1. Mutant Year Zero - Sleeper Hit van 2018?

Mutant Year Zero - Sleeper Hit van 2018?

Sleeper Hits zijn misschien wel de leukste games die er zijn. Een verwachtingspatroon is zó bepalend voor een spelervaring. Veel AAA-titels worden zo aangezwengeld door de marketingmachines dat ze eigenlijk bijna alleen maar kunnen tegenvallen. Maar games die onder de radar blijven en dan opeens heel veel plezier opleveren, dat zijn de leukste verrasngen van het jaar. Terugkijkend op de afgelopen jaren kan je dan bijvoorbeeld denken aan Arkham Asylum, Undertale of Life is Strange. Op dit vlak was 2018 ook niet mis. Vanuit het niets was daar opeens Celeste, of wat te denken van de succesvolle ‘verwestering’ van Monster Hunter World? Maar misschien staat de grootste sleeper hit van dit jaar wel op het punt van uitkomen; Mutant Year Zero: Road to Eden.
Het is goed mogelijk dat je nog nooit van Mutant Year Zero hebt gehoord. De game van de Zweedse studio The Bearded Ladies lijkt wel moeite gedaan te hebben om onder de radar te blijven. Maar als je je wat verdiept in deze titel, is het makkelijk om de potentie te zien. Maar wat is het? De meest voor de hand liggende uitleg is een vergelijking met Xcom, want met die franchise toont het nogal wat gelijkenissen. In de bas is ook MYZ een turn based strategy game, maar er zijn een aantal eigen elementen die ervoor zorgen dat dit wel eens een heel interessante game kunnen zijn.

De titel kan zo in een rijtje met games als Metal Gear Solide of Horizon Zero Dawn; generieke titels die gewoon drie stoer klinkende woorden achter elkaar plakken.

Dit universum komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is gebaseerd op een pen and paper RPG en speelt zich af in een interessant ogende post-apocalyptische wereld vol met mutanten. De personages die je onder de knoppen krijgt zijn allerlei kruingen tussen mens en dier met bijzondere abilities. Een pratende eend, een vos die met scherp schiet of een jonge vrouw met een huid van steen bijvoorbeeld. Het spel heeft een fraaie stijl die een grimmige, duistere wereld lijkt te combineren met humor en fantasy. Veelbelovend ten opzichte van bijvoorbeeld Xcom, is dat de characters geen willekeurige mannetjes zijn, maar geschreven zijn met een eigen achtergrond. Dit belooft een ervaring die iets meer leunt op een verhaal waardoor dit universum hopelijk ook echt tot leven komt.
Met je party van een aantal van deze personages trek je door de wereld vanuit een topdown perspectief. Toch speelt het anders dan je zou denken van een strategy game. Het speelveld is namelijk niet zo afgebakend als in 'dat andere’ spel. In eerste instantie kan je vrij rondlopen in The Zone, in realtime! Zo heb je interactie met npc's met hun eigen verhalen en verzamel je grondstoffen en items die je kunnen helpen in de gevechten. Maar wellicht het belangrijkste is dat Mutant Year Zero op deze momenten een volledig stealth-systeem heeft om enemies te ontwijken of geruisloos uit te schakelen. Het is dan ook geen toeval dat de Zweedse developer meerdere oud-degners van Hitman in dienst heeft.

De toevoeging van stealth geeft je veel vrijheid om objectives aan te pakken op jouw eigen manier. Als je een plan hebt bekokstoofd en in potie staat, switch je naar een combat modus die vertrouwd zal zijn wanneer je een recente Xcom-game hebt gespeeld. Een grid, twee zetten per personage, hoe veel procent kans je hebt om een vijand te raken et cetera. Xcom heeft een uitstekend voorbeeld gegeven voor dit soort combat en daar lijken The Bearded Ladies weinig aan te willen tornen.
Toch proberen ze ook hier een eigen sausje aan mee te geven. Jouw squad van mutanten is namelijk te upgraden door te kiezen tussen allerlei verdere mutaties. Zo kun je ervoor kiezen om je sniper-karakter te voorzien van vleugels om een gunstige, hoge potie te bereiken. Dit is echter onbruikbaar als je ondergronds moet, dus het is zaak om een gebalanceerde party samen te stellen.

The Zone zit vol gevaar, maar gelukkig heb je al snel beschikking over een veilige haven in de vorm van The Ark. In het begin is dit niet meer dan een krakkemikkige verzameling gebouwen waar je kan handelen en upgrades door kan voeren. Maar naarmate je vordert en meer grondstoffen verzamelt, bouw je dit visueel en functioneel uit tot echte uitvalsbas. Helaas ziet er ernaar uit dat deze hub niet in realtime te verkennen is, maar meer weg heeft van een visueel menu. Een beetje een gemiste kans, maar verder klinkt het allemaal veelbelovend toch?

Mutant Year Zero gaat meer zijn dan alleen maar ‘Beyond Good and Xcom’.

Hoe kan het dat deze game over een paar dagen, op 4 december om precies te zijn, gaat lanceren met een groot gebrek aan aandacht? Ik kan het je niet vertellen.

Toen ik voor het eerst las over Mutant Year Zero: Road to Eden was vrijwel direct mijn interesse gewekt. Als dit ook voor jou geldt, ben je waarschijnlijk ook blij om te horen dat het je ook niet al te veel kost om de game te proberen. De prijs van minder dan €40 lijkt mij een goede zet, maar ook is hij vanaf release direct beschikbaar via Xbox Gamepass!

Nu is het dus eigenlijk te hopen dat niemand dit leest. Anders krijg je weer die verwachtingen waar ik het bovenaan de pagina over had. Als niemand deze game ziet aankomen, kijk ik er niet gek van op als we zo tegen het eind van het jaar met Mutant Year Zero een titel te pakken hebben die de boeken in kan als sleeper hit van 2018. Ons geheimpje, oké?

Dit artikel delen

Over de auteur

That Mr Awesome begon pas relatief laat te gamen. De Xbox 360 was zijn eerste console, terwijl hij toch al ruim een kwart eeuw op deze aardkloot rondloopt. Sindsdien hebben goede rpg's en action adventures zijn voorkeur. Absolute favorieten zijn Borderlands, de Batman Arkham games en Ori.

Reacties

 • Ik vond dat deze wel een preview verdiende! Vanaf morgen dus in de digitale winkelschappen. Ik heb er heel veel zin in en heb het vermoeden dat dit wel eens een hitje kan worden. Kenden jullie de game al? En zijn er meer mensen die m gaan proberen?
 • Laatste screenshot is kapot, is het mogelijk om deze te vervangen voor deze? https://www.gamereactor.eu/media/82/funcomdescubremutant_2378253b.jpg

  En ik heb nog een tikfoutje gespot: in alinea 6 staat 'potie', dat moet 'positie' zijn.
 • @That Mr Awesome
  Dat is een bug. Je kan geen woorden met 'si' plakken. Ik controleer mijn artikels daar ook altijd op. kruingen had ook vast kruisingen moeten zijn.

  Ik vind het wederom een goed artikel. Ik ben nog niet geheel overtuigd, want dit klinkt niet als mijn type game. Bovendien ken ik Xcom ook niet. De setting ziet er overigens wel cool uit.

  Ben benieuwd hoe dit spel het gaat doen en of je nog met een review komt.
 • @Luigi1985

  Haha, echt? Wat een irritante bug zeg.

  Xcom is eigenlijk ook zo'n beetje de enige strategy game die ik gespeeld heb, maar dat beviel heel goed. Wat dat betreft een prima instap voor het genre.

  Ik ga m'n best doen om er ook een review uit te knallen binnenkort :) thanks voor het lezen Luigi!
 • @That Mr Awesome ik heb 'm even aangepast qua plaatjes.
 • @Bert de Vries

  Heel fijn, thanks man!
 • Wow! Thanks for putting this on my radar!
 • Could nót agree more Mr Awesome! Ik maak al geluiden over deze game sinds de E3 trailer. Net als jij was ik eigenlijk meteen geïnteresseerd geraakt, terwijl ik helemaal niet van de strategiegames ben.

  Cool dat je deze game wat aandacht geeft, in een lekker vlot artikel, no less *wink* (uitgeschreven want emoji's doen het niet xD) Ik ga deze game morgen zeker ff streamen, dat weet ik wel!

  Z'n releasedatum heeft MYZ ook niet echt mee though, met Just Cause 4 op dezelfde dag :/
 • @Sjazie

  Hé bedankt Jair! Ik weet niet precies meer wanneer ik voor het eerst de game zag, denk dat het een poosje voor de E3 was. Maar idd, ik was meteen weg van de stijl.

  Ben heel benieuwd hoe deze game het gaat doen. Hoop dat het een succesje wordt. Als ik tijd heb, pak ik een stukje van je stream mee :)
 • @That Mr Awesome

  Khoop het ook! En gezellig (;
 • "DE TITEL KAN ZO IN EEN RIJTJE MET GAMES ALS METAL GEAR SOLIDE OF HORIZON ZERO DAWN; GENERIEKE TITELS DIE GEWOON DRIE STOER KLINKENDE WOORDEN ACHTER ELKAAR PLAKKEN."

  Heb je Horizon Zero Dawn überhaupt gespeeld?
  Denk niet dat je dit soort uitspraken zou doen als je de game ook daaderkelijk gespeeld hebt.
 • @Mr. Grand

  Niet meer dan een speelsessie bij een vriend van me. Niets ten nadelen van de kwaliteit van de game (net als MGS overigens), maar qua titel is het nou niet bijster veelzeggend toch…

  Maar grappig dat dat je blijkbaar bijblijft na het lezen van dit artikel. Any thoughts on Mutant Year Zero?

  Thanks voor het lezen in ieder geval.
 • @That Mr Awesome
  "Niet meer dan een speelsese bij een vriend van me. Niets ten nadelen van de kwaliteit van de game (net als MGS overigens), maar qua titel is het nou niet bijster veelzeggend toch…"

  Dat is het dus wel !
  Maar daarvoor zou je het verhaal moeten volgen, daar kom je niet achter met een enkele speelsessie.

  Weet nog niet of het helemaal mijn type game is maar ga het wel uitproberen via Gamepass.
 • Het ziet er zo gruwelijk mooi uit! Ik weet nog niet wat ik van die eend vind: ik twijfel nog tussen meest flippin' awesome mutant ooit en vreemd, semi-mislukt idee.

  Ik twijfel of ik deze ga halen…

  Ook een een digi-only game en dat trekt me niet meer zo op de PC, met al dat gedoe tegenwoordig en die 234829084 stores.
 • @Bert de Vries

  Ik vind de personages erg geslaagd, prima voice-acting ook van wat ik tot nu toe heb gehoord! En de overall stijl is inderdaad schitterend

  Snap je probleem met de stores. Las gisteren ook ergens dat de game er een rare online policy op nahoudt… Ik was blij verrast toen ik er kort geleden achter kwam dat hij vanaf launch op Gamepass kwam, dat is ideaal voor mij.
 • @That Mr Awesome ja, als Microsoft vanaf de launch zo lekker bezig was geweest met backward compatibility, gamepass dan had ik nu ook een Xone gehad in plaats van een ps4…

  Perfecte game daarvoor.
 • Hoopte al dat je het over deze game had na je reactie onder het “Games van december”-artikel! Bijzonder vreemd dat hij daar überhaupt niet in genoemd werd btw…
  Gisteravond zitten spelen, heerlijke game tot nu toe. Ben groot fan van Xcom, die ervaring is wel een pre om snel in deze game te komen. De twist die deze game aan dat concept geeft is echter bijzonder origineel. De sfeer ook geweldig.
 • @Zijdenbobo
  Ja de game zelf is ook behoorlijk stealthy gebleven zullen we maar zeggen! Tof om te horen dat ie goed bevalt. Zelf begin ik er morgen waarschijnlijk aan.
 • Heb de game van de week ook even geprobeerd. Zitten nog wel wat kleine bugs in (hoofden/armen die door muren steken en je kunt raken bijvoorbeeld). Ik ben nog niet helemaal om, maar misschien moet ik er nog wat meer tijd in steken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren