidshake

  Daar denken ik en Phil Spencer anders over.


  https://www.windowscentral.com/phil-spencer-would-love-acquire-japanese-studio-confirms-continued-growth
 • @Liquidshake Die cultuur wordt momenteel zwaar uitgebreid. Op gebied van westerse rpg's was het vroeger ook alleen maar Fable. Momenteel hebben ze Elder Scrolls, Starfield en de ganse legacy van Fallout (inXile, Obsidian en Bethesda) netjes in de handen.
 • @Ramirez
  Daarom nou juist, met De Sega naam komen ze misschien verder in Japan en misschien kost Sega niet eens zoveel. Daarnaast krijgen ze wel wat zeer bekende franchises.
 • @CerandoX.nl

  Punt is dat ook de Sega franchises niet echt meer populair zijn in Japan. Ik denk dat naam Sega gewoon echt niks meer waard is. Het is ook generaties aan gamers geleden dat ze nog meetelden.

  Hun laatste millionseller in Japan was in het Wii tijdperk als je de Mario/Sonic Olympic Games niet mee zou rekenen.

  Neem daarbij nog dat de Xbox daar gemiddeld 10 eenheden(no kidding) per week over de toonbank gaat…klinkt als weggegooid geld.

  Willen ze iets dat het daar goed doet en waar je ook in het westen nog wat aan hebt moeten ze voor Square of Capcom gaan. Of de samenwerking zoeken met Nintendo.
 • @Ramirez Xbox waarde $585 miljard …

  Maar wat mij betreft hoeven ze niet. Concurrentie houdt elkaar scherp en er nog een dikke speler bij kopen haalt de balans helemaal onderuit.

  Als MS het zo degoutant speelt dat ze morgen Call of Duty exclusief kopen, of EA overkopen zoals een gerucht van vorig jaar ons probeerde wijs te maken, dan wordt Sony herleidt tot een dwerg ondanks Naugthy Dog, Polyphony, Santa Monica, Sucker Punch en Insomniac.

  Dat kan geen enkele gamer leuk vinden, zelfs de xbox fans niet.

  Hetgeen niet wegneemt dat als Sony blijft geld gooien naar third party exclusives, dat ze de slapende reus helemaal wakker maken …

  P.S. Sega zou hun voet aan grond in Japan geven met hun RPG's en Yakuza reeks.
 • @Mr.Happy

  'Xbox waarde $585 miljard …'

  Ik denk dat je Xbox en Microsoft door elkaar haalt. Ik vraag me af of Xbox een tiende van dat waard is.. Misschien nu wel!
 • @Rahl misschien idd, maar wie bekostigt in eerste instantie die aankoop denk je?
 • Als ik dit interview zo lees zou ik gekker opkijken als Nadella meldt dat er sowieso geen studio's meer gekocht worden. Zo groot als Zenimax zie ik niet zo snel weer gebeuren maar de afgelopen jaren waren ze al aardig bezig hiermee.
 • Prima prima MS, maar maak dan wel gebruik van de studio's AUB. Rare is een geweldig voorbeeld ; je koopt een studio op met een naam en franchises, en vervolgens doe je er geen kloten mee.

  Dus koop je studio's op die bekend staan om bepaalde game-series, kwaliteit en/of genre-giganten zijn , laat ze hier dan alsjeblieft op verder borduren. Juist de ruimte en financiën bieden kan leiden tot geweldige games en dus ook geweldige verkopen. Want als we iets geleerd hebben van Anthem en Fallout 76, dan weten we dat de consument zich niet laat naaien. Goede games verkopen goed, vervolgen van goede games vaak ook.

  Koop Bioware maar op, geef ze de ruimte en geld en laat ze wat moois maken. Zelfde geldt voor de nieuwe Fable ; tijd geven en financiële ruimte. Anders wordt het een richtingloos en gepushed zooitje.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren