1. New Super Mario Bros. U Deluxe review

New Super Mario Bros. U Deluxe review

Een ondergewaardeerde, maar weinig spannende upgrade

De Wii U ports blijven maar verschijnen op de Switch. Dat is voor sommige gamers reden tot klagen. Mario Kart 8, Captain Toad: Treasure Tracker en Donkey Kong Country: Tropical Freeze zijn stuk voor stuk uitstekende games, maar als je ze al een keertje hebt gespeeld toch een stuk minder spannend. New Super Mario Bros U – misschien wel dé launchgame van de Wii U – is de nieuwste toevoeging aan dit lijstje.

Nu zijn er in een kleine twee jaar tijd al meer Switches verkocht dan Wii U’s, dus het is best begrijpelijk dat Nintendo deze uitstekende games niet in de vergetelheid laat raken. De Deluxe heruitgave van New Super Mario Bros. U is daarom ook een prima excuus om deze game weer eens op te starten. Het is namelijk een bijzonder ondergewaardeerde platformer.

New Super Mario Bros. U Deluxe

Voor de fijnproever

Ondergewaardeerd en een platformgame met Mario in de hoofdrol lijken niet helemaal bij elkaar te passen, maar toch is het waar. New Super Mario Bros. U heeft – om het zacht te zeggen – een saaie grafische stijl en muziek die ronduit slecht is. Het ziet eruit als de zoveelste ‘New’ Mario-game en helemaal terug in 2012 was dat gewoon niet zo spannend meer. Wie echter langs de weinig tot de verbeelding sprekende graphics weet te kijken en de verschrikkelijk muziek kan negeren vindt een uitstekende platformer die zich met ieder nieuw level tot een creatiever geheel ontpopt.

De opzet van dit Mario avontuur is echter zo onorigineel dat dat misschien moeilijk te geloven is. De prinses wordt ontvoerd door Bowser en Mario moet acht werelden doorlopen om haar weer te bevrijden. Er zijn terugkerende power-ups zoals de paddenstoel en de vuurbloem, maar deze keer kan Mario ook in een vliegende eekhoornpakje gehesen worden. Hiermee kan hij een extra sprong maken in de lucht en zweven.

New Super Mario Bros. U Deluxe

Meesterwerk in leveldesign

Wat deze game echt goed maakt, zijn de levels die het ene na de andere originele obstakel vormen. In een kasteel moet Mario op allerlei draaiende tandwielen en machines springen om naar boven te klimmen, in een onderwaterlevel wordt hij op de hielen gezeten door een gigantische zeedraak, en ieder spookhuis is een complex doolhof op zich. New Super Mario Bros. U begint makkelijk, maar schroeft de moeilijkheidsgraad met iedere nieuwe wereld meer op.

Echt fantastisch en uitdagend wordt New Super Mario Bros. U wanneer je in ieder level alle sterrenmunten probeert te vinden. Hiermee speel je nog lastigere levels vrij na het uitspelen van de game. Op de Switch zit de Super Luigi U dlc ook inbegrepen. In deze remixes van bestaande levels heb je als de glibberig springende Luigi steeds maar 100 seconden om een level uit te spelen. Super Luigi U dwingt je om razendsnel te spelen en dat is echt top. Heb je daarna nog niet genoeg Mario (of Luigi) gehad, dan is er na het uitspelen van al deze uitdagende content ook nog een challenge mode waarin Mario aan allerlei absurde randeisen moet voldoen om een score neer te zetten. Zonder de grond aan te raken een level uit te spelen bijvoorbeeld.

New Super Mario Bros. U Deluxe

Niets nieuws

Al dit tofs kennen we echter al van de Wii U. De enige echte nieuwe toevoeging van Deluxe is Toadette als speelbaar personage en de bijbehorende Super Crown power-up. Pakt Toadette deze kroon op, dan verandert ze in Peachette: een personage dat kan zweven en niet doodgaat wanneer ze in de afgrond valt. Ideaal voor beginnende spelers, maar voor de rest niet zo interessant.

New Super Mario Bros. U Deluxe is daarom niet de meest wereldschokkende port. Het voelt eigenlijk wel een beetje gemakzuchtig om deze game zo weer opnieuw uit te brengen. Het moet echter ook gezegd worden dat het spel wat gameplay betreft prima oud is geworden en meer dan genoeg levels biedt voor wie wel van een uitdaging houdt. Als het op platformeren aankomt zijn er namelijk weinig betere games. Echt boos worden om de zoveelste Wii U port voelt daardoor ook een beetje nutteloos.

New Super Mario Bros. U Deluxe is nu verkrijgbaar voor de Nintendo Switch.

Conclusie en beoordeling

New Super Mario Bros. U Deluxe

New Super Mario Bros. U Deluxe biedt weinig reden om opnieuw te kopen als je de game al een keertje hebt uitgespeeld. Wie nog niet bekend is met dit stiekeme meesterwerk kan zijn lol op met de bergen aan creatieve en uitdagende levels. Dat Deluxe alleen wat toevoegt voor minder geoefende spelers is desondanks een beetje jammer.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Nog steeds een uitstekende platformer
 • Super Luigi U is fantastisch
 • Minpunten
 • Grafische stijl blijft lelijk
 • Weinig noemenswaardige toevoegingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Zelf omdat ik hem via account sharen met iemand kon kopen de dubbel dip gemaakt.

  Het is de leukste uit de new super mario reeks, maar je merkt wel dat het gewoon tijd is voor iets nieuws.
  De graphische stijl is niet meer zo aantrekkelijk, een Donkey Kong CTF is graphisch mooier.
  Als je doodgaat moet je weer helemaal opnieuw het level selecteren en opnieuw beginnen, een celeste zet je gelijk weer neer zodat je direct door kunt spelen.
  Links en recht is dit spel ingehaald door concurrenten. Tijd voor een nieuwe Mario.

  Ik raard verder wel iedere 2d mario platform fanaat dit spel op de pikken. Prima spel. Helemaal met Luigi dlc. Zit bomvol content waar je wel even zoet mee bent.
 • Voor iemand die de Wii U versie al heeft, vind ik het schandalig dat ze hier de volle mep voor vragen. Zeker omdat er gewoon 'bijna' niets is toegevoegd.

  Leuke game, maar vertik het om hier nog een keer 59 euro voor te dokken.
 • @Robskeee
  Dit is ook voor de 6 miljoen userbase die geen Wii U heeft. Al heb ik Mario Kart 8 Deluxe ook gekocht (vooral voor de battle mode die ik uiteindelijk niks aan vond), maar deze laat ik ook voor de volle pond schieten.

  Ik ben overigens niet tegen heruitgaven van games en benader het als de DVD->Blu-Ray->4K film industrie. Maar de volle mep is inderdaad belachelijk.
 • @SmartTies Precies ja, ik vind heruitgaven helemaal niet erg, zo zie ik graag oude snes games op de Switch. Maar de volle mep betalen is belachelijk, ook al zijn er niet zoveel Wii U eigenaren.
 • Het level meganisme is wel iets wat gebruikt kan worden voor een Mario Maker 2. Dat spel was grandioos. Ongelovelijk wat sommige mensen kunnen bouwen aan levels, echt eindeloos spelplezier.
 • Van Super Mario Bros tm Odyssey kan ik me bijna elk level wel herinneren, maar van de New serie is me weinig bijgebleven. Van alle New games genoten en dan met name het Wii U deel, maar bijna nergens memorabel.
 • Heb deze game al uitgespeeld op de Wii U en ga deze dus niet nog een keer aanschaffen (geen noemenswaardige veranderingen), al helemaal niet omdat de 'New' reeks mij niet 100% aanspreekt. Leuk om 1x uit te spelen, maar meer niet.
  De 3D-Mario games daarentegen… Enkele van de beste games ooit gemaakt, in mijn ogen! <-3

  PS. 'Lelijke grafische stijl'? Daar kan ik me echt niet in vinden… Hooguit 'steriel' (i.v.m. bv. DKC: TF), zoals @Newgamessuck al aangeeft, maar 'lelijk'? Nee.
 • "een saaie grafische stijl en muziek die ronduit slecht is."

  kan mij hier totaal niet in vinden… Het is toch gewoon het Mario stijltje en Mario geluiden/muziek? Misschien komt het omdat dit mijn eerste 2d Mario is sinds Mario Bros 3 op de NES.
 • "Grafische stijl blijft lelijk"

  Wtf? Oke smaken verschillen maar dit is toch echt een mening uit een ander zonnestelsel! Dan ben ik toch wel benieuwd welke games volgens Thijs een mooie grafische stijl hebben?
 • @rippert

  Zet deze game naast Raymann legends 2 of Donkey Kong Country; TF en je begrijpt het wss.

  De grafische stijl van New mario is super steriel, weinig spannend etc…
 • @Newgamessuck
  Inderdaad. Je werd er vroeger met Flash mee doodgegooid met dit soort graphics.
 • @rippert ik vind het lelijke saaie graphics. Iedere New Super Mario Bros ziet er hetzelfde uit. Als je screenshots van de DS, Wii, 3DS en Wii U games naast elkaar zet moet ik echt even drie keer kijken voordat ik het verschil zie. Vergelijk dat maar eens met Super Mario Bros en Super Mario Bros. 3. 3 ziet er echt heel anders uit en is echt een stap vooruit. Yoshi's Island was compleet uniek voor zijn tijd etc. Ik had graag gezien dat al die 'New' games na het eerste deel wat meer een eigen smoel hadden gehad.
 • @Thijs Barnhard

  'Saai' ben ik wel met je eens om de redenen die je noemt, maar 'lelijk' vind ik ze dan weer niet. Ze zijn kleurrijk, scherp en genoeg gedetailleerd (in mijn ogen). Ach, het is een kwestie van smaak denk ik. :-)

  De muziek vind ik btw ook leuk!
 • Ik heb deze niet gespeeld op de Wii U en ik ga m zeker aanschaffen. Ik vond de andere New Super Mario Bros. gewoon erg leuk.

  Ik ben het wel eens met wat hierboven wordt gezegd, dat de games minder memorabel zijn dan de 3D Mario games. Ik kan me ook weinig herinneren van welke levels ik in de voorgaande delen precies speelde.

  De grafische stijl oogt een beetje saai inderdaad, maar lelijk vind ik het zeker niet.

  Ik heb wel zin om deze game te gaan spelen binnenkort, maar ik moet eerst nog iets van 35 poppetjes in de World of Light van Smash vrijspelen en daarna wellicht nog online.
 • Ok ook ik ben het niet eens met de minpunten van de muziek en graphics. Deze titel destijds wel gekocht samen met de Wii U maar bijna gelijk erna verkocht. Nu geniet ik er heel erg van. Super Mario World is mijn favoriete 2d mario en deze kan er wat mij betreft zeker aan tippen. En hij is online te vinden voor 49 euro..toch een aardiger prijsje.
 • @adutchman

  Een review blijft een mening. Ik zou het misschien anders bewoorden, maar ik brgijp wel wat Thijs bedoeld.
 • @Newgamessuck

  Hij zegt ook dat er weinig andere platformers beter zijn dan deze, dus ben ik het ook wel eens met de review.
 • Peachette is voor mij DE reden om deze niet te halen. NSMB was tevens snel in elkaar gezet om de leegte van games voor de WiiU op te vullen. Een simpel aftreksel van de versies van 2006 (ds) en 2009 (wii). Niks nieuws aan de "new" dus. Om dit dan te gaan porten…nee, dat is gewoon lui.

  Verkoopcijfers van deze game zijn wel goed, dus dames en heren er komen meer luie ports naar de Switch. Userbase van de WiiU als excuus gebruiken…koop dan liever een WiiU waarbij je al deze games er gratis bij krijgt. Ports hebben toch geen noemenswaardige toevoegingen

  Wat was eigenlijk de grote (1st en 3rd party) A titel vóór SSB op de Switch?
 • @Richh
  Pokémon Lets Go? Super Mario Party? Mario Aces Tennis? Volgens mij gewoon prima games toch?
 • @blue_blade_3
  Pokémon Lets Go, Super Mario Party en Mario Aces Tennis zijn niet de A games die ik bedoelde. Het zijn inderdaad prima games, maar niet voor mij aantrekkelijk EN zit niet veel ontwikkelingstijd in (a la Odyssee, BotW, SSB, Skyrim).

  @Piet
  Peachette, bleh. Gewoon bleh. Slechtste keus van Nintendo ooit en dat boycot ik. Zal wel weinig effect hebben, lol.

  Snel in elkaar gezet voor de WiiU, jazeker. Deze kwam in een stille periode uit en komt niet in de buurt van de DS en Wii vere. Zelfde idee achter de Toad game, om de fans te pleasen. Vergeet niet dat Nintendo moeite had met HD games te ontwikkelen. Zeiden ze zelf.

  Leegte was er dus zeker. Hardware was voldoende. Marketing en weinig games, geen continue stroom aan games was het probleem. Ook dit zegt Nintendo zelf, dus doe je huiswerk. Er waren zeker goede games.

  Ik doelde op een tweede, derde of vierde handse WiiU. Daar krijg je top WiiU games bij en hoef je ze niet voor de volle mep te betalen.

  Inderdaad, ports kun je skippen. Maar dan moet er nog wel een keuze in games zijn, gedurende dezelfde periode, voor die mensen die de WiiU al hadden. Dat is nu te beperkt. Wat zeggen de aanhangers dan? "Het uitbrengen van WiiU ports is goed, want de userbase was te laag.". Dat is het goedpraten van gebrek aan goede en nieuwe games op se Switch.

  Tevens mag Nintendo dan de volle prijs vragen, want het is voor die mensen een nieuwe game. Klagen over de prijs is dus onterecht.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren