1. Nintendo geeft eindelijk weer om de Metroid-franchise

Nintendo geeft eindelijk weer om de Metroid-franchise

Nu moet het bedrijf doorpakken

Het deed even zeer bij alle Metroid-fans: afgelopen vrijdag kondigde Nintendo aan dat het de ontwikkeling van Metroid Prime 4 heeft gestaakt. Retro Studios neemt de ontwikkeling over en begint vermoedelijk helemaal van vooraf aan.

Dat valt goed tegen, ook voor mij als fan van de franchise. Nintendo kondigde Metroid Prime 4 tijdens hun E3-video in 2017 aan. Er werd toen alleen een logo getoond, dus we wisten wel dat het nog een aantal jaar kon duren voordat we daadwerkelijk aan de slag mochten met het nieuwe avontuur van Samus Aran. Wel was het logisch dat Nintendo de game op deze manier aankondigde: het had net, in diezelfde presentatie, Metroid: Samus Returns voor de 3DS onthuld. De Switch lag al een aantal maanden in de winkels en als Nintendo in diezelfde presentatie niet had bevestigd dat er ook aan een nieuwe consolegame in de Metroid-reeks werd gewerkt, hadden fans op hun achterste poten gestaan.

Het nadeel van deze vroege aankondiging werd afgelopen vrijdag in één klap duidelijk. Blijkbaar verliep de ontwikkeling van de nieuwe Metroid Prime niet op rolletjes. Nintendo liet bij de onthulling van het spel weten dat een nieuwe studio het spel ontwikkelde, en volgens latere geruchten ging het om Bandai Namco Singapore, waar mensen in dienst zijn die eerder aan het geannuleerde Star Wars 1313 werkten. Blijkbaar was het resultaat dus niet van een standaard waar Nintendo tevreden mee was. Retro Studios, de ontwikkelaar van de vorige drie Metroid Prime-games, mag nu een poging wagen.

Dit doet vooral zoveel pijn omdat we sinds juni 2017 al op de game zitten te wachten, en de klok nu als het ware helemaal gereset wordt. De Switch schreeuwt inmiddels weer om een dergelijk diepgaand avontuur nadat we in 2017 op Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey zijn getrakteerd. Hoogstwaarschijnlijk komt Metroid Prime 4 nu pas over jaren uit, wanneer we al ruimschoots in het nieuwe decennium zitten en er misschien zelfs wel een nieuw Nintendo-systeem beschikbaar is. Al dat wachten de afgelopen jaren was dus voor niets. Auw!

beste games 2017

Alleen het beste

De verontschuldigingsvideo van Nintendo heeft echter ook een gouden randje die mij vrij snel na het verwerken van de teleurstelling duidelijk werd. Allereerst is het prijzenswaardig dat een groot bedrijf als Nintendo zo open over de status van een aankomende game communiceert. Het bedrijf had net zo goed niets kunnen vertellen over de stand van zaken en gamers jarenlang laten wachten op een game die in de tussentijd helemaal opnieuw in ontwikkeling is gegaan. Het had fans waarschijnlijk gek gemaakt van het lange wachten, maar gamebedrijven lijken hier normaliter vrij weinig om te geven. Hoe moedeloos zijn Final Fantasy-fans inmiddels door het wachten op ook maar een kruimeltje info over de aankomende remake van het zevende deel?

Metroid Prime 4

Nóg belangrijker vind ik echter de onderliggende boodschap die Nintendo met deze video naar zijn fans uitstraalt. Het bedrijf lijkt hiermee te willen zeggen: we geven om de Metroid-franchise. We willen dat fans een goede (zo niet geweldige) game voorgeschoteld krijgen die het wachten waard is. Alleen het beste voor fans van deze klassieke franchise.

Kleinschalige franchise

Dat was lang niet altijd het geval. Sowieso is Metroid voor Nintendo-begrippen een vrij kleinschalige franchise. De reeks is vooral in het westen populair, maar valt in het niet bij de verkoop van andere grote Nintendo-series als Mario, Zelda, Pokémon, Animal Crossing en tegenwoordig ook Splatoon. En na Metroid Prime 3 is de serie ook niet echt met liefde behandeld. Metroid: Other M was een goedbedoelde poging om samen met Team Ninja een frisse wind door de franchise te laten waaien, maar dat mislukte faliekant. Om over het kritisch neergesabelde en belabberd verkochte Metroid Prime: Federation Force nog maar te zwijgen.

Alles – zowel de kwaliteit van recente games als diens verkoopcijfers – leek er dus op te wijzen dat Nintendo wel een beetje klaar was met Metroid. En eigenlijk zou niemand het ze kwalijk hebben kunnen nemen. Natuurlijk, Metroid is populair bij diehard Nintendo-fans, maar die harde kern schreeuwt toch altijd het hardst. Daar kun je als bedrijf je strategie niet op baseren. Persoonlijk ging ik er al een beetje van uit dat Metroid zich bij andere steengoede, maar niet enorm succesvolle Nintendo-reeksen – denk aan F-Zero, Wave Race en Mother – op het digitale kerkhof had gevoegd.

Positieve vibe

De afgelopen jaren lijkt Nintendo echter nieuwe hoop te hebben om van Metroid toch weer een succesvolle serie te maken. Met MercurySteam hebben ze in 2017 een uitstekende 3DS-game in de oude 2D-stijl van Metroid gelanceerd in de vorm van Samus Returns. Een goed begin, al had ik als ik de leiding had bij Nintendo het spel op zijn minst ook digitaal op de Switch uitgebracht. En nu dan dat uitstel van Prime 4, dat ondanks de flater van het opnieuw moeten beginnen aan de ontwikkeling in ieder geval wel belangrijk genoeg is voor Nintendo dat het bedrijf er zeker van wil zijn dat er kwaliteit wordt afgeleverd.

Hopelijk zet Nintendo deze positieve vibe rondom Metroid door, zeker na het pijnlijke nieuws van vorige week. Kondig bij de eerstvolgende Direct eerst maar eens een Switch-versie van Metroid Prime Trilogy aan – volgens de geruchten is die collectie al helemaal gereed voor release. Dan krijgen de Metroid-fans dit jaar in ieder geval hun fix en kan de gestaag groeiende doelgroep van de Switch ook kennismaken met deze speciale franchise. Vervolgens zorgt Nintendo er hopelijk voor dat MercurySteam volgend jaar een nieuwe 2D Metroid klaar heeft, ditmaal voor de Switch. Zo blijft de franchise in ieder geval in 2019 en 2020 relevant, en kan in 2021 hopelijk eindelijk meer getoond worden van Metroid Prime 4. De toekomst van Metroid hing een tijdje aan een zijden draadje, maar gelukkig lijkt het er op dat Nintendo de franchise op het nippertje van vergetelheid redt.

Metroid

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • *Hoe moedeloos zijn Final Fantasy-fans inmiddels door het wachten op ook maar een kruimeltje info over de aankomende remake van het zevende deel?*

    Nou eigenlijk helemaal niet….. Nomura is director en was met KH3 bezig.
  • Ik ben ook blij dat ze de franchise serieus nemen, want misschien vind ik dit wel de vetste Nintendofranchise.

    Other M vond ik overigens gewoon een vette game, maar voelde wel een stuk minder als een authentieke Metroid.
  • Jammer, maar een halfbakken game willen wij, de fans - ook niet. Dan maar wachten. Een opgepoetste Prime trilogie zou wat mij betreft ook een mooi appeltje voor de dorst zijn.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren