1. Neil Druckmann praat over PlayStation 5 en haat op The Last of Us: Part 2

Neil Druckmann praat over PlayStation 5 en haat op The Last of Us: Part 2

Team gaat voor nu rust nemen

Neil Druckmann, creative director van The Last of Us: Part 2, heeft gesproken over de haat die het vervolg heeft gekregen van mensen. Ook stipte hij games ontwikkelen op de PlayStation 5 aan. Dit deed hij in de laatste aflevering van de podcast, Talking Games with Reggie & Harold.

In de podcast zegt Druckmann dat met de nieuwe SSD van de PlayStation 5 laadtijden sterk verminderd worden. Hij gaf aan dat Naughty Dog met The Last of Us: Part 2 moeite had met de limieten van de PlayStation 4. “Aan het einde van een console-generatie voel je altijd de beperkingen. Je hebt constant het gevoel dat je tegen een stel muren duwt en de kleine scheurtjes moet vinden waarmee je iets verder kunt gaan, of het nu gaat om geheugen of CPU of de snelheid van de harde schijf. Als een nieuwe generatie start, is het een tweesnijdend zwaard", zei Druckmann.

"Enerzijds moet je nieuwe technologie bouwen voor de nieuwe hardware en dat kan veel werk zijn", vervolgde hij. "Maar aan de andere kant voel je ineens deze vrijheid van: 'Oh mijn god, we kunnen weer ademen! We hebben geen last meer van de eerdere beperkingen!' En een van de dingen waar we enthousiast over zijn, is de solid-state harde schijf en dus bijna geen laadtijden”, aldus Druckmann.

Tijdens de podcast kreeg Druckmann ook de vraag hoe hij omgaat met de haat die zijn laatste game, The Last of Us: Part 2, heeft gekregen na diens release. Hij gaf aan dat hij kritische meningen begrijpt, maar de harde haatreacties moeilijker vindt om te negeren. “Vooral als het echt gericht is op één teamlid of acteur van de game,” stelde hij. “We hebben een acteur die echt vreselijke, gemene dingen te horen krijgt vanwege een fictief personage dat ze in de game speelt", voegde hij eraan toe.

"Ik vind het gewoon moeilijk om me daar overheen te zetten. Wat ik probeer te doen, is het gewoon zoveel mogelijk te negeren. Wanneer dingen dreigen te escaleren, zijn er bepaalde beveiligingsstappen die we nemen en meld ik dit bij de juiste autoriteiten. Vervolgens probeer je je gewoon te concentreren op de positieve punten en jezelf af te leiden met andere dingen. Maar het is toch min of meer de realiteit op het moment”.

In de podcast zei Neil Druckmann ook dat hij en zijn team niet bezig zijn met een ander project. Hij zegt dat ze even een korte adempauze nemen na de release van The Last of Us: Part 2.

The Last of Us: Part 2 is nu uit op de PlayStation 4.

Dit artikel delen

Over de auteur

Jolien Mauritsz Ik ben een echte rpg-liefhebber. The Legend of Zelda, The Elder Scrolls en Pokémon behoren tot mijn grote favorieten. Verder speel ik ook graag simulatie games zoals de Sims, Story of Seasons en Stardew Valley. Verder lees ik graag een goed fantasyboek en volg ik verschillende anime- en manga-series. Ja ik ben een echte nerd.

Reacties

 • Kritiek uiten op (aspecten van) een game vind ik terecht, meer dan terecht zelfs: het hoort.
  Maar om te gaan haten op individuen, of zeer subjectief een complete game te verachten….sorry, maar dit gaat gewoon te ver.

  Als ik dit zou doen bij spellen als The Witcher 3 of Super Smash Bros. Ultimate, zou ik bijna van mezelf kotsen. (Ik ben geen fan van deze zeer populaire spellen)
 • Kritiek is gerechtvaardigt, haat is walgelijk.

  Het blijft een videospel achterlijke fckrs.
 • Beledigingen gericht op een persoon n.a.v. een fictief karakter is natuurlijk te gek voor woorden.
  Op het internet gaan er ook genoeg verhalen rond over dat Neil Druckman één van de redenen geweest zou zijn geweest waarom zo'n 70% van het team, dat aan de originele Last of Us heeft gewerkt, is opgestapt. Ook het volledige herschrijven van Uncharted 4 en dus een crunch zou door hem zijn veroorzaakt.
  Geen idee of alles waar is en/of binnen die proporties maar dan lijkt mij dat ook niet een hele prettige sfeer/kerel.
 • @AWESOMEDUDE3

  Ook werd er gezegd dat Abby trans is wat niet waard is of de leaks van een ex medewerker kwamen..

  Niet alles geloven wat ze op het internet zeggen.
 • @san5324
  De leaks heb ik doelbewust als de pest gemeden, net als alle andere (social)media tijdens het spelen van de game. Het is vanzelfsprekend dat niet alles waar is wat je leest, maar zulke aantijgingen zijn in de game industrie niet heel onwerkelijk. Maar goed, ken heel die vent verder niet dus zal m'n ook worst wezen.
  Over het algemeen ben ik niet zo van het "boycotten" of bij voorbaat afschrijven van bepaalde producten/diensten wegens één persoon. Zo ben ik bijvoorbeeld ook neutraal naar Captain Marvel gegaan, desondanks de 'haat' trend rondom Brie Larson.
 • @AWESOMEDUDE3

  Ik heb meer een hekel aan haar hahaha.
 • @san5324 de trans was niet Abby.
 • Kritiek mag altijd, haat op individuele personen gaat veel te ver. Die mensen hebben de afgelopen 7 jaar van hun leven in die game gestopt en daar verdienen ze mijn respect mee ook al heb ik best mijn kritiek op het verhaal.
 • Welkom in de wereld van de verwende snotapen die denken dat ze alles zelf beter kunnen. Maak maar eens zo iets als de opgenoemde game. Het proces om een spel te ontwikkelen op deze schaal kan het gemiddelde bekritiserende pindabrein toch niet begrijpen. Iets afkraken is altijd makkelijk, al snap ik veel redenen niet waarom dit spel gehaat wordt. Oftewel kunnen ze de game niet aan of spelen ze het zelfs niet uit, verwachten ze een suikerzoet einde of zijn ze gewoon niet klaar voor diversiteit/realiteit. Het doet me de game-community haten. Oppervlakkigheid is een menselijke eigenschap die ik jammer genoeg meer en meer zie terugkomen. De grijze zone is nergens meer te vinden.

  Ik vergelijk dit soort gedrag graag met het verkeer: vanuit je metalen cocon kan je met momenten de meest onverdraagzame, agressieve automobilist worden. Achter je PC geldt dit ook, met als vervanger van het stuur je klavier. Giftige woorden via sociale media en dergelijke, het gaat te ver in mijn ogen.
  Bah!
 • @Mister Frowdo
  Hoewel ik het voor het overgrote deel met je eens ben, vind ik het argument "…dan doe je het zelf" niet altijd even veel hout snijden. Natuurlijk zul je als leek minder verstand er van hebben, maar dat zou niet mogen betekenen dat je ergens geen kritiek op mag hebben (uiteraard alleen wanneer constructief).
  Ongenoegen uiten over een mogelijke andere insteek van het verhaal is prima, zolang ook daar maar iets constructiefs uit komt.

  Het zal ongetwijfeld persoonlijke ervaring zijn, maar ook ik ben inmiddels heel de behoefte tot geforceerde inclusiviteit-moe. Ongeacht of dit over seksuele voorkeur, gender of etniciteit gaat. Als je het wilt toevoegen - wat een goed recht is voor game, film kunstenaar - doe het dan op een wijze waar het bijdraagt aan het product en niet om je eigen aanzien te verhogen. Maar goed, dat is mijn perceptie.
 • @AWESOMEDUDE3

  Op Tweakers las ik een mooi voorbeeld:
  Vorige eeuw had Star Trek de primeur om het eerste interracial koppel op teevee te tonen.
  Toen waren er ook mensen die gechoqueerd waren of hier "last van" hadden.

  Laat in godsnaam dat vergrootglas eens vallen!

  Social Justice Warriors hebben een tegenpartij (die al veel te lang bestaat imo) die ik tegenwoordig meer hoor en die veel kapot maken.
  Een kusje tussen twee grieten wordt uitvergroot tot een vettige Franse kus.
  Een vrij scene tussen een man en een lelijke griet is plots pornografisch.
  Black Lives Matter uit zijn context halen door All Lives Matter te brullen.
  Ook een mooi voorbeeld gevonden op Tweakers (onderwerp ging over de Reddit ban op dubieuze pro-Trump subreddits):

  "Wat Reddit hier volgens mij probeert af te dekken zijn uitspraken als 'all lives matter' - posities die technisch correct zijn, maar het punt compleet negeren, en daarmee schadelijk zijn voor het discours.
  Stel dat een paar mensen roepen "hey, het gaat echt flink mis met het regenwoud in Brazilie, daar moeten we iets aan doen". En dat je dan reageert met "alle bomen verdienen bescherming". Eh, ja, natuurlijk, maar het ging erover dat een groep mensen de focus op een specifiek probleem probeert te leggen. Niemand stelde dat de rest van de bossen niet belangrijk zijn." -unfold op Tweakers


  En als het dan echt opvalt, wat bij TLOU Part II niet het geval was, is het ook te rechtvaardigen:
  Een bepaalde minderheid moet "luidruchtig" zijn om hun rechten te halen.
  Als mannen geen korte broeken mogen dragen, dragen ze een rok uit protest; vrouwen die het vertikte om die opgelegde rok te dragen, droegen trots een mannenbroek en is nu niet meer weg te denken.

  Zoals Frowdo zegt: We missen de grijze massa.
 • @Don Carpaccio
  Scherpe metafoor inderdaad. Zonder iets door te voeren zal er inderdaad weinig veranderen aan een standaard beeld dat wordt uitgedragen. Helaas zullen er zat conservatievelingen zijn die niets anders dulden dan een eigen perceptie. Zeker goed dat er aandacht aan besteed wordt, jammer dat het dan overschaduwd moet worden door personen die doen alsof er nooit iets eerder is geweest.
  Vond het tijdens de release van Black Panther zo verschrikkelijk.

  Ik wil nog wel eens grappen waar mijn voorbeelden zijn als kleine, kalende volwassen man, maar dan realiseer ik dat wij Danny Devito hebben en daar kan natuurlijk niemand aan tippen!
 • @AWESOMEDUDE3

  Ik denk dat Don Carpaccio zegt wat ik ook bedoel. ;-)
 • @Mister Frowdo

  Als je minder oppervlakkigheid wilt zien moet je minder op social media en fora gaan koekeloeren. Zoals je al zegt vanuit de veiligheid van je anonimiteit schreeuwen wat je wilt tegen wie je wilt.

  De "grijze zone" is nog net zo aanwezig als vroeger alleen zijn ze voornamelijk niet zo digitaal luidruchtig als het zwart wit kamp.

  Social media is sws de meest giftige zooi die er is. Het gaat niet om wat je post, als t maar populair wordt of is. Er zijn natuurlijk voldoende uitzonderingen, maar die vallen minder op.

  Vond de game niet slecht. Gameplay was ok, audiovisueel belachelijk goed en mooi oog voor detail. Het verhaal vond ik tegenvallen.

  En ik kan geen game ontwikkelen, maar toen Robben die bal op Casillas z'n teen schoot had ik m natuurlijk met gemak zelf kunnen maken. Commentaar geven hoeft niet gelinkt te zijn aan expertise van het desbetreffende onderwerp. Jij geeft nota bene zelf commentaar op de wereld van nu, heb je toch ook niet zelf gemaakt.
 • @JaJa_jr


  Ik vind je laatste zin wel een iets om over na te denken, positief bedoeld.

  Ik geef heel veel commentaar over de wereld van nu, en ik weet dat ik sowieso niet bij de optimisten hoor, eerder bij de realisten/pessimisten. Het is iets waar ik jammer genoeg niet aan kan doen. Ik kan gewoon niet tegen onrecht. Sociale media heb ik sinds kort ook uit mijn leven verbannen. Facebook en Instagram, ik volg het niet meer omdat het zo fake overkomt. Ik hoef al dat aandachtsgedoe echt niet te zien. De druppel bij mij was toen al mijn vrienden op Instagram als een blinde mol de hersenloze kudde volgden die de gewelddadige protesten goedkeurden bij BLM. Er stond letterlijk "als jij het geweld afkeurt voor verandering, dan ben jij een onderdeel van het probleem." En toen heb ik afgehaakt. Elke vezel in mijn lichaam was gedegouteerd.

  Gelukkig kunnen we individueel niet beslissen hoe we de wereld maken, al kunnen we het wel vormen. Noem me een idealist. Het grote verschil met de wereld willen veranderen en kritiek uiten op games is natuurlijk wel een heel ander stukje fruit in de kom. ;-)

  Waar je 100% gelijk in hebt is dat we enkel de extreme kampen horen praten die vooral via sociale media opvallen. De grijze zone horen we amper. Maar die twee extremen zijn nu ook bv op Metecritic hun gal aan het spuwen. De ene kant is extreem snel op hun tenen getrapt en voelt zich te snel gediscrimineerd en de ander kant gebruikt de politieke correctheid als een manier om alles wat ze zien in een game/film plots een in de strot geramde diversiteitspropaganda is. Een beetje zoals Don Carpaccio het al vergeleek met een "interracial" koppel. We moeten alles wat meer aanvaarden en minder muggenziften. Dat is gewoon waar ik niet goed tegen kan. Waar zijn de mensen die een beetje zelfspot hebben of niet meteen een oordeel hebben over bepaalde groepen? Kijk maar naar een artikel dat vandaag in de krant stond over K3. Die hebben zichzelf verkleedt als Egyptische vrouwen en ze kregen al meteen een storm van kritiek over zich heen. Het zou racistisch zijn en niet kunnen ten tijde van deze protesten. Waar zijn we dan mee bezig? Waar is de gulden middenweg?

  Ik snap je comment echt heel goed, hoor. Ik hoop gewoon dat je mijn frustratie ook snapt. ;-)
 • @Mister Frowdo
  Ow ik snap je frustratie heel goed. Ik blijf echter zo ver mogelijk van die rommel vandaan, zodat ik mij niet zo hoef te frustreren. Ik heb een goeie opvoeding genoten en denk ik best wel wat fatsoen in m'n nuchtere donder daar red ik het wel mee zonder al die digitale schreeuw kampen.
  Check Andrew Schulz is op YouTube. Maakt sinds lockdown een soort The Daily Show shorts. Lekkere kritiek, met goeie grap dichtheid. Deze kan je als ik je goed inschat vast wel waarderen: https://youtu.be/3LMRCX1iXng
 • @JaJa_jr

  Hahaha, bedankt, ik zal het eens bekijken! ;-)

  En ja, dat is een goede beslissing denk ik. Het is beter om al die sociale media met een korrel zout te nemen of er beter al gewoon niet aan mee te doen.
 • @Mister Frowdo
  Ik begrijp jullie frustratie. Alleen zal dit geimporteerde Amerikaanse gejank alleen maar erger worden. Het is namelijk al jaren aan de gang en veel games zijn al slachtoffer geworden de afgelopen jaren. Smash bros 2x, Mario odyssey, Persona 5, Tales of Berseria, Battlefield 1, Mario cast in het algemeen om wat voorbeelden te noemen.
 • @ShadowhunterrX

  https://www.youtube.com/watch?v=VAdLE-QqcBY
 • @Mister Frowdo

  Ik word er een beetje moe van, van wat er allemaal gebeurt de laatste jaren. Het liefst wil ik dat iedereen zich fijn voelt en iedereen kan doen wat ie wil (onder de voorwaarde dat die persoon er anderen niet mee tot last is).

  Zwarte levens doen er zeker toe, homo's zouden in het openbaar hetzelfde moeten kunnen doen en laten als ieder ander en ook vrouwen kunnen heus wel in hoge functies terechtkomen. Zelfs een zwarte lesbische vrouw die het liefst op een genderneutrale toilet piest.

  Waar ik moe van wordt is dat tegenwoordig op alle slakken zout wordt gelegd. Vooral door de social media. Het lijkt wel of er groepen mensen als dagtaak hebben om het hele internet, alle TV-uitzendingen, alle Netflixseries enz. uit te kleden om te spotten naar dat ene dingetje dat niet kan.

  Laatst zag ik op Linkedin dat iemand zich gekwetst voelde dat er op het nieuws een pictogram werd gebruikt van werkende mensen. Je zag een dokter, nog een paar poppetjes en een schoonmaker met een hoofddoek op. Daar was een hoop heisa voor. Vervolgens hebben we allemaal het VI debacle meegemaakt waarbij adverteerders opgeroepen worden tot boycot van het programma. Zo krijg je uiteindelijk echt dat de bedrijven bepalen wat wij zien. Niemand durft straks meer iets te zeggen en we worden dan een heel krampachtige samenleving en dan barst een keer de bom. Er ontstaat nu al enorme verdeeldheid. En dat komt vooral omdat niemand die zich binnen de discussies openstelt voor een andere mening. Het zijn precies de utiersten die deelnemen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren