1. Nieuw patent onthult mogelijk de PlayStation 5 Dualshock 5

Nieuw patent onthult mogelijk de PlayStation 5 Dualshock 5

Met verbeterde haptische feedback en ‘adaptive triggers’

Een nieuw patent toont mogelijk de Dualshock 5, de nieuwe controller voor de reeds aangekondigde PlayStation 5.

De PlayStation 5 komt volgend jaar rond de feestdagen uit. Dit werd een aantal weken geleden bevestigd. En dat betekent dat een nieuwe controller komt. Een Japans patent van Sony Interactive Entertainment omschrijft een nieuwe controller, die mogelijk Dualshock 5 gaat heten.

Er zijn een aantal verschillen tussen de nieuwe controller en de Dualshock 4. Een Resetera-gebruiker heeft beide versies naast elkaar gelegd waardoor die verschillen duidelijk te zien zijn. De triggers zijn wat breder en de touchpad loopt minder ver door. Ook het lichtje wat bijvoorbeeld een lege batterij aangeeft, is verdwenen op de nieuwe versie. Tevens zit er een nieuw balkje tussen de joysticks. Op Resetera wordt gespeculeerd dat dit een ingebouwde microfoon is.

playstation 5 controller

Uit eerder nieuws blijkt wel dat de functionaliteit van de controller een update krijgt. Zo is één van de nieuwe features de ‘adaptive triggers.’ Wanneer je met de nieuwe controller bijvoorbeeld een boog spant, dan voel je meer weerstand. De adaptive triggers moeten realistische weerstand bieden om de game-ervaring van de speler te verbeteren.

Ook de haptische feedback is vernieuwd. Er kan dan beter onderscheid gemaakt worden tussen bijvoorbeeld verschillende soorten terreinen, van glad asfalt tot grove stenen of modder. Bekijk hieronder de afbeeldingen uit het patent en een mock-up.

Lees hier alles over de PlayStation 5.

playstation 5 controller
playstation 5 controller
playstation 5 controller
playstation 5 controller
playstation 5 controller
playstation 5 controller
playstation 5 controller
playstation 5 controller

Dit artikel delen

Over de auteur

Dagmar De Groot Stagiaire op de redactie van InsideGamer en Gamer.nl. Grote Final Fantasy- en Tomb Raider-fanaat. Ook anime- en manga-obsessed, basically a tiny-lil'-5-foot-4-inches-nerd. Sword Art Online-boeken, -serie en -games zijn fantastisch, don't @ me ;)

Reacties

 • Zolang die linker stick maar op de juiste positie blijft zitten vind ik voor de rest alles best.
 • @Meta_coola
  Inderdaad.

  Het ziet er verder comfortabel uit, maar de touch pad wordt waarschijnlijk een touch screen.
 • @CerandoX.nl
  Als dat het geval is dan hoop ik al helemaal op een verbeterde accu. Het huidig verbruik t.o.v. de accu is nu wel erg slecht.
 • @AWESOMEDUDE3
  Volgens dezelfde geruchten zou de accuduur veel beter zijn, niet alleen door vernieuwde techniek in de accu zelf, maar ook door een Blutooth 5. Hij zou veel langer mee moeten gaan dan de huidige controller, ondanks het scherm.
 • @CerandoX.nl
  Laten we hopen. Van optimalisatie is geen sprake lijkt mij
 • @AWESOMEDUDE3
  Wat bedoel je met optimalisatie? Blutooth 5 verbuikt minder energie dan Blutooth 3. Daarnaast moet er een grotere batterij in.
 • @CerandoX.nl
  Meer wat betreft verbruik van gekoppelde headset, die ingebouwde microfoon en de ledstrip. Alles zo laag mogelijk en/of uit en dan gaat die naar mijn gevoel minder lang mee dan de DS3.
 • @Meta_coola
  minus juiste (zo voel ik alweer een discussie op gang komen waarbij niemand elkaar gelijk gaat geven gezien de een dit prettig vind en de ander de andere variant). Verder klinkt het inderdaad als een heerlijke controller. met name de bredere trigger en meer feedback daaruit kan helpen een hoger niveau te halen. Ben benieuwd.
 • @xevulutionx

  Laten we het er ophouden dat het voor iedereen verschillend kan zijn ;) voor mij zijn de locaties van de sticks op de dual shock controllers juist en logisch. Voor jou is de lay-out van de Xbox controller de juiste. Ik heb 8 jaar lang met de een x360 controller op de pc gespeeld maar heb nooit kunnen wennen aan de locatie van de linker stick ( de triggers waren dan wel weer erg fijn )
 • @Meta_coola true, voor mij is de One-controller veel fijner. Vooral de Elite Pro 2. In mijn ogen de beste controller ooit gemaakt.
 • @DMons
  Voor mij niet. In shooter games gebruik ik veel de linker stick voor te sprinten en dan kan ik mijn linker wijsvinger niet lekker op de bumper en trigger kwijt. Er is gewoon te weinig ruimte. Dat is voor mij de enige reden. Met mijn rechter hand heb ik daar geen last van, door de positie.

  Mijn duimen raken elkaar niet bij de DS4, maar ik leg mijn duimen redelijk recht op de sticks. Ik kan mij voorstellen dat als je je duim iets erover heen laat hangen, dat je duimen elkaar zouden kunnen raken en dat dat een probleem is.
 • Microswitches in de d-pad en het word een top controller
 • Vandaag een switch gekocht, maar moet nog steeds wennen aan de joystick. Ben de Playstation gewoon.
 • Haptische feedback klinkt erg vet!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren