1. Nederlandse gamegeschiedenis - World of Nintendo en Hans Kazan

Nederlandse gamegeschiedenis - World of Nintendo en Hans Kazan

Over geschiedenis van games in het algemeen is veel bekend, maar over die van Nederland gaat steeds meer kennis verloren. Gelukkig zijn er mensen zoals Wietse van Bruggen die met zijn site Gamegeschiedenis.nl dat verleden wil behouden door de archieven in te duiken én context te zoeken bij oude tijdschriften, reclames en gamefenomenen. Op InsideGamer gaan we dan ook graag bij tijd en wijle zijn mooie projecten of artikelen uitlichten én jullie oproepen om hem, als het kan, te helpen met dit mooie project.

Dus heb jij misschien nog oude publicaties liggen, of ken jij toevallig mensen die in de jaren '70, '80 en '90 zich op welke wijze dan ook bezig hielden met games, drop gerust een bericht in de comments, of stuur een mailtje naar info@gamegeschiedenis.nl. Sterker nog: als je hem wilt helpen met dit prachtige project, kan dat natuurlijk ook.

We trappen af met een beknopte terugblik op het tijdschrift World of Nintendo.

WORLD OF NINTENDO 1991/1992 BLAD

World of Nintendo

Bandai BV, distributeur van Nintendo spelcomputers in Nederland totdat Nintendo dit zelf ging doen, bracht naast het bekende Club Nintendo blad ook een aantal publicaties uit die gratis te verkrijgen waren bij verkopers van hun producten. Dit World of Nintendo uit 1991 is daar een voorbeeld van. Ooit door iemand meegenomen uit een Intertoys in de Bijlmermeer.

Het blad is natuurlijk 1 grote advertentie voor hun producten. De NES en de Game Boy komen uitgebreid aan bod. Opvallend daarbij zijn de vele kaders waarin Bandai waarschuwt tegen import producten die niet goed zullen werken. De op dat moment of binnenkort beschikbare games komen in lijsten met afbeeldingen van de dozen inclusief prijzen voorbij. Ook het Club Nintendo blad en het nemen van een lidmaatschap daarop komen voorbij.

Hilarisch zijn de bekende Nederlanders die voorbij komen in het blad met lyrische uitspraken over hun ervaringen met Nintendo producten. Ik had de quote van Hans Kazan al op twitter geplaatst en nu kunnen jullie ook genieten van de uitspraken van onder andere Martijn Krabbé, Chiel van Praag, Karin Vlasblom en Micha Meyer. Wie kent ze niet.

Gamegeschiedenis

In het blad is ook een kort stukje te vinden over gamegeschiedenis. Mijn oog viel gelijk op het jaartal 1976 en de uitspraak dat Pong toen op de markt kwam. Zitten ze 4 jaar naast (1972). Daarnaast staan er nog aardig wat onjuistheden in. Het is een voorbeeld van de laksheid waarmee er soms met de geschiedenis om word gegaan.

De inhoud van het blad is ook in een andere variant te vinden waarin naast de Nintendo producten ook ander speelgoed dat Bandai verkocht aan bod kwam.

De volledige scan van het blad in hoge kwaliteit heb ik op archive.org geplaatst. Je kunt het daar ook downloaden.

Gamegeschiedenis
Gamegeschiedenis

Meer toffe en intrigerende artikelen over de Nederlandse gamegeschiedenis kun je vinden op de site. En volg ook zeker het Twitter-kanaal waar veel grappige, rare en/of intrigerende tweets voorbij komen over games in Nederland.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • De "goede ouwe tijd" van gaming, Dragon's Lair 149 gulden. In die tijd huurde ik games bij de videotheek want ze waren onbetaalbaar.
 • @tielo

  Deed mijn pa toen ook ja.
  En net voor ik geboren was verkocht hij al zijn oude consoles. >.<
  Ben inmiddels 18, dus ja, ik ben opgegroeid en de "nieuwe rottijd", lol.
 • @Ardyn
  Gamen is nu ander maar niet slechter of beter.
  Vroeger sjouwde ik m'n pc en monitor naar muffe hallen voor lan feesten. Er kwamen allemaal nieuwe game typen uit. Eerst de platformers and de top/down shooters en ik weet nog dat er 3D games kwamen en dat ik dacht "dat wordt niks, 't ziet er niet uit", daar zat ik behoorlijk fout lol. Gamen nu is geweldig.
 • @tielo precies. De goede ouwe tijd bestaat niet ;-)
 • Cool ik zie daar een aantal van mijn favo NES games: Solstice, Blue Shadow, Low G Man leuk om te zien
 • Dat prachtige blad afgebeeld hierboven moet ik, volgens mij, nog ergens hebben liggen thuis.
 • @Zeror Mocht je 'm niet meer kunnen vinden, aan het eind van het artikel vind je ook een link naar plek waar je het gehele blad kunt lezen en downloaden
 • Ik ben vanaf 1994 begonnen met het lezen van diverse Engelse videogamesbladen en heb ze altijd bewaard. Edge, Nintendo Magazine System (later werd dat ONM), Super Play, Mean Machines, GameMaster, Ultimate Future Games, Dreamcast Magazine, Saturn Mag, N64 Mag, 64 Mag, EGM, Xbox Mag, Official PS mag en nog een zooi Amerikaanse zoals EGM, Gamepro en de Amerikaanse versie van Edge (iets van Next Gen?). Er was al een gaymagazine in de US met de naam Edge
  Zeker ten tijde van vlak voor de release van Mario 64 en nog geen internet, wilde ik alle screenshots hebben om er uren naar te kunne turen.
 • @SmartTies stuur Wietse een berichtje
 • Geweldig dit! Ook die BNers.
  En die teksten bij die games zijn helemaal goud.

  "Als terroristen de ambassade bezetten, moeten jij en je commando's het gebouw bestormen en ze er weer uitsmijten."

  Ik heb zelf helaas niet veel magazine meer geloof ik. Wel alle oude consoles zelf.
 • Ook lid geweest van club Nintendo en ook die specifieke uit de foto in mn bezit gehad. Doet me ook denken aan de tijd dat ik als kind uitkeek naar de afleveringen van Powerplay dat door Martijn Krabbe gepresenteerd werd. Er staan er nog een paar op youtube en in die tijd was kritiek op een game onmogelijk blijkt. Als kind had ik dat niet door en leek alles dus awesome…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren