1. Nintendo ligt op sterven - Column

Nintendo ligt op sterven - Column

Waarom zou je anders zo snel geld nodig hebben?

Nintendo ligt op sterven. Dat kan niet anders. Er ligt nog een stapel facturen die betaald moeten worden, voordat de hele boel instort als het kaartenhuis dat Nintendo in 1889 voor het eerst verkocht. Hebben ze het toch heel netjes 130 jaar volgehouden! In dat licht snap ik wel dat het bedrijf nu een spelletje op de markt brengt waarmee het trouwe en nieuwe fans een flinke hoeveelheid poten probeert uit de draaien. Immers: Nintendo bestaat straks niet meer, dus je hebt binnenkort ook geen reputatie meer om hoog te houden.

Maar wacht even: Nintendo verscheept bijna 17 miljoen Switch-consoles? Ze verkopen bijna 120 miljoen games en boeken twee miljard euro winst? En dat gaat allemaal over één fiscaal jaar? En de verwachting is dat ze volgend jaar nog meer winst gaan maken? Waarom vragen ze dan in godsnaam 21 euro voor een personage in een niet meer dan matige mobiele kartgame? Om nog maar te zwijgen over het werkelijk bizarre abonnement dat je er bij kunt afsluiten…

Stel dat EA er voor kiest om games niet meer direct te verkopen maar in een lootbox stopt, zodat het een leuke verassing is wat je koopt, dan zal dat niemand echt verbazen. Als Bethesda’s volgende titel vereist dat spelers zelf content ontwikkelen en bugs fixen omdat de ontwikkelaar het maar niet voor elkaar krijgt, dan hadden we dat kunnen zien aankomen. Als Activision heel stiekem toch lootboxjes in de nieuwe CoD stopt, is er dan iemand die daar steil van achteroverslaat? Al die bedrijven worden al langer niet meer helemaal serieus genomen door spelers, en onderworpen aan een flinke dosis scepsis en wantrouwen. Maar bij Nintendo is dat toch niet nodig?

Nintendo Switch

De beste game ooit

Nintendo is heel gezond bedrijf dat al die jaren stug vol bleef houden aan diens missie om steeds te blijven innoveren, te verbeteren en nieuwe ervaringen te bieden. Kijk naar de handhelds en consoles die ze hebben gemaakt: die namen risico’s. Niet alles was even succesvol, maar al die producten zorgen wel voor innovatie en een frisse wind door een soms erg conservatieve industrie. Neem de Wii U, een min of meer gefaalde console. Het ding verkocht amper en steun vanuit andere partijen dan Nintendo bleef uit, zodat er bijna alleen games van Nintendo op gespeeld konden worden.

Maar deze domper bracht wel de Switch voort, misschien wel mijn favoriete console ooit omdat het echt totaal nieuwe ervaringen biedt. Nintendo blijft sleutelen aan bestaande formules, met soms matige, maar veelal bijzonder toffe resultaten die de industrie als geheel verder helpen. En dan hebben we het nog niet eens over de software: er is geen ander bedrijf op deze planeet te vinden die al zo lang zulke goede games maakt als Nintendo. Nintendo’s games staan bijna altijd garant voor kwaliteit en plezier. Ik denk dat er niet één respectabele gamer op aarde rondloopt die niet minstens twee of drie Nintendo titels in z’n top tien beste games ooit heeft zitten. Als we Metacritic mogen geloven, hebben ze zelfs de beste game ooit gemaakt. Al komt dat natuurlijk omdat de reviews voor Secret of Mana niet zijn meegenomen in dat lijstje…

Zelda Ocarina of Time

Ik ben niet boos…

Er zijn tal van ontwikkelaars en uitgevers die niet langer puur toffe games willen maken, maar vooral winst willen maximaliseren. Gezien de groei van de markt als geheel, en de daardoor ook groeiende interesse van grote investeerders, is dat ook niet zo gek. Het is een hele veilige bedrijfsvoering: doe niet gek en zorg dat er geld binnenkomt. Aandeelhouders willen geen dikke games, maar dikke winstuitkeringen.

Dat Nintendo nu dezelfde kant opgaat is niet alleen bijzonder teleurstellend, maar ook heel raar. Niet alleen is het een totale breuk met de wijze waarop het bedrijf voorheen zijn consumenten benaderde, namelijk met respect, maar het is ook een breuk met de wens om te innoveren. Nintendo volgt nu, in plaats van dat het leidt. Nu is dat nog enkel op de mobiele markt, die overigens bizar groot en belangrijk is, maar gezien de flinke omzetten die deze cashgrabs genereren zal het mij niet verbazen als ook consolegames gaan veranderen en snel geld moeten gaan opleveren. Je ziet het al voorzichtig ontstaan bij de steeds hogere prijs voor dlc, zoals de Fighters Pass voor Super Smash Bros. Ultimate die best prijzig is.

Super Smash Bros. Ultimate

Bijna begraven

Daarnaast is Nintendo in de ogen van velen die maker van ‘kiddy’ games. Ikzelf zie dat als een geuzennaam: het is ontzettend cool dat een bedrijf games produceert die alle leeftijdsgroepen aanspreken, waardoor je zo’n game met iedereen zou kunnen spelen. Nintendo games kan je altijd prima cadeau doen, of de ontvanger nu zes of 66 jaar oud is.

Nu heeft Nintendo meerdere games op de markt gebracht die jong en oud aanspreken, maar enkel heel volwassen prijzen hanteren. Het is al raar dat je in de game aankopen tot 75 euro kunt doen, en die grote betalingen vervolgens microtransacties mag noemen, het wordt helemaal bizar als je je realiseert dat je een Nintendo-game speelt die ook kinderen moet aanpreken en kinderen aanspoort tot aankopen. Het bedrijf vraagt zonder blikken of blozen voor Mario als personage om mee te racen € 21 in Mario kart Tour. Meer dan twintig euro. Voor een personage en wat andere rotzooi in een game die vroeger nooit of te nimmer Nintendo’s eigen Seal of Quality had mogen dragen.

De game staat bol van de microtransacties, bevat geen multiplayer, biedt nul diepgang en is ook nog eens een verschrikking om te besturen. Toch best belangrijke onderdelen van een kartgame. Zelfs de meest verstokte Mario-fan kan niet ontkennen dat Mario Kart Tour een hele slechte game is, op de leuke presentatie na.

Dan is er nog dat bizarre abonnement dat meer kost dan Nintendo’s eigen online dienst, waarmee je overigens wel een hele leuke kartgame kunt spelen. Het abonnement kost ook meer dan de recent gelanceerde diensten van Apple en Google, die veel meer mobiele content bieden. Het is niets minder dan beledigend, wat Nintendo doet met Mario Kart Tour.

Nee, Nintendo ligt niet echt op sterven. In de echte wereld is het een uiterst gezond bedrijf dat lekker bezig is om de winst te maximaliseren. Maar in mijn belevingswereld is de maker van al die bijzondere ervaringen al bijna begraven, naast al die andere vroeger zo imposante namen.

mario kart tour

Dit artikel delen

Over de auteur

Bert de Vries speelt maffe games, games die wat anders doen dan andere games. Maar ook reguliere games. Dus eigenlijk alle games, zolang er geen bal in zit.

Reacties

 • Nou, dan ben ik het met je oneens met betrekking tot Mario Kart Tour. Ik verwachtte er juist geen drol van, maar ik beleef daadwerkelijk lol aan de game. De besturing gaat eenvoudiger dan gedacht en de microtransacties heb ik nog niet als storend ervaren. En hoe zo geen multiplayermode, het is toch een online game of ben ik nu bedonderd?

  Goed, het verdienmodel dat er achter schuilgaat is inderdaad niet des Nintendo’s. Ik zou ook liever zien dat ze trouw blijven aan hun eigen roots, maar Nintendo heeft op de consolemarkt altijd al makkelijke cashgrab-games uitgegeven of gelicenseerd (Mario & Sonic op de OS bijvoorbeeld, of elke andere Mario game waarin hij gaat sporten). Dus zo raar is het nu ook weer niet.
 • @Rutgie ja, het is een multiplayer game, maar die "spelers" zijn gewoon bots. Je ziet ook steeds wel dezelfde namen.

  Misschien ben ik ook wel te idealistisch, maar ik kan me er maar moeilijk bij neerleggen dat het uitgerekend Nintendo is, die dit soort cashgrabs op de markt brengt. Ik had altijd gedacht dat ze daar boven stonden.
 • @Rutgie

  Multiplayer zit er nog niet echt in, momenteel alleen bots. Een echte multiplayer modus komt uiteindelijk wel naar de game toe maar wanneer en hoe het er uit gaat zien is nog niet bekend
 • Kom maar in Piet S.! We gaan voor de 120+ reacties ;)
 • @blue_blade_3 nou, ik denk dat zelfs de meest hardcore fan het wel grotendeels met me eens zal zijn. Dit is niet de kant die Nintendo op moet, en dat ze dit nu al doen, is eigenlijk schandalig.
 • @Bert de Vries
  Mijn opmerking was ook als grap bedoelt omdat hij een tijd geleden hetzelfde zij over Meta bij een AC bericht. Toen zei ik; die zal ik onthouden voor een volgend Nintendo bericht. Vandaar.
 • @blue_blade_3

  Ik kan best kritiek hebben op Nintendo. Ik ben al vaker kritisch geweest over bv. het online gedeelte en de waardeloze E3 van 2018.

  Anderen (ik noem geen namen) zullen nooit kritiek uiten t.o.v. het bedrijf dat zij adoreren.
 • @Piet S.

  Oh ja joh ? Ik heb ongeveer een jaar geleden toch echt wil dit gezegd

  tijdens Assassin's Creed Chronicles: Russia ben ik ge-rage quit en ik heb dan ook dit te zeggen over de Assassin’s Creed Chronicles games.

  De Assassins Creed Chronicles serie moet het vooral hebben van de 2D Prince of Persia nostalgie jammer genoeg zit de gameplay van die oude games er ook bij inbegrepen, het voelt erg stug aan en reageert vaak te traag dat in combinatie met de zelfs op normal mode onvergeeflijke moeilijkheidsgraad wekt alleen maar frustratie op. Ik geef ACC: China een 5 omdat de "puzzels" nog best leuk zijn en ACC: India geef ik een 5,5 omdat de "puzzels" ook in deze game best leuk zijn en dit deel gaf mij het meeste een Prince of Persia :The Shadow and the Flame gevoel en sorry maar dat telt voor mij toch wel mee. En ACC :Russia geef ik een 4,5, bij dit deel vonden ze het schijnbaar een leuk idee om het nog onvergeeflijker te maken maar de controlls hebben ze net zo brak gelaten als in de vorige 2 delen dus de game is nog frustrerender dan de vorige delen en ik ben echt iemand die snel rage quit maar deze game krijgt het toch voorelkaar. De art style van de serie is dan wel weer mooi

  Is het extreem kritisch? Nee dat niet maar het is wel degelijk kritiek. Dus kom niet met deze bullshit aan.
 • @Meta_coola hier nu stoppen met dit oersaaie onderwerp. Beide.

  Dankjewel!
 • @Meta_coola

  Hee… Dat jij je aangesproken voelt, terwijl ik geen namen heb genoemd zegt genoeg lijkt me.

  Verder ga ik hier niet over discussiëren. :)
 • Typisch. De aanval mag wel gemaakt worden. Maar de verdediging mag niet. (het is overduidelijk dat er op mij werd gedoeld) maar ja dat is Nederlands eigen "de inbreker mag wel inbreken. Maar zodra de bewoner een mes in dr nek van de inbreker steekt is het fout"
 • @Meta_coola

  Alles mag, maar ik ga hier niet verder op in. :)
 • @Meta_coola

  Een inbreker valt toch niet aan? Tenminste niet zoals jij het zegt. Verdedigen is dus niet nodig.
 • @Ramirez

  Hij komt ongevraagd in mijn huis dan mag ik geweld gebruiken.
 • @Meta_coola nee, ik wil beide niet. Maar ik heb geen mod-powers.
 • @Meta_coola

  Ja kritiek op de spin-offs van AC heb je wel. Maar de main games heb ik je nog nooit negatief over gehoord.
 • @Bert de Vries

  M.b.t. mobile games en microtransacties ben ik het inderdaad gewoon met je eens. Sterker nog, ik kan geen argument bedenken om m.b.t. dit onderwerp achter Nintendo te staan.

  Weg met F2P games en weg met microtransacties.

  Nintendo heeft dit helemaal niet nodig. Punt.


  Ik heb de game wel gedownload, maar niet gespeeld en weer verwijderd, trouwens.
 • @blue_blade_3 schaam je Piet ! Het heeft je een uur gekost om te reageren. De hoge pieten bij nintendo zijn niet blij
 • @Liquidshake

  Ik kreeg inderdaad al een appje ja!
 • Had Piet allang hier verwacht…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren