1. Xbox-app voor je tv laat je straks games zonder hardware spelen

Xbox-app voor je tv laat je straks games zonder hardware spelen

Geen console meer nodig

Microsoft is bezig met een televisie-app waarmee Xbox-games zonder verdere hardware op televisies gespeeld kunnen worden.

Dat meldt Xbox-hoofd Phil Spencer in de Decoder-podcast van The Verge. "Ik denk dat je dat binnen de volgende twaalf maanden gaat zien. Niets gaat ons daar van weerhouden." Microsoft heeft de abonnementsservice Xbox Game Pass en laat gamers via xCloud ook spellen naar bijvoorbeeld smartphones streamen, maar een dergelijke constructie is in de toekomst dus ook mogelijk via een app op een smart-tv.

In hetzelfde gesprek laat Spencer weten te betreuren hoe de pre-orders voor de next-gen consoles zijn verlopen. "Zowel (Sony's) Jim Ryan als ik - ik heb een hoop respect voor hem - betreuren hoe de pre-orders zijn verlopen. We hebben problemen op te lossen met onze vele consumenten, want ze kunnen niet aan ons product komen."

Spencer vervolgt: "Dat zorgt ervoor dat we over nieuwe (reserverings-)modellen gaan nadenken. Bijvoorbeeld dat je een specifiek moment moet reserveren. Of mogelijk meer direct contact met de consument. We kunnen nog altijd de retailer als tussenpersoon gebruiken, maar het doel is om mensen meer helderheid te geven over wanneer ze aan een console kunnen komen. Het is iets waar we aan werken."

Reserveringen voor de PlayStation 5 en Xbox Series X en S waren binnen enkele minuten allemaal vastgelegd. Op de dagen dat de consoles daadwerkelijk lanceerden, waren er niet of nauwelijks exemplaren in winkels te koop.

Tot slot laat Spencer weten dat hij het geweldig vindt om in de game-industrie te werken, maar dat het tribalisme bij fans - waarbij gamers fan zijn van een bepaald bedrijf en hopen dat een ander bedrijf faalt - het enige is dat er voor kan zorgen dat hij ooit stopt met dit werk. "Ik haat het. We hoeven anderen niet te zien falen om onze doelen te kunnen behalen."

ps5 xbox series x

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat ga ik tegen die tijd zeker even testen. Ben ook benieuwd naar 't verschil tussen Android over WiFi en mijn bekabelde televisie. De latency via de Android app nog redelijk voor singleplayer adventure games, maar voor bijvoorbeeld multiplayer shooters niet vol te houden.
  Voorlopig zal ik streamen niet de vervangen voor hardware in huis.
 • Dit is de toekomst, zijn we eindelijk verlost van scalpers.
 • Dit is wel heel gaaf
 • Tribalisme, daar heeft IG ook last van.
 • @Richh

  Jij ben daar een onderdeel van…..
 • @Newgamessuck oja, schuif het maar weer op iemand anders af.
 • @Richh

  Ik hou van Sony, microsoft en nintendo.

  Het is alleen jammer dat je veel gedoe over je heen krijgt als je zegt dat een bepaalde game van microsoft beter is dan een van Sony, of Nintendo de beste exclusives heeft. Na een mening krijg je een hoop vergif over je heen van mensen die hun tribe verdedigen. daarom post ik ook een heel stuk minder laatste maanden.
 • Steeds meer blijkt dat de Series X wat hardware en opties betreft in vrijwel elk opzicht de PS5 compleet overklast. Nu nog de games.
 • @Snuivert
  Qua hardware moeten we 't nog zien. Met diverse multiplatform games scoren de PS5 en Series X gelijkwaardig, of heeft de PS5 zelfs een stabielere framerate.
  Het is natuurlijk erg vroeg en gaat ook om games die op current-gen uitkomen, maar zegt wel een hoop.
 • @Snuivert
  Haha compleet overklast. Vooralsnog presteren beide consoles gelijkwaardig en zijn er al meerdere voorbeelden te vinden waarin de PS5 gewoon beter voor de dag komt, ondanks de marketing praat van de TFLOPS. Xbox is absoluut goed bezig maar dat mag ook wel na vorige generatie. Beide goede consoles en voor beide wachten op de echte topgames.
 • @Gaaiz @Zut
  Het is inderdaad nog erg vroeg. En in het beste geval worden de prestaties van beide consoles met verloop van tijd een stuk beter.

  Voorlopig vind ik het zelf wel veelzeggender (of zorgwekkender) dat een PS3-remake die echt voor PS5 is ontwikkeld, maar 30 fps haalt. Tenzij je alweer een eind zakt in resolutie. En daar beginnen we niet een nieuwe generatie voor, geloof ik. Dat de mid-gen refreshes PS4 Pro en One X 4K nog niet helemaal aan konden, is begrijpelijk. Maar PS5 en XSX moeten dat toch gewoon een keer kunnen. Maar misschien heb ik dan te hoge verwachtingen en zet ik mezelf op voor teleurstelling. Ik vind in ieder geval dat het zo anno bijna 2021 wel een keer tijd wordt om die 4K tv's ook met een console eens gewoon voluit te kunnen benutten. En dan gewoon met moderne/normale framerates. Daar zijn vandaag de dag echt alle mogelijkheden voor.

  Maar ook een andere echte PS5-game als Miles Morales haalt geen 4K met 60fps, laat staan dat ray-tracing er dan nog aan te pas komt. Je moet meteen weer naar het gedateerde 30fps smeersel wil je je 4K-tv voluit benutten.
  Daarbij zijn er nu verschillende games waarin Xbox-spelers 120 fps kunnen gebruiken en daarmee dezelfde resolutie benutten als PS5-spelers met letterlijk de helft van die framerate. Dat is letterlijk 2x de performance op Xbox. Wat niet eens per sé met de zwakkere PS5-hardware te maken heeft, maar ook met slecht ontworpen OS/BC in PS5. Hoe het ook komt, het eindresultaat blijft hetzelfde en een verdubbeling van performance betekent voor mij dat de Xbox hier de PS5 overklast. Warzone is daar een goed voorbeeld van, Fortnite komend jaar ook en zo zullen er echt wel meer komen.
  Of ontwikkelaars de moeite gaan doen om ook de PS5 daar op 120 te krijgen, zal waarschijnlijk weer afhangen van toegankelijkheid. Voorlopig lijkt XSX daar dus voordeel in te hebben. Makkelijker om voor te ontwikkelen + krachtigere hardware. Het kan goed dat dit platform hierdoor leidend wordt voor devs en dat PS5 dan de (luie) ports krijgt die slechter draaien, beetje zoals met 360 - PS3 het geval was. Dan wordt het verschil juist alleen maar groter. Dat in een enkele game als Valhalla nu de PS5 nog ietsje beter presteert, zegt me voor nu dan ook niet meer dan dat men op XSX wat heeft laten liggen. Misschien was PS5 daar nu nog leidend?

  Het is allemaal nog nieuw enzo, maar wanneer de overwaardering die het PS-merk met de afgelopen generatie heeft opgebouwd een beetje is overgewaaid en de next-gen foefjes die nu nog indruk maken, normaal zijn geworden, dan zullen (zeker als XSX echt leidend is voor devs) de gebreken van PS5 snel gaan opvallen. En dan verwacht ik toch wel meer geklaag over de eigenlijk relatief zwakke PS5-hardware. Ben er zelf in elk geval niet erg van onder de indruk. Zowel van binnen als van buiten niet… Maar ik ben erg benieuwd hoe alles zich ontwikkelt. Ik ga de XSX zelf nooit kopen omdat het niks biedt wat mijn PC niet biedt, maar als ik ergens in 2022 voor de exclusives een PS5 Slim in huis haal, hoop ik gewoon dat niet alles in 30fps moet draaien om er acceptabel uit te zien, want dat heeft diezelfde PC voor mij toch wel een beetje een onspeelbare slideshow gemaakt.
 • @Snuivert
  Dus dat de Xbox in Warzone 120fps haalt en PS5 60fps is wel belangrijk(een verschil wat grotendeels niemand gaat merken, alleen de competitieve lui) om mee te nemen in je oordeel maar ach, dat PS5 wel beter omgaat met een grote titel zoals Valhalla is opeens niet belangrijk? Beetje vreemd niet?

  En ja, jij bent een van de vele die veel te veel verwacht van een apparaat van €500. Als je kijkt naar vorige generaties had je kunnen weten dat 4k60fps geen standaard wordt, volgens mij werd al gesproken bij de PS3 van 4k30 maar ook dat was een fabel.

  Snap ook niet waarom je zegt "zwakkere" hardware van PS5. Is gewoon niet waar, of jij moet ook alleen naar TFLOPS kijken en die theorie is allang ontkracht
 • @Zut
  Nee, dat vind ik niet vreemd. De XSX is namelijk feitelijk aantoonbaar een stukje krachtiger. Dat Valhalla beter draait op een PS5 zegt daarom niet heel veel meer dan dat men de X niet voluit heeft benut. Het zegt meer over de devs dan over de consoles. Het kan een patch later ook zomaar opeens andersom zijn.
  Een game waarin de XSX letterlijk een twee keer hogere framerate haalt op dezelfde resolutie zegt mij dan inderdaad een heel stuk meer. De PS5 is immers ook daadwerkelijk de minder krachtige console van de twee en gaat dat niet per definitie kunnen bijbenen zoals de Xbox dat met correcte optimizing eigenlijk wel per definitie zou kunnen in Valhalla. Dit verschil zegt heel wat meer over het echte krachtverschil tussen de twee. 120 is op PS5 dermate moeilijk haalbaar dat je nu al ziet dat devs er schijt aan hebben en niet aan de XSX. Eenmaal die sneeuwbal rolt, wordt hij doorgaans alleen maar groter.

  De PS5 heeft eigenlijk alleen een iets snellere SSD. Maar dat haalt de Xdoos in met Quick Resume, waardoor je daar uiteindelijk alsnog veel sneller in een game zit dan op je PS5. Verder is elk component een stukje zwakker. Een wat trager geklokte CPU, een wat zwakkere GPU met een stuk minder compute units, slomer RAM-geheugen met minder bits. Ik zou niet weten waarom we zulke feiten ter discussie zouden moeten stellen. De PS5 is gewoon een aardig stukje zwakker.

  Ben het er niet helemaal mee eens dat 4K60 niet gewoon een standaard had kunnen zijn nu, want we zijn alweer bijna tien jaar met 4K-displays bezig. De kans dat de Xbox 4K60 daadwerkelijk de standaard maakt, is trouwens best aanwezig. Ik hoop zelf alleen dat dit ook nog enigszins haalbaar is met PS5 omdat dat degene is die ik zelf uiteindelijk erbij haal. Maar wie weet is er tegen die tijd wel weer een Pro-model.
 • @Snuivert
  "Dat Valhalla beter draait op een PS5 zegt daarom niet heel veel meer dan dat men de X niet voluit heeft benut"

  Maar die logica gaat niet op voor Warzone? Dat de devs de PS5 niet optimaal benut hebben? De devs van Rocket League hebben bijvoorbeeld zelf gezegd dat 120fps qua hardware prima op PS5 kon maar dat het moeilijker te programmeren was. Dus, ja de kracht van de hardware is niet het probleem.

  "De PS5 heeft eigenlijk alleen een iets snellere SSD. Maar dat haalt de Xdoos in met Quick Resume, waardoor je daar uiteindelijk alsnog veel sneller in een game zit dan op je PS5. Verder is elk component een stukje zwakker. Een wat trager geklokte CPU, een wat zwakkere GPU met een stuk minder compute units, slomer RAM-geheugen met minder bits. Ik zou niet weten waarom we zulke feiten ter discussie zouden moeten stellen. De PS5 is gewoon een aardig stukje zwakker."

  Hier haal je toch wel dingen door elkaar die niks met elkaar te maken hebben. Quick Resume heeft alleen als voordeel dat je tussen verschillende games snel kan switchen. Heeft niks te maken met hoe snel werelden etc worden geladen in een game. Dat kan met de snellere SDD van de PS5 dus wel sneller wanneer er games uitkomen die hier echt gebruik van gaan maken (Ratchet). En daardoor komt er weer meer ruimte vrij in andere onderdelen van de hardware om extra grafische trucs uit te halen. Verder is het simpelweg onmogelijk om de cijfertjes van PS5 en XBX naast elkaar te leggen en daar een conclusie uit te trekken, aangezien ze allebei op een hele andere manier ontworpen zijn en verschillende technieken gebruiken.
 • @Zut
  Zo zijn we al heel wat alinea's verder, en is de PS5 nog steeds de zwakste current gen home console op de markt.
 • @Snuivert
  Haha jezus, klasse einde van de discussie hoor. Geef dan toe dat je fout zit en nogal voorbarig allerlei misinformatie aan t roepen bent.
 • @Zut
  Wat een frustratie? Ik probeer hardware te bespreken. Misschien moet je je er niet in mengen als je daar niet toe bent bereid.

  Wat ik over het krachtverschil zei, heb ik gekopieerd van de daadwerkelijke specs. Dat zijn feiten en geen misinformatie. Met alle respect, maar kom op zeg. :P
 • @Snuivert
  Frustratie? Je probeert te bespreken? Wat?

  "Zo zijn we al heel wat alinea's verder, en is de PS5 nog steeds de zwakste current gen home console op de markt."

  Dit post je gewoon wanneer het allemaal te moeilijk wordt. Je probeert heel slim over te komen maar hebt echt niet door dat je jezelf constant tegenspreekt en gewoon onzin aan het uitkramen bent. Je zegt dat je hardware wilt bespreken maar negeert gewoon totaal wat andere zeggen. Je kan de specs niet naast elkaar leggen en zeggen: die is beter. Ze hebben beide een andere techniek.

  Als je niet de mogelijkheid hebt om fatsoenlijk te discussiëren doe het dan ook niet.
 • @Zut
  Nee, dat post ik wanneer ik merk dat ik met een passief-agressieve PS-fanboy te maken heb waarmee toch niet te discussiëren valt. :P

  En ja, dat kan wel. De Xdoos heeft bijna precies dezelfde soort hardware, maar van elk component een net iets nieuwer en sneller model. Dat betekent toch echt dat je ze naast elkaar kunt leggen en kunt stellen dat de Doos krachtiger is.

  Kom op zeg, brand loyalty hebben is een ding, maar er compleet delusional door worden is een ander. Alleen aan de hand van Valhalla stellen dat de PS5 meer kan terwijl dat aantoonbaar kul is, lijkt me hier de enige uitgekraamde onzin.
 • @Snuivert

  Boewahaha overklassen? Zowat alle games lopen heel wat slechter op de xbox dan op de Ps5.

  Dirt, call of duty, devil may cry en de lijst worst groter en groter.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren