1. Microsoft werkt mogelijk aan muis en toetsenbord voor Xbox One

Microsoft werkt mogelijk aan muis en toetsenbord voor Xbox One

Lanceringsdatum onbekend

Microsoft werkt mogelijk samen met Razer om een muis en toetsenbord te maken voor Xbox One.

Dit blijkt uit een document dat gelekt is aan Windows Central. Het document zelf is niet gepubliceerd. Wel staat er op de website aangegeven dat er eerder dit jaar een presentatie plaatsvond waarin Microsoft en Razer voorstelden een muis en toetsenbord te maken Xbox One.

Het plan zou zijn geweest om in april een update naar dev-kits te brengen om die hardware te ondersteunen. Het is niet duidelijk of dit destijds ook gebeurd is en of het project nog steeds in ontwikkeling is. Wel wordt vermeld dat de Xbox One in de toekomst niet enkel de 'Razer Turret', maar alle usb-muizen zal ondersteunen. Dit geldt ook voor draadloze muizen met usb-adapter.

Rzer Turret

Controller vs. muis en toetsenbord

Deze ontwikkeling maakt duidelijk dat Microsoft beseft dat er onder Xbox One-gebruikers veel behoefte is aan de mogelijkheid muis en toetsenbord te gebruiken. Zo hebben spelers met een muis in sommige online games een voordeel ten opzichte van spelers met controllers. Vooral voor competitieve fps-spellen zoals Overwatch kan dit een probleem vormen. Ontwikkelaars kunnen daarom zelf bepalen of ze gebruik willen maken van de feature.

Microsoft moedigt ontwikkelaars aan de voordelen van deze functionaliteiten te overwegen. Ook raadt het bedrijf aan afzonderlijke matchmaking-regels te gebruiken voor spelers die gebruikmaken van de hardware.

Hieronder staan de genoemde muis-features en gesuggereerde manieren voor gameontwikkelaars om ervan gebruik te maken.

Muis-features
Gameplay balans

Bevestiging laat op zich wachten

In december 2017 gingen al geruchten rond over ondersteuning voor een muis en toetsenbord voor Xbox One. Er werd toen gedacht dat het niet lang zou duren voor Microsoft de feature aan zou kondigen. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd.

In september 2017 bevestigde Microsoft de komt van de ondersteuning voor de hardware, maar sindsdien heeft het bedrijf niets meer laten weten over het onderwerp.

Dit artikel delen

Over de auteur

Arran Winmai Met veel liefde speel ik games als Horizon Zero Dawn, Dishonored en Fallout 3. Race- en sportgames zijn niet echt mijn ding, maar gelukkig zijn er genoeg andere genres!

Reacties

 • T wordt eens tijd dat die ondersteuning wordt toegevoegd, idd al lang geleden beloofd. Had het ongeveer tegelijk met Halo Wars 2 verwacht… Nu misschien met die Gears Tactics game?
 • Mooie toevoeging, maar ik hoop dat er ook focus is op het aanpakken van XIM gebruikers.. Van mijn part krijgen die allemaal een perma-ban. In steeds meer games merk je gewoon dat spelers ze gebruiken.
 • Wel handig voor MMO's eventueel.
 • Ik snap dat mensen dit tof vinden, maar waarom dan een console kopen? Is dan de prijs van een gaming pc de enige reden om dat niet aan te schaffen?

  Ik moet er niet aan denken in ieder geval. Ik vind het wel prima om in de bank te liggen met een controllertje in mn hand.
 • @blue_blade_3
  Tja maar de muis is veel preciezer en accurater dan de sticks on de controller. Ik heb zelf getest met Sniper elite 4 op de pc en het vers hill is heel duidelijk. De muis blijft de nr1 voor Fps games. Dus ik snap wel waarom console gamers dit willen.

  En het voordeel is dat er dan ook een cross-over kan komen, XBOX met pc servers samen. Meer gamers in de game.
 • @CloneTrooper
  Ik snap dat het geen accurater is, maar waarom dan niet gewoon een gaming pc kopen? Het gebruiksgemak van een console valt wel een beetje weg krijg ik dan het idee. Crossplay is wel een goed punt inderdaad
 • @blue_blade_3

  Sinds enige tijd is de filosofie van Microsoft om de speler zo veel mogelijk keuzevrijheid te geven. Play Anywhere, Game Pass, zaken als muis- en toetsenbord ondersteuning… Dat past allemaal in het plaatje. Al is er maar een game die een consolespeler toch graag met muis speelt (Halo Wars of Xcom bijv) dan wil Microsoft die opties bieden.
 • @That Mr Awesome
  Begrijpelijk. Past wel in de visie dan. Achja extra opties zijn nooit weg natuurlijk.
 • Als de muis accurater is als de controller, dan zijn de mensen met controller toch in het nadeel? Ik bijvoorbeeld heb nooit met eeen muis en toetsenbord gespeeld en wil dit ook niet. Kom hierdoor dus wel in het nadeel…. Blij dat ik ook een ps4 en switch in huis heb.
 • @pe-ah Met muis en toetsenbord zouden wel games als total war naar xbox kunnen komen. City skylines en sims zouden hierdoor ook beter te spelen worden op xbox
 • @pe-ah
  Zoals in het artikel staat zul je niet standaard je toetsenbord/muis kunnen gebruiken. Dit zal de ontwikkelaar zelf beslissen, waar bij competitieve games uiteraard aparte lobby's komen. Dat je blij bent dat je een ps4/switch hebt is heel fijn, maar heeft hier dus verder weinig mee te maken.
 • @Gaaiz

  En we weten allemaal dat ontwikkelaars te lui zijn om verschillende playlists te maken.

  Ze geven de controller gamer gewoon aim-assist en laten het daarbij.

  Consoles zijn gemaakt in de gedachte van plug and play zonder poespas van installaties van games, het constant upgraden van hardware en dus een fijne controller om op de bank te kunnen hangen en spelen.

  Waar is de tijd gebleven dat je een game kocht, mee naar huis nam en binnen 30 seconden zat te spelen? (Alleen de Switch kan dit nog)

  De xbox begint steeds meer op een pc te lijken en dan is er ook nog dit nadeel voor console gamers. Wat is het volgende? Upgradeable cpu en gpu? Kunnen we straks ook nog printers e.d. aansluiten?

  Ik was al aardig klaar met Microsoft vanwege hun rare beleid. Maar ik denk dat de xbox one mijn laatste xbox is geweest.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren